• klyban

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-14 20:48:38 följande:
    Till skillnad från vad du och dina kompisar verkar tro, har vi alla förstått att det finns dels droppsmitta, och dels luftburen smitta. COVID19 är klassificerat som en droppsmitta.
    Där är vi överens. 
    Länkade tidigare till ett dokument som talade om betydelsen av skillnaden mellan storleken på droppar innehållandes smitta och hur det därav klassificeras som dropp eller luftburen smitta. 

    Citerar återigen texten som återgivet ovan, och har fetmarkerat en viktig mening.
    - Större droppar med smitta - faller till marken efter ungefär 1,5m - droppsmitta
    - Mindre droppar - kan med aerosoler förflyttas i luften längre än 1,5 m. Okänt ännu precis hur långt och hur länge de kan vara i luften - droppsmitta. Det är därför många förespråkar munskydd, eftersom det finns studier som påvisar att COVID19 kan spridas på detta sätt.
    - Väldigt små droppar (torkade droppkärnor står det på vissa ställen) - kan med aerosoler förflyttas långt i luften och stannar i luften länge - luftburen smitta

    Förstår du skillnaden? Eller vill du att jag eller någon annan förklarar? 
    Tveka inte att fråga om det är något du inte förstår, tex att aero i aerosoler kommer från aer på latin, heter air på engelska etc. Aerosoler beskriver således något som är luftburet. Ska jag kanske även förklara vad ironi betyder? Eller luftburet?

    Att de mindre dropparna först utandas och sedan landar någonstans innan de torkar ut och sprids i luften, har jag enbart sett ditt påstående om, och inte sett på något annat ställe. Har du en källa på detta påstående vore det trevligt. 

    Luftburen smitta och aerosoler

    De droppar som transporterar smittämnen vid luftburen smitta är mindre än vid droppsmitta och kan bli kvar längre i luften. Sådana droppar kan uppstå när smittbärande personer andas ut eller när de droppar som uppstått när någon hostat eller nyst har torkat in till mindre volym. Finns det tillräckligt många små droppar i luften kan den som andas in dem bli smittad. Detta kallas att smittan är luftburen


    COVID-19 är en droppsmitta.
    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-15 00:14:50 följande:
    Tillägg, vill du att jag ska förklara något?

    Ja, varför pratar du om luftburen patogener när COVID-19 är en patogen som smittar genom droppar?(aerosol är ingår här som droppar)


    Kanske du inte vet om att COVID-19 är klassad som en droppsmitta?


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    AndreaBD skrev 2020-08-15 11:06:49 följande:
    Du skrev förut också att skolan har missat något där. Men det tror inte jag. Dels så lär man sig förstås inte det här i skolan, inte direkt. Jag har inte vetat det heller. Jag visste inte vad en aerosol är eller vad definitionen på luftburen smitta är.

    Men jag har lärt mig av er som vet, och har läst på lite grann. Ett problem hos vissa personer är att de inte kan skilja på vem som är kunnig och vem som inte är det. Och likaså vad som är en bra källa och vad som är en dålig källa. Jag försöker just dra lärdom av det - funderar hur man kan lära ungdomar bättre att hitta en BRA källa? Huvudproblemet där är  - de orkar inte kolla på allt för många. Men nästa gång fokuserar vi på det....

    Det där med envisheten - det är nog rätt ord. Såna envisa karaktärer ser man i skolan också. Det är ju tyvärr de som ofta inte lär sig så jättemycket. De tror helt enkelt inte på det som läraren säger. Eller åtminstone tror de inte på att man behöver veta det. 

    Vet inte var jag lärt mig om aerosoler, men troligtvis skolan.
    Annars är jag vetgirig, och lärt mig själv under åren.


    Man kan titta på vilka patogener som man klassar som luftburna patogener och sen se patogener man klassar som droppsmitta.
    Man ser i den listan att det är få patogener som hamnar i luftburna listan, då de har speciella egenskaper som gör de smittar på annat sätt.
    Och det är denna distinktion man har när man pratar om luftburen/droppsmittor, och går aldrig lösas upp med semantik.


    Och nu pratar jag om att definiera viruset och hur man särskiljer olika patogeners sätt att spridas.
    Och här är det en klar skillnad mellan luftburna/droppburna patogener.
    Jag har varit frågande sedan sekund ett varför man vill så gärna blanda in luftburen och när COVID-19 är klassad som droppburen.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    FDFMGA skrev 2020-08-15 11:08:40 följande:
    Frågan är om grässjuka smittar via luft eller inte smile1.gif

    Det finns ett nästan oändligt antal inlägg i tråden som ältar kritik mot FHM och Sveriges regering, om man försöker ta fram det konkreta i dessa tror jag att det bara blir två punkter kvar: Det borde införas munskyddstvång för situationer där det är svårt att undvika trängsel och familjemedlemmar till den som är sjuk borde sättas i karantän.

    Avseende den första punkten tror jag att munskyddstvång skulle uppmuntra till trängsel och ökad smittspridning, att det vore önskvärt med mer flexibla åtgärder för att undvika trängsel i sig.

    Den aandra punkten anser jag hör hemma i ett lockdownscenario, den passar inte in i en strategi som innebär att man syftar till ett uthålligt sätt att hantera pandemin.

    Dock vore det ett intressant test och se vad som sker om man sätter munskydd på folk.
    Så får vi se vad testet ger för resultat, men falsk trygghet och handhavande fel så tror jag nog att smittspridningen ökar för de som ger sig ut och tror de är nu skyddande med ett munskydd som kanske inte ens stoppar viruset pga för låg klassning.


    Enda gången jag ser munskydd som kanske nått bra, det är i situationer som är omöjliga att hålla avstånd.
    Men hur många kommer klara av att sköta munskyddet rätt, om det är som det övriga samhället och vad man ser i varje inslag idag och där man ser hur en del inte klarar av att använda munskydd.


    Jag antar man för förutspå en ökad smittspårning som en potentiell utfall av munskyddstvång.
    Och det står och faller helt på om folk klarar av att använda skydden, min erfarenhet säger att nej det klarar inte folk av.
    Det verkar som att ha ett munskydd på, det är som att äta en krämbulle utan slicka sig om munnen, få klarar av detta initialt ens, vissa aldrig.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-15 13:37:55 följande:
    OK ... jag tycker att inlägg 4441 sammanfattar det hela ganska bra, kanske underlättar det om du läser det i stället för länkarna. Och mitt inlägg verkar du ha    missförstått ordentligt tyvärr ... 
    COVID-19 är inte en luftburen patogen, utan en droppburen patogen.
    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-15 13:52:25 följande:
    Jaha, så om du förklarar eller erbjuder att förklara självklara saker för mig, då är det vänligt, men om jag ironiskt skriver samma sak, då är det konfrontation, ok då vet jag det.
    Ursprunglig definition? Finns det någon nyare?
    Ja, det finns en definition och jag förstår inte varför du tror att jag har någon hemsnickrad variation.

    En gång till .... jag tror alla har förstått för månader sedan (om inte år sedan) att Luftburen Smitta inte är detsamma som en smitta som till viss del kan vara luftburen. COVID19 är inte Luftburen Smitta, men mycket tyder på att den även kan smitta med luftburna virus.

    Så trevligt för Klyban att du tycker han är en naturvetenskaplig expert!

    Du kan inte omdefiniera om redan fastställda punkter hur man berättar hur ett patogen smittar, detta är fastställt sedan länge och före ens du började ditt liv.


    Och ingen semantik i världen kan ändra på detta punkterna och inom området.
    Och sen en lite petitess också = COVID-19 är inte en luftburen patogen, utan en droppburen patogen.


    Jag börja ställa mig frågandes till varför du upprepar samma fel om och om igen.
    Är det för berättar för alla hur smart du är?
    Undrar då det du säger existerar inte ens för COVID-19, ja, mer än din semantiska lekar att omdefiniera hur man fastställer hur ett patogen smittar och COVID-19 är inte en luftburen smitta enligt dessa kriterier för hur patogenen sprider sig.


     


    frågan är varför du vill säga att du har fel hela tiden, för det ser rätt udda någon försöker hävda felaktiga påståenden om och om igen.
    Vad är du tror dig säga med att säga att patogent COVID-19 är luftburen där det inte är klassat som en luftburen patogen.


    AndreaBD skrev 2020-08-15 13:50:27 följande:
    Jag HAR redan läst det, och håller helt med. Och den säger också att aerosoler inte är luftburna. Ingen tvivlar på att viruspartiklarna är kvar i luften i aerosoler och att de kan smitta folk, men luftburen smitta är en annan sak. Och det har alla här i tråden, förutom du, sagt hela tiden.

    Att man kan upptäcka något nytt, att det kan tänkas finnas saker mitt emellan - det är alltid möjligt, men det är inte belagt än. 

    Ja, det är udda den personen vill fortsätta använda ett epitet som är fel för COVID-19 och rent tekniskt hur patogenen COVID-19 sprids och det är inte som ett luftburen patogen utan so en droppburet patogen.


     


    Personen vi "diskuterar" med här verkar inte ha förmågan att förstå skillnaden och varför den finnes.
    Och den finns för att man vill berätta hur ett patogen smittar, och där uppfyller inte COVID19 kraven för luftburen smitta.


