Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2021-12-18 22:14:20 följande:

    Hade man inte i början t.o.m. misstänkt 99 %? 

    Men jag är lite skeptisk. Tänk om det skiljer sig mycket mellan olika mutationer? 


    Giesecke sade så. Men han hade ju fel om annat också.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-12-13 20:03:31 följande:

    Om den enda kritiken mot FoHM bygger på felaktiga uppfattningar om förvaltning, okunskap om lagar eller hackande på och häcklande av Anders Tegnell så borde alla kritik nullifieras. 

    Att du anklagar mig för att bete mig som dig vet jag inte om jag ska ta som en komplimang eller förolämpning

    //


    www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hur-forklarar-tegnell-misstagen-under-hosten/
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-12-20 21:11:19 följande:

    Jag anser det vara tragiskt att ett uttalande från en läkare i Finland sommaren 2020  - baserat på undersökningar av elva tusen (11 000) barns testresultat under de förutsättningar som då fanns och tydligt visade att barnen inte drev smittan - läggs FoHM till last.  Jag anser det faktiskt vara absurt.  Det resutatet var med all uppenbarhet sant där och då.

    Men nya varianter av viruset och nya förutsättningar i samhället förändras verkligheten och det har FoHM och befolkningen att förhålla sig till. 

    Om jag har rätt i vilket land du refererar till som 'här' så verkar strategin som tillämpas där inte alls ha varit mer framgångsrik än här i fråga om dödstal eller överdödlighet - men jag kan ha fel där (som i mycket annat)

    "Men barn är inga smittspridare. Det konstaterar finländska läkare efter att ha provtagit 11 000 barn för corona i augusti. Av dessa var endast fem barn - eller motsvarande 0,045 procent - positiva, uppger nyhetsbyrån SPT.

    Det var under onsdagen som Harri Saxén, överläkare vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS), informerade om coronaläget. Enligt honom har HUS testat över 6 000 barn i 0-5-årsåldern och över 5 000 barn i 5-10-årsåldern. I den yngre gruppen hittades fyra coronafall, och i den äldre bara ett. Bland de barn som var tio år eller äldre var fallen något fler."

    ...

    "Men barn är inga smittspridare. Det konstaterar finländska läkare efter att ha provtagit 11 000 barn för corona i augusti. Av dessa var endast fem barn ? eller motsvarande 0,045 procent ? positiva, uppger nyhetsbyrån SPT.Det var under onsdagen som Harri Saxén, överläkare vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS), informerade om coronaläget. Enligt honom har HUS testat över 6 000 barn i 0?5-årsåldern och över 5 000 barn i 5?10-årsåldern. I den yngre gruppen hittades fyra coronafall, och i den äldre bara ett. Bland de barn som var tio år eller äldre var fallen något fler.

    Enligt Harri Saxén väntade man sig i början av pandemin att förskolor skulle bli något av smitthärdar för det nya coronaviruset. Så blev det inte. I stället har barn blivit smittade på andra sätt."


    Skolorna var stängda i två månader och sommaren 2020 hade vi väldigt låg smittspridning i Finland. Inte konstigt att man inte hittade så många smittade barn då. Läget är ett helt annat nu Men trots att man då ansåg att barn smittar väldigt lite, så har man till skillnad från Sverige har man aldrig tillåtit barn att gå till skolan och sprida smitta, barnen har suttit i karantän på samma villkor som vuxna.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-12-20 22:20:10 följande:

    Det glädjer mig att du kanske drar på smilbanden 

    FoHM har väl annars anklagats för att säga att de inte vet  och att de säger att  kunskapsläget är oklart - dvs att de inte kan dra några säkra slutsatser - detta är någonting som FoHM fått kritik för i denna tråd. 

    Att ta det säkra före det osäkra ligger  - som du säkert noterat pga att det i upprepats ett otal gånger i denna tråd - inte i FoHMs uppdrag, de får gott förhålla sig till att balansera på en tunn tråd mellan den kända vetenskapen  och vad lagarna tillåter i form av och att ge rekommendationer.  Detta verkar ha gett ett resultat som inte har ett utfall som är sämre än det utfall som landet du kallar  'här' har fått trots att de som du säger tagit det säkra före det osäkra.  Kanske beror det på viruset eller så beror det på andra saker att  tagande av de säkra före det osäkra inte gett ett mer positivt utfall, de där presskonferenserna verkar i alla fall inte ha gjort underverk för dödligheten, eller mot dödligheten kanske det borde skrivas.

    Någonting måste ju vara allvarligt fel trots tydlighet på pressträffar, tagande av det säkra före det osäkra och all smittspårning. Är det kanske regeringspartiets eller myndigheternas eller en mister eller en chefsepidemiologs  fel att landetdu kallar 'här'  misslyckas till den grad att ni har ett sämre utfall än Sverige har ? - kanske kommer det en koronakommision till er också - de kan ju belysa vad som _gjorts rätt_ oavsett vilket resultat det fått och berömma tydlighet, det säkra före det osäkra och testning och nedstängningar?

    Det ligger väl lite i linje med att klappa sig på axeln för att _inte_ man representerade Sverige under andra världskriget utan själv satt med en fascistisk regering som samarbetade med nazisterna i Tyskland.

    Världen är bra märklig - och då är ändå månen inte en ost


    Du har fortfarande inte berättat vad den svenska lagstiftningen säger om hur FHM ska förhålla sig till vetenskapliga resultat. Hur många studier måste uppvisa samma resultat innan FHM får lov att fatta beslut utgående från dem? Hur säkra måste resultaten vara?

    En stor del av dödsfallen i Sverige skedde under perioden då det inte fanns ett vaccin, och då man från myndighetshåll uppmanade exponerade att gå till jobb och skola, eftersom man felaktigt trodde att symptomfria inte smittar. De som hade velat ta det säkra före det osäkra fick alltså inte göra det, utan de tvingades ut i samhället för att smittas.

    Nu kan den som vill vaccinera sig, och vi vet betydligt mera om viruset. Att det ändå finns människor som hellre smittas än begränsar sina kontakter, det kan man knappast beskylla de styrande för.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-12-20 23:01:53 följande:

    Ja, men ta det med den skribenten som anförde dessa förhållanden som ett belägg för någonting. Vad som skulle visas med detta kan bli intressant att undersöka Vad som sades från FoHMs håll var att barn inte var drivande i smittspridningen under de förhållanden som rådde vid tillfället och diskussionerna handlade om vilka konsekvenser det skulle få för vården av gamla och sjuka och samhället i övrigt om barn skulle hållas hemma på samma villkor som vuxna. Vid tiden för dessa diskussioner hade Sverige redan en omfattande samhällsspridning och en överbelastad vård.

    Som Mika Salminen sa  - vilket du länkade till: Finland hade ett par veckor extra på sig jämfört med Sverige och slapp då undan den stora smittspridningen. Om Salminen hade fel eller inte enligt din uppfattning vet jag inte.  Men Finland var och är på många sätt bättre rustade för den kris som sars-cov2-viruset bringade hela världen.


    Man sade att det inte går att stänga skolor, eftersom det inte skulle gå att hålla igång samhället när alla är hemma med sina barn. Ett fånigt argument. Det är självklart att de som måste gå till jobbet gör det också då skolorna är stängda, och att skolorna är öppna för just de barnen.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-12-20 23:34:21 följande:

    Det du frågar om står tydligt beskrivet i lagtexten - jag vet att du läst den tidigare och kanske drar du dig den till minnes.

    Vilket kunskapsläge refererar du till? Menar du att FoHM eller andra myndigheter mot vid tiden bättre vetande  tvingande eller rekommenderade exponerade att gå till sina jobb? Det är i så fall mycket allvarliga anklagelser du kommer med och jag hoppas att du har belägg för detta påstående. 

    Känner du till den där detaljen att det saknas civila krislagar i Sverige och den andra detaljen att fri- och rättigheterna är inskriva i grundlagen vilken inte enkelt kan ändras. Myndigheternas möjlighet att förbjua människor att försörja sig eller ens ge ersättning för att de som tvingas till att inte försörja sig är mycket begränsad.  I stället kom det relativt omgående långtgående rekommendationer att arbetsgivare skulle ge möjlighet till arbete från hemmet och att i övrigt anpassa arbetsplatsen för att minimera risken för smitta och att alla med symptom skulle hålla sig hemma.

    Tvingade .. det är en uppfattning som bygger på feluppfattningar om såväl lagar och vad som faktiskt skedde.  Var hittar du allt?


    Du gillar ju att klistra in långa stycken text här, varför gör du inte det nu?

    Vid den tiden visste man i andra länder att man med största sannolikhet kan smitta innan symptomen bryter ut.

    www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6914e1.htm

    1.4.2020:

    Investigation of all 243 cases of COVID-19 reported in Singapore during January 23?March 16 identified seven clusters of cases in which presymptomatic transmission is the most likely explanation for the occurrence of secondary cases.

