Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Är invandringen en belastning?

    Tom Araya skrev 2021-09-18 14:52:44 följande:
    Men man kan se att kostnaderna skjutit i höjden för hälso- och sjukvård samt social omsorg och allmänna bidrag till kommuner.



    Så nu heter det att kostnader har skjutit i höjden - nyss var det så att migration och etablering tog pengar från dessa utgiftsområden    det verkar som att det inte är data och fakta du framför, utan just värdepåståenden som om att du tycker att det är fel att det finns kostnader för migration och etablering..

    Det är naturligtvis helt ok att tycka det du tycker, men säger inte att det är data och fakta du lägger fram då det är värdepåståenden du lägger fram.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-09-18 15:19:02 följande:
    Det är upp till dig att förklara vart dessa pengar kommer ifrån och att de inte hade behövts på andra håll.
    Vet du inte var pengar i allmänhet eller det offentligas pengar kommer från?

    I ett inlägget beklagar du dig över att migration och etablering tar pengar från välfärd, i ett annat inlägg saknas pengar till  välfärd, i ett tredje inlägg ondgör du dig över de ökande anslagen som välfärd fått.. och sen frågar du alltså om jag kan förklara för dig var pengarna kommer från..

    Om man tittar på graferna jag tidigare länkade till så der det ut som att brottsbekämpning och välfärd fått mer pengar medan migration och etablering fått mindre pengar - enligt ditt sätt att resonera om pengarna i budgeten så verkar det som att välfärd har 'tagit pengar' från migration

    www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/Statsbudgetens-utgifter/

    Vad är du så missnöjd för? Mer pengar till välfärd och mindre till migration.... 
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-09-18 15:19:02 följande:
    Det är upp till dig att förklara vart dessa pengar kommer ifrån och att de inte hade behövts på andra håll.
    Är du missnöjd med principen 'ta pengar från A och ge till B' eller är det värdepåståenden om att ett utgiftområde får för mycket pengar du för fram?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-09-18 17:57:19 följande:
    Jag är missnöjd över att utgiftsområden med stora behov inte fullt ut kan finansieras p.g.a. de höga kostnader som 2000-talets flyktingmottagning medfört, ja.
    Jag tror det var precis det jag sade att du sade..  inte att du förde en principiell diskuskussion om att fördelning i budget var att 'ta pengar från en annan utgiftspost'
    Solig
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-09-19 03:16:04 följande:

    Ett exempel på finansiering och fördelning av medel för olika budgetposter är regeringens senaste utspel kring försvarets behov av upprustning, som man har kommit överens om i riksdagen; Ska finansieras med höjda tobaks- och alkoholskatter. Här är det ju uppenbart att finansieringen sker genom höjd skatt på vissa varor och att de pengarna avses gå till försvarets upprustning.
    Dyrare sprit och tobak ska betala upprustning (msn.com)


    Skulle dessa pengar istället användas till något annat, så kan man säga att regeringen tog från försvaret, även om försvaret aldrig tilldelades pengarna.

    Här kan man också tänka sig att försvarets behov hade kunnat finansieras utan skattehöjning, om vi inte dragit på oss de stora extrakostnaderna som den frikostiga flyktingpolitiken har medfört.


    Att 'principen' om att 'projekt A tar pengar från projekt B' egentligen handlar om principen att du ogillar kostnader kopplade till migration är klarlagt och utskrivet i klartext nu. 

    Försvaret får alltså 27 miljarder extra under perioden 2021 till 2025 och från 2023 beräknas tillkommande skatteintäkter från alkohol och tobak till mindre än 1 miljard årligen..

    www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/09/skatten-pa-alkohol-och-tobak-hojs-fran-2023/

    "Innehållet publicerades under perioden
    21 januari 2019 - 08 juli 2021
    Pressmeddelande från Finansdepartementet
    Skatten på alkohol och tobak höjs från 2023
    Publicerad 17 september 2020

    I budgetpropositionen för 2021 aviseras en höjning av skatterna på alkohol och tobak från 2023. Sedan skatterna senast höjdes har utvecklingen medfört att deras betydelse har minskat, varför det finns skäl att höja dem igen. Förslaget är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.


    Senast den svenska tobaksskatten höjdes var den 1 januari 2015. Sedan dess har flera av Sveriges grannländer höjt skatten, i vissa fall flera gånger. Enligt en rapport från Europeiska kommissionen 2020 har Sverige bland de lägsta cigarettpriserna i EU i förhållande till invånarnas köpkraft.


    Sedan den senaste höjningen av alkoholskatten 2017 har det allmänna prisläget ökat, vilket har minskat skattens påverkan på priset.


    Regeringen bedömer sammantaget att det är motiverat att höja både tobaksskatten och alkoholskatten. Höjningarna bedöms mycket preliminärt ge ökade intäkter med netto 0,41 miljarder respektive netto 0,55 miljarder från och med den 1 januari 2023. Den beräknade offentligfinansiella effekten från höjningen planeras användas till ökade försvarsanslag. Regeringen kommer att återkomma med detaljerna kring förslagen."

    www.svt.se/nyheter/kraftigt-hojda-forsvarsanslag-i-regeringens-proposition

    "Försvarsanslagen höjs med 40 procent för den närmaste 5-årsperioden, ett antal nedlagda regementen återinrättas samt Antalet värnpliktiga ska utökas till 8 000 per år. Det framgår av regeringens försvarsproposition som tidigare idag presenterades av försvarsminister Peter Hultqvist.


    – Det här är den största procentuellla ökningen av försvarsanslagen sedan 1950-talet, sade Peter Hultqvist.


    Enligt Hultqvist kommer den nya propositionen leda till att försvarets operativa förmåga ökar men också att Sveriges internationella militära samarbeten fördjupas.


    Propositionen ”Totalförsvaret 2021-2025”, vars innehåll till stor del var känt sedan tidigare, bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Den innebär att försvarsbudgeten utökas med 27 miljarder under perioden 2021-2025, en ökning med 40 procent. Tillsammans med de ökade försvarsanslag som getts 2014-2020 så kommer anslagen ha stigit med hela 85 procent fram till 2025, enligt försvarsministern. "


    www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Aktuella-fragor/Forandrad-utlanningslag-2021.html

    "De nya reglerna som infördes i utlänningslagen 20 juli ersatte den tillfälliga lagen som har begränsat möjligheten till uppehållstillstånd för skyddsbehövande och deras anhöriga sedan 2016. Ändringarna i utlänningslagen är dock mer omfattande än den tillfälliga lagen var, och påverkar nästan alla som ansöker om uppehållstillstånd i Sverige.

    ...

    Alla nya uppehållstillstånd blir tidsbegränsade. De enda som kan få permanent uppehållstillstånd vid första prövningstillfället är kvotflyktingar. Det första tidsbegränsade tillståndet kan variera i längd, men vid förlängning är två års uppehållstillstånd huvudregel oavsett vilken typ av tillstånd det gäller. De flesta kommer att behöva ansöka om förlängning av sitt uppehållstillstånd minst en gång innan de kan ansöka om permanent uppehållstillstånd.

    ...


    När en person ansöker om uppehållstillstånd för att flytta till en anhörig i Sverige kan den anhörige i Sverige omfattas av ett försörjningskrav. Detta försörjningskrav skiljer sig från kravet på att den som vill ha permanent uppehållstillstånd ska kunna försörja sig själv. I det här fallet krävs att den anhörige i Sverige kan försörja både sig själv och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd, och har en bostad av tillräcklig storlek och standard för hela familjen att bo i.


    Ändringarna i utlänningslagen innebär förändringar i vem som påverkas av försörjningskravet. Vissa nya grupper är undantagna från kravet på att kunna försörja sina anhöriga.


    Läs mer om kravet på försörjning och bostad och vem som är undantagen


    Förändringarna innebär också att nya grupper omfattas av försörjningskravet. De nya reglerna om att varje person själv måste uppfylla kraven för att få permanent uppehållstillstånd innebär att familjemedlemmar i samma familj kan få permanent uppehållstillstånd vid olika tillfällen. När en person som har arbetstillstånd, uppehållstillstånd som egen företagare eller för doktorandstudier får permanent uppehållstillstånd ställs nya krav på att han eller hon ska kunna försörja sina familjemedlemmar som tidigare har haft uppehållstillstånd som medsökande."


  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-09-19 16:53:05 följande:
    Våld ska såklart aldrig accepteras.
    Dock är män mer utsatta för våld än kvinnor och förövare finns även bland kvinnor.

    Men om man ska motarbeta våld och då särskilt våld mot kvinnor (som ofta sker i nära relationer), så borde man väl rikta insatser även till män från andra länder, där det inte sällan är allmänt accepterat att behandla kvinnor så som vi gjorde här för 70 år sedan eller ännu längre tillbaka. Vi glömmer gärna dessa som ett resultat av våran bristande integrationsprocess samt risken för att rasistkortet dras fram.

    Rättsväsendet har länge försakats resursmässigt, vilket orsakar att färre kriminella grips, åtalas och straffas.
    Här skulle man kunna tänka sig att en del av de pengar den kostsamma migrationen slukat istället hade kunnat stärka rättsväsendet.

    Vad det gäller människors rättigheter så kan de bara tillgodoses om det finns någon ansvarig för det att peka på. Något allmänt ansvar för alla stater och för alla människor finns inte, det skulle strida mot varje stats självständighet och suveränitet enligt internationell rätt. Det är den staten/nationen där personen är medborgare som ansvaret ligger, allt annat är frivilligt.

    Jag undrar också om en del av de verksamma i dessa gäng som bl.a. skjuter folk på gatan består av personer som befinner sig här illegalt, bl.a. de 80 000 personer som Ygeman talade om 2016 och som sedan inte hände något med.

    Skördar man inte nu vad man har sått?
    Det var mycket spekulationer utan data och fakta ...  

    Jag tror det finns data på vilka som deltar i de gäg och nätverksrelaterade dödsskjutningarna - de som är överrepresenterade är i Sverige födda barn till en eller två utlandsfödda - det är alltså troligen inte de som befinner sig illegalt i Sverige och väntar på utvisning som är den stora delen av dess personer.  Det är i Sverige dessa personer blivit brottslingar.

    Du fick ju länkar fler gånger som visade att rättsväsendet stärkts ekonomiskt under de senaste 15 åren och att migration och etablering tilldelats mindre pengar. - eller för att använda din 'princips' formulering - rättsväsendet har tagit pengar från migration och etablering.

    www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/Statsbudgetens-utgifter/

     

     
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-09-19 16:53:05 följande:
    Våld ska såklart aldrig accepteras.
    Dock är män mer utsatta för våld än kvinnor och förövare finns även bland kvinnor.

    Men om man ska motarbeta våld och då särskilt våld mot kvinnor (som ofta sker i nära relationer), så borde man väl rikta insatser även till män från andra länder, där det inte sällan är allmänt accepterat att behandla kvinnor så som vi gjorde här för 70 år sedan eller ännu längre tillbaka. Vi glömmer gärna dessa som ett resultat av våran bristande integrationsprocess samt risken för att rasistkortet dras fram.

    Rättsväsendet har länge försakats resursmässigt, vilket orsakar att färre kriminella grips, åtalas och straffas.
    Här skulle man kunna tänka sig att en del av de pengar den kostsamma migrationen slukat istället hade kunnat stärka rättsväsendet.

    Vad det gäller människors rättigheter så kan de bara tillgodoses om det finns någon ansvarig för det att peka på. Något allmänt ansvar för alla stater och för alla människor finns inte, det skulle strida mot varje stats självständighet och suveränitet enligt internationell rätt. Det är den staten/nationen där personen är medborgare som ansvaret ligger, allt annat är frivilligt.

    Jag undrar också om en del av de verksamma i dessa gäng som bl.a. skjuter folk på gatan består av personer som befinner sig här illegalt, bl.a. de 80 000 personer som Ygeman talade om 2016 och som sedan inte hände något med.

    Skördar man inte nu vad man har sått?
    Fler kriminella grips, åtalas och straffas än tidigare, det är därför anstalter och fängelser i Sverige är överbelagda. 

    Har du missat allt i som händer i samtid i detta?

    Ett exempel från nyhetsflödet de senaste åren

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/8mjwQr/fangelser-overbelagda--intagna-far-dela

    "Beläggningen på landets fängelseanstalter har ökat rejält hittills i år, rapporterar SVT.

    Det sitter drygt 400 fler intagna på dem jämfört med samma period förra året. Fler utredningar har lett till lagföring, varpå dömda lämnat sedan tidigare överfulla häkten för att avtjäna fängelsestraff.


    Läget är som mest ansträngt på anstalterna som är högst säkerhetsklassade. På Norrtäljeanstalten, där de farligaste sexbrottslingarna sitter, är det nästan fullbelagt hela tiden och intagna tvingas dela celler.


    Kriminalvården fick ökade anslag i vårens budgetproposition, men anser att det inte räcker.


    – På kort sikt kan vi lösa det med dubbelbeläggning, men på längre sikt behöver vi dels fler platser, dels behöver vi se över vilka former man kan avtjäna sitt straff på, säger Kriminalvårdens ställföreträdande säkerhetschef Jörgen From Nordin till SVT."

  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-09-19 17:43:15 följande:
    Det borde det göra om fler brott begås (vilket i alla fall anmälningsstatistiken pekar på).

    Detta bekräftar precis det jag säger, att rättsväsendet (dör kriminalvård ingår) är ett eftersatt område.
    Hur kan rättsväsendet vara eftersatt ( i förhållande till vad?) om fler lagförs och fler straffas och rättsväsendet dessutpm får mer pengar och resurser? 

    Förebyggande åtgärder verkar det behövas betydligt mer också. 
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-09-19 17:45:30 följande:
    Har man någon koll på vilka de illegala invandrarna är, vad de gör, var de bor, vad de försörjer sig på e.t.c?
    Man har tydligen koll på gängen och nätverken. 
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-09-19 19:31:08 följande:
    Det var inte ett svar på frågan.
    Jodå, det var ett svar på frågan - men inte det svar som din frågas premisser byggde på och som du undrade över.  

    Svaret byggde istället på de premisser som bygger på data och fakta om frågan.
Svar på tråden Är invandringen en belastning?