    Och även som du sagt innan, så om COVID-19 var luftburen, så skulle smittan spridas mer jämt.
    Som ungefär som på ett blött papper som man droppar vattenfärg, och sprider sig i en jämn cirkel utifrån punkten där droppen(smittan) landar.
    Och det vet vi reda att så fungerar inte COVID-19.(det är också en intressant fråga varför CVOID-19 har en udda smittspridning)


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-15 13:52:25 följande:
    Jaha, så om du förklarar eller erbjuder att förklara självklara saker för mig, då är det vänligt, men om jag ironiskt skriver samma sak, då är det konfrontation, ok då vet jag det.
    Ursprunglig definition? Finns det någon nyare?
    Ja, det finns en definition och jag förstår inte varför du tror att jag har någon hemsnickrad variation.

    En gång till .... jag tror alla har förstått för månader sedan (om inte år sedan) att Luftburen Smitta inte är detsamma som en smitta som till viss del kan vara luftburen. COVID19 är inte Luftburen Smitta, men mycket tyder på att den även kan smitta med luftburna virus.

    Så trevligt för Klyban att du tycker han är en naturvetenskaplig expert!

    Jag behöver inte vara en sådan expert, då detta redan är definierat åt mig och allt jag gör är och återger dig för dig och informerar dig hur patogeners smittas.
    Att du sen inte förstår detta, är nått du får ta med dig själv, då jag inte kan hjälpa dig med fakta du inte klarar av att ta in via oss.


    COVID-19 är inte en luftburen patogen, utan en droppburen patogen.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    Padirac skrev 2020-08-15 14:04:27 följande:
    Ironi och sarkasm är inte samma sak.

    Tyvärr förstår inte alla det och en del försvarar otrevligheter med att de är ironiska.

    Själv kan jag vara både otrevlig och sarkastisk tillsammans med att vara ironisk och cynisk och inte minst nedlåtande. Så jag är inte bättre än någon annan.

    Men igen, som vi då kan vara överens om, aerosoler kan ha och har viss spridning med luften.

    Det är just den som h*n inbillar sig att COVID-19 är luftburen.
    Rätt udda att fastställda vetenskapliga termer om hur patogenen sprids kan vara så extremt svårt för vissa att greppa.


    Och allra mest perplex är jag över hur man efter så många ggr fått det förklarat för sig och ändå fortfarande inte fattar.
    Det är få patogener som är luftburna, de kända är mässlingen, TBC och nån till känd.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    FDFMGA skrev 2020-08-15 14:12:12 följande:
    Fast då skulle man behöva jämföra två alternativa verkligheter där vi i det en alternativet inför munskyddstvång och i det andra inte gör det, i övrigt allt annat lika.

    Det som förvånar mig en smula är att kraven på munskydd i Sverige tycks vara omvänt proportionella mot smittspridningen. Ju mindre smittspridning desto högljuddare blir munskyddsivrarna.

    Vi har precis kommit hem efter en svamptur i skogen. På vägen hem såg jag endast två munskydd, de gick över ett övergångsställe. Båda hade munskydden på hakan.

    Tegnell pratade igår om att munskydd kan ha ett positivt signalvärde. jag tror han har fel, att de i stället har ett negativt sådant. Jag tycker bärarna tycks betrakta munskydden som en magisk amulett som skyddar dem i alla lägen, även när de används som haklappar.

    Det har jag också noterat, är inte det rätt udda.
    Och nu när grannländerna viktigt för trycket helt eller delvis, så ökar väl trycket även här.

    Min erfarenhet är som din, få använder munskydd i syfte att skydda sig ifrån COVID-19 och med tanke på hur illa man klarar av att sköta skydden rätt.


    Munskydd är en komplext ämne, hade alla kunnat använda skydden så jade diskussionen varit på ett helt annat ställe.


    Dock är det ett utmärkt tillfälle att göra forskning och testa och se vad som händer med munskydd.
    Varför inte testa i Skåne som nu har en uppgående trend, så kanske vi har ett svar.
    Men med tanke på den omfattande munskyddsanvändningen i vissa länder, så ser vi att det inte hjälper ändå när smittan kommer.


    Kan man identifiera varför, så kanske man kan sen använda munskydd mer säkert.
    Men överdrivet nummer ett är felaktig användande(där ingår även hanteringen att sätta på och ta av masken, så väl som nivå av skydd som masken har), tvåa är falsk trygghet och nummer tre och lite längre bak är att masken även är en grogrund för virus och bakterier vid längre användande än minuter/timma.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    Pope Joan II skrev 2020-08-15 14:31:14 följande:
    Med hänsyn tagen till din kunskap som du kanske fått i skolan eller som du tillägnat dig genom din vetgirighet och som gör att du tycker dig kunna benämna Arbetsmiljöverkets faktatext som "lekmannatext" så är det inte så alldeles få som du önskar göra gällande. 

    www.atzlabs.com/pdf/Airborne-microbe-list.pdf
    COVID-19 är inte klassad som en luftburen patogen.
    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin