Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Har du förtroende för regeringen?

    Angående vinster i välfärden...

    Jag gillar det inte heller, det är ju skattemedel som ska gå till skola, sjukvård mm, inte till vinster hos privata bolag, inte sällan utomlands.

    ...men, nu har ju våra politiker bestämt att vi ska ha det här systemet med privata aktörer inom de branscher som tidigare utgjorde den offentliga sektorn och då måste man ju spela efter den privata marknadens regler, det följer lisom med på köpet, oundvikligen. När stat, landsting eller kommun sköter verksamhet så står de för kapitalet, överblivna pengar kan gå tillbaka och saknas medel kan staten, kommunen eller landstinget skjuta till. Men en privat aktör måste själva bygga upp en kapitalbuffert och vad gör man det med om inte från vinster? Man kanske ska omvärdera alltihop så att en viss vinstnivå inte räknas som vinst utan nödvändig buffert för verksamheten.

  • Tom Araya
    Linnea1994 skrev 2016-12-02 13:05:41 följande:
    Skänka bort mina pengar????
    Vet du överhuvudtaget hur det fungerar? Ett privat vårdföretag får samma peng som kommunal sjukvård. Skillnaden är att den kommunala är trög, inefektiv och därmed väldigt olönsam,. Du får bättre vård på ett privat alternative för samma peng.
    Nja, det privata bolagets effektivitet är ingen garanti för att levererad tjänst håller högre kvalitet, det finns många exempel på motsatsen. Just beroende på vinstkrav kan det bli så att det krävs både effektivisering och kvalitetssänkning för att uppnå vinstnivån.
  • Tom Araya
    Linnea1994 skrev 2016-12-02 13:19:31 följande:
    Nej det är ingen garanti. Däremot så klassas kvaliten inom det private bra mycket högre än från det staliga. Såg för ett tag sedan på nyhterna (SVT) där dom visade hur mycket sämre kvalitet det var inom statlig sjukvård.
    Man måste se till helheten...
    Vad kostar det, vad får man för pengarna i kvantitet och kvalitet av levererad tjänst, hur är arbetsmiljön och arbetsförhållandena (här ingår även säkerhet och ergonomi), anställningsförhållanden, personalens kompetens, eventuellt lokalunderhåll, vart tar eventuellt ekonomiskt överskott vägen o.s.v?
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-02 13:22:49 följande:
    Men måste vi verkligen det, det existerar ju bara i Sverige, så varför måste vi nåt inga andra länder ens tillåter, utan istället förbjuder i lag?

    Och om nu dessa privata är så bra, hur kan det då komma sig att dom inte kan stå på egna ben?
    Och om nu privata får konkurrera med våra egna företag, varför ska då inte det omvända få ske, nu är det förbjudet?

    Så hur än jag vänder och vrider på det här, så brister logiken, då allt ska vara till det privatas fördel, och alltid på vår/skattebetalarnas bekostnad.
    Jag kan omöjligt försvara eller gå med på nåt sån´t...
    Jag har väldigt svårt att se hur man ska gå tillväga för att föra tillbaka allt det som stat, landsting och kommun har på sitt ansvar till att även drivas av densamma. Det är en komplex förändring.
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-02 14:18:44 följande:
    Det behöver vi inte göra, det räcker med att se till att rötäggen som enbart lever för att sko sig på skattebetalarnas pengar, får sina möjligheter beskurna.
    Det fungerar i andra länder, så givetvis måste det gå även i Sverige.
    Som jag skrev tidigare kan man inte komma ifrån marknadens villkor i verksamhet marknaden bedriver.
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-02 15:26:19 följande:
    Klart man kan, dom/jag måste följa de lagar och regler som finns, så det är inte svårare än att anpassa det till vad som krävs för att bli av med problemen.
    Alltså göra precis som vanligt, när det upptäcks kryphål eller omständigheter som är moraliskt förkastliga, eller vad det nu kan vara som gör att vi klås på våra pengar.

    Och att Sverige skulle vara nåt slags globalt undantag, där inte dessa regler eller lagar går att införa, ja det tror du troligen inte ens själv på.
    Ska marknaden bedriva exempelvis sjukvård så är vi ju beroende av att företag vill det och det lär de ju inte vara så pigga på om deras morot (=vinster) försvinner.
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-02 19:07:48 följande:
    Jo då, om vinsterna täcker deras behov, alltså inte mer vinst än att det dom kan driva sitt företag med helt ok vinst.
    Så måste ju jag göra, så måste "alla andra göra, annars blir vi av med våra kunder.

