• Kavat

    Allergitråden

    t0va skrev 2011-02-20 21:35:14 följande:
    Det är det jag tror är Theos problem, funderar på om han kan reagera på kaninen. En gång vet jag i alla fall att han fick röda kinder när han låg i sin lekpöl och där hade kaninen suttit innan. Men vi ska skriva upp nu när vi ser det och ha koll på vad han ätit och vad han gjort under dagen. 

    Nu har det varit flera dagar som vi inte sett de röda kinderna.  
    Eller det kaninen äter - pelets? Hö? Långsökt, men... Min son reagerar ju på kontakt med "osynligt" "damm" av vete och havre och ägg.
  • Kavat

    Nu måste jag sova, får återkomma imorgon, var lite mer jag "måste" svara på om ingen (miralica?) hinner före. Natti!

  • Kavat
    LillSkruttet skrev 2011-02-21 12:39:36 följande:
    Ok. Jag vet inte, men skulle anta, att han inte är extremt känslig mot majsen. Han har ju bara synligen reagerat när han ätit majskrokar, och då har det varit ett gäng. Så det kanske funkar med maizenan då. Men jag förstår inte dietistens svar (eller om det blivit missförstånd på vägen mellan mig-ssk-dietist-ssk-mig). Jag hade ju inte tänkt byta nutramigenen mot rismjöl och vatten....tänkte bara att jag skulle göra vad jag kunde för att utesluta majsen. Men då kanske jag kan göra en rismjölsvälling och tillsätta de där 6 skoporna nutramigen, likaväl som att göra maizenavälling. *snurrigt*
    Skulle behöva sitta med dietisten och bolla med henne direkt känner jag. 
    Dietisten rekomenderade mig att reda vatten och majs och så i med ersättningen. Så det är helt ok. Precis som Miralicia skriver.
    Om du har majsmjöl är det mer protein och näringsrikare än majsstärkelse, men rismjöl kan du absolut använda om du berikar som vanligt med Nutra!!! Glöm inte oljan!
  • Kavat
    Kavat skrev 2011-02-21 12:44:19 följande:
    Dietisten rekomenderade mig att reda vatten och majs och så i med ersättningen. Så det är helt ok. Precis som Miralicia skriver.
    Om du har majsmjöl är det mer protein och näringsrikare än majsstärkelse, men rismjöl kan du absolut använda om du berikar som vanligt med Nutra!!! Glöm inte oljan!
    Nej, hon rekomenderade vatte och RISMJÖL (skrev fel...)
  • Kavat
    Zvartaliljan skrev 2011-02-21 12:07:33 följande:
    Så nu har de tagit allergiproverna på Mattis. Han var så snäll o skrek inte alls o satt så fint stilla, han bara blängde på sköterskan när hon stack honom o började skälla ut henne på typ arabiska "babalatamamaababa" typ i värsta arga tonen och med svart blick så hon kunde ju inte hålla sig för skratt
    Hejja både mamma och gullungen!
  • Kavat
    Miralicia skrev 2011-02-20 22:24:52 följande:
    Inga röda kinder etc som du kunnat passa på att fota som bilaga för VB då? Flört
    Nepp, bara magen som pajjat och lite humör. Men han såg ok, inte helt bra ut, men inte så dålig heller och inga eksem på benen, så inte vete tror jag... Dock har han vaknat bustidigt och är grinig och humöret är det som sagt inget fel på på någon av barnen.. Skrikandes
    Så diagnos: för mycket majs på lilleman och dottern... Mjölk.. Tror jag. Hon verkar klara laktosfri youghurt ok i måttliga mängder och små mängder laktosfri mjölk och ost helt utan problem, men blir det för mycket ren laktosfri mjölk så mår hon inte ok. Klagar nästan aldrig på magont sedan vi tog bort sädesslag, men shit vilket humör! Och gnällig och ja, inte ok.

    Det är skönt på ett sätt när de är äldre och man kan hitta vad de reagerar på och varför typ så man kan undvika det i möjligaste mån.
  • Kavat
    Miralicia skrev 2011-02-21 11:41:34 följande:
    "Standardhalv/helfabrikaten" för många här inne skulle jag gissa är:
    - Mamma Scans köttbullar
    - Ica har några frysta delikatessköttbullar i eget märke som vi hade i julas då jag inte riktigt hann med det jag tänkt mig (har inte koll på exakta innehållsförteckningen, har även Icas färska som vi brukar ha här hemma
    - falukorv
    - scans kryddiga korvar
    - Findus frasbakad fisk
    - flertalet typ Hotdogs
    - en del pommes/strips/klyftpotatis kan innehålla tex dextros av vete (eller vara typ panerade med vetemjöl Obestämd) men det finns flera som bara är potatis och olja så läs på förpackningarna.
    - en hel del korvar med riktigt hög kötthalt (typ 80% kött) är ofta utan de mesta "utfyllnaden" av allergener
    - en del kassler (men kan också innehålla bla glukossirap, så varierar mellan olika märken)
    - bacon är en bra smakhöjare på det mesta
    - flertalet frysta hamburgare (finns en del som kan innehålla ströbröd så läs på förpckningarna), men Scans, Icas, Eldorados och några från Ica typ "Svenska hamburgare" mfl brukar vi kunna ha här hemma)

    Lite om jag kommer på på rak arm att vi brukar ha här hemma i varje fall (dottern utan mjölk, ägg, soja, baljväxttillsaser och ett gäng saker till och jag själv utan vete/sädesslag, orkar inte kolla efter ursprung till tex druvsocker etc utan undviker främst glukossirap och dextros (utöver det som uppenbart är vete/sädesslagoch tar sen allergitabletter om det skulle vara att det börjar klia på mig)

    glukossirap, dextros och maltodextrin är i princip samma sak men olika grad av raffinering och behöver inte ursprungsmärkas. Vanligaste framställningen är från vete, majs eller potatis. Glukossirap är nästan alltid vete åtminstone delvis om det inte står angivet, medan maltodextrin betydligt oftare är majs.
    Druvsocker kan ha ursprung i vete.
    Finns ett flertal olika sorters modifierad stärkelse med 4-siffriga E-nummer som kan vara framställda ur vete, men dessa är betydligt mer förändrade till struktur än tex dextros, maltodextrin.

    Vanligast att reagera på av "undantagen" är glukossirap följt av dextros, medan druvsocker, modifierad stärkelse betydligt ovanligare.
    Ikea hade tidigare åtminstonde frysta revben som vi kunde äta. Dock någon sojasläkting någon av såserna.
    Sen hittar vi ibland grillad kyckling och revben i chark som är ok. Men kolla innehåll noga!

    Icas hamburgare tror jag det är som funkar här.
  • Kavat
    mithrandil skrev 2011-02-20 20:56:39 följande:
    Locobase repair, är den så bra som jag läst lite här och där?
    Vi smörjer alexanders exem med kortison morgon och kväll men hittar ingen riktigt bra mjukgörande. Brukar ha vanlig locobase för den tycker jag funkat bäst av de vi testat. men jag har faktiskt aldrig provat repair.
    Ja, vi hade inte överlevt utan den. Antingen kan man smörja typ 10 gånger per dag med Minderm/canoderm eller så smörjer man två gånger med Locobase Repair.
    Vi använder den framförallt i ansiktet på sonen minst 2 gånger per dag. Den lägger sig som ett skydd, utan den ser han brännskadad ut (röd eksem) på nolltid...
    Sen använder vi den när han blir torr och dålig på resten av kroppen också. Fet och tar tid att smörja in, men det är det värt tycker jag för då behöver man inte smörja lika ofta upplever jag det som. Det är nog "bråk" de gånger som man måste smörja...
    Dessutom har vi Protopic som är en klass3 kortisinsalva fast helt utan kortison i som jag tycker är superbra. Smörjer inte i ansiktet med den eller vi sol.
  • Kavat
    Agnes72 skrev 2011-02-20 21:10:20 följande:
    Eli,

    han har inte varit utanför dörren på hela helgen. Men han är fortfarande röd och spröd. Han blossar inte som era barn, men är röd ändå.
    Jag smörjer och smörjer (kvällen).

    Igår smorde jag med natursalva. Var fin imorse, men röd ikväll.

    Vet knappt om jag orkar ta upp det med läkaren igen. Känns jobbigt nog att han eventuellt ska skriva in på lära äta skola.
    Funderar på om vi ska avvakta med det?!
    Låta om honom äta det han äter och hoppas att det vänder.
    Men märker ni skillnad när han är fin och när han blir dålig. Skriv matdagbok!!! Vad som äts, tider och när han blir dålig! Man brukar kunna se vad det är efter ett tag och då har man saker på misstänkt-listan som man sen delar upp i olika omgångar och testar var för sig.
Svar på tråden Allergitråden