• Ess

    Vågar ni vaccinera er mot covid?

    AndreaBD skrev 2021-08-16 22:07:10 följande:

    Det finns ingen som helst rutin runt vaccinationerna? Det har jag svårt att tro! 

    Har inte t.ex. förvaltare ansvaret för att ta beslut runt en persons hälsa? 


    De flesta äldre har ingen förvaltare, möjligtvis att ett av barnen tar hand om ekonomin, men förövrigt så får de svara för sig själva.

    Kommer du in med en spruta eller pillerburk och säger att det är dags för medicin, så hinner de inte finna sig tillräckligt mycket för att säga nej, om de överhuvudtaget vågar säga nej till någon de upplever som en auktoritet.
  • Ess
    AndreaBD skrev 2021-08-17 10:19:03 följande:

    Tja, om du eller Epic vill övertyga folk om något, så får ni ju åtminstone komma med en trovärdig berättelse om vad som händer exakt. Flummiga antydningar övertygar så klart ingen människa. 


    Det har vi gjort, jag har berättat om flera gamla släktingar och epic om situationer hen stött på.
  • Ess
    AndreaBD skrev 2021-08-17 12:50:19 följande:

    Om de inte har en förvaltare så får de bestämma själva. Om någon kör över dem så borde dessa personer stå till svars för det. Men det är - igen - en av dessa påhittade, flummiga berättelser. Inget konkret fall där man kan peka på att någon har gjort fel. 

    Om de däremot har fått information, har bestämt sig att vaccineras, men kommer just då inte ihåg vad det handlade om  - nja, om personen inte är väldigt dement, så bör man ta sig tiden att påminna personen vad det handlar om. 

    Och just du försöker säga vad som är rätt och fel! Varför då inte kolla noga vem som har gjort fel i såna situationer och anmäla??? Det skulle jag göra om jag såg något sånt. 


    Det är meningslöst att anmäla, det är bättre att ta tag i personen som gjorde fel och hålla koll på dem i fortsättningen. Det är svårt att anmäla något som rör sig i gråzonen, för det är inte rätt men heller inget gravt fel.

    När de fyllde min mormor med morfin så satte vi stopp för det, så fort vi upptäckte att de bara körde vidare på rutin. Hon behövde det direkt efter operationen, men sedan bara körde de på.

    Likadant med hennes Omeprazol, hon har alltid tagit det vid behov, men personalen på boendet gav henne det på rutin varje dag så hon fick biverkningar istället. Det fick vi med styra upp.

    Sen är det så att bara för en läkare skriver ut, så behöver det inte va rätt. Min svärfar hade flera mediciner som han behövde, tyvärr gav de biverkningar, så då skrevs det ut medicin mot biverkningen som gav en ny biverkning, och fler mediciner.

    Min svägerska är läkare, så när svärfar mådde riktigt dåligt gick hon igenom vad han egentligen fick för något, då han var uppe i närmre 20 piller per dag. Hon rensade ut och gick igenom doserna, sedan började han må lite bättre.

    Den gamle bara tar vad hen blir tillsagd att ta och vågar oftast inte opponera sig, både för att personen som går in och ger upplevs som en auktoritet, men även för att de står i en beroendeställning till personalen som ger medicinerna och vågar helt enkelt inte bråka med dem.

    Jag upplever min mormor som lite rädd för personalen, hon brukar säga att det är bäst att göra som de säger för annars blir de sura. Vissa av fruntimren kan kanske va lite rabbiga, men inte värre än man kan tugga tillbaks.
  • Ess
    AndreaBD skrev 2021-08-17 18:10:22 följande:
    Självklart. Det händer en hel del på sjukhus, äldreboenden, handikappboenden. Hela tiden måste folk ta beslut och inte alltid tas dessa beslut på ett vettigt sätt, dvs. ibland kör de rutinmässigt, eller tänker inte efter så mycket. Och ibland vill personalen göra det lättare för sig själva. 

    Men.... vaccination är ju inte att jämföra med dessa situationer. Där måste man ta individuella beslut, och det kan man tycka olika om. När det gäller vaccination är det bara ja eller nej. Och antigen är personen klar i huvudet och kan ta beslutet själv, eller så är de inte det och då får förvaltare eller anhörig bestämma. 
    Så enkelt är det inte iom de inte själva bokar och tar sig dit på egenhand.
    Det blir när läkaren ändå kommer dit, och då blir det som jag skrev att de varken hinner med att reagera om de ens vågar säga nej.
  • Ess
    AndreaBD skrev 2021-08-17 19:29:41 följande:
    Men man pratar väl inte med dem om det just DÅ, när läkaren ändå kommer dit, utan innan. Om de sedan inte kommer ihåg det när läkaren väl kommer, det är en annan sak, det går inte att ändra på, det är ju det som alltid händer med dementa människor - att de inte kommer ihåg vad de skulle göra, har gått med på.
    De berättar att läkaren kommer, men mer än så är det inte. Om det inte gäller tex en fallolycka, då säger de ju att läkaren kommer för att kolla upp det så snart hen kan.
    Var har du fått dementa ifrån?
    Det gäller helt vanliga gamlingar som inte klarar av att bo ensamma längre. 
    Hade inte min mormor blivit tvungen att amputera benet så hade hon bott själv ännu.
  • Ess
    pyssel skrev 2021-08-19 18:56:22 följande:
    Det här var faktiskt absurt roligt, med tanke på din helt obegripliga mission att förstärka allt onödigt, felaktigt och osakligt från ett visst håll.
    Ha Ha Ha Ha +1 på detta.
  • Ess

    Idag står det på SVD att Israel gått från föredöme till lavinartad smitta. Känns inte som att vaccinen är speciellt effektiva.

  • Ess
    AndreaBD skrev 2021-08-20 09:39:45 följande:

    Det är precis DET som är intressant. Israelerna verkar ha väldigt svårt att hålla sig ifrån varandra, dvs. hålla avstånd. Hörde från en bekant som bor där att folk inte kan låta bli att ha stora fester och att ortodoxa judar t.o.m. har motarbetat alla restriktioner och smittat varandra med flit. 


    Om vaccinet är så bra så borde de ju kunna leva som vanligt nu
  • Ess
    Anonym (M) skrev 2021-08-20 11:42:45 följande:

    Då återkommer frågan om hur många av de vaccinerade som blir allvarligt sjuka/kräver sjukhusvård. Om det knappt är någon så har ju covid blivit som en vanlig förkylning av viruset och ja, då borde de kunna leva som vanligt... såvida de inte vill skydda dem som inte vaccinerat sig alls.


    Men då finns det ingen anledning till att göra någon grej av att smittan ökar, då kan ju de som blir sjuka agera som vid en vanlig förkylning.
  • Ess
    EpicF skrev 2021-08-20 18:52:50 följande:

    Ja, visste jag innan du påpekade det. Jag undrade vad som var poängen i ditt inlägg.Läser du inte inläggen innan du svarar?

    Jag skrev att det var en illustration om hur det går till r man ger läkemedel/medicin till äldre på ett äldreboende och att jag skrev alvedon just för att många äldre står på det. Jag hade kunnat ta viscotears som exempel också, ögondroppar som är helt ofarliga och som många äldre också står på. Eller selexid, antibiotika. Eller albyl-e (blodförtunnande). Eller för den delen ipren (smärtstillande och antiinflammatoriskt). Men eftersom alla känner till Alvedon så valde jag det. Det har inget att göra med om det är mera skadligt och dödligt än vaccin. Det var ett exempel på ett läkemedel som ges inom äldreomsorgen. Hur du kunde missa det är en stor gåta.

    Nej, hon felformulerde sig inte utan visste inte. Felformuleringen är ett dåligt försök till efterhandskonstruktion.


    Brukar det finnas någon poäng i hens inlägg?

    Jag slutade leta för läääänge sedan.
Svar på tråden Vågar ni vaccinera er mot covid?