Inlägg från: Kermit1561 |Visa alla inlägg
  • Kermit1561

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Padirac skrev 2022-03-29 20:03:31 följande:
    Jag tror man måste förstå Kreml/Putin's position utifrån den multipolära världsordning de agerar efter eller försöker uppnå - de känner sig hotade av att de inte får härja runt i sina grannskap utan protester från omvärlden, de könenr si hiotade av att det finns länder som försvarar andra länder.

    Likt Nazitysklands föreställningar om Anschluss vill Krelm/Putin ha alla områden med en befolkning med rysk nationalitet/identitet inom sin maktsfär - det finns i Baltikum, det finns i Transnistrien, det finns i östra och södra Ukraina, och det finns på fler ställen i forna SU . tillsammans med lämpliga buffertstater för att inte ha någon försvarsallians som hotar deras härjande i grannskapet.

    tabeller på sid 28 och 30 om ryska minoriteter i olika länder.

    gupea.ub.gu.se/bitstream/handle/2077/22493/gupea_2077_22493_1.pdf

    Kreml/Putin's agerande ska förstår i ljuset av att de försöker framstå som större och starkare än de är och hota med de största konsekvenserna som någonsin skådats ( eller hur de nu sade det) - Det har visat sig att de har en svag krigsmakt, ett svagt ledarskapm nen med atomvapen, kemvapen, biovapen:  i mycket en liten hund som skäller som en stor hund för att den har vassa tänder som den är beredd att använda om någon inte lpter den skrämma och hota och skada de som finns närmaste området eller korsar deras paranioda planer.
    Ja, så är det ju.
    Men allt det här är ju ytterst en följd av att det är en diktatur, när det går dåligt så behöver man skylla på någon annan eller skapa en distraktion som gör att folk glömmer att ekonomi etc är vanskött. 
    Man brukar säga att rysslands utrikespolitik är dess inrikespolitik. 
    Men det här är ju som taget ur en handbok för auktoritära regimer, så putin eller ryssland är vare sig först eller ensam om att göra så här. 
     
  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 07:36:12 följande:
    Jag tror att du gravt missbedömer situationen.

    Väst har varit Rysslands dödsfiende i evigheter. Karl XII, Napoleon och Hitler. Däremellan och före dess mer eller mindre stora krig och hot från väst.

    I femtio år var Natos alla kärnvapen riktade mot Moskva. Alla ryssar som idag leder landet växte upp med Natos dödshot hängandes över sig.

    I Sverige talar vi om ryss-skräck trots att vi inte mött varandra på slagfältet sedan Ratan 1809 och du tror att Rysslands rädsla för väst ska försvinna på ett par decennier efter murens fall - inklusive Natos avancemang österut, närmare Ryssland?
    Det är många som har varit dödsfiender, Frankrike/UK, Frankrike/Tyskland, Spanien, Italien etc. Men till skillnaden från ryssland så har de länderna förändrats radikalt de senaste 100 åren och är nu inte dödfiender, ryssland däremot lever kvar i 1800-tals tänket och utgör därför fortfarande ett hot. 
  • Kermit1561
    Tom Araya skrev 2022-04-01 08:59:13 följande:
    Fast NATO eller någon NATO-medlem har aldrig militärt attackerat något WP-land, vare sig på den tiden WP var aktivt eller efteråt.

    Ryssland har inte utsatts för militärt anfall på över 70 år.

    Sovjet/Ryssland har dock anfallit/invaderat/ockuperat ett antal länder efter VK2.

    Alla fd Sovjetstater lämnade ifrån sig sina kärnvapen till Ryssland.

    Putin har upprustat under 20 år.

    I stort sett hela Europa har nedrustat under samma tidsperiod.

    Det finns m.a.o. ingen logik i att Ryssland skulle vara eller känna sig hotat av ett europeiskt och militärt svagt land som dessutom inte innehar några kärnvapen.

    Det är inte Ryssland som är rädda för väst (generellt sett, med några få undantag) utan västeuropeiska länder som är rädda för Ryssland. För Putin är rädsla en svaghet ämnad att åtgärdas i sin eventualitet.

    Det här snacket om NATO är bara bullshit alltihop, för det enda Putin har åstadkommit är öka viljan/strävan hos sin omvärld till att söka medlemsskap i NATO.
    Ja, det är så oerhört stormaktcentrerat när putin och många analytiker i väst pratar om att NATO har drivit på en expansion österut. Det är inte NATO som drivit på sin expansion, det är ryssland som drivit på NATOs expansion, alla rysslands grannsländer känner sig hotade av dem och det är därför de gårmed i NATO. Det beror inte på att NATO driver på. 
  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 10:01:56 följande:
    "Vi" är inte rädda för Ryssland idag för "vi" har betraktat Ryssland som svagt efter murens fall. Vi har känt oss säkra i vår påhittade överlägsenhet.

    Det räckte med att Ryssland skickade stridsvagnar in i Ukraina för att all den känslan av säkerhet skulle vara som bortblåst.
    Nej, vi har känt oss säkra därför att vi trodde att de ville ha demokrati och att de hade förändrats. Kriget i ukraina visar ju snarare att vi gravt överskattat rysslands styrka och underskattat hur konservativa de är. 
  • Kermit1561
    Missermajser skrev 2022-04-04 17:54:31 följande:

    Så oerhört tragiskt att man är så hjärtlös att man skickar vapen till Ukraina. Ryggradslösa människor här som offrar ukrainarna till siste man för att de är rädda för Putin. Ukrainarna blir aldrig vinnare i detta krig även om vi i väst kan vinna på att ryssarna utarmas ekonomiskt och militärt. 


    Sedan ser man det sjuka hetsandet och krigspropaganda som kommer från båda håll men här låtsas man som det är ensidigt. Jag ser extremhöger, konservativa, vänster och liberaler sitta och mysa tillsammans i alla dessa forum och inbilla sig att det är ett krig mellan gott och ont där de själva är på den goda sidan..


    Det bästa alla dessa krigshetsare kan göra är att åka och strida mot Putin själva i Ukraina. 


     


    Ukraina har naturligtvis rätt att själva bestämma om de vill försvara sitt land eller inte, det skall inte du bestämma åt dem! 
  • Kermit1561
    Missermajser skrev 2022-04-04 19:38:04 följande:

    Det låter som en näst intill psykotisk inställning i mina öron att inbilla sig att de inte bestämmer själva vare sig vi skickar vapen eller inte.


     


    Utan vapen kan de inte försvara sig så skickar vi inga vapen kan de inte välja själva hur de vill göra, oavsett vad du tycker.


    Och Det är otroligt arrogant av dig att inte låta dem välja själva.. 

  • Kermit1561
    Missermajser skrev 2022-04-05 10:10:15 följande:

    Sverige får säkert både NATO-medlemskap, dollarn förblir världshandelsvaluta och vi deltar aktivt säkra västvärldens alla frihandelsavtal för den "goda sidan". Likt andra stora krigsmakter så kommer de så omfattas de ju inte av ICC.


    I vilket fall som helst så lär alla krigsbrott komma fram och utredas från båda sidor i så småningom. 


     


    Det verkar vara same same för dig men för många av oss är saker som demokrati och yttrandefrihet viktigt. Det innebär inte att man tycker väst är perfekt, men det är milsvitt bättre än putins ryssland. 

    Ja, jag tvivlar inte på att även ukraina begår krigsbrott, det är ju nästan ofrånkompligt i krig. Men ytterst så är det ju putins ryssland som är ansvarig för att ha dragit igång kriget och bör hållas ansvarig. 
  • Kermit1561
    Missermajser skrev 2022-04-05 14:18:24 följande:

    Jag tycker också att Ryssland är ansvariga för angreppet på Ukraina. I den frågan håller jag helt med dig.


    Vad häller krigsbrotten mot delar av Ukrainas befolkning så är tyvärr även Ukraina skadliga till det sedan många år tillbaks. Sedan vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati så anser jag Ukraina tråkigt nog befinna sig på minst lika låg nivå som Ryssland. 


     


    Fast det gör de ju inte, de har haft ett antal val de senaste 10-15 åren oc vissa har varit tveksamma men de flesta har ansetts ok enligt observatörer. Ryssland har haft samma man sedan en lång tid tillbaka. 
    Att Ukraina faktiskt rört sig i demokratisk riktning är ett av skälen till att putin ser dem som ett hot. 

    Donbass & Co är ju en produkt av putins inblandning, det är ett klassisk diktatorsknep att stötta ett gerillakrig och sedan gå in för att "rädda" folk. 
  • Kermit1561
    Missermajser skrev 2022-04-05 23:09:27 följande:

    En demokrati mördar inte sin egen befolkning. Gör de det så är de inte mycket bättre än Ryssland.



    ">


    Även om Ukraina vore jordens mest fantastiska demokrati så anser jag fortfarande inte att mitt land ska skicka vapen dit. De behöver vaken förlora sin sk demokrati eller bli en lydstat under Ryssland för att få fred. Det är inte dom kraven som ställs.


    https://www.tv4.se/artikel/4wTM5rSNqdeUy1PCuoiMxs/ett-steg-framat-efter-fredsmoete-ryssland-backar 


    Hela hetsen om nationell stolthet och försvarsvilja, skicka vapen, NATO-propaganda och gapande om att höja försvarsbudgeten är fullständigt sjuk. För mig är det obegripligt att se mitt eget land bete sig på det här sättet.


    Ytterligare ett val där idiotfrågor om försvar, ordningsmakt, kärnkraft och skatter hamnar i centrum för att vänstersidan inte kan hålla huvudet kallt nät tokerierna och USA vurmandet kulminerar.


    Att den ukrainska demokratin har brister gör den inte till lika illa som diktaturen ryssland. Det viktiga är att de under en längre tid varit på väg mot att blir mer och mer demokratiska, ryssland går åt andra hållet. 

    ryssland var väldigt tydliga med att de ville  ersätta regimen och skapa en lydstat i ukraina när kriget började.
    Det är ironiskt att du länkar till nyheter om hur ryssland NU(!!!) är villiga att kompromissa. Nu när deras invasion misslyckades tack vare ukrainas försvar, där våra vapen säkert bidrog. Det visar ju att försvaret fungerade och att det var riktigt att skicka vapen dit. 
  • Kermit1561
    sextiotalist skrev 2022-04-06 10:27:49 följande:
    Sådant tar tid. Skulle tippa på att det kommer vara än svårare när kriget är över. Finland och Schweiz har ju haft detta väldigt länge. 
    Många länder som har varit under annat styre behöver nog lång tid innan det kan landa
    Det är ju inte okontroversiellt i finland heller, svenskan har ju varit överhetens språk och finnar har tvingat lära sig svenska förr i tiden, det togs bort för några år sedan vilket i praktiken innebär att svenskan är på utdöende eftersom de är så få. 
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa