• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • camas
    moln och sol skrev 2010-05-12 20:12:27 följande:
    Detta är faktiskt ett av de områden här hemma som jag har lite ordning på. Här fanns ett medicinskåp i ett av skåpen redan när vi flyttade in. (I och för sig lite i minsta laget) I skåpet har vi ett antal GLIS plastaskar från Ikeas barnavdelning www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80098583 . På varje låda har vi märkt upp vad lådan innehåller: Barn/Huvudvärk/Förkylning/Resa mmBarn:Näsdroppar för barnHuvudvärk: Reliv, IprenFörkylning: Näsdroppar, termometerMin låda: Vad jag kanske behöverMin killes låda: Vad han behöverResa: Vätskeersättning, koltabletterAskarna är lätta att stapla på varandra, och därmed lätta att lyfta ut ett gäng samtidigt, vilket tyvärr behövs eftersom skåpet är lite för litet. Plåster har vi i en likadan ask i badrumsskåpet, så att barnen själva kan komma åt det. Problemet är flaskor med hostmedicin eller flytande febernedsättande, (som vi i och för sig inte använder så ofta), som står längst bak i medicinskåpet bakom alla askarna. Så helt optimalt är det inte, men jag är riktigt nöjd med alla färgglada askar!
    riktigt smart :)
    Filip 041227 och Tea 080401
  • Nyfiken gul

    Ett allmänt tips som många faktiskt glömmer bort är att utnyttja ALLA ytor.

    VÄGGAR, DÖRRAR och TAK går utmärkt att använda till förvaring och få ordning och snyggt på det man har.

    häng krokar på baksidan av rumsdörrar och garderobsdörrar och få undan allt junk som blir liggandes på stolar och golv..

    använd väggytan ovanför dörrposterna som en utmärkt plats att sätta upp hyllor på och få undan krafs och bjäfs. För den som är trångbodd och kanske har loftsäng eller liknande kan en sån hylla ovanför dörrarna tjäna som sängbord och avlastningsyta.

    finns mängder med smarta förvaringslösningar som kan hängas ifrån taket, alltifrån amplar och hängkorgar till skoförvaring, leksakstuber och handukshängare...


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Mamma 04 och 06
    Bluemint skrev 2010-05-12 19:48:10 följande:
    Hur förvarar ni era mediciner och dylikt? Alla små pillerburkar, kartonger, rör, gasbindor, plåster, kirurgtejp osv. Just nu har jag dem i ett köksskåp i en enda röra. Plastkorgar? Necessärer? Finns ju fina medicinskåp, men våra grejer ryms inte i ett sånt och har heller inte plats för något. Jag vill ha medicinerna lättillgängliga men ändå undangömda i ett skåp. Hjälp?
    Jag är så nöjd med våra nya medicinskåp. Precis som för er så räckte inte de pyttesmå skåp som går att köpa. Jag har ibland undrat om det bara är vi som har så mycket mediciner att de känns totalt underdimensionade, men vi är tydligen fler .

    Skåpet är 21 cm djupt och vi har två stycken ovanför toaletten. Det gäller bara att komma ihåg att stänga toalocket ifall att något trillar ner . Jag använder också Glis lådor, de är jättebra till det mesta i badrummet. För att barnsäkra så har vi köpt två stycken kombinationslås och monterat på luckan. 5-åringen lurade ut att koden var 112 så nu har vi bytt till 911 .

    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/40137826

    Plåster och övrig sårvård har jag i en låda i skafferiet i hallen, lätt åtkomligt i och med att plåster även verkar ha en smärtstillande effekt för små barn .

    Termometrar, salvor och doseringssprutor har jag i var sin liten låda i skötbordet, för det använder vi relativt ofta.
  • PrincessOfIce

    Har inte orkat läsa hela tråden just nu.. Jag har nu under vintern/våren rensat och sorterat och slängt och organiserat hela mitt hem..  Tror jag sammanlagt har gjort 4-5 turer till miljöstationen och slängt onödiga grejer..

    Jag skaffade ett klädskåp till mina kläder och passade på att rensa bort och slänga det som tappat formen eller gått sönder samt donera sånt som jag inte använder..

    Sen gick jag vidare och gjorde samma sak i ungarnas rum.. Nu har de bara kläder som verkligen passar och sen fixade vi tillsammans bort alla trasiga leksaker och även som de har vuxit ifrån..

    Är precis klar med hallen där jag rensat bort för små och/eller trasiga jackor och för små skor samt skaffat ett nytt fint skoställ, Vinterkläderna har flyttat in i sin garderob för säsongen.. :)

    Nu håller jag just nu på med vardagsrummet med bokhyllor, tidningar, diverse förvaringutrymmen m.m.. lär nog ta nästan en månad iaf beroende på tid och ork..

    Kan tillägga att jag bor i en trea på 75 kvm med 2 barn och mig själv.. Vi är beroende av varenda liten yta som vi kan komma åt för egen del..

    Jag fick för några år sen en bok som heter "Rensa i röran med Feng Shui" Jag kanske inte feng shuiar men den boken har hjälpt till med peppning så att jag kommer igång med detta rensande..

  • PrincessOfIce

    Jag har oändligt mycket plåster och förband till min dotters operationssår att de där smidiga Glisaskarna förmodligen inte lär räcka till men till allt annat ska jag nog fixa det.. Tackar er som tipsade om de för tipset.. :D

  • Nyfiken gul

    Ett bra tips för att få ordning bland alla saker som tar plats men ändå ligger på rätt plats:

    RENSA!!

    Det finns ingen anledning att ha 24 udda  badlakan och 32 handdukar... 6 stora badlakan och 6 små handdukar räcker till en familj på 4 personer.

    Inte heller behöver man ha 14 ombyten med påslakan/örngott och 14 underlakan...  Ett i sängen, ett i tvätten och ett i skåpet - det räcker.

    Inte heller behöver man ha en servis på 48 delar i köksskåpet ... Du kan ändå inte äta på mer än en tallrik i taget... (och hur ofta bjuder du på 3-rätters till 24 personer?? )

    och du kan knappast förvänta dig att dina två överfulla garderober ska kunna rymma 4 reakassar till utan att slänga ut något...

    Så minska antalet pryttlar i skåp och lådor och du ska snart se att du får bättre ordning och bättre översikt över alla saker och bättre plats.


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • camas
    Nyfiken gul skrev 2010-05-17 22:22:37 följande:
    Ett bra tips för att få ordning bland alla saker som tar plats men ändå ligger på rätt plats:RENSA!! Det finns ingen anledning att ha 24 udda  badlakan och 32 handdukar... 6 stora badlakan och 6 små handdukar räcker till en familj på 4 personer.Inte heller behöver man ha 14 ombyten med påslakan/örngott och 14 underlakan...  Ett i sängen, ett i tvätten och ett i skåpet - det räcker.Inte heller behöver man ha en servis på 48 delar i köksskåpet ... Du kan ändå inte äta på mer än en tallrik i taget... (och hur ofta bjuder du på 3-rätters till 24 personer?? ) och du kan knappast förvänta dig att dina två överfulla garderober ska kunna rymma 4 reakassar till utan att slänga ut något... Så minska antalet pryttlar i skåp och lådor och du ska snart se att du får bättre ordning och bättre översikt över alla saker och bättre plats.
    tänk om det vore så lätt som du säger... har en teknik galen sambo som vill ha det nyaste heeeela tiden... men vill inte slänga/sälja nåt... :S

    jag skulle vilja ha NYA fina vita fräscha handdukar till hela familjen. nu har vi MÄNGDER med olika handdukar som tom JAG hade när jag var liten... varför kan man inte slänga och köpa nya fräscha?
    suck!

    nu ska vi ev flytta i augusti och både jag och sambon har sagt att vi ska sälja/slänga MASSOR med grejer...

    har för mycket överallt. blä!
    Filip 041227 och Tea 080401
  • Shaun the sheep
    camas skrev 2010-05-19 19:38:30 följande:
    tänk om det vore så lätt som du säger... har en teknik galen sambo som vill ha det nyaste heeeela tiden... men vill inte slänga/sälja nåt... :Sjag skulle vilja ha NYA fina vita fräscha handdukar till hela familjen. nu har vi MÄNGDER med olika handdukar som tom JAG hade när jag var liten... varför kan man inte slänga och köpa nya fräscha?suck!nu ska vi ev flytta i augusti och både jag och sambon har sagt att vi ska sälja/slänga MASSOR med grejer... har för mycket överallt. blä!
    Jag var på ikea för ett tag sen och köpte just handdukar! Kändes så skönt!
    Det enda tråkiga är att de såg vita ut just där,
    men här hemma ser man att dom inte är riktigt kritvita... Tråkigt,
    för det ser lätt smutsigt ut tycker jag :/ Men dom är otroligt mjuka och sköna iallafall Ska köpa två handdukar och 4 badlakan till, sen kasta, kasta, kasta allt gammalt fult skräp. Det värsta jag vet är reklamhanddukarna min pojkvän fått av företag osv... Usch! Inget man vill hänga framme, precis... {#lang_emotions_embarassed}
    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • moln och sol
    camas skrev 2010-05-19 19:38:30 följande:
    camas skrev 2010-05-19 19:38:30 följande:
    ...jag skulle vilja ha NYA fina vita fräscha handdukar till hela familjen. nu har vi MÄNGDER med olika handdukar som tom JAG hade när jag var liten... varför kan man inte slänga och köpa nya fräscha?suck!nu ska vi ev flytta i augusti och både jag och sambon har sagt att vi ska sälja/slänga MASSOR med grejer... har för mycket överallt. blä!
    Åh, jag känner så väl igen mig! Jag har också massa udda handdukar, och flera som jag hade när jag var liten. Jag vill egentligen inte ha kvar dem, men klarar inte av att kasta dem! Vilken skön känsla det vore att öppna skåpet och handdukarna var nya och matchade varandra. I huvudet vet jag vad som borde rensas bort, men jag klarar inte av det, trots att jag förstår att jag skulle må bättre av det.

    camas skrev 2010-05-19 19:38:30 följande:
    " ... har för mycket överallt. blä!"

    Ja, jag känner likadant!
  • camas
    moln och sol skrev 2010-05-19 21:15:06 följande:
    Åh, jag känner så väl igen mig! Jag har också massa udda handdukar, och flera som jag hade när jag var liten. Jag vill egentligen inte ha kvar dem, men klarar inte av att kasta dem! Vilken skön känsla det vore att öppna skåpet och handdukarna var nya och matchade varandra. I huvudet vet jag vad som borde rensas bort, men jag klarar inte av det, trots att jag förstår att jag skulle må bättre av det.camas skrev 2010-05-19 19:38:30 följande:" ... har för mycket överallt. blä!" Ja, jag känner likadant!
    samma är det lakan och påslakan... har de som är 20 år gamla... MEN problemet är att de ff är fina o fräscha... (har ju nya oxå)

    KAN bara inte slänga...
    Filip 041227 och Tea 080401
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...