Inlägg från: Tusselina |Visa alla inlägg
  • Tusselina

    Rimlig fördelning av arv

    Det rimligaste är att ordna med företaget innan det hela är ett arv och sköta det separat. 

    Sen är det alltid så många som har missuppfattningar i sådana här trådar om lagarna runt arvsrätt. 

    Man får testamentera exakt precis hur man vill. MEN vill en bröstarvinge bestrida testamentet så har de rätt till sin laglott, vilken är hälften av det som kallas "arvslott" vilket är det de skulle fått utan att något testamente skrivits, vilket i sin tur hade gett en jämn fördelning mellan bröstarvingarna. Dvs 1/4 om det är två syskon. Det är däremot ingen som helst skyldighet att gå emot den avlidnes vilja om den testamenterat annorlunda, för det måste man inse att det är vad man gör om man går in och kräver sin laglott. 

    Generellt är det oftast lämpligare att tidigare ge bort något man vill ha ojämnt fördelat för att minska risken att det blir infekterat senare än att att göra det i ett testamente om det är möjligt. Här får man dock vara medveten om att det som default antas ska räknas som förskott på arv om det gäller en större gåva till en bröstarvinge, men det är helt tillåtet att inte vilja att det ska vara det - t ex genom att skriva det i ett gåvobrev. Det är tillåtet att göra precis som man vill med sin egendom när man lever. Till exempel ge bort allt till en viss person, men just när det gäller bröstarvingar bör man vara lite noga där då det antas att man normalt sett vill fördela det jämnt. 

    Ibland är det naturligtvis inte möjligt att ordna upp det innan, men ett företag man inte längre arbetar i hör väl inte till det mest omöjliga. 

    Det är ju extra enkelt det här idag när vi inte längre har arvs- och gåvoskatt. 

  • Tusselina
    Anonym (Ärlighet) skrev 2022-11-21 20:20:40 följande:
    Hur sjutton får du ihop detta....? Om inget testamente skrivs så delas arvet lika mellan de två efterlevande barnen (arvslotten) och jo, det är något man i högsta grad kan kräva eftersom det är vad lagen säger.

    Nej du kan inte kräva arvslotten, det du kan kräva är laglotten som är halva arvslotten. 
  • Tusselina
    Anonym (Ärlighet) skrev 2022-11-21 21:58:22 följande:
    Fast nu läste jag igen och tänkte om och måste säga att du har fel (även om du har rätt i sak att laglotten är halva arvslotten).

    Finns inget testamente så kommer arvet delas mellan barnen, så är det bara. Det är bara genom testamente som det kan bli aktuellt att kräva ut sin laglott (om den inte redan täcks genom testamentet). Alltså behöver man inte prata om vad det kallas hit eller dit eftersom det bara kommer finnas en enda fördelning: 50/50.
    Du kan fortfarande aldrig kräva en arvslott som du sa, det är vad som sker automatiskt om inget testamente finns. 
    I det här fallet om de ska komma överens i förhand är det fråga om ett testamente (annars är en sådan överenskommelse ändå inte juridiskt giltig och helt onödig). 

    Det är faktiskt väldigt viktigt med vad det kallas i det här fallet. 

    Däremot är jag som sagt mer för att man ska ordna det på andra sätt än att skapa konflikt genom att skriva på näsan så som det blir med en ojämn fördelning om det inte redan är en konflikt eller klippta band. 
Svar på tråden Rimlig fördelning av arv