Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
Det här är en tråd för människor som är kritiska till Sveriges strategi och som önskar att diskutera ur det perspektivet.
Det här är en tråd för människor som är kritiska till Sveriges strategi och som önskar att diskutera ur det perspektivet.
De kontroller som utfördes i USA mellan januari och september hittade ett fall på 85.000 passagerare."
"Av de 766.000 var det 298 som visade sådana tecken att de kontrollerades vidare och av dessa testades 35 för covid-19: Slutligen visade det sig att bara nio av dessa också verkligen bar på smittan, skriver CDC i en rapport på torsdagen.
Det betyder att den åtta månader långa och dyra kontrollen bara lyckades identifiera ett fall på 85.000 passagerare, skriver CNN.
Enligt CDC berodde detta på flera saker. Dels är antalet personer som har smittan men inte visar några symtom stort och dels kan det också förklaras med att många passagerare helt enkelt valde att tiga om vilka symtom de faktiskt kände. Covid-19 uppvisar också ett stort antal symtom som inte är vanliga vid andra sjukdomar.
”De flesta passagerare som verkligen är smittade kommer inte att kunna upptäckas med de symtombaserade undersökningar som används vid flygplatser”, skriver CDC i rapporten."
– Nej, det har blivit en annan utveckling än vi trodde. Utvecklingen i andra europeiska länder har gått mot en mycket bredare och mer allmän smittspridning än vad man till och med såg i våras. Nu följer Sverige det mönstret. Hela landet kommer sannolikt att drabbas, mer eller mindre, sa Tegnell då.
Nu säger läkaren vid Örebro universitetssjukhus Jonas F. Ludvigsson i en intervju med TT att orsaken till felbedömningen är bristande kunskaper om själva viruset.
TT: Hur kunde Folkhälsomyndigheten ha så fel?
– Därför att Folkhälsomyndigheten, precis som alla andra, gissar. Vi vet ju så lite om det här viruset. Jag trodde inte heller på någon andra våg i våras. Jag hade fel och många med mig. Visst måste man kunna ställa högre krav på en myndighet än på en enskild individ vad gäller prognoser, men jag kan ändå förstå att även en myndighet kan hamna fel, eftersom det är oerhört svårt att se in i framtiden, säger Jonas F. Ludvigsson, som också är professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna.
Vid den förra pandemin, svininfluensan 2009, var det precis tvärtom. Många trodde på en andra våg och i Sverige vaccinerades en större andel av befolkningen än i nästan något annat land.
– Då var det många som på sätt och vis stod med lång näsa, för det kom aldrig någon andra våg. Och i efterhand fick Sveriges beslut att vara så aktivt, att vaccinera så många människor, hård kritik, säger Jonas F. Ludvigsson.
Därutöver verkar det som att de länder som drabbades hårt i våras, drabbas hårt nu också. Som Storbritannien, Frankrike, Spanien, Belgien – och Sverige.
– Detta trots att flera av dessa länder vidtagit oerhört kraftiga åtgärder. Det tycks i alla fall inte stoppa smittan. Belgien har ungefär lika stor befolkning som Sverige och de har 1.500 patienter på intensiven just nu, vilket är tre gånger fler än vad Sverige hade när det var som värst i våras. Detta trots att Belgien haft stenhårda restriktioner, säger Jonas F. Ludvigsson."
Därutöver verkar det som att de länder som drabbades hårt i våras, drabbas hårt nu också. Som Storbritannien, Frankrike, Spanien, Belgien ? och Sverige.
? Detta trots att flera av dessa länder vidtagit oerhört kraftiga åtgärder. Det tycks i alla fall inte stoppa smittan. Belgien har ungefär lika stor befolkning som Sverige och de har 1.500 patienter på intensiven just nu, vilket är tre gånger fler än vad Sverige hade när det var som värst i våras. Detta trots att Belgien haft stenhårda restriktioner, säger Jonas F. Ludvigsson."
Kan befolkningstätheten spela in? Aven om i vissa avseenden befolkningar kan anses likartade, är det stora skillnader i hur tätbefolkat det är, och ju fler som måste trängas på mindre yta, ju fler kan man ju tänka sig blir illa sjuka.
Sverige är väldigt glesbefolkat.