• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Shaun the sheep

    Camas: haha, så är det här hemma också, fast det är min pojkvän som undrar! Han brukar fråga som min pappa är på väg, haha; )


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Nyfiken gul

    För oss alla inbitna tidningsläsare så kan det vara ett gissel och gytter att hålla ordning på alla tidningshögar med tidningar som innehåller något man vill spara oavsett om det är recept, artiklar, grattis-hälsningar eller annat spännande...

    ett bra tips då är faktiskt att göra klippböcker/scrapbooking, på köpet får man ett roligt nöje!!

    *Gör en pärm med plastfickor, där sorterar man in allt man vill ha kvar att läsa: artiklar, noveller, följetonger, planteringstips, inredningstips, shoppinglistor osv... (perfekt att ta med som läsning till sommarstugan/båten/husvagnen!!)

    *En annan pärm fyller man med stick och virkbeskrivningar, korsord, ordflätor och annat pyssel och märker den med tex "virk och stick 2010"

    *Recept klipps ur och klistras in i en snygg klippbok/scrapbook

    *grattishälsningar, dödsannonser, brudpar osv - rama in i en stor glasram eller gör en ny klippbok.

    .. På det här sättet kan man lätt rensa pärmarna från gammalt och inaktullet utan att fördenskull tappa bort något man ändå vill spara. OCH man slipper alla förbannade jävla tidningshögar överallt i huset....


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Hägris
    moln och sol skrev 2010-02-28 21:09:07 följande:
    Ja, jag läste också om att städa i reklamen på TV, och det var riktigt bra! Angående att kasta det man inte använt; jag är rädd att jag ska komma på att "Nu skulle jag ha haft den där..." Jag har dessutom lätt att skapa kedjor av känslor kring det jag funderar på att slänga: Kan vara tex. ett vykort pappa skickade till mig som liten=> Just det han var i New York => Va kul och spännande  det var när han kom hem och hade med sig presenter till oss => Åh, pappas fina handstil.... => Nej, det här kan jag verkligen inte kasta! Ni som har lätt för att kasta får ni aldrig den här känslokedjan?
    Exakt såhär jag jag med, hela tiden!!

    Dessutom har jag saker som är bra att ha men jag vet inte vart dom är i röran, så när jag behöver den saken så köper jag ÄNDÅ en ny!

    Jag ska prova flylady, men jag har redan missat en sak och är bara på dag 4.. *obotlig*
  • PrincessOfIce
    kmh skrev 2010-05-24 23:27:49 följande:
    www.flylady.net/ finns bra tips för att bli av med röran. Fokuserar först på att sortera i ordning och ta bort det som skall skänkas bort, slängas eller säljas. Är en ekorre själv och har 3 st till hemma som gärna sparar på allt möjligt.Barnens "skatter" och samlingar lägger jag ibland i en låda och ställer undan. Om de inte frågar efter dem på några veckor så slänger jag det. "Strumpclips" använder jag för att para ihop strumporna innan de läggs i tvätten. En färg för varje person. Sparar mig mycket irritation eftersom detta var det tråkigaste jag visste.Tvätten kör jag en maskin åt gången och sätter inte igång en ny förrän den gamla har torkat, är ihopvikt och är inlagd i skåpet. Struntar i strykningen, men är extra nog när jag torkar och hänger. Mina kläder hänger jag på galgar för att torka och hänger direkt in i min garderob.För att lära dotten var sakerna skulle vara hade vi tidigare ett foto fastklistrat på insidan av garderobsdörren.Leker "Askungen" med 6-åringen. Vilket går ut på att jag är den elaka styvmodern och hon askungen och sedan får hon städa (och jag också så klart)Sätter timern på 15-30 minuter och städar intensivt under tiden.Sätter igång diskmaskinen innan jag går och lägger mig, tar disken direkt efter maten. Tömmer diskmaskinen direkt på morgonen.Snabbdammsuger golvet i köket, hallen och groventren för att slippa dra runt grus, sand mm.Dessa är mina tips som jag kört med under den senaste månaden och huset har faktiskt blivit lite renare och mer i ordning. 6-åringen undrade häromdagen om vi skulle ha kalas
    En Svensk version av Flylady : http://skrubba.egensajt.se/forum/ använde sig av samma tekniker..
  • Nyfiken gul

    ett tips som kanske anses puckat men som tyvärr tycks behövas...

    GÖR KLART DET NI HÅLLER PÅ MED!

    Alltså jag kan bli mållös när folk envisas med att göra saker halvdant..

    *man diskar två kastruller, torkar och ställer undan - men resten av familjens middagsdisk får vackert vara kvar i diskhon...

    *Trosorna och strumporna åker i tvättkorgen - men gårdagens jeans, tröja och bh sparkas under sängen och glöms bort....

    *kvällsfikat är över och tv:n stängs av och lamporna släcks och det är nattis... men vänta nu... det står ju tallrikar och glas kvar på rumsbordet?....

    *Hunden torkas noggrant efter den våta promenaden, men den skitiga handduken ligger kvar i en grusig pöl på hallgolvet alternativt lite slarvigt uppkastad på någons jacka/krok..

    *sminkrester på toaspegeln torkas noga av .. men det äckliga handfatet är det ingen som ser...

    *lilleman spiller mjölk vid middagen, det torkas upp snyggt och prydligt, men stekflottet från igår är fortfarande kvar på spisen...

    *sängen bäddas enligt konstens alla regler på morgonen - men gårdagens meck och muckel ligger kvar i en hög nedanför sängen på varsin sida...

    ja ni fattar....

    det måste ju vara ännu jobbigare att ta hand om det intorkade eländet när det väl ska städas än att göra allting klart på en gång?


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • moln och sol
    Nyfiken gul skrev 2010-05-26 20:06:23 följande:
    ett tips som kanske anses puckat men som tyvärr tycks behövas...GÖR KLART DET NI HÅLLER PÅ MED! Alltså jag kan bli mållös när folk envisas med att göra saker halvdant..*man diskar två kastruller, torkar och ställer undan - men resten av familjens middagsdisk får vackert vara kvar i diskhon...*Trosorna och strumporna åker i tvättkorgen - men gårdagens jeans, tröja och bh sparkas under sängen och glöms bort....*kvällsfikat är över och tv:n stängs av och lamporna släcks och det är nattis... men vänta nu... det står ju tallrikar och glas kvar på rumsbordet?....*Hunden torkas noggrant efter den våta promenaden, men den skitiga handduken ligger kvar i en grusig pöl på hallgolvet alternativt lite slarvigt uppkastad på någons jacka/krok..*sminkrester på toaspegeln torkas noga av .. men det äckliga handfatet är det ingen som ser... *lilleman spiller mjölk vid middagen, det torkas upp snyggt och prydligt, men stekflottet från igår är fortfarande kvar på spisen...*sängen bäddas enligt konstens alla regler på morgonen - men gårdagens meck och muckel ligger kvar i en hög nedanför sängen på varsin sida...ja ni fattar....det måste ju vara ännu jobbigare att ta hand om det intorkade eländet när det väl ska städas än att göra allting klart på en gång?
    Du är så klok!  
    (Jag önskar att du bodde inne i mitt huvud {#lang_emotions_wink} eller var min bästa kompis och granne!)
  • camas
    moln och sol skrev 2010-05-26 20:19:43 följande:
    Du är så klok!   (Jag önskar att du bodde inne i mitt huvud  eller var min bästa kompis och granne!)
    det önskar jag oxå att hon var :D
    Filip 041227 och Tea 080401
  • Salt Groda
    Nyfiken gul skrev 2010-05-26 20:06:23 följande:
    ett tips som kanske anses puckat men som tyvärr tycks behövas...GÖR KLART DET NI HÅLLER PÅ MED! Alltså jag kan bli mållös när folk envisas med att göra saker halvdant..*man diskar två kastruller, torkar och ställer undan - men resten av familjens middagsdisk får vackert vara kvar i diskhon...*Trosorna och strumporna åker i tvättkorgen - men gårdagens jeans, tröja och bh sparkas under sängen och glöms bort....*kvällsfikat är över och tv:n stängs av och lamporna släcks och det är nattis... men vänta nu... det står ju tallrikar och glas kvar på rumsbordet?....*Hunden torkas noggrant efter den våta promenaden, men den skitiga handduken ligger kvar i en grusig pöl på hallgolvet alternativt lite slarvigt uppkastad på någons jacka/krok..*sminkrester på toaspegeln torkas noga av .. men det äckliga handfatet är det ingen som ser... *lilleman spiller mjölk vid middagen, det torkas upp snyggt och prydligt, men stekflottet från igår är fortfarande kvar på spisen...*sängen bäddas enligt konstens alla regler på morgonen - men gårdagens meck och muckel ligger kvar i en hög nedanför sängen på varsin sida...ja ni fattar....det måste ju vara ännu jobbigare att ta hand om det intorkade eländet när det väl ska städas än att göra allting klart på en gång?
    Precis sån är jag kan jag erkänna.... Vissa grejer är jag pedantisk med, medans annat kan förbises hur länge som helst. Skulle vilja vara noga med alla grejer men är kanske för lat då? Lite måste man slappa också.
  • Mamma 04 och 06
    dollheart skrev 2010-05-20 19:58:12 följande:
    Till alla er som hade läst boken Rensa i röran med feng shui!Jag undrar lite vad boken handlar om? Jag har köpt den ifrån adlibris idag,den kommer väl nästa vecka nån gång. Men skulle gärna vilja veta vad ni gillade med den och så =) Ångrar lite att jag köpte pocketversionen, men jag har en väldigt snål månad så det fick bli så.
    Det var länge sedan jag läste den, det fanns många bra tips. Men det som bet sig fast mest var att hon skrev att alla inte har lyckan att huset brinner upp, för då blir man typ helt befriad... Det tyckte jag lät väldigt extremt. Jag tycker inte heller om pratet om alla krafter hit och dit och alla solskenshistorier, men man får ta till sig det som låter vettigt.

    Mina föräldrars hus brann upp för ett par år sedan och jag lovar att de inte känner sig det minsta befriade . Man ska inte förakta den tid det tar att bygga upp ett hem, särskilt om man har intressen som kräver lite prylar. Men det gäller att spara på rätt grejer...
  • moln och sol
    dollheart skrev 2010-05-20 19:58:12 följande:
    Till alla er som hade läst boken Rensa i röran med feng shui!Jag undrar lite vad boken handlar om? Jag har köpt den ifrån adlibris idag,den kommer väl nästa vecka nån gång. Men skulle gärna vilja veta vad ni gillade med den och så =) Ångrar lite att jag köpte pocketversionen, men jag har en väldigt snål månad så det fick bli så.
     Du kanske redan har fått hem boken?! Jag tycker den är jättebra! Jag läste den jätteofta i början och blev superinspirerad. Jag strök för vissa saker med överstrykningspenna. Tex var det skönt att läsa att man inte "ska känna sig tvungen" att spara presenter man fått, tex ha framme prydnadssaker för någon annans skull. Det ger bara dåliga känslor när man ser på en sak man har framme av fel skäl. Jag hade en liten tavla jag fått av en kompis och den tavlan gav mig ständigt känslan att jag borde höra av mig till xxx... Med bokens hjälp gav jag tavlan till en second hand butik.
      En till sak jag gillade att läsa var "Ge inte dig själv den omöjliga uppgiften att lyssna igenom alla kassettband", vilket jag mycket väl skulle kunna göra, för att sen kanske aldrig bli klar eller inte ens orka börja. 
     
    Boken tipsar om saker man kanske har ståendes, som man inte använder; Högtalare som hör till en stereo man redan kastat (kommer man aldrig använda), köksmaskiner man köpt i tron att de skulle underlätta, men som visat sig vara så krångliga att man inte använder dem.. osv. 

    Spara det bästa, släng resten. Att de saker man sparar ska vara saker man verkligen gillar, så att de sakerna verkligen syns och inte är dolda av all röra runt omkring dem.
    Att saker man kanske sett som fynd, men inte använder, kostar ju pengar eftersom de upptar yta som man betalar för.
    Att om man kastar det man inte behöver, kan man använda tiden till saker man tycker är roligare, än att ständigt hålla på med sin rensning...

    Jag har trots detta en ständig oordning! Idag tex skulle en av mina söner ta hem en klasskompis, vilket resulterade i att jag från att de bestämt detta hade panik och skulle göra iordning nedervåningen; rengöra toaletten, skura köksgolvet, diska, "gömma" osorterad tvätt i vårat sovrum. Rensa byrån i hallen (= slänga in allt i vårat sovrum), ta en jättehög smuttstvätt till tvättstugan...

    Jag lär mig aldrig detta med att hålla ordning, men jag tycker att jag ständigt har det i bakhuvudet.
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...