Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2021-06-22 09:55:56 följande:

    De pratar om samma sak, bara att Tegnell/FHM är lite mer korrekta och håller sig till ursprungliga kategorier. Och där är covid-2 inte luftburet, men sprids genom aerosoler. Och det är samma sak som alla dessa andra experter säger, fast de kallar det för luftburet. 

    Är det verkligen semantiken du bråkar om? Någon annan skillnad än beteckningen verkar ju inte finnas. 


    Så bra att vi nu är överens om att viruset smittar via luften över avstånd längre än 2 meter. Det enklaste sättet att beskriva det här fenomenet är att använda ordet ?luftburet?. Många experter och myndigheter gör redan det. Då förstår alla genast vad det handlar om. Man slipper ta till långa förklaringar om stora droppar och små droppar och aerosoler och torr luft och fuktig luft, vilket antagligen uppfattas som väldigt krångligt av de flesta. En av FHM:s deviser har ju varit att råden ska vara lätta att förstå och enkla att följa. Informationen är riktad till allmänheten och inte till det akademiska samfundet. Man kan ju undra varför de har valt att krångla till det här med luftburen smitta då.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-06-24 18:57:35 följande:

    Jag gillar i alla fall inte att gå ifrån den allmänna definitionen. Det här harp hittills inte klassats som luftburen smitta, så det verkar en dum idé att ändra på definitioner mitt under en pandemi. 

    Och jag har aldrig påstått något särskilt avvikande heller när det gäller avstånd, eller hur lång tid i luften, eller liknande. Helt exakt är det ju svårt att få det, det är ju mest uppskattningar. Men om man pratar om stora avstånd eller lång tid så är det ju inte regeln, utan mer ganska sällsynta situationer. 


    Kan du länka till en källa som säger att det är sällsynt, och som dessutom presenterar bevis för påståendena?

    Här en källa som säger raka motsatsen:

    Although other routes can contribute, we believe that the airborne route is likely to be dominant.

    Min översättning: Även om andra smittvägar kan bidra, tror vi att den luftburna smittvägen sannolikt är den dominerande.

    www.thelancet.com/article/S0140-6736(21)00869-2/fulltext
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-06-24 20:13:35 följande:

    Jag har inga problem att man säger aerosolerna ligger i luften och kan smitta, problemet börjar när man säger COVID-19 är EN luftburen smitta enligt hur en patogen smittar enligt läkevetenskapen.

    Dock en av de komiska saker är när de pratar om döda virusceller i ventilation,det har jag aldrig riktigt förstått vad döda celler har med nått och göra här.

    Men en annan fråga än att COVID-19 är klassats som en droppsmitta.

     

    Det vi motsätter oss är att en del användare tror att semantik ändra läkevetenskapen definitioner av en mycket specifik sak.


    Döda virusceller och läkevetenskapens definitioner i samma inlägg. Dessutom har du många gånger påstått att jag inte förstår det jag läser. Den kombinationen blir onekligen lite komisk.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-24 20:15:14 följande:

    Artikeln argumeterar för att den primära smittvägen är genom aerosoler. Aerosoler som kommer från luftvägarna hos smittade personer.

    PÅ kritikerfronten intet nytt


    Klassrum blir fyllda med aerosoler, barnen smittar varandra. Skolorna ska hållas öppna. Munskydd ska inte användas. Barnen ska inte testas regelbundet. Karantän för exponerade har man inte. Barnen ska heller inte vaccineras. Kan man dra någon annan slutsats än att FHM vill att barnen ska genomgå en naturlig infektion?
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-06-25 00:09:14 följande:

    De "verkningslösa" rekommendationerna, har raderat andra smittor, som retrovirus och andra patogener.

    Som bekräftar att rekommendationerna har varit effektiva att minska smittan av COVID-19.

    Och vår resa efter den initiala spridningen och den hand vi blev tilldelat oss, har fört oss ifrån toppen av dödade(8:e plats i världen), till 35:e plats i världen.

    Och om man börjar räkan överdödlighet i var land, så berättar det än tydligare vi har varit duktiga på att hålla COVID-19 nere.

     

    Regeringen avsätts inte pga en enda sak om COVID-19, det är värt och notera.

    Inte ett ENDA ord där, ändrar faktumet att COVID-19 är INTE klassat som en luftburen patogen.

    Enda slutsatsen som går att ta, är att du vägrar acceptera läkevetenskapen definierar hur en patogen smittar.

    Så varför tror du dig veta bättre än hur man definierar en patogens sätt och smitta?

    Och helt utan stöd av läkevetenskapen?


    Eftersom jag backar upp mina argument med hänvisning till vetenskapliga artiklar, så har jag per definition stöd av vetenskapen.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-25 00:59:34 följande:

    Jag kommer ihåg artikeln från El Pais du länkade till - som visade att munskydd hade en mycket liten begränsande effekt på smittan i oventilerade rum. Kan du inte länka till den igen? 

    Tack och lov finns det byggregler och -normer som  ställer krav på ventilationens funktion baserat på vilken verksamhet som bedrivs i lokalen.

    Barn kommer kanske att vaccineras längre fram,  hur många vaccin finns det just nu som är godkända för barn - vilka barn du nu menar ..   Vaccinerar Finland barn förresten?


    Du får söka upp länken om det är så att du behöver läsa texten igen för att påminna dig om vad där stod.

    Däremot kan jag länka till den här artikeln, publicerad 25 juni 2021 i Science. Science hör till de högst rankade vetenskapliga journalerna.

    science.sciencemag.org/content/372/6549/1439.full

    Face masks effectively limit the probability of SARS-CoV-2 transmission

    Ansiktsmasker minskar effektivt sannolikheten för SARS-Cov-2 smitta.

    Finland vaccinerar från 16 år. THL rekommenderar nu också vaccinering för barn från 12 år.

    www.hbl.fi/artikel/thl-rekommenderar-vaccin-for-alla-12-15-aringar/

    Finska barn rekryteras till en vaccinstudie på ännu yngre barn.

    www.hbl.fi/artikel/pfizer-biontech-vill-testa-coronavaccin-pa-finlandska-barn-ansvarig-forskare-mika-ramet-osannolik/
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-26 11:14:28 följande:

    ABC brukar med emfas påstå att ingen sätts i karantän i Sverige .. ser en intressant diskussion ta form här..


    Du har visst glömt att Finland använder sig av obligatorisk karantän, med full ersättning för inkomstbortfall från dag 1, för alla närkontakter till en bekräftat smittad. Straffet för att bryta mot karantänen är böter.

    Att gå på jobb och hålla avstånd och vara uppmärksam på symptom kan inte ens med bästa vilja definieras som karantän.

    Inte ens den svenska hushållskarantänen är fullständig, man får ju gå till matbutik och apotek.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (KB) skrev 2021-06-26 13:53:59 följande:

    Inte ett dugg viktigt för mig vilka som driver smittan mest eller minst, det är en  tolkning du gör. 

    Det jag ifrågasätter är det eviga tugget att barn sällan bidrar till smittspridningen. Man är barn till man är 18 år, självklart är det skillnad på en 2-åring och en 17- åring.

    HUR kan man vara så stupsäker att de inte smittar i någon större utsträckning?  Kategorin barn, säg ålder 14-18 är väl de som bryr sig minst om restriktioner, umgås i grupper, håller sällan avstånd, stängs i klassrum och i korridorer, har fått utöva sport i grupp osv. De är ändå halvvuxna.

    Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om forskningen med tiden kommer fram till att de smittar i stort sett som vuxna. Finns kanske superspridare även bland de under 18 år? Bara att det inte finns forskning på det än.

    Så tänker jag.


    Resultat från finsk smittspårning, augusti 2020 till februari 2021.

    thl.fi/documents/533963/5860112/Erilliskatsaus%2C+vaihtuva+teema+Koronavirusepidemia+lasten+ja+nuorten+ikäryhmissä++7.4.2021.pdf/bf1226a6-114d-1dd3-d847-4e61f590a82f?t=1617864994242

    Här finns en tabell över antalet exponerade (altistuneet) inom dagvården, lågstadiet, högstadiet, gymnasiet, yrkesskolor, och hur stor andel av de exponerade som smittades (tartunnat):

    Dagvård 2,3%

    Lågstadiet 1,0%

    Högstadiet 1,3%

    Gymnasiet 0,4%

    Yrkesskolorna 2,6%

    Det är alltså inte väldigt många som har smittats, men så har alla exponerade också försatts i karantän genast när det första fallet har hittats.

    Till skillnad från Sverige så har man i Finland rekommenderat test för alla barn, oavsett ålder, som uppvisar symptom som kan tyda på covid-19.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-06-26 12:06:43 följande:

    Ja, du har nog rätt där, blev lite förvillad av sarkasmen.

    Så glöm den.

    Att driva smittan är inte ett svartvitt begrepp, utan de punkter i samhället som får smittan att accelerera.

    Forskningen berätta vad som är mest drivande, och varför skulle man inte ha detta i tankarna.

    Och här ligger barn lägre ned på listan och de bor hemma av någon konstig anledning.

    Är du medveten om att föräldrar kan smitta barn?

    Och att detta sker i hemmen?

    Tänkte på att du var så förbluffad.

    Vet Tegnell´s FHM hade intervjuat många smittade som påstod sig inte haft symtom, och det visade sig rätt ofta de visst hade haft symtom men ignorerat.

     

    Hörde en positiv sak om de hjärnskador som uppstod med svår sjukdomsförlopp av COVID-19, och att man ser hjärnskadan reparerar sig rätt så snabbt 3-6 månader.


    Du har missförstått problematiken kring a-/presymptomatisk smittspridning. Alternativt, du kör samma taktik som Tegnell, som alltid slingrar sig undan de här frågorna genom att fokusera på en irrelevant detalj.

    För det första: Det är enbart av akademiskt intresse om man i efterhand kan konstatera att den asymptomatiska i själva verket faktiskt kände sig lite trött en dag. Det som har praktisk betydelse är om symptomen är tillräckligt tydliga för att den smittade ska notera dem och stanna hemma.

    För det andra: Man smittar innan man utvecklar symptom. Det spelar ingen roll om man smittar två dagar eller fem timmar innan, eller om man är lite smittsam eller mycket smittsam. Rekommendationen att stanna hemma vid symptom räcker inte för att bryta smittkedjor. Man hinner föra smittan vidare.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-06-28 12:21:49 följande:

    Undra om dessa barnen är i hemmen? eller går på gatan och aldrig är i ett hem.

    Undrar då om du är medveten om att det är hemmen som är drivande, inte barnen i sig.

    För det är ingen som säger att barn inte kan bli smittade, bara att de inte är drivande som andra punkter.


    www.spiegel.de/international/world/new-on-the-covid-19-front-lines-children-may-be-driving-the-pandemic-after-all-a-95e4c0e7-2ea0-479b-ac27-d17f07d147a5

    Här en artikel som diskuterar om barnen trots allt ändå kan vara drivande i pandemin.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin