EPT (Extremely Pre Term/Extremt mycket för tidigt född) Tråd 17
Hur känner ni andra här, är ni någe oroliga för hjärnsynskador? Att era barn kan ha problem med att tolka det dem ser, avståndsbedömning, ansiktsigenkänning etc, etc?
Jag VET ju att de kan göra en utvecklingsbedömning tidigare än vid 5 års ålder, eftersom det är det som gjorts med Edvin. Han var ungefär 2½ år då och allt var normalt. Om vi är oroliga inför skolstarten (alltså när han är 5-6 år) så ska vi få göra en uppföljning av bedömningen då (i så fall på vårt initiativ, vi pratar bara med läkaren om det då).
Jag minns inte vad testet heter, men det var två efternamn (på de som hade konstruerat testet, tror inte de var svenska). Det innehöll flera olika delmoment och några var av karaktären ordförståelse; hur han uppfattade om psykologen frågade olika saker, några tester var fysiska; hur han klarade olika motoriska övningar (allt mellan att trä pärlor på band, stapla klossar till att fånga en fotboll som kastades och gå i trappor) och några tester kollade hans förmåga att leka (ja, det var väl egentligen inte riktigt leken i sig de kollade, mer hur han lekte) med dockor och lite andra grejor. Själva leksakerna och bilderna m.m. var inte slumpvis plockade på avdelningen, utan fanns i speciella lådor som var en standarduppsättning med saker som ingick i testet.
Sedan intervjuade psykologen oss föräldrar om hur vi uppfattade honom och vi fick berätta både om tiden när han låg i magen och tiden på sjukhuset och tiden sedan vi kommit hem. Psykologen var dessutom på Edvins förskola en dag tillsammans med en kollega och studerade Edvin några timmar; hur han interagerade med andra barn, hur han hanterade olika vardagssituationer (t.ex. om han klarade av när det blev "för mycket", hur hanterar han situationen då; blir han bara stressad och mår dåligt eller drar han sig undan och hittar en trygg punkt utanför "kaoset". Edvin klarade av situationen genom att dra sig undan och kanske vara med en fröken istället för mitt i barnkaoset). De intervjuade även hans förskoleelärare om hennes uppfattning av Edvin.
Slutligen gjorde psykologen en sammanfattning av intervjuerna och studierna samt använde en förutbestämd skala när hon "rättade" testerna. Testerna hade olika "rättningsmallar" beroende på hur gammalt barnet var vid testtillfället (och det var ju det som gjorde att man inte behövde vara en viss ålder för att kunna genomföra testet). Därför kunde det verka som att övningen var totalt misslyckad eftersom han inte klarade av den, men vid bedömningen/"rättningen" så framgår det att en 2½-åring inte alls ska klara av sådan saker, så då hamnar han inom normalintervallet för den övningen ändå.
Vi fick slutresultatet presenterat för varje övningsområde och Edvin var inom normalintervallet för 2½-åringar på alla utom på en som han låg strax över (minns nu inte vad det var för område). Sedan hade hon gjort ett sammandrag på ungefär 2 A4-sidor där hon skrev om det som kommit fram i intervjuererna och studierna av honom. Detta dokument fick vi och kunde, om vi själva ville, visa för förskolan eller de som vi kunde anse vara berörda (om det behövdes för t.ex. försäkringsbolaget, men det har vi inte gjort). Eftersom det var barnläkaren på barnkliniken (Edvins läkare) som hade skrivit remissen, så fick även hon ta del av resultatet.
Psykologen var tydlig med att ett test vid 2½ års ålder inte gav ett heltäckande svar, men att vi kan använda det som en grundstatus inför den eventuella uppföljning som vi i så fall gör innan skolstart. När barnet är 5-6 år kan de mycket lättare se om det finns koncentrationssvårigheter, inlärningssvårigheter, uppmärksamhetsproblem, sociala problem och andra kognitiva svårigheter som våra extremprematurer kan ha högre risk att få problem med, just på grund av deras för tidiga födelse. Ju tidigare, desto högre risk (och med betoning på risk för att inte fastslå att det måste bli problem för våra älsklingar).
Om du vill veta mer detaljerat så kan du ju inboxa mig, så kanske jag kan leta rätt på papprena (i flyttkaoset som fortfarande härskar i vårt hem) för att kolla ännu mer .