    I svensk media hittar jag uppgifter om att folk har tvingats gå till jobb och skola.

    skolvarlden.se/artiklar/larare-vadjar-om-att-fa-undervisa-hemifran-stoppas-av-kommunen

    ?I Lund har kommunen beslutat att samtliga lärare och studie- och yrkesvägledare på gymnasiet måste gå till arbetsplatsen om man är frisk. Detta trots att det rör sig om ett stort antal personer som dagligen pendlar till tomma skolor för att hålla i en distansundervisning som går att genomföra hemifrån.?

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/AlyB6r/forening-kartlagger-skolor-for-att-halla-barnen-hemma

    ?Föräldrar har anmälts och hotats med vite för att barnen hålls hemma från skolan.

    Många av dem tillhör riskgrupper och är oroliga för viruset ? men skolplikten för barnen gäller ändå.?

    www.kollega.se/facken-larmar-anstallda-far-inte-jobba-hemifran

    ?Nu slår facken larm om att många tjänstemän, tvärt emot de aktuella rekommendationerna, inte får jobba hemifrån.?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-12-21 23:35:11 följande:
    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
    Jag kan leta upp en lång text att klistra in så kanske du blir nöjd.

    Trots att du läst smittskyddslagen så verkar det ha undgått dig att lagen inte ger FoHM rätt att hålla människor från sitt arbete, det finns inga civila krigslagar som regeringen eller FoHM kan luta sig mot, inte heller kan de tvinga företag att låta folk arbeta från hemmet, däremot är det möjligt att ställa krav på att arbetet ska ske på ett smittsäkert sätt och rekommendera hemarbete så som de gör nu.

    Det där du kallar tvång är väl egentligen inte mer än frånvaro av tvångsåtgärder.
    När du inte kan komma på vettiga motargument, så hittar du på ett eget påstående att argumentera emot. Så kan man ju också debattera.

    Varenda länk handlade om människor som tvingades TILL jobbet. Ingenstans har jag påstått att det var FHM som tvingade dem.

    Här kommer lite flera länkar som berättar hur arbetsgivare har förbjudit anställda att vidta åtgärder som minskar smittspridningen. Min favorit är hon som var mera rädd för kontaminerade munskydd än för att smittad personal kommer till jobbet.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/darfor-nekar-kungsbacka-kommun-sina-bibliotekarier-att-anvanda-munskydd

    ?Flera gånger har bibliotekarierna i Kungsbacka fått nej från kommunen när de frågat om de kan få använda munskydd på jobbet.?

    www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/halmstad-forbjuder-munskydd-i-skolans-lokaler

    ?Halmstad kommun förbjöd skolpersonal att använda skyddsutrustning?

    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/forbjud-bara-munskydd-barn-skola-i-stockholm

    ?När 13-åriga Linus vägrade att ta av sig munskyddet i skolan blev han instängd i ett rum.?

    Du verkar ha glömt var diskussionen började. Är det bättre att skaffa sig höga dödstal under en period då människor inte har någon möjlighet över huvudtaget att skydda sig, eller ska man vänta med den strategin tills var och en har fått fatta ett beslut om vaccination för egen del?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-12-22 18:17:01 följande:

    OK - men vad har det med svenska myndigheters hantering av pandemin att göra? Vilka tvingade dessa människor till sitt jobb enligt din uppfattning? Vari ligger det i pandemihanteringen enligt din uppfattning?

    Halmstad fick backa då de inte agerade i enlighet med lagar, detta har redan belysts i tråden.

    Jag tror att det är en grav missuppfattning eller direkt osanning att någon eller några 'har skaffat sig' en hög dödlighet när det saknandes skydd och möjlighet att skydda sig.  De höga dödstalen är väl snarare en effekt av de höga smittotalen då det saknades skydd eller möjlighet att skydda sig.  Jag tycker att beskrivningen 'att skaffa sig' är missvisande då det kan uppfattas att mena att det är ett medvetet val och medvetna handlingar att många ska dö.

    Det är en absurd uppfattning att det förhåller sig på det sättet -  eller så är det språkbruk som jag inte känner igen, inte heller från mina finlandsvenska kollegor.  You tell me 


    Jag föreslår att du härefter läser varje inlägg många gånger, noggrant, innan du svarar. Det är nämligen inte första gången det du frågar efter står i inlägget du citerar.

    Länder har agerat väldigt olika, från Kinas strategi att spärra in smittade till Turkmenistans strategi att förbjuda ordet coronavirus. Varje lands agerande är ett medvetet val, och konsekvenserna blir därefter.

    Det är också ett medvetet val att sitta hemma i Sverige och heja när dödstalen stiger i andra länder.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-12-30 06:39:06 följande:

    Man kanske kan bära hunden och precis över marken, så hunden tror den är ute och går, man vet aldrig vad för saker man måste göra pga klustrets mer speciella tankar.

    Hmm, verkar vara en del rätt stora regionala skillnader på munskydd, det absolut senaste lite mer användning när jag varit ute, dock inte speciellt mycket större.

    Jag märkt denna typen av beteende du berättar om också ibland.

    Och en annan är hur det bara är viktigt att med munskydd när de ska röra sig i affären(Bulldozra), men när andra ska ta sig fram, så blir de lätt förnärmade och på exakt samma sak.

    Sånt är alltid mycket intressant och se, och undra hur de resonerar, om de ens resonerar alls.

    Personligen gör man det man kan för hålla avstånd, och det är oftast väldigt enkel för mig.

    Ja, jobben och hemmen har varit de största ställena för smittan att sprida sig i.

    Och det har alltid spridit sig i hemmen, då det vet vi sedan innan, så vad ska detta berätta och med tanken vi vet att hem och jobb är de två största ställena där smittan sprider sig.

    Som sagt vad, det är fortfarande en pandemi/endemi, och ingen kan väl vara förvånad efter par år av COVID-19 att det kan fortsätta, allt man behöver göra är att titta i backspegeln för inse att tiden inte nödvändigtvis är speciell lång för pandemi.

     

    Var full vaccinerad, så kan du fira nyår, är du ovaccinerad, ja, då är det stor risk att du belastar sjukvården i en oproportionerlig nivå.

    Och nått sånt har man inte råd med i en pandemi.

    Nä, men tydligen för en som inte bor i Sverige är det otydligt, hur det blir det är en stor gåta.

    Men de är väl som sist man ignorerar scenarier, man väljer de två det inte blev, och låtsas om att det scenario som det blev inte ens fanns kvantifierat.

    Det är så man ser skillnad på politiska agenda, och saklig kritik.


    För ett år sedan lade SVT ut en artikel med följande rubrik:

    SVT granskar: Hösten blev värre än Folkhälsomyndighetens värsta scenario

    Är den här artikeln politisk agenda eller saklig kritik? Ska man ens kritisera att alla beräkningar slog helt fel den gången? Eller är det kanske desinformation?

    www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-granskar-hosten-blev-varre-an-folkhalsomyndighetens-varsta-scenario-1
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-12-30 17:50:32 följande:

    Så skulle jag skrivit istället.

    Man får känslan av att de inte vill förstå vad tre prognoser är, och detta är grunden för det fortsatta arbetet med pandemin.

    Jag misstänker en som abc tror att man ställer prognoser, och sen gör man inget mer.

    Man får ofta känslan av att de är helt ointresserade av myndigheter i sitt arbete, utan bara ta en prognos som inte blev av, och sen tror de berättar något med den.

    Som sagt vad, detta är väl säkerligen 3-4:e gången klustret försöker exakt samma, precis som de inte lärt sig redan hur en myndighets arbete går till i en så tuff fråga som pandemi.

    Undrar varför en del berättar så ofta att de inte förstår vad som sker för stunden i ämnet och som helhet.


    Läs vad du själv har skrivit, och tänk efter:

    ?detta är grunden för det fortsatta arbetet med pandemin.?

    Hur tror du att det går med det fortsatta arbetet, om grunden är fel?

    ?Jag misstänker en som abc tror att man ställer prognoser, och sen gör man inget mer.?

    Det skulle ha blivit mera rätt med ?klyban? i den här meningen. Till skillnad från dig förstår jag att det får konsekvenser, om antalet svårt sjuka patienter blir mycket större än det man har förberett sig på.

    Citat ur artikeln jag länkade till:

    ?Och beräkningarna som skulle ge vården möjlighet att förbereda sig visade för få patienter.

    Regeringen gav myndigheterna i uppdrag att förbereda sig efter dessa scenarier.  

     

    Bland annat Läkemedelsverket som skrev att ett ökat behov av läkemedel därmed kommer att vara regionalt och troligen inte drabba hela riket samtidigt.?

    Det jag inte har klart för mig är varför det blev så fel.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin