• BaPumba

    Vi som försökt ett tag utan plus

    Calabalic: Jag vågade inte testa i förväg så jag väntade till RD14, en dag före den egentliga testdagen. (Ville hellre testa på söndan än måndan). Nu minns jag inte exakt vad det var som gjorde det men jag anade ett par dagar innan att vi hade lyckats, tror det var nattkissandet, fruktätandet och den fortsatt svullna magen som gjorde att jag anade. Men vågade ändå inte testa, ville hellre vara glad och leva på hoppet istället för att eventuellt få se ett minus som kanske inte ens var minus. Om du testar tidigt borde du vara säker på att ÄL-sprutan hunnit försvinna så du inte luras av den. Håller tummarna hårt att det blir plus senast onsdag!

  • BaPumba

    Wittra: Vi gick oxå på Sahlgrenska. Man ska inte behöva åberopa vårdgarantin nånstans, men ibland kan de helt enkelt inte hålla kötiderna och vill man verkligen komma igång efter tre månader får man ta saken i egna händer. Vi behövde dock inte göra det utan fick en tid för första riktiga besöket efter ganska precis tre månader, och kom igång med behandlingen direkt efter (så snart jag fick min mens). När det närmade sig tre månader ringde jag för att kolla hur det låg till o hade lite tur o fick en återbudstid. Men även om vi inte fått den tror jag inte vi hade behövt vänta särskilt länge till. Barnmorskan jag pratade med sa att de hade lite svårt att hålla 3-månaderstiden men att de hade börjat med kvällsöppet (om jag minns det rätt) för att beta av kön snabbare. Och detta var ju i höstas så du behöver nog inte tänka på det där med vårdgarantin. Jag tyckte för övrigt att dem var jättebra på Sahlgrenska! Vi kände oss verkligen väl omhändertagna. Lycka till imorn!

  • BaPumba

    Calabalic: Det låter ändå lovande med något slags streck på testen, och det mest lovande är ju ändå att mensen inte kommit. Vilken nervpina! Jag fortsätter hålla tummarna. Har du funderat på att prova digitalt? Det borde ju ge tydligt utslag nu när du är på BIM. Fast jobbigt att se det svart på vitt om det skulle stå 'inte gravid'.. Med vanliga tester går det fortfarande att vara hoppfull, och det tycker jag du kan vara fram till eventuell mens dyker upp och bevisar motsatsen! Hoppas den håller sig borta länge till!

  • BaPumba

    Jz: Kom ihåg att du inte kände en enda av oss när vi var på SPA-träffen heller. Pirrigt men det blev ju hur mysigt som helst. Så det kommer bli jättebra att träffa ÄD-tjejerna oxå tror jag. Spännande! Och jag tror det skulle bli jättebra om du skulle besluta dig för att gå på Barnlängtans-dagen oxå även om du går själv.

  • BaPumba

    Calabalic: Modigt att du har öppnat dig för dina kollegor, det är ett stort men befriande steg. Väldigt skönt att slippa smussla nu. Låter skitjobbigt att du varit så mycket sjuk och så länge! Hoppas verkligen det vänder nu som du säger.

    Jz: Härligt att höra att träffen var bra och att ni ska ta kontakt med Finland! Jag kommer fortsätta följa dig med hopp och spänning. Det är verkligen ett steg framåt nu, så skönt!

  • BaPumba

    Jz: Jag såg i Metro igår att det är nån slags kampanj på biljetter, Gbg-Sthlm från 195kr. Fast tveksamt om det gäller ända till sommaren, men kolla iaf. Mycket att fixa med för att hålla nere priset. Byta flyg på en timme tror jag inte är några problem alls. Kolla upp så att flygbolaget täcker kostnaden om ni missar anslutningsflyg pga dem bara, tror inte Ryan Air gör det t.ex.

  • BaPumba

    Wonders: Jag håller med dig, men jag tror att "vanliga" människor inte alls känner till problemet. Det är ju fortfarande inget man pratar om förren man själv är i situationen... Jag skulle gärna donera ägg nu när jag vet läget men har man själv svårt att få barn så får man ju inte donera.

  • BaPumba

    Jayt: Jag vet faktiskt inte, men det borde ju gå om det ändå är konstaterat att det är manlig faktor som är orsak. Antar att man samtidigt måste ha konstaterat att det inte oxå är kvinnlig faktor. Längesen jag kollade på det nu men jag minns att jag fick fram bra info när jag googlade. I vårt fall har det ju inte hittats något fel, men äggen verkade ju bra trots allt eftersom IVFen lyckades. Det är lite andra krav som ställs oxå, har för mig att man ska göra nån slags utredning avseende både fysisk och psykisk hälsa för att se om man är lämplig.

  • BaPumba

    Wittra: Vi gjorde IVF på Sahlgrenska.

    Första mötet träffade vi en läkare som förklarade precis hur behandlingen skulle gå till och det blev en gynundersökning. Vi fick göra korta protokollet, så alltså enbart sprutor. Alla prover var tagna under utredningen så det behövdes inte något nytt. Efter läkaren fick vi träffa en barnmorska som visade väldigt noga hur sprutorna fungerade, hur och när de skulle tas osv. Jag fick även prova att ta en spruta själv (med koksaltlösning i) för att hon skulle se att jag gjorde rätt. Av barnmorskan fick vi en behandlingsplan där det stod vilka sprutor jag skulle ta, vilka doser och datum. Vi fick en preliminär vecka för äggplock. Hela besöket tog ca 1h och 45 min.

    När jag fick min mens skulle jag ringa för att få veta exakt startdag för sprutorna, tror jag fick börja på dag 2 eller 3. Jag tror det var vid det samtalet som det även bokades in ett VUL. Själva VUL:et går jättesnabbt, hela besöket tog kanske 15 min. Jag fick göra ett nytt VUL efter några dagar och då bestämdes det exakt dag och tid för äggplock och vi fick veta vilket klockslag jag skulle ta ÄL-sprutan.

    Besöket för äggplocket tar några timmar för man ska vara där en stund innan och får ligga och vila så länge man behöver efteråt. Man ska avsätta hela dagen för äggplock och inte jobba den dagen. Som de andra har nämnt får man väldigt bra smärtlindring i form av alvedon, lokalbedövning och morfin. De som jobbar där är jätterara och omhändertagande så det känns att man är i goda händer. Själva äggplocket tyckte jag inte kändes alls mycket men en stund efteråt var det som väldigt kraftig mensvärk.

    Två dagar efter äggplock blev det insättning och det besöket tog nog max en timme.

    Vi väntade ett år extra med att gå igenom IVF för vi kände oss inte redo innan, men när vi väl gått igenom det kände vi båda två att "var det bara detta?" Så det var inte alls så jobbigt som jag hade trott, även om man såklart inte ska förringa det och säga att det var en dans på rosor. Men det var jobbigare psykiskt, att inte veta om det skulle funka, än vad det var fysiskt.

    När remissen väl är skickad är det IVF som gäller så du behöver inte oroa dig över att det plötsligt ska ändras eller att de kommer föreslå någon annan behandling.

    Det är ett fåtal dagar man behöver smita ifrån jobbet: första besöket, 1-2 VUL, äggplock och insättning. Kanske något mer om man gör långa protokollet. Vi hade tur och fick ÄP på fredan så det var inte alls konstigt i andras ögon att jag ville ha en dags semester.

    När det närmar sig första besöket får ni hem ett litet informationspaket så då kan du läsa mer om hur det går till.

Svar på tråden Vi som försökt ett tag utan plus