Inlägg från: Anonym (jury) |Visa alla inlägg
  • Anonym (jury)

    När har man sonar klart sitt brott?

    Med dagens lagstiftning kan det vara svårt att bedöma hur fördömande man bör vara när man bara vet att någon har blivit dömd för våldtäkt. Det har gått inflation i våldtäktsbegreppet så att det numera omfattar många former för olämpligt beteende men brottsrubriceringen, straffskalan och det social stigmat är fortfarande som innan på den tiden när det krävdes våld eller hot av våld från gärningsmannen samt aktivt motstånd från offret. 

    Att arrangera ett evenemang kan ju också betyda många saker som påverkar bedömningen. Skall han bara vara med till att arrangera massa praktiska saker eller skall han också vara evenemangets officiella ansikte utåt? 

  • Anonym (jury)

    Okunskapen omkring juridiska sakförhållanden är som vanligt massiv bland FLs skribenter.

    Samtidigt som politikerna införde samtyckeslagen införde dom också en straffskala som har ett minimum på tre år som gäller för alla som döms skyldiga enligt brottsrubriceringen våldtäkt. Bedöms våldtäkten som grov skall straffet vara högre än dessa tre år. Man kan således inte använda det faktum att mannen ifråga dömdes till ett flerårigt fängelsestraff som bevis på att våldtäkten var grov. Den kan ha varit det, men det kan lika gärna vara i den mildare delen som inte var straffbar innan samtyckeslagen. 

    Så länge man inte vet mera om händelsen som ledde till domen tycker jag det är svårt att tycka något kategoriskt om mannen har 'sonat' sitt brott eller inte. 

  • Anonym (jury)

    Vi har tydligen kommit tillbaka till Västgötalagens ideer om förvisning från orten som en del av gärningsmannens straff här bland FLs skribenter. Och vart skall han förvisas till som inte kan nås av domar i offentliga register. Man bestämmer ju själv om man vill vara vän med denna person och umgås privat, men att till tid och evighet döma honom till skamstraff och uteslutning från den allmänna  samhällsgemenskapen är visst inte riktigt hållbart i längden. Därav den lutheranskt inspirerade bilden att man 'sonat' sitt straff. 

  • Anonym (jury)
    Anonym (Sonat klart?) skrev 2024-07-29 08:31:45 följande:

    Jury: Problemet är egentligen inte om någon väljer att umgås med honom, utan att starka namn i bygden tagit ställning för honom och släppt in honom i värmen igen. Nu ska han vara med och arrangera evenemang, precis som förr. Det är det som skapar splittringen.


    Om det är ett hedersuppdrag att arrangera detta evenemang och han kommer att hålla välkomsttal och liknande kan jag till dels förstå problemet, men om det mer är frågan om att han skall ringa massa samtal och fixa saker i sin fritid för detta arrangemang tycker jag det är ohållbart att försöka upprätthålla ett skamstraff på obestämd tid. Principen bör vara korrekt behandling utan vare sig skamstraff eller hedersuppdrag.

    Men vad är annars svaret på frågan i ditt nick? Aldrig?
  • Anonym (jury)

    Historien i TS är en påminnelse om varför det är så olidligt att bo på mindre orter. Alla vet allt om alla. Alla skall ta ställning till alla andras konflikter. Vissa brott är oförlåtliga och andra närmast folkliga, helt subjektivt beroende på hur mycket man gillar personen ifråga. Evig kamp om vem som är mest tongivande i bygden, precis som på den tiden när prästen och skolläraren tävlade om inflytande.

Svar på tråden När har man sonar klart sitt brott?