Inlägg från: Kermit1561 |Visa alla inlägg
  • Kermit1561

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Flash Gordon skrev 2023-01-31 15:38:14 följande:
    Extremt få trodde Ryssland skulle invadera i februari 2022
    Kermit1561 skrev 2023-01-31 09:33:54 följande:
    Ja, det är ju det jag säger, samma etniska spänningar finns lite var stans, skillnaden är att när det gäller ryssar så eskalerar problemen ovanligt ofta och slutar med en rysk invasion. Och det är ju ironiskt nog det du länkar till ett bra exempel på, serber har alltid haft starka kopplingar till ryssland så det är föga förvånande att problemen på balkan blossar upp hela tiden. 
    Samma problematik finns i spanien, beligien, nordirland, etc tom finland har liknande problem. Men de konflikterna har inte slutat i artilleridueller och invasion som de påfallande ofta gör när det är ryssar inblandade, och det har att göra med att putin vinner på dessa konflikter och därför eldar på dem.

    Hela österuopa har förväntat sig en invasion, det är ju just därför de alla vill vara med i NATO.  
    Flash Gordon skrev 2023-01-31 15:38:14 följande:
    Såväl Irland som Baskien är exempel på sådana väpnade etniska konflikter där Putin inte har ett skit med saken att göra.

    För en varaktig fred måste du lösa grundproblemet.
    Ingen av de konflikterna kommer i närheten av vad ryssland ställt till med i Ukraina, inte ens före deras fullskaliga invasion så är antalet döda jämförbart. 
    Utan ryssland så hade konflikten kunnat lösas genom förhandling och så småningom glömts bort, men med ett ryssland som eldar på konflikten så har våldsamheterna bara eskalerat. 
    Det är därför putin är grundproblemet. 

    Frågan är väl vad du egentligen tror är lösningen? Att tvinga ukrainare in i ryssland? Eller tänker du dig att man skulle deportera de ryssarna i donbass till ryssland? Hur ser din lösning ut egentligen? 


  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2023-02-01 11:24:51 följande:
    Stora delar av det i alla fall. Ja, de tog Putins ord på allvar. I väst, inte så många däremot.
    Kermit1561 skrev 2023-02-01 09:35:27 följande:
    Ingen av de konflikterna kommer i närheten av vad ryssland ställt till med i Ukraina,
    Vilket inte spelar någon roll för principen. Så länge du har grundproblemet med minoriteter och gamla gränser så finns risken för konflikter.Omdragna gränser och folkomflyttningar är underskattade verktyg för att långsiktigt lösa kriser kring minoriteter i andra länder. Höga staket ger goda grannar.

    1,2 miljoner greker lämnade det Ottomanska riket för Grekland och 400000 muslimer gick den andra vägen på 1920-talet.

    Ungefär 18 miljoner hinduer och muslimer bytte land när Indien delades 1947 och Pakistan och Bangladesh bildades.

    Tyskarna fördrevs i miljontals från sina fäders hem in i det nya Tyskland efter andra världskriget.
    ------

    Vad det sedan innebär exakt för just denna konflikt har jag ingen synpunkt på, det blir upp till parterna at förhandla, men jag kan gissa att vissa delar av det som Ukraina anser vara sitt land kommer att vara Ryssland framöver. Men det är bara en gissning.

    Något vi däremot vet med säkerhet är att mer än en miljon människor redan flytt från Donbass till Ryssland sedan 2014. Frågan då är om de någonsin kommer att tillåtas att återvända.

    Kroatiens president gick häromdagen ut och sa att Krim aldrig kommer att bli Ukraina igen. Jag tror det är ett ganska realistiskt uttalande i slutänden
    www.reuters.com/world/europe/crimea-will-never-again-be-part-ukraine-croatian-president-2023-01-30/

    Höga staket skapar inga goda grannar, tvärtom bädda det för ett evigt vi och dom där det förr eller senare alltid blir så att man tycker att vi har rätt till nått som dom har. Det är ingen långsiktig lösning. Så länge man har regimer som tjänar på krig kommer det bli krig förr eller senare. Det är därför det är regimen som är problemet.

  • Kermit1561
    Missermajser skrev 2023-02-06 22:43:13 följande:

    Jag var av goda skäl emot Nato även under Gorbatjovs tid då de faktiskt hade betydligt större kapacitet som en av supermakterna. Jag har inte funnit något skäl att ändra på det nu heller eftersom Ryssland inte tillnärmelsevis kan mäta sig med t.ex. USA och Kina militärt.


    Nästan samtliga i den här tråden upprepar teorin om att Ryssland ämnar upprätta ett eruroasiskt rike. Ingen har svarat på frågan hittills men du kanske kan förklara med vilka militära resurser Ryssland i så fall ens har kapacitet att utföra något sådant i praktiken? Vet du vilka utgifter de har i förhållande till andra länder? Tycker du att angreppet mot Ukraina visar på att Ryssland har tillräckligt för att hålla sitt eget försvar intakt och angripa ännu fler länder än Ukraina? 


     


    Ukraina är ett stor land, för att inte säga ett av de största som gränsar till ryssland i europa. Det finns alltså många mindre länder (inklusive sverige) som ryssland utan några större problem skulle kunna ockupera trots att de har en dysfunktionell militär. Dessutom handlar det ju inte bara om det närmaste året. På 10-20 års sikt kan ryssland mycket väl bygga upp sin militär och reformera den så den faktiskt fungerar som tänkt (misslyckandet i ukraina utgör ju ett starkt incitament att göra en sådan radikal förändring). 

    Ryssland utgör inget hot mot usa eller kina, rent militärt, men däremot utgör de absolut ett hot mot sina närmaste grannar, de tog alldeles för stor tugga när de angrep ukraina men det hindrar inte att de återgår till det de gjorde innan i moldavien, georgien etc. Att bit för bit knapra i sig av sina mindre grannars territorium. 
     
  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2023-02-07 04:32:40 följande:
    I bästa fall är det där ett ganska ignorant påstående som visar på¨oförmågan att sätta sig in i den andres position.
    Att blint tro på vad den andre säger är inte att "sätta sig in in i den andres position".Tvärtom.  
  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2023-02-07 10:12:57 följande:
    Nu har ju ingen "blint trott" på någonting - om man inte räknar med de (en del här i tråden) som "blint tror" på att vi i väst har alla sanningar i det här.

    Det stuket kan man köra om man bestämt sig för att köra över fienden totalt. Invadera hans huvudstad, avrätta hans ledare och sedan ockupera landet till folket där har samma syn på världen som en själv.

    Om man INTE tänker sig det så måste man förr eller senare förhandla om någonting. Då måste man veta vad som driver den andre. Sätta sig in i dennes position.

    Om det nu verkligen är fred man vill ha.

    Men jag vet, just nu råder en religiös stämning kring det här. Det finns inget utrymme för annat än konsensus. Det är invandringsdebatten år 2010 all over igen. Det jag skriver är jätteprovocerande. Just nu. Sedan lär tiden förändra sker och ting.
    Fast det är ju just frågan om vad som driver Putin som skiljer oss åt, du tror på vad putin påstår, att det handlar om att skydda ryssar, få bort nazister och nato är hotet. 
    För oss andra är det uppenbart att putin drivs av samma sak som auktoritära regimer nästan alltid drivs av, ett behov att hålla sig kvar vid makten genom att skapa konflikter. Och då är nato, disporan och nazisterna bara dåliga ursäkter som putin kastar omkring sig för att se vad som fastnar.  Det handlar om att se hela bilden, inte bara det som putin pratar om. 
     
     
  • Kermit1561
    flemens skrev 2023-02-08 15:37:39 följande:

    Jag har länge följt rysslands krig via telegram och Cornucopias blogg. Har sett otal drönarfilmer från den ukrainska och ryska sidan. Säkert överdriver Ukraina rysslands förluster, men även om man halverar det dagliga avlivandet av ryssar på mellan 400-1000 man (lägg därtill på de skadade), det går i vågor i takt med att ryssen skickar fram fotfolk några hundra meter för att bli kanonmat  så är det höga siffror.


    Det som slår en är varför ryska soldater accepterar att ryska militärledningen fortfarande efter 80 år kör med samma kanonmatstrategi som under WW2. Visst, det var effektivt att få motståndaren att "slösa" på sin ammunition genom att medvetet erbjuda måltavlor. Förmodligen är det mest mördare och våldtäktsmän som erbjudits benådning om de överlever, men ändå.


    Jag ser som sagt även ryssens propagandavideor via drönare och man ser stor skillnad på hur respektive armé hanterar och tar hand om sina soldater.


    Putin satsar stenhårt på att väst ska ge upp stödet genom att tvinga Ukraina använda ammunitionen mot de oändliga vågorna av ren kanonmat. Men efter ett år är det fascinerande att se hur ryssen accepterar deras förstavärldskrigs-taktik.


    Vill man se någonting liknande utan att se de hemska videorna kan man spela valfritt zombie-spel.


    Ja, det är fascinerande, men ryssar verkar vara extremt individualistiska och duckar och hoppas på det bästa snarare än att opponera sig. Det är väl av historiska skäl och det finns ju en viss logik i det, eftersom de är rätt många så är väl oddsen trots allt små att bli skickad till fronten, men ju fler som mobiliseras desto större risk att man åker dit och det är väl därför putin inte dragit igång någon fullskalig mobilisering, nånstans finns det ju en gräns när risken att skickas till fronten är större än att protestera. Ryska revolutionen skedde ju under WW1 av sådana skäl.. 

    Det talades mycket om hur stolt folk ryssar är när kriget började men intrycket är snarare att de är stryckrädda får som gladeligen låter sig skickas till slakt. 

     
  • Kermit1561
    Trast skrev 2023-02-08 16:23:29 följande:
    Läste en artikel där de intervjuade en ryss. Enligt henne så var alla ryssar medvetna om att det som stod i tidningen var falsk propaganda, men att ryssarna (av kulturella skäl) inte protesterade eftersom då blev du stämplad som antipatriot. Så utåt sett så är du för kriget, men innerst inne så gör du allt för att hålla dig borta.

    sen så undrar jag om Putin inte har utfört en storskalig mobilisering egentligen, men folk är inte medvetna om det. Han undviker bara storstäderna, där folk skulle protestera mer.

    ryssland har ju i jämförelse med andra länder inte så stor befolkning.
    De ligger i top 10 i världen vad gäller antalet invånare. Så även om de mobiliserar 500 000 så är chansen runt 1/100 att man åker dit (räknat på att ungefär 1/4 är mobiliserbara män,men det är en grov gissning). 
  • Kermit1561
    Missermajser skrev 2023-02-08 20:15:22 följande:

    Ukraina är inte större än Sverige till ytan och ligger ju betydligt bättre till för för Ryssland. Invasionen tycks än så länge inte heller röra hela Ukraina utan de områden där det av tradition funnits starkare stöd för en mer prorysk politik snarare än pro-eu som i västra. Donbass är ju har ju en industri och produktion som huvudsakligen har sin handel mot öst (stål, vapen, mm)medan västra delarna med spannmål och sådant går mestadels till EU.  


    Enligt Sipri så hade Ukraina ca 5,9 miljarder dollar i militära utgifter. Sverige ligger vi på ca 7,9 miljarder dollar. Ukraina vad jag vet ett av de svagaste ekonomierna i Europa vilket heller inte är fallet med Sverige så vi har ju större möjligheter att utöka våra militära resurser än de har. 


    Ur den synvinkeln är det med tanke på invasionen i Ukraina inte rimligt att Ryssland skulle ha vad som krävs för att ge sig på fler länder i Europa. 


     


    Fast det är inte ytan jag pratar om utan folkmängden, den är mer avgörande för hur många man kan kalla in t.ex. Det är ju det som är problemet med ryssland, de är 150 miljoner, de kan i princip kalla in mer än hela sveriges befolkning om de vill (inte för att det är ett realistisk alternativ). Ukraina är ungefär 40 miljoner, polen är liknande men övriga länder som gränsar till ryssland är mindre, balstaterna är väl runt nån miljon så de blir helt överkörda. Så hade de givit sig på ett mindre land hade kriget förmodligen varit över vid det här laget. 

    Invasionen började ju med Kyiv så uppenbarligen var meningen att ta hela ukraina, det var också det Lavrov sade, att de skulle avsätta den nuvarande regimen. Att de nu bara satsar på donbass & krim beror ju på att de misslyckade, inte på att de inte ville ta hela ukraina.  

    Det är svårt att jämföra försvarskostnader eftersom lönenivåre och kostnadsläget är annorunda, ukraina och ryssland får förmodligen betydligt fler soldater för sina pengar än vad sverige får. De ukrainska soldaterna har dessutom krigserfarenhet redan innan kriget från Donbas. Sverige har mer avancerad material, men kan inte tävla med rysslands mängder av artilleri t.ex Även om de har enklare saker så har de mångdubbelt fler än vi så i ett utnötningkrig (som i ukraina nu) så har ryssland en klar fördel. 

    Och som sagt, idag är det inte troligt att ryssland ger sig på fler länder, men om fem år har de förmodligen byggt upp sin arme igen och då är alla mindre länder som inte är med i nato hotade. Putin har redan aviserat att de skall lägga ännu mer pengar på sin militär (och de låg högt redan innan järmför med andra länder). 
  • Kermit1561
    Missermajser skrev 2023-02-09 22:32:33 följande:

    Det är fler saker som talar emot in invasion av Sverige eller annat EU-land. En av de viktigaste faktorerna är att de inte har något att vinna på det eftersom handeln mot väst försämras ännu mer och deras utsikter blir ännu sämre. De ska också kunna hålla Sverige över tid. Ukraina har fler proryska områden där t.ex. Donbass faktiskt har den mest betydande handel mot öst och inte mot EU. Från de östra delarna exporteras lågberabetade råvaror, stål och vapen och nästan ingenting av detta har någon marknad i EU utan går österut. Det finns inte något större intresse. Från västra Ukraina så exporteras väl mestadels jordbruksvaror och en de service inom IT och Kommunikation till EU. I övrigt nyttar Ukrainarna mest till billig arbetskraft för industrin i EU p.g.a deras låga lönenivåer.


    Ryssland har ofrånkomligen mer historisk koppling till dem än till Sverige. Det är mer rimligt att landet kan skötas av proryska politiker som redan har stort stöd. 


    I Sverige finns ju inga språkliga eller kulturella kopplingar samt att det saknas proryskt stöd. Råvaror har de ju gott om själva då de huvudsakligen är ett råvaruproducerande land. Så nej... Jag kan inte se något skäl för Ryssland att invadera Sverige mer än möjligen för att hindra USA från att placera ut baser med taktiska vapen här som kan hota dem.


    Rädslan för Rysk invasion ser jag som obefogad även om Zelenkyj blev överrumplad i Ukraina. 


     


    Sverige är inget primärt mål för ryssland, det håller jag med om, men balstaterna t.ex har en stor minoritet ryssar (större än Ukraina såvitt jag vet), de hade förmodligen redan varit ockuperade om de inte var med i NATO.  Så det finns definitvt EU länder som är hotade. 
    Sedan tror jag inte eventuell historisk koppling spelar så stor roll egentligen, putin kommer fabricera ursäkter bacerat på vad han tror han kan lyckas med med militärt/politiskt. Det är ju inte rätt/fel, etik och moral som styr hans agerande utan vad han tro han kan komma undan med. Han tror ju på den starkes rätt. 

    Sveriges medlemskap i NATO handlar för mig om två delar, det ena är solidaritet med de länder som är hotade, ju större och enade NATO & EU är desto mer avskräckande är det för ryssland. Det andra är att vi som enda icke NATO land i norra europa skulle få en mycket mer utsatt poistion, även om ryssland inte skulle invardera skulle de konstant hota och mobba, på samma sätt som de gjorde med finland under hela efterkrigstiden. Det finns ju en hel provokationer de kan ta till innan man kommer till en invasion.    

    Någon större handel med väst tror jag inte putin räknar med de närmaste 10-20 åren, det förtroendet är förbrukat. Det innebär att ryssland ekonomi kommer fortsätta nedåt och därmed så ökar också risken att de försöker sig på ett nytt krig. Det är ju tyvärr så den typer av regimer fungerar, det är när det går dåligt som man har behov av konflikter med andra. 
     
  • Kermit1561
    Missermajser skrev 2023-02-10 14:42:00 följande:

    Av de 30 talet länder som är med i NATO så är det få av dessa som jag tycker har något som jag är beredd att skicka mina barn i döden för att skydda. Det handlar ju inte bara om att vi ska få skydd genom samarbete. Bara inom EU såg man hur rovdriften kom fram under pandemin. Länder stjäl varandras medicinleveranser osv. I ett skede där flera starkare ekonomier i väst dras  in i krig så har vi garanterat även ha ekonomiska kriser våra generationer sluppit skåda tidigare. 


    Här beror det ju helt på hur hoppfullt man ser på hur ekonomins tillväxt kommer att se ut och vad man ser framför sig. Min gissning är inte att det solidaritet som kommer att gälla utan snarare en värld där en barbarisk kamp utifrån lönsamhetskrav i en avstannad tillväxt i näringslivet. Motsättningar kommer att uppstå på alla nivåer både nationellt och internationellt.


     


    Ja, uppenbarligen representerar du dem som förespråkar egoism och inte tycker solidaritet med andra demokratiska länder är speciellt viktigt. Jag tycker ju det, båda av moralisk och praktiskt skäl (vi är beroende av det stödet själva)  och därför så tycker vi skall vara med i NATO.  
    Att man inte försvarar demokratiska värden är i längden ett större hot mot mina barns (och framtida generationers) framtid än ett enskilt krig. 

    Det är sådana som du som gjort att putin nu sitter vid makten i ryssland. 
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa