• Anonym (Sonat klart?)

    När har man sonar klart sitt brott?

    Jag kommer från en mindre ort där alla känner alla. För några år sen skedde en våldtäkt på orten och en välkänd ortsbo greps och dömdes sen till flera års fängelse. Personen har varit mer och arrangerat flera arrangemang på orten genom åren, men allt lades ner under tiden han satt i fängelse. Vissa saker återuppstod utan honom.

    Nu är han frisläppt sen något år. Personen som våldtogs har flyttat från orten. Han bor kvar och har numera mer och mer släppts in igen. Nu ska han återigen arrangera årets stora evenemang till exempel.

    Det här delar verkligen orten i två delar. Dels de som tycker att han sonat sitt brott och därför är välkommen tillbaka som vanligt, och de som tycker att han absolut inte borde vara välkommen tillbaka in i värmen igen.

    Jag är kluven, även om jag dras mer åt gänget som inte tycker att han ska släppas in igen. Våldtäkt är liksom annat än bokföringsbrott. Samtidigt har han ju avtjänat sitt straff.

    Vad tycker ni? Har man sonat klart alla sina brott när straffet är avtjänat eller inte?

  • Svar på tråden När har man sonar klart sitt brott?
  • Anonym (U)

    Visar han så stor ånger som han borde? Det hade gjort skillnad för mig. 

  • Anonym (Sonat klart?)

    Han har aldrig erkänt brottet, men däremot försökt försvåra utredningen. Så svaret är nog nej.

  • Anonym (U)
    Anonym (Sonat klart?) skrev 2024-07-26 13:23:35 följande:

    Han har aldrig erkänt brottet, men däremot försökt försvåra utredningen. Så svaret är nog nej.


    Då hade jag aldrig satt mig i samma arbetsgrupp eller styrelse som honom. Vilket äckel. 


    Det är ju han som borde ha flyttat och skämts ögonen ur sig, inte offret. Som det blir nu är det ju folk som indirekt tycker att en liten våldtäkt här eller där inte är något att bry sig om. 

  • Anonym (Grovt brott och ingen ånger)

    Låt oss säga såhär: jag är t ex. inte intresserad av att umgås eller ens vara i närheten av folk som håller på med droger. Skulle någon åka fast, sitta i fängelse och sedan komma ut så är jag fortfarande inte intresserad av att umgås med hen. Den sortens människor vill jag inte ha i min närhet oavsett om de sonat knarkbrottet eller inte. Likaså pedofiler. Skulle en dömd pedofil släppas ut efter avtjänat straff skulle jag heller inte vilja ha personen i min närhet. Någon som kunnat göra något sånt mot ett barn skulle jag verkligen inte vilja ha i min närhet, även om hen sk sonat sitt brott i samhällets ögon. Samma med en person som misshandlat sin partner. Personer med tendenser att bruka våld blir inte magiskt botade genom att sitta av sin tid i fängelse (såvida de inte "möter Jesus" eller något liknande). Våldsbenägenheten sitter liksom i personligheten och dess invanda beteendemönster och finns där ständigt under ytan. Om spärren att skada en annan människa inte fanns från början tror jag inte att den växer fram av sig själv under fängelsetiden, snarare tvärt om. Ilskan kan ha vuxit.


     


    Så om vi nu tittar på våldtäktsmannen i ditt exempel. Hur kan en människa göra något sådant mot en annan människa? Köra över en annan människa, skada en annan människa, tvinga den, inte respektera den, begå ett brott, förstöra någons liv för sin egen njutnings skull? Vad är det för människosyn? Utnyttja andra sexuellt och våldta? Tycker han att han har rätt till det? Jag skulle inte vilja umgås med någon som har så taskig människosyn och veta vad hen är kapabel till. Han må ha sonat sitt brott i samhällets juridiska ögon, men varje enskild individ i samhället får sen ta ställning till hur var och en känner inför personen. Hans närmsta kompisar/killgäng som antagligen har samma taskiga kvinnosyn, nedlåtande jargong och själva inte är främmande för att tafsa på tjejer och gå över gränsen, de välkomnar honom säkert tillbaka med öppna armar. Andra, som tänker på offret, hur han förstört hennes liv, vad han faktiskt gjort mot en annan människa, de får såklart ta ställning till om han verkligen ändrat sig, om han på riktigt insett vad han faktiskt gjort och ångrar sig från djupet av sitt hjärta. Skulle du själv våga låta din dotter gå på efterfest hos honom och lita på att han (eller hans gelikar) inte rör henne när hon däckar efter att kanske ha druckit för mycket?


    Så om man sonat sitt brott eller ej, i andras ögon, är en kombination av hur grovt brottet är och andra personers smärtgräns för vad som kan förlåtas. Som t ex. bokföringsbrott som du nämner, det är  ju på en annan nivå. Personen får skämmas, men efter sonat brott är man i princip förlåten. Skammen finns förståss kvar, men det känns OK att fortsätta bjuda in personen på grillkvällar och annat, precis som innan fängelsetiden.

  • Anonym (Nej)

    Han kommer aldrig kunna sona sitt brott. Vissa saker är oförlåtliga.

  • Anonym (Poppe)

    Supersvårt dilemma. Det beror på hur våldtäkten har ägt rum. Det kan vara en tjej som velat och ångrat sig efter sex, men det kan lika väl vara en kille som helt sonika med våld utnyttjat tjejen sexuellt trots tydliga signaler på att hon inte vill.

  • Anonym (G)

    Om någon våldtagit en annan och orsakat svårt lidande så skulle jag aldrig vilja umgås med denna. Den har satt av sitt straff men har personen förändrat sin syn på andra människor? Har denne fullt förstått och ångrat agerandet? man kan aldrig veta säkert. 


    har personen uttryckt ånger så skulle jag ej utfrysa den ur samhället. Men skulle ej genuint acceptera personen eller vilja umgås. Man kan ju vara hövlig ändå. 

  • Anonym (.)

    När det kommer till våldtäkt så har man aldrig sonat sitt brott. Skulle gladligen infört (verklig)livstidsstraff för våldtäkt om det var jag som bestämde. 

  • Anonym (jury)

    Med dagens lagstiftning kan det vara svårt att bedöma hur fördömande man bör vara när man bara vet att någon har blivit dömd för våldtäkt. Det har gått inflation i våldtäktsbegreppet så att det numera omfattar många former för olämpligt beteende men brottsrubriceringen, straffskalan och det social stigmat är fortfarande som innan på den tiden när det krävdes våld eller hot av våld från gärningsmannen samt aktivt motstånd från offret. 

    Att arrangera ett evenemang kan ju också betyda många saker som påverkar bedömningen. Skall han bara vara med till att arrangera massa praktiska saker eller skall han också vara evenemangets officiella ansikte utåt? 

  • Hjelm

    Hade du velat gå på ett evenemang arrangerat av en man som våldtagit din dotter, mamma, syster, väninna?

    Hade du tyckt att det känts okej för att han suttit av straffet nu?

    Där har du svaret.

    De flesta sunda människor vill inte umgås med eller på något sätt gynna någon de vet begått så vidriga brott mot andra människor. Är det en liten stad är det många som dessutom är personligt drabbade.

    Har han dessutom aldrig erkänt eller uttryckt ånger och till och med försökt försvåra utredningen, förtjänar han än mindre sympati.

    Han är rökt på sin hemort och det förtjänar han.

Svar på tråden När har man sonar klart sitt brott?