    Men så fungerar det inte i dom här områdena, dom har alltid sina pengar från oss skattebetalare, dom behöver inte göra rätt för dom, alla får samma peng.
    Att dom sköter sig dåligt betyder inte värst mycket, det är ett problem som vi andra får lösa när det väl är försent.

    Och jag tycker inte det är rättvist, allra minst rättvist för de som lägger ner hela sig själ och hela sina liv i att vårda, dom får stryk och river sitt hår för att rättfärdiga det privata alternativet.
    Jag vill ha privata alternativ, för dom är många ggr väldigt bra, men tyvärr så finns det de som använder möjligheten enbart för att göra klipp, och det är dom som snor stora pengar från oss skattebetalare.

    Varför? För att det är deras levebröd att hitta svagheter och sen utnyttja dom.., möjligen kan det ses som att vi är för godtrogna, men vem fan vill se alla som potentionella bedragare och/eller dåliga människor?
    Du menar att vi trots allt ska tillåta en vinst, bara att man på något vis sätter ett tak för den? Det är ju förstås en möjlighet.
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-13 14:35:38 följande:
    Alla utom SD vill se nyanlända i arbete, speciellt arbetsgivarna som sliter sitt hår för att få tillgång till mer arbetskraft.
    Men hur ska dom kunna det, när det tycks vara omöjligt att upprätta ett sökbart register över vad/vilka som finns att tillgå.., alltid hittar politikerna på nåt nytt som stoppar folk från att få bli sökbara för en anställning, så att arbetsgivarna hindras från att själva få avgöra vilka som är anställningsbara.
    Hur skulle ett sådant register se ut och fungera? Räcker det inte att de står som arbetssökande?
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-12-09 16:28:29 följande:
    Men är du dum eller gör du dig bara till?

    Du måste väl fatta att ett lands sjukvård är inget som man kan välja de bitar ur som ger mest vinst, och sen skita i resten, gör du inte det så är du fan i mig dum på riktigt.

    För det är det resultat det blir om vi ska "gå din väg", vilket du själv sägar när du skriver "ta på sig tjänster man inte behärskar".
    Det är så ett företag måste fungera för att det ska ge vinst, bara göra det man vill, och undvika det som kan ge förlust.
    Det är så det privata bedriver sin verksamhet, och måste så göra om det ska ge tillräckligt med vinst.., men du har tydligen aldrig drivit ett företag, utan verkar tro det är nåt som driver sig självt.

    Jag tycker du ska lägga ner ditt trams, för du besitter inte den kunskap som krävs för att förstå skillnanden med att bedriva vård, skola och omsorg som täcker in alla invånare, och företagande i vinstsyfte.

    Ett land behöver en skola, och en vård som inkluderar alla, och där vi alla är med att dela på kostnaderna, inte nåt privat vinstdrivande som kan välja, och där vi andra får stå för skola och vård som drar långt mer utgifter, bara för att vi tvingas ta hand om allt som inte de vinstdrivande företagen vill befatta sig med.

    Och skäm nu inte ut dig ännu en gång med att fråga om svar, eller att det privata vinstdrivande kan göra det billigare, för det kan dom inte, inte om dom skulle tvingas på samma krav och villkor som finns inom det offentliga.
    ...och detta är typiskt för i stort sett all avreglerad/privatiserad marknad, att de privata bolagen plockar russinen ur kakan och resten återstår för staten, landstinget och kommunen att ta hand om, vilket innebär att den verksamhet som staten, landstinget eller kommunen fortsätter att bedriva i egen regi blir dyrare per storleksenhet än motsvarande som de privata bolagen driver.
  • Tom Araya
    Linnea1994 skrev 2016-12-14 10:33:20 följande:
    Jag har frågat vänsterfolket här flera ganger nu vilka vårdformer det är som private aktörer inte tar på sej. Du verkar ju ha koll så du kanske kan svara på det?
    Detaljer i vårdbiten får någon mer insatt i skriva om. Jag vet hur det funkar med kollektivtrafiken och skolan.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?