• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • moln och sol
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-05-06 22:36:13 följande:
    Jag tror jag har varit lite som du, men jag har lyckats ändra beteende, så det finns hopp!Så länge prylar inte används så är de inget kap, även om det känns så. Köp inget trasigt i nuläget, du har antagligen inte tiden med flera små barn. Jag tycker också det är roligt med projekt, men för mig har det varit skönt att slänga trasiga och halvfärdiga projekt som jag tappat lusten till. Det har frigjort en massa energi och nu pysslar jag som aldrig förr och reparerar  oftast barnens leksaker allteftersom . Jag har köpt mig en egen verktygslåda för ändamålet.  Det låter som om du inte får panik över att se kommande projekt, men är du säker på att det verkligen ger dig positiv energi?Så länge du inte är i ekonomisk knipa, så släng allt som du inte använder och tänk på att det går att köpa nytt om du ångrar dig. Jag har slängt några grejer som det senare visade sig att jag kunde fått användning för och fått köpa några grejer för några hundralappar, men å andra sidan slapp vi bygga en friggebod att ha som förråd!
    Åh, det här inlägget behöver jag memorera, för att träna upp mig till det tänk jag vill ha!
  • moln och sol
    Nyfiken gul skrev 2010-05-05 07:22:15 följande:
    ett bra tips är faktiskt att fundera på om saken/prylen fyller ett syfte och i så fall vilket syfte?Är det något du verkligen behöver? Är det något som är gulligt och kul? Är det kanske så att du är ute efter själva KÖPANDET och inte saken i sig? Osv..samma sak gäller sakerna som måste kastas. Fundera på själva SYFTET med att prylen prompt måste vara kvar och varför. Som sagt var - nostalgi innebär inte att ALLA saker från 1982 måste sparas... Och fråga även resten av familjen som ju i allra högsta grad också har medbestämmanderätt.. varför måste just det här sparas - eller varför måste ni köpa just det här just nu?att höra på hur andra i familjen tänker och resonerar kan få en själv att ändra tankesätt.
    Dig skulle jag behöva ha vid min sida när jag rensar här hemma! Du är så klok! Samtidigt skulle jag skämmas så över mitt sparande, som inte skulle hålla jämfört med ditt kloka resonemang!

    Jag tycker i hjärtat att allt från 1982 måste sparas, om man hittills har sparat det. De sakerna går ju inte att återskapa. I huvudet däremot förstår jag att vissa saker suger energi och borde slängas... {#lang_emotions_frown}
  • Nyfiken gul
    moln och sol skrev 2010-05-08 11:58:47 följande:
    Dig skulle jag behöva ha vid min sida när jag rensar här hemma! Du är så klok! Samtidigt skulle jag skämmas så över mitt sparande, som inte skulle hålla jämfört med ditt kloka resonemang! Jag tycker i hjärtat att allt från 1982 måste sparas, om man hittills har sparat det. De sakerna går ju inte att återskapa. I huvudet däremot förstår jag att vissa saker suger energi och borde slängas...
    om jag vänder på frågan, hur ofta används dina nostalgiprylar? Är det inte faktiskt så att det bara är då städning/rensning kommer på tal som du faktiskt tittar på prylarna? vad gör dom annars, samlar damm??

    vad har du då för nytta av alla nostalgigrejor om dom bara ligger i en låda och tittas på 5 min en gång om året?

    Som sagt, fundera på syftet med att sakerna är kvar? Varför är det så viktigt att spara precis allt? vad är det du tror ska försvinna med att du sorterar ut sakerna?

    vore det inte skönare att göra bokslut med sitt förflutna coh faktiskt markera att idag är det år 2010 och här och nu lever jag och framförallt är jag värd bättre än att älta en massa nostalgiskt sliskigt klibb som ju faktiskt blir mer bittert och fadd i smaken för varje år som går... ??

    sakerna du sparar ger ju dig uppenbart ångest, så varför göra ont värre?
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Mamma 04 och 06
    moln och sol skrev 2010-05-08 11:51:49 följande:
    Åh, det här inlägget behöver jag memorera, för att träna upp mig till det tänk jag vill ha!
    Tack .
  • bomullshuve

    Jag har bara läst TS, men mitt tips för att göra städningen lite roligare är att ta på sig Ipoden med en bra ljudbok. Så brukar jag göra...

  • Fins Mamma

    på ett annat forum ahr de sytartat en tävlingstråd, tex en skriver : torka ur kylskåpet. den som då hunnit gjort det först får skriva ett nytt uppdrag!

    tänk vad roligt!


    ~♥*♥~ Josefin~♥*♥~
  • VirrigaVera
    Fins Mamma skrev 2010-05-09 16:01:24 följande:
    på ett annat forum ahr de sytartat en tävlingstråd, tex en skriver : torka ur kylskåpet. den som då hunnit gjort det först får skriva ett nytt uppdrag! tänk vad roligt!
    www.familjeliv.se/Forum-5-166/m52383424.html

    Såg alldeles nyss den tråden
  • Bluemint

    Hur förvarar ni era mediciner och dylikt? Alla små pillerburkar, kartonger, rör, gasbindor, plåster, kirurgtejp osv. Just nu har jag dem i ett köksskåp i en enda röra. Plastkorgar? Necessärer? Finns ju fina medicinskåp, men våra grejer ryms inte i ett sånt och har heller inte plats för något. Jag vill ha medicinerna lättillgängliga men ändå undangömda i ett skåp. Hjälp?

  • moln och sol
    Bluemint skrev 2010-05-12 19:48:10 följande:
    Hur förvarar ni era mediciner och dylikt? Alla små pillerburkar, kartonger, rör, gasbindor, plåster, kirurgtejp osv. Just nu har jag dem i ett köksskåp i en enda röra. Plastkorgar? Necessärer? Finns ju fina medicinskåp, men våra grejer ryms inte i ett sånt och har heller inte plats för något. Jag vill ha medicinerna lättillgängliga men ändå undangömda i ett skåp. Hjälp?
    Detta är faktiskt ett av de områden här hemma som jag har lite ordning på. Här fanns ett medicinskåp i ett av skåpen redan när vi flyttade in. (I och för sig lite i minsta laget) I skåpet har vi ett antal GLIS plastaskar från Ikeas barnavdelning http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80098583 . På varje låda har vi märkt upp vad lådan innehåller: Barn/Huvudvärk/Förkylning/Resa mm
    Barn:Näsdroppar för barn
    Huvudvärk: Reliv, Ipren
    Förkylning: Näsdroppar, termometer
    Min låda: Vad jag kanske behöver
    Min killes låda: Vad han behöver
    Resa: Vätskeersättning, koltabletter

    Askarna är lätta att stapla på varandra, och därmed lätta att lyfta ut ett gäng samtidigt, vilket tyvärr behövs eftersom skåpet är lite för litet. Plåster har vi i en likadan ask i badrumsskåpet, så att barnen själva kan komma åt det. Problemet är flaskor med hostmedicin eller flytande febernedsättande, (som vi i och för sig inte använder så ofta), som står längst bak i medicinskåpet bakom alla askarna. Så helt optimalt är det inte, men jag är riktigt nöjd med alla färgglada askar!
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...