• klyban

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-14 11:39:15 följande:
    Vad är fel? Överskriften lyder - Luftburen smitta och aerosoler - och texten handlar om luftburen smitta ... och du skriver om droppsmitta. Förstår inte vad du menar.
    Det är för aerosoler är inte en luftburen smitta utan en droppsmitta, det är två helt skilda smittsamt.
    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-14 12:58:12 följande:
    www.av.se/halsa-och-sakerhet/sjukdomar-smitta.../

    Svårt att hitta källan ... 

    Plus en källa till

    www.vardhandboken.se/vardhygien-infektioner-o.../

    Vad i dessa källor är det du lyfter och som säger att du har rätt i nått om vad som är droppsmitta och vad som är luftburen smitta?


     


    Varför är det så viktigt att säga luftburen smitta när inte COVID-19 är klassad som sådan?


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-14 13:35:51 följande:
    Jo jag är osäker på en sak som jag inte förstår -  varför du påstår att nedanstående är fel, verkar som om fler länkar behövs, eller samma länk igen ....

    . Finns det tillräckligt många små droppar i luften kan den som andas in dem bli smittad. Detta kallas att smittan är luftburen.

    Nej, det är inte vad luftburen smitta är.
    Ingen semantik i världen kan ändra på detta.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    Pope Joan II skrev 2020-08-14 15:32:53 följande:
    Ja, det är ju allvarligt att Arbetsmiljöverket saknar de kunskaper som du har. 

    www.av.se/halsa-och-sakerhet/sjukdomar-smitta.../

    Du får skicka dem ett mail med dina korrigeringar, kanske kan du göra gemensam sak med klyban. Han har också invändningar mot deras påståenden. 

    Det är bara du som tror det.


     


    Och det intressanta är att din länk även har adresserat vad som är luftburen smitta, och där ingår inte coronafamiljen.
    Och varför ingår det inte, ja, det är helt enkelt för att COVID-19 inte är klassad som en luftburen smitta då den inte uppfyller kriterierna för den vetenskapliga termen luftburen smitta.

    Och jag behöver inte skicka några mail, då jag vet redan dom vet skillnaden på aerosol och droppsmitta och