Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Har du förtroende för regeringen?

    Digestive skrev 2022-04-15 19:08:59 följande:
    Framkommer inte det redan?

    Jag tror inte att olönsamma investeringar är en bra eller ens möjlig väg att gå om vi ska hinna ställa om energisektorn i tid. Det handlar om för stora summor och för lite tid och det blir en onödigt svår uppgift om enorma kapital hamnar i återvändsgränder.

    Möjligheten att fortsätta investera krymper helt enkelt med olönsamma investeringar.
    Har du någpn idé om vilken energisektor och i vilka projekt Equinor skulle satsa på med dessa lånade pengar för att hitta mer lönsamma investeringar än Doggers bankar med 7-10% avkastning?  Det kanske står i det material som länktas till i tråden (Jönsson har mig veterligen inte presenterat dessa uppgifter i sin rant om stålverktyg och vindturbinblad)

    Eller har du någpn idé om vilket energibolag som skulle ha fått låna de pengar som Equinor lånat för projektet om det nu är så att du anser att satsingen skulle ha gjorts i en energisektor där Equinor inte har verksamhet?  
  • Padirac
    Digestive skrev 2022-04-15 19:50:05 följande:
    Nej. Varken Norge eller Storbritannien är med i EU och Dogger Bank är er fixering inte min.

    Jag konstaterar bara det som forskare har kommit fram till, att Dogger Bank är ett olönsamt projekt, samt förklarat begreppet olönsam in absurdum. Och finns det inte lönsamma alternativ så är jag rädd för att vi inte klarar av omställningen i tid.
    Så din kritk mot vindkraftverken vid Doggers Bankar som du drar upp mha Jönssons video bygger på att 7-10% avkastning inte räcker och om det inte finns gröna energiprojekt (oklart vad detta nu kan vara) med bättre avkastning än 7-10% kan inte omställningen från fossil energi klaras av i tid - detta med kunskapen om att kritiken mot Equinors satsning på vindkraftverk bygger på att de skulle få större avkasning på sin fossila energiproduktion



     
  • Padirac
    Digestive skrev 2022-04-15 20:56:59 följande:
    Haha, va?

    Dogger Banks är enligt norska forskare olönsamt utifrån Equinors egna avkastningskrav liksom olönsamt utifrån Storbritanniens interna samt internationella avkastningskrav.

    Vad är oklart, Padirac?
    Det är oklart om du har tagit del av mer än de brottstycken av text som Jönsson presenterat tillsammans med ord om hur långa och hårda vindkraftsturbinblad är

    Det är onekligen sorgligt att debatten inte har mer innehåll än Jönssons politiserade åsikter som saknar kontext.

    Vad menar du med  att om det inte finns gröna energiprojekt (oklart vad detta nu kan vara enligt dig) med bättre avkastning än 7-10% så kan inte omställningen från fossil energi klaras av i tid - detta med kunskapen om att kritiken mot Equinors satsning på vindkraftverk bygger på att de skulle få större avkastning på sin fossila energiproduktion.


  • Padirac
    Digestive skrev 2022-04-15 20:56:59 följande:
    Haha, va?

    Dogger Banks är enligt norska forskare olönsamt utifrån Equinors egna avkastningskrav liksom olönsamt utifrån Storbritanniens interna samt internationella avkastningskrav.

    Vad är oklart, Padirac?
    Här finns 7 energiprojekt som säkert ger högre avkastning än vindkraften på doggers bankar www.dn.se/vetenskap/efter-ipcc-rapporten-sju-nya-olje-och-gasprojekt/

    " Samma dag gav Kanada grönt ljus för det kontroversiella offshoreprojektet Bay du Nord. Investeringen värd 12 miljarder dollar kommer att drivas av den norska statens oljebolag Equinor i 30 års tid."
  • Padirac
    Digestive skrev 2022-04-15 22:01:38 följande:
    Bakom betalvägg men det låter väl bra.
    Du förstår att det är fossil energi det handlar om? Det vill säga det som använts som måttstock för vilken avkastning som equinor kan uppnå inom sitt verksamhetsområde...
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-04-15 22:54:31 följande:

    Det här är ett systemfel.

    Först EFTERÅT kontrollerar myndigheten den förening man betalat ut hundratusentals kronor i bidrag till:

    doku.nu/2022/04/13/koranskolan-i-malmo-ska-aterbetala-laxhjalpspengarna/

    twitter.com/StiftelsenDoku/status/1514210705628667905

    Dokus avslöjande om att en salafistisk förening som Skolverket beviljat läxhjälpspengar bedrev koranskola har Skolverket nu beslutat att återkräva bidraget. Föreningen uppmanar till könsstympning, dödsstraff och att kvinnor ska täcka sina ansikten.

    .
    Hela bidragsindustrin måste reformeras.  

    Spelar ingen roll om det är en somalisk kulturförening eller om det är ABF. Systemet kan inte längre bygga på god tro och välvilja.

     Och det är regeringens uppdrag att stoppa pengaflödet.


    Ja, det är för djävligt hur det fuskas och fuskats med bidrag 

    www.svt.se/nyheter/val2014/uppgifter-sd-lurade-till-sig-miljoner-i-bidrag

    "
    SD skapade ett kvinnoförbund på pappret för att lura till sig 1,4 miljoner i bidrag, enligt uppgifter till SVT.

    Sverigedemokraterna sökte och fick hösten 2010 1,4 miljoner kronor i statligt stöd för ett kvinnoförbund som då inte fanns. Det berättar nu Sverigedemokraternas tidigare kanslichef Daniel Assai.


    ? Kassören Per Björklund såg att man kunde söka olika bidrag, en var för verksamheten inom jämställdhet. Det var nästan 1,4 miljoner kronor, säger Daniel Assai till SVT.


    Han, Per Björklund och partiledaren Jimmie Åkesson hade ett möte på riksdagskansliet där de gick igenom bidragen. En ansökan fylldes i och i november 2010 fanns pengarna på partiets konto.


    Men något kvinnoförbund fanns inte, enligt Daniel Assai."


  • Padirac
    Digestive skrev 2022-04-15 23:44:47 följande:
    Fakta: Därför bedömer forskarna att Dogger Bank-projektet inte är lönsamt

    Huruvida projektet är lönsamt beror på avkastningskravet. Jämfört med IEA:s (International Energy Agency) avkastningskrav från 2018 på 6,55 procent är Dogger Bank-projektet inte lönsamt. Inte heller om man tillämper med det föreslagna avkastningskravet på 6 procent från 2020, som satts av brittiska UK Department for Business, Energy & Industrial Strategy (BEIS).

    I juni sänkte Equinor sin förväntade avkastning på investeringar för havsbaserad vindkraft till mellan 4 och 8 procent (exklusive projekt i så kallade ?farm down?-modeller, dvs avyttringar), från 6 till 10 procent, men den nya studien visar att Dogger Bank kan hamna under det reviderade intervallet.

    https://www.dagensnaringsliv.se/20220117/220860/ny-studie-avslojar-varldens-storsta-havsbaserade-vindkraftspark-ar-olonsam

    Riskfri ränta + (beta * marknadens riskpremie) + företagsspecifika riskpremie = Avkastningskrav

    https://samuelssonsrapport.se/avkastningskrav/

    Vad du tycker att investeringsbolag ska strunta i när de utvärderar sitt avkastningskrav för Dogger Bank?
    Jadu, vad ska Equinor göra och vad ska de som lånar ut pengar till investeringar göra.

    Equinor sysslar med fossil energiutvinning där det ett tag till finns bra marginaler, men det är väl en död häst i någon mening om man ser på lång sikt.

    Equinor sysslar med vindkraft, där finns en risk för stor konkurrens i framtiden med möjliga sjunkande vinster/avkastning.

    Equinor sysslar idag inte med kärnkraft och det tar för lång tid att bygga upp såväl verksamheten som kärnkraft, dagen kärnkraft är dessutom ännu mindre lönsamt än vattenkraften och kan väl också anses vara en död häst i någon mening. Å andra sidan behövs det kanske inte diamantvertyg och turbinbladen är inte alls lika stora som för vindkraftverken

    Kvar att investera i verkar vara NFT, har hört att det är uppemot 100%avkastning på ett halvår. Med den avkastningen går det ju att köpa massa el så varför slösa bort investerarnas pengar på att producera el med låg avkastning. Företaget ska ju ändå sluta med fossil energiproduktion på sikt så lika bra att skita i allt 

    Tomte

    Vad anser du själv är lämpligt för ett energibolag att satsa på? Jönsson vill ju påstå att vindkraftproduktionen är olönsamt och sånär det det där med diamantvertygen och de lååånga bladen som ställer till det.

    Fossil energi?
    Vindkraft?
    Solenergi?
    Vågkraft?
    Termisk energi?
    Kärnenergi?

    Häst och vagn, oxe, yxa?

    Så.. har du någon tanke om vilken produktion som kan ge människor energi för ett framtida samhälle och hur priset på produktion och konsumtion kan eller kommer att påverkas tillsammans med hur detta påverkar klimat och miljö och levnadsvillkor?
  • Padirac
    Digestive skrev 2022-04-16 10:07:23 följande:
    Det är inte jag som har valt att ta upp Dogger Bank som berörs i knappt 30 sekunder och i en närmare 30 minuter lång video. Aktuella länder är inte ens med i EU men jag antar att rapporten som så även kan vara intressant för oss, det verkar dock handla väldigt lite om just den.

    Jag vet inte mer än dig om Dogger Banks relevans i denna tråd.
    Så vad ville du ta upp med Jönssons video  - om det nu verkligen inte var kritiken mot investering i vindkraft på Doggers Bankar som du ägnat avsevärt många inlägg till att 'blåsa upp' 
  • Padirac
    Digestive skrev 2022-04-16 12:05:37 följande:
    Se mer av videon än dessa 30 sekunder, är mitt tips.

    Jag svarar på tal och den enda responsen av videon som jag har fått har handlat om Dogger Banks och krumbukter om dess olönsamhet. Är inte Dogger Bank viktigt för dig så föreslår jag att du slutar debattera Dogger Banks med mig.

    Jag har exempelvis även och enskilt tagit upp fiaskot i Gävleborgs region men då fick jag frågan vad det hade med Dogger Park att göra? - dessa knappt 30 sekunder av en närmare 30 minuter lång video.

    Vad menar du att jag ska göra i denna rundgång när det är ni som snurrar kring Dogger Park och uppenbarligen vill ha med mig i karusellen?
    Vad av Jönssons övriga rants vill du framhålla som relevant eller av intresse för diskussionen i allmänhet eller för frågan för tråden?

    Han presenterar som jag ser det en rad osakliga och känlsoargument som du och Rataxtes sade säkerligen skapat liv i luckan om den körts i PS, detta pga av just sin osaklighet och vinklade framställning - eller så hade det hela blivit utskrattat som det jönseri det är   Särsklilt löjeväckande är argumenten om hur långa och hårda vuindturbinbladen är och att de måste skäras med diamantverktyg    är han helt dum i huvdet om han jämför med och tror att det är enklare att hantera kärnkraftsverkens komponenter - det är ju inte så att de kan köras till återvinningen för recycling Tomte

    Men du har alltså sett något mer kvalitativt och relevant i Jönssons rants - kan du tänka dig att berätta vad av detta du fastnat för och vad det tillför.  - att det är tendentiöst och vinklat verkar vi redan vara överens om då du skrivit att Jönsson bedriver libertariansk opinion (också i videon i fråga)
  • Padirac
    Digestive skrev 2022-04-16 12:59:30 följande:
    Tja, vad sägs om de mindre positiva boksluten som han presenterar för flera av våra svenska vindkraftsprojekt? Vad sägs om uppdateringarna om vindkraftverkens livslängd och underhållskostnader, nu när vi med tiden har facit i handen?

    Vart har Henrik Jönsson jämfört vindkraftens och kärnkraftens restprodukter med varandra? Han konstaterar att det är ett problem att vindkraftens restprodukter inte kan återvinnas och att vi än så länge bara kan gräva ner dem. Är det ett icke problem menar du?

    Du hittar uppenbarligen på hans ställning i sakfrågor och du får ursäkta om ditt eget rant inte framstår som mindre emotionellt baserat. Alltså du kan i princip inte ge ett mer opartiskt och mindre objektivt intryck. Hela din approach är att inte ens bemöta honom i sak utan hitta på saker och spy en massa galla. Det är ärligt talat inte ens utmanande.
    Tja, utvecklingen går framåt med bättre produktion och bättre underhålls metoder - att allt int eär känt från början och att prognoser uppdateras fakta blir kända är knappast någonting oväntat eller enskilt för vindkraftverk.  Underhållskostnader tenderar över tid att bli större än tillverklningskostander och påverkar produktionspriset. Det samma gäller för andra industrianläggningar, för byggnader och för allt vi producerar.

    Jönssons ensidiga rants där han inte tar upp annan kraftproduktions kostnader och restprodukter framhåller att Jönssons rants är ensida.   Är problemet med kärnkrafens restprodukters lagring mindre eller större än vindkraftens restprodukter?  

    Vad menar du Jönssosn inställning till sakfrågorna är - vad menar du att han presenterar i sin video?
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?