-
En ensamstående pappa med relativt stora tillgångar har två vuxna barn.Dottern är hemmafru med välavlönad man och lever livets glada dagar med resor, spa och gymträning etc. utan att arbeta alls. Sonen arbetar och sliter dagligen, både med egna företag och i ett företag som pappan äger men inte arbetar i då han är pensionär. Genom sonens arbetsinsatser, kunskap och förhandlingsförmåga har ett betydande värde byggts upp i företaget som pappan äger, mycket beroende på ett långt och lukrativt kontrakt som sonen på egen hand förhandlat fram.Familjen avser att i förväg träffa en överenskommelse som alla kan leva med beträffande vad som ska gälla angående fördelning av arv. Har någon här erfarenhet av bra lösningar där ett av barnen ligger på sofflocket och det andra barnet arbetar hårt i familjeföretag? Alla vill undvika framtida stridigheter genom att hitta en rimlig fördelning som känns ok för samtliga tre.
-
Svar på tråden Rimlig fördelning av arv
-
Jag pratade om arvslotten, det man får om inget testamente finns.Anonym (de jure) skrev 2022-11-21 19:29:04 följande:Laglotten kan inte fråntas ett barn om man befinner sig i Sverige. Då kan det förfördelade syskonet klandra testamentet i tingsrätt.
Däremot kan givetvis ingen hindra föräldern att leva upp eller skänka bort pengarna till tredje man innan de dör.
Vad gäller gåvor hamnar de ofta som förskott på arv om de befinnes kränka ett barns laglott. -
Anonym (Lagen) skrev 2022-11-21 20:04:17 följande:Jag pratade om arvslotten, det man får om inget testamente finns.Hur sjutton får du ihop detta....? Om inget testamente skrivs så delas arvet lika mellan de två efterlevande barnen (arvslotten) och jo, det är något man i högsta grad kan kräva eftersom det är vad lagen säger.Anonym (Lagen) skrev 2022-11-21 19:14:59 följande:
Du skrev att man kan få ut sin arvslott. Det kan man aldrig kräva.
-
Det rimligaste är att ordna med företaget innan det hela är ett arv och sköta det separat.
Sen är det alltid så många som har missuppfattningar i sådana här trådar om lagarna runt arvsrätt.
Man får testamentera exakt precis hur man vill. MEN vill en bröstarvinge bestrida testamentet så har de rätt till sin laglott, vilken är hälften av det som kallas "arvslott" vilket är det de skulle fått utan att något testamente skrivits, vilket i sin tur hade gett en jämn fördelning mellan bröstarvingarna. Dvs 1/4 om det är två syskon. Det är däremot ingen som helst skyldighet att gå emot den avlidnes vilja om den testamenterat annorlunda, för det måste man inse att det är vad man gör om man går in och kräver sin laglott.
Generellt är det oftast lämpligare att tidigare ge bort något man vill ha ojämnt fördelat för att minska risken att det blir infekterat senare än att att göra det i ett testamente om det är möjligt. Här får man dock vara medveten om att det som default antas ska räknas som förskott på arv om det gäller en större gåva till en bröstarvinge, men det är helt tillåtet att inte vilja att det ska vara det - t ex genom att skriva det i ett gåvobrev. Det är tillåtet att göra precis som man vill med sin egendom när man lever. Till exempel ge bort allt till en viss person, men just när det gäller bröstarvingar bör man vara lite noga där då det antas att man normalt sett vill fördela det jämnt.
Ibland är det naturligtvis inte möjligt att ordna upp det innan, men ett företag man inte längre arbetar i hör väl inte till det mest omöjliga.
Det är ju extra enkelt det här idag när vi inte längre har arvs- och gåvoskatt. -
Nej du kan inte kräva arvslotten, det du kan kräva är laglotten som är halva arvslotten.Anonym (Ärlighet) skrev 2022-11-21 20:20:40 följande:Hur sjutton får du ihop detta....? Om inget testamente skrivs så delas arvet lika mellan de två efterlevande barnen (arvslotten) och jo, det är något man i högsta grad kan kräva eftersom det är vad lagen säger.
-
Ja, fast här vill pappan dela annorlunda, så det kommer att finnas ett testamente. Och då kan man inte kräva sin arvslott, utan får nöja sig med laglottenAnonym (Ärlighet) skrev 2022-11-21 20:20:40 följande:Hur sjutton får du ihop detta....? Om inget testamente skrivs så delas arvet lika mellan de två efterlevande barnen (arvslotten) och jo, det är något man i högsta grad kan kräva eftersom det är vad lagen säger.Anonym (Lagen) skrev 2022-11-21 19:14:59 följande:
Du skrev att man kan få ut sin arvslott. Det kan man aldrig kräva.
-
Arvet har ju inget med sonens arbete att göra. Han får se till att han får skälig lön.
CanonPixmaa skrev 2022-11-21 16:21:33 följande:Rimlig fördelning av arvEn ensamstående pappa med relativt stora tillgångar har två vuxna barn.Dottern är hemmafru med välavlönad man och lever livets glada dagar med resor, spa och gymträning etc. utan att arbeta alls. Sonen arbetar och sliter dagligen, både med egna företag och i ett företag som pappan äger men inte arbetar i då han är pensionär. Genom sonens arbetsinsatser, kunskap och förhandlingsförmåga har ett betydande värde byggts upp i företaget som pappan äger, mycket beroende på ett långt och lukrativt kontrakt som sonen på egen hand förhandlat fram.Familjen avser att i förväg träffa en överenskommelse som alla kan leva med beträffande vad som ska gälla angående fördelning av arv. Har någon här erfarenhet av bra lösningar där ett av barnen ligger på sofflocket och det andra barnet arbetar hårt i familjeföretag? Alla vill undvika framtida stridigheter genom att hitta en rimlig fördelning som känns ok för samtliga tre. -
50/50.
Sonen har ju haft ett fint jobb i många år. Det är inte säkert att han skulle ha samma lön och position någon annanstans.
-
Om pappan önskar att sonen driver företaget vidare så bör sonen köpa företaget innan pappan dör. Då är den diskussionen ur världen. I övrigt är hälften vardera en rättvis fördelning tycker jag. Att dottern valt att vara hemmafru kan ha dåliga konsekvenser framöver. Kanske redan nu. Pappan kan ha ett intresse att vilja lämna pengar så att dottern har en väg ut. Det beror så klart på hur framgångsrik dotterns man är och om det finns ett äktenskapsförord. Pappan bör dock testamentera det han ger till dottern som enskild egendom så att det inte räknas som giftorättsgods vid skilsmässa. Detta kan även gälla sonen. Tänk om pappan och sonen dör samtidigt. Vad händer då?
Finns många aspekter att ta hänsyn till och informationen i trådstarten saknar mycket information. Den viktigaste är vad är pappans önskemål? Vad önskar han att hans arv möjliggör för hans barn? Är det att sonen driver företaget vidare och att dottern har en väg ut ur äktenskapet om allt går åt skogen? Detta har jag antagit eftersom det är det jag som förälder skulle tänkas vilja om det var mina barn. När detta har utretts behöver man se över vilka dokument och legala förbindelser som finns idag. Är sonen gift? Vilka äktenskapsförord finns? Finns det barnbarn? Osv. -
Aha, det gäller att använda rätt ord när man menar saker. Då förstår jag hur det blev fel.Tusselina skrev 2022-11-21 21:00:07 följande:Nej du kan inte kräva arvslotten, det du kan kräva är laglotten som är halva arvslotten.
-
Fast nu läste jag igen och tänkte om och måste säga att du har fel (även om du har rätt i sak att laglotten är halva arvslotten).Tusselina skrev 2022-11-21 21:00:07 följande:Nej du kan inte kräva arvslotten, det du kan kräva är laglotten som är halva arvslotten.
Finns inget testamente så kommer arvet delas mellan barnen, så är det bara. Det är bara genom testamente som det kan bli aktuellt att kräva ut sin laglott (om den inte redan täcks genom testamentet). Alltså behöver man inte prata om vad det kallas hit eller dit eftersom det bara kommer finnas en enda fördelning: 50/50.