Hej hej på er! Hoppas några vill fika nästa vecka, på måndag åker vi tillbaka upp till Umeå så vi kommer vara taggade på onsdag
Jag kollar upp det här med välling och blir bara argare och ledsnare av all denna skit som barnmatsföretagen har i produkterna. Jag lägger in ett inlägg som jag lagt in i en annan tråd jag är med i (Ellabay kommer känna igen det tror jag ):
Ni som ger välling, kolla upp så det inte innehåller maltodexin. Maltodexin ger ett väldigt högt insulinpåslag (142 i Gi jämfört med sockrets 90), är en modifierad stärkelse och används i sportdrycker/gainers man tar efter träning. Vanligt i industriproducerad välling om jag har förstått saken rätt så läs noga på paketen... Det är ett sätt att skriva att det är sockerfritt men istället innehåller det massa skit. Usch, jag sitter och läser (eftersom jag länge undrat över vällingkulturen här i landet och varför den lever kvar trots att vi är rikare än någonsin) och blir bara argare och argare över hur formuleringar kan vara missvisande från barnmatsföretagen.
Pampers kvällsvälling t.ex. innehåller såväl
maltodexin som
mono- och diglycerider. Dessutom innehåller den
palmolja som är otroligt dåligt ur miljösynpunkt eftersom regnskog avverkas till förmån för palmoljeplantager.
Shit vad pretto jag låter nu, jag vet och jag kritiserar ingen här som ger välling! Våra barn kommer inte avlida av semper- eller néstlevälling men jag tycker vi har ett ansvar att läsa på all denna industrimat som finns för våra barn. Mycket skit som vi struntar i bara för att det står "sockerfritt"...
Dessutom finns forskning som visar att glutenintoleransen i sverige ökade när glutenmängden i vällingen höjdes på 80-talet. Som med all forskning måste man ta reda på massor själv och det är sällan en sanning som gäller men det är ändå intressant och något att ta ställning till.
Tänkte bara dela med mig, kanske någon av er är intresserad av något av det jag tagit med ovan.
Ha det fint!