• Sven Erik Johansson

    Gör alla juridiska vigslar borgerliga/ Ta bort juridisk kyrklig vigsel

    Jag tycker att samfunden inte ska ha juridisk vigselrätt. Jag tycker att kommun eller stat skall stå för själva den juridiska vigseln, eller registrerandet. Sedan kan par som så önskar ha en andlig akt i en kyrka, alltså en kristen gudstjänstlokal, eller i någon annan religions lokal. 


    Detta kan se så att samfunden själva avstår, eller att de lokala pastorerna/ prästerna och andra själva avstår, eller som en 3:e möjlighet att riksdag eller regering beslutar om det.


    Jag är troende kristen, och vill att framför allt mitt eget samfund, Svenska Kyrkan, skall förknippas mera med tron, och mindre med ceremonier. Det är tråkigt när en del ser präster som någon sorts serviceombud för ceremonier. Dessutom tycker jag det är hyckleri att lova trohet inför en Gud man inte tror på - precis som jag tycker att det är hyckleri att konfirmeras om man inte tänker dyka upp i kyrkan söndagen efter konfirmationen, och om man inte vill leva ett kristet liv i resten av sitt liv - precis som det är hyckleri vid barndop när föräldrar som inte tror, men låter döpa sitt barn och säger att man önskar att barnet ska döpas till denna tro osv.


    Systemet med borgerlig juridisk vigsel fungerar bra i andra Europeiska länder, och kan fungera här med. Par som så önskar kan sedan ha ett hur festligt kyrkbröllop som helst, även om det inte har juridisk verkan. Jag tror också att fler par som inte är troende kommer att nöja sig med bara en borgerlig akt. Jag skulle, om jag var präst absolut inte vilja viga icke troende och icke kyrkligt aktiva par, då detta inte vore ärligt vare sig från deras eller min sida,



    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2023-02-27 16:17
    Här är en bra artikel om vad några biskopar tyckte i januari 2009. Vad de tycker idag vet jag inte.

    www.expressen.se/nyheter/biskopar-vill-avskaffa-kyrkans-vigselratt/
  • Svar på tråden Gör alla juridiska vigslar borgerliga/ Ta bort juridisk kyrklig vigsel
  • Sven Erik Johansson
    sextiotalist skrev 2023-02-27 19:28:08 följande:

    Min mormor kommer från en högkristlig familj.
    Flera i den släkten är troende. Men för de flesta så lever inte runt tron, tron finns i deras liv  men inte styrande. De går sällan i kyrkan. 
    De skulle nog inte passa in i den typ av kyrka som du vill ha. Men folkkyrka passar dom perfekt 
    Vi har religionsfrihet i det här landet. Det finns inget fel sätt att tro
    Den svenska kyrkan är perfekt för många. Den ställer inga krav och alltid välkomnande. 
    Den du förespråkar verkar vara en styrd och fyrkantig kyrka.


    Det beror på vad man menar med rätt/ fel. I den meningen att jag är för religionsfrihet skall man få vara vad som helst -asatroende, new-agare, kristen, tro på de romerska eller grekiska gudarna - what ever. Men samtidigt är ju sanningsfrågan det helt avgörande i slutänden av allt.  


    Verkligheten är bara en. Om jag har rätt så är huvudkonturerna i kristen tro sanningen.(Jag säger huvudkonturerna eftersom jag är långt ifrån all fundamentalism.)  Om jag har fel så är det inte så - men å andra sidan: Om jag har fel så är det ingen vits med någon kristen verksamhet/ någon kyrka ö h t.


    Det innebär dock INTE att alla trosuppfattningar i andra religioner är falska. Det finns nämligen många trosuppfattningar i andra religioner som inte logiskt strider mot kristna synsätt. Däremot förnekar ju alla andra religioner Kristus, så på frågan "vem är Jesus" ger en kristen självfallet ett annat svar än en person av annan religion. Om jag har rätt i den frågan så innebär det rent logiskt att andra religioners svar i just den frågan är fel.


    Jo, det finns absoluta sanningar. Logiskt motsatta satser kan ju nämligen inte samtidigt vara sanna. Däremot innehåller ju en religion många uppfattningar, och kan vara sann på vissa punkter, och osann på andra punkter.


    Verkligheten är alltså långt mer komplex än den ofta beskrivs i diskussioner.


    Jag vill inte ha någon folkkyrka, utan en bekännelsekyrka, men däremot är det INTE genom yttre krav jag vill skapa en bekännelsekyrka - så där tar du fel om vad jag vill. Inte heller har jag sagt att kyrkan inte ska vara välkomnande. Alla ska vara välkomna på gudstjänster osv, men det är inte för mycket begärt att en kyrka faktiskt skall få stå för något - faktiskt ta andlig ställning, och inte vara utslätad.


    Det är ingen motsats till religionsfrihet i samhället att de som tror på samme Herre, nämligen på Jesus, sluter sig samman i en församling. En kyrka/ församling är en förening med frivilligt medlemskap. Nej, det är ingen 4-kantig kyrka jag förespråkar, men däremot en mycket mer levande kyrka - som är full av liv.


    Jag har troligen inte så mycket gemensamt med din mormor. Om man faktiskt älskar och vill gå med  Jesus tror jag man längtar till församlingen, men då menar jag inte alla församlingar inom Sv K. Förkunnelsen är som jag ser det bra på en del håll, och lämnar på andra håll mycket övrigt att önska.

  • Sven Erik Johansson
    Tecum skrev 2023-02-27 19:32:23 följande:
    Hur ska du finansiera Svenska kyrkan om du stänger ut allmänheten från kyrkan och dess ceremonier? Vem ska då betala kyrkoskatt? Nu finns det kyrkor överallt, ska de rivas då de inte längre kan underhållas.


    1) Jag talar inte om att utestänga/ låsa dörren, snarare om att ha en inriktning där tron får mer plats. Alla ska vara välkomna på gudstjänster och andra tillfällen.


    2) Jag tycker det är helt OK att ha en mindre verksamhet under en övergångstid. (På lång sikt är jag såklart för att vinna många.) Kyrkobyggnader i sig själva är inte heliga. De är i grunden bara tegelstenar o plåt m.m., så man behöver inte vara speciellt sentimental. Det ligger inte för mig. Glad Om det finns en del som inte kan underhållas så är jag inte emot att sälja t.ex. Det händer då och då med kyrkor.


    Jag säljer allra helst/ i första hand till andra kristna samfund, men även privata intressen kan finnas.

  • Anonym (Nej)
    Anonym (Tycker så här) skrev 2023-02-27 17:18:30 följande:

    Tvärtom är det helt logiskt. En kyrka är en förening med frivilligt medlemskap. Man kan lika väl säga "självklart att jag ska få bli vigd i en fotbollsklubb"..


    En kyrka är förutom en förening också ett trossamfund, och det ingår inte i dess kärnuppdrag att stå för myndighetsutövning, vilket en vigsel är. Jag tycker man kan respektera att en kyrka har en kristen verksamhet, exakt som en fotbollsklubb spelar fotboll. I andra länder fungerar det utmärkt att skilja på juridik och andligt - så varför skulle det inte fungera i Sverige också?


    Om vi skulle ha ett sådant system som i andra europeiska länder skulle du kunna ha kyrkbröllop också, först låta kommunen eller staten registrera vigseln, och sedan ha ett kyrkobröllop utan juridisk betydelse..


    (Om du är kristen är det dock inte hyckleri att gifta sig kyrkligt, vilket det dock blir om man inte tror.)


    Jag är troende, just därför jag vill gifta mig i kyrkan. Inget annat giftemål tilltalar mig, jag vill inte stå hos någon myndighet och gifta mig. Isåfall avstår jag hellre

  • Tow2Mater

    undrar hur du ser på kyrkan och begravningsceremonin? Är inte det också en sak som staten borde ta över för icketroende och ickemedlemmar? Sedan kan de som vill ha en kyrklig separat cermoni där man kan fokusera på livet i himlen för den avlidna. Ingen vill ju under en begravning framföra ord om hur den avlidne icke-troende hamnar i helvetet iallafall, så det blir lite hyckleri från kyrkans sida tycker jag.

  • Anonym (Allt är inte svart och vit)

    Svenska kyrkan borde sluta med barndop. Dopet är en bekräftelse på din tro på Gud. En bekräftelse på att du vill följa Gud. Ett barn kan inte bekräfta detta. Svenska kyrkan borde gå över till vuxendop från 15 års ålder. Som det är idag är det föräldrar som tvingar barnen in ien kyrka.

  • flygrl
    Tecum skrev 2023-02-27 17:41:09 följande:
    Är det inte bättre att folk går i kyrkan vid ceremonier och högtider än att de inte går alls? Det är trots allt ett sätt för kyrkan och kristendomen att visa upp sig och kanske få en och annan så intresserad att denne blir aktivt kristen.
    Jag tycker att din och Flygris tanke på en elitkyrka är fel i grunden. Det viktiga är det kristna budskapet, inte hur stark tron är eller hur pass duktig man är att gå på gudstjänster.

    Måste lägga till att min katolska församling är verkligen ingen elitkyrka utan väldigt folklig där det hejas till höger och vänster, olika typer av människor, unga & gamla, folk från hela världen etniska svenskar inräknade, knegare och högutbildade osv. Efter påsknattsmässan firas det med massa god mat och dryck, öl & vin för den som känner för det. 


    I söndagsmässan är det massvis med barn, folk som kommer sent, inga såna där tryckta gudstjänstordningar man ska läsa innantill ur men det funkar ändå. Jag tycker det känns levande och inte alls fyrkantigt. Och ingen kollar hur ofta man dyker upp i kyrkan eller ber sina böner. 


    Och jag är välkommen fast jag är rätt kritisk till att vi inte har kvinnliga präster eller hur kefft kyrkan hanterar äckliga peddopräster.

  • flygrl
    Anonym (Nej) skrev 2023-02-27 23:00:51 följande:

    Jag är troende, just därför jag vill gifta mig i kyrkan. Inget annat giftemål tilltalar mig, jag vill inte stå hos någon myndighet och gifta mig. Isåfall avstår jag hellre


    Fast i dom flesta andra länder är ju den borgerliga vigseln bara en juridisk formalitet. Sen gifter man sig i kyrkan, synagogan, moskén, templet, ute i skogen eller whatever. För mig som kristen är det självklart jag en dag vill gifta mig i kyrkan och det är ju dit alla nära & kära kommer bjudas för fest efteråt osv. Så jag förstår inte problemet.  
  • flygrl
    Sven Erik Johansson skrev 2023-02-27 18:35:22 följande:
    Har inte varit så mycket på FL på åratal. Har debatterat på facebook, men "typ tröttnade på facebook", och raderade mitt konto. Jag har dock twitter. Jag debatterar i andliga frågor, då trosfrågor har stor plats för mig. Jag debatterar också ibland djurrättsrågor, då jag har den - i Sverige - kanske lite ovanliga kombon att vara konservativ kristen, och samtidigt entusiastisk djurrättsaktivist/vegan. men i det anglosaxiska utlandet har en ny strömning börjat komma "vegan and christian". Glad

    Ok, det stämmer ju då med att jag inte sett dig på länge. Men jag minns dig och tycker som sagt det är trevligt se dig igen. Solig


    Intressant med din kombo av konservativ kristen och djurrättsaktivist/vegan. Själv va jag vegan ett tag i tonåren just för jag störde mig på hur vi behandlar djuren men har återgått till äta kött och annat animaliskt. Fast jag skulle önska vi kunde behandla också djuren vi äter med större värdighet, absolut. :/

    Själv har jag också en udda kombo som kanske kommer chocka dig och få dig (och andra) se mig som att jag inte är en riktig kristen. Jag är katolik men också anhängare av en afrokaribisk religion med koppling till både afrikansk traditionell religion och katolicism. Den kallas La regla de Lukumi men är mer känd som Santeria.


    Har fått med mig den genom mitt afrolatinska ursprung dvs. från mina förfäder som fördes som slavar från Afrika till Latinamerika/Caribien. Men jag ser det som det är samma Gud som visar sig där som i kristendomen om man går till grunden. Men jag antar det är svårt förstå utifrån och jag gör det kanske inte helt själv heller.


    Sven Erik Johansson skrev 2023-02-27 18:57:49 följande:

    Hej syster. Jag var själv på katolsk gudstjänst igår, och hörde pater Joseph Nilsson i Jönköping, som nu börjar bli lite av en legend.Glad Han är enligt mig en verkligt kompromisslös, absolut politiskt inkorrekt  predikant. En verklig väckelsens man tror jag.


    Jag har dock min bas i Svenska Kyrkan, där jag väljer bibeltrogna församlingar och dito präster, t.ex. underbara Pauli församling i Göteborg vid Redbergsplatsen. Där finns en stark förkunnelse, och kan vara 200-300 personer en "vanlig söndag" när det inte är någon storhelg.


    Jag hälsar också på de ortodoxa ibland. Vår kyrka på Råslätt delas av Sv K, en delvis pingstliknande församling och Syrisk-ortodoxa.


    Jag tror att gränsen runt Guds verkliga kyrka går tvärs igenom samfunden, mellan olika individer, olika förkunnare, olika församlingsmedlemmar - omvända och inte omvända, skarp som ett svärd. Bara en spårvagnshållplats från Pauli kan det förkunnas en helt annan religion inom samma samfund, nämligen mitt Svenska Kyrkan..


    Tills vidare sannat jag i Sv K, som till sina grunddokument stämmer bättre med min tro än andra samfund, men är som sagt aktiv i flera samfund samtidigt.


     Vet inte om du fortfarande kan se mig som syster efter va jag bekände här ovan. Men jag ser mig iaf som uppriktigt troende kristen fastän jag också samtidigt bär på tvivel. Tycker livet i sig väcker svåra frågor jag nog aldrig kommer bli klar med.


    Roligt du är så ekumeniskt sinnad. Jag ser det som sagt som att alla kristna hör samman i en och samma Kristi kyrka oavsett vilket samfund man råkar tillhöra. Samfundstillhörighet handlar mycket om världsliga saker som vilket samfund man kommit in i som barn, vilken del av världen man bor i osv. men också om behovet att hitta en gemenskap man känner sig hemma i.


    Bra att du känner dig hemma i Svenska kyrkan men samtidigt kan va öppen mot andra traditioner. I min katolska församling finns förresten både maroniter och syrisk-katoliker och jag har polare från flera andra orientaliska kyrkor som syrisk-ortodoxa, armenier osv. Självklart känner jag också protestanter.

    Ska försöka somna om nu. 
    Peace out!

  • Sven Erik Johansson
    Tow2Mater skrev 2023-02-28 00:36:38 följande:

    undrar hur du ser på kyrkan och begravningsceremonin? Är inte det också en sak som staten borde ta över för icketroende och ickemedlemmar? Sedan kan de som vill ha en kyrklig separat cermoni där man kan fokusera på livet i himlen för den avlidna. Ingen vill ju under en begravning framföra ord om hur den avlidne icke-troende hamnar i helvetet iallafall, så det blir lite hyckleri från kyrkans sida tycker jag.


    I vissa kommuner är kommunen huvudman för begravningsplatserna. Så tycker jag det ska vara i fler kommuner. Det innebär dock inte att man inte kan ha en kyrklig begravning. Att välja kyrklig begravning för icke troende tycker jag dock är en aning hycklande ja. Då är borgerlig begravning mer logisk.


    Och prästen skall aldrig med säkerhet säga om någon att den eller den har gått in i salighet. Där håller jag med dig. Det vet vi ju ej i det enskilda fallet. Däremot  tycker jag, ska prästen ta tillfället i akt att nämna  Jesu frälsningsbudskap.

  • Anonym (Jupp)

    Håller med. Gifta sig inför lagen hos borgerlig vigselförrättare och inför Gud hos prästen/rabbin/imamen/schamanen etc. I Frankrike funkar det så, tror jag. 


    Det skulle också göra det lätt att gifta sig inför Gud även om man inte vill ha det juridiska äktenskapet. 

Svar på tråden Gör alla juridiska vigslar borgerliga/ Ta bort juridisk kyrklig vigsel