• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • camas
    Analoga skrev 2010-06-13 11:56:44 följande:
    Fast torka golv är ju inte nödvändigt, om det inte är synliga fläckar förstås. Panikstädning innebär ju att du plockar undan och har rena ytor, samt förstås rent handfat och toalett och tex diskbänk.
    dom ser ALLT man inte gjort.

    senast de var här hade de anmärkningar på hur vi hade möblerat barnens rum. ^^
    att vi hade mycket grejer. (hade nyss flyttat från +160 kvm ner till ca 100 kvm...) jo det blir ju endel saker innan man kommer i ordning...

    men nu när det gått ytterligare ett år sedan de var här sist och visst vi har bättre ordning men paniken sätter sig iaf... ALLT måste vara tipptopp....

    så jävla jobbigt!
    Filip 041227 och Tea 080401
  • camas

    nej, nu ska jag sätta fart :P


    Filip 041227 och Tea 080401
  • Analoga
    camas skrev 2010-06-13 12:05:26 följande:
    dom ser ALLT man inte gjort.

    senast de var här hade de anmärkningar på hur vi hade möblerat barnens rum. ^^
    att vi hade mycket grejer. (hade nyss flyttat från +160 kvm ner till ca 100 kvm...) jo det blir ju endel saker innan man kommer i ordning...

    men nu när det gått ytterligare ett år sedan de var här sist och visst vi har bättre ordning men paniken sätter sig iaf... ALLT måste vara tipptopp....

    så jävla jobbigt!
    Men fy så jobbigt! Såna besök tillför ju ingen glädje, bara en massa dålig energi    Men fick du så kort varsel att de skulle komma idag?
  • camas
    Analoga skrev 2010-06-13 12:33:33 följande:
    Men fy så jobbigt! Såna besök tillför ju ingen glädje, bara en massa dålig energi    Men fick du så kort varsel att de skulle komma idag?
    de sa att de ev skulle komma idag... men jag har haft fullt upp med skolan så jag har inte hunnit/orkat med hemmet...

    fick reda kl 12.30 idag att de har 30 mil kvar... men tack o lov så verkar de som att de inte kommer till mig idag... utan åker direkt till min far för att komma iordning där. tack o lov :D

    ja det blir iaf en grundligare städning här idag...

    ska man ta rum för rum eller vad är bäst?
    Filip 041227 och Tea 080401
  • Nyfiken gul
    Elins mamma 2010 skrev 2010-06-13 12:05:01 följande:
    jag lider med dig! känner igen den där panikkänslan! mina släktingar är inte så där men jag vill ändå att det ska vara fint när det kommer gäster.

    Jag drömmer om att ha ett hem som är tillräckligt fint för att man inte ska få panik varje gång någon ska komma på ett besök med kort varsel, som flera av er tidigare skrivit i tråden. I september ska vi få barn och jag misstänker att blivande mormor, farmor etc kommer att komma hit väldigt ofta, ibland utan någon direkt förvarning, och förhoppningsvis skärper jag mig då och blir mer motiverad att hålla en grundordning. Vet inte hur många gånger jag har försökt förändra mig och varje gång jag misslyckas känns det lite sämre...

    För mig är det största probmemet att plocka undan efter mig (sambon har samma problem) Disk står framme efter dagens slut, posten ligger kvar på bordet etc.. Vi bättrar oss i perioder men det slutar alltid med att det blir likadant igen till slut.. Nåt tips på hur man bättrar sig när det gäller detta?
    tja.. det enda tipset jag har är att man får lära sig den hårda vägen att det kommer aldrig ett "sen"...

    saker som skjuts upp kommer aldrig att göras. Punkt och slut. - det är den hårda läxan.

    och det finns inget som är så viktigt att det inte kan vänta 5-10 min tills man plockat undan. Lär er använda timer på tv:n/dvd.n...

    och man börjar ALDRIG med något man vet att man inte tänker slutföra. Aldrig nånsin - inga undantag - never!

    tråkig fakta men ack så sant....
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • frun01
    Mia29 skrev 2010-02-28 10:15:18 följande:
    :) Jag har kallats både manisk och pedant av min man, men det är jag absolut inte....

    Mitt råd till dig är att inte tillåta dig att "skjuta upp" saker...  Försök att göra det du tänker att "du borde göra" samma sekund som du tänker tanken.... 

    Bestäm också att du tar tex. 15 minuters ryck innan du "belönar" dig med att tex. sitta framför datorn eller häcka framför tv:n, det hinner man massor på.  Gör detta varje dag så kommer du att nå en bra grundordning.

    Det är ju väldigt mycket skönare att slappa om man har det fint runt omkring sig.

    Lyckas du slänga saker kommer du också att få en bättre ordning, där har jag dock inga bra tips eftersom jag är lagd åt det andra hållet... Släng, släng, släng...
    Gud vad bra tipps, förut hade jag det pedantiskt snyggt här hemma hela tiden o då gick det så lätt, nu har jag blivit lat och tar nått ryck ibland då jag städar nått :S... nu ska jag gå och tvätta! :)
  • Mamma 04 och 06
    kvinnan skrev 2010-06-08 21:17:25 följande:
    jag vet exakt hur jag vill ha allt och hur allt ska skötas men jag hinner och orkar inte och det mår jag jättedåligt över.
    Plockar jag undan allt i köket och tvrummet så hinner jag inte ut förrän barnen dragit in sina leksakr eller annat skräp som dräller överallt och det är ingen som plockar upp det.
    ett stort problem är att inte var sak har sin plats, jag vill ha allt på exakta platser medans gubben lägger där det finns en lucka och sedan hittar han aldrig det han ska ha
    En lösning är att ha en inkorg för papper och en låda för dräll och få mannen att lägga saker som han inte vet var de ska ligga/inte orkar lägga på rätt plats just där, så slipper ni i alla fall att få det överallt! Han måste förstå att han också måste dra sitt strå till stacken.

    Min man har inget direkt ordningssinne, men han har insett, liksom jag, att det är rogivande med ordning. Numera finner han sig i de direktiv som jag ger .
  • Mamma 04 och 06
    dollheart skrev 2010-06-09 18:27:06 följande:
    Tack för svaret! Jag ska försöka göra det till helgen, problemet är att min pojkvän jobbar extra i helgen, kan bli svårt med lilltjejen... Eventuellt kan jag ju rensa köket när hon sover, och sen när killen kommit hem. Vi får se, jag måste prata lite med honom också så klart =)
    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
    Ja, det är inte helt enkelt att röja med barnen omkring sig. Men faktiskt brukar de tycka det är ok när man håller sig inom ett rum och inte försvinner utom synhåll hela tiden. Saker som ska slängas kan de ju få roa sig med en stund och de kanske hittar något de kan pyssla med. Fast jag brukar också tycka det är enklast om jag är helt själv .
  • Mamma 04 och 06
    camas skrev 2010-06-08 20:39:32 följande:
    hur förvarar ni badleksakerna?
    just nu har vi en ful 10 liters blå plasthink i badrummet. så fult och tar "massa" golvyta...

    vart förvarar ni kritor/block/pärlor/tuschpennor/pyssel?
    Nu har vi dem i en genomskinlig plastlåda på sonens rum. vilket innebär att han river o sliter i det o det hamnar pärlor över allt.

    vart tycker ni det är ok att man har 2 marsvinsburar?
    om ni kommer hem till nån som har två burar, vart vill ni då att de ska stå i hemmet?
    Likaså med kattlådor då vi har 3 st?
    kattenernas vattenskål o matskål?

    jag blir bara så trött på allt plock o jag vill ha det mera avskalat o stelt... nu ligger det prylar överallt och harbokhyllor o skrivbord utan möjlighet att stänga så att  det "försvinner"... hur löser man det?
    Filip 041227 och Tea 080401
    *Badleksakerna ligger i en korg bredvid badkaret. Jag borde göra hål i botten så att vattnet kan rinna ut. Badkaret har sluttande kanter, så de kan inte balansera där. Har insett att det är bra, för annars ser det så rörigt ut!

    *Vi har pysslet i vardagsrummet i Billybokhyllor med glasdörrar. Pyssel i mängder! Det funkar ganska bra, även om det vore smidigare utan dörrar. Men det ser mer ordningsamt ut med dörrar, plus att lillebror inte ska komma åt grejerna. De har typ var sitt hyllplan (40 cm) där vi lägger färdiga teckningar på hög. Sedan rensar jag ut ibland. Jag skriver namn och datum innan jag lägger dem i högen. De pysslar på matsalsbordet. Allt är tillåtet förutom permanenta täckfärger, då är vi i köket. Jag har vaxduk på bordet som jag fäster med clips. Ibland vill jag slippa se pysslet och då städar vi undan på bordet, men oftast får de ha det där några dagar/någon vecka i sträck. Pärlor på en hylla. I teorin få rde bara leka med en sorts pyssel i taget, men det efterlevs inte . Godiskartonger som finns gratis att hämta i godisaffärer är jättebra att förvara olika pysselgrejer i.

    *Kattlådor och burar har jag ingen åsikt om. Det är väl bäst att ha dem där det är lätt att städa och matskålen där golvet tål vatten. Kattlådor brukar inte lukta om de sköts väl. Däremot luktar väl burar ofta?! Minns inte riktigt.
  • Mamma 04 och 06
    Pigeon skrev 2010-06-12 15:30:27 följande:
    Alltså jag menade inte att man skulle använda de svettiga kläderna efter att de torkat på tvättkorgen, jag menade bara att det kan bli väldigt unket i tvättkorgen om man slänger ner fuktiga kläder i den så jag låter dem torka lite först innan de slängs i. Bara så ingen missförstod!
    Jag har tvättkorgar med hål i och hänger fuktig tvätt på kanten tills den torkat. Eller på elementet ovanför om det gäller tvättkorgen i badrummet. Jag avskyr när det ligger något fuktigt som gör att all tvätt blir unken. Ibland händer det och det är inte kul...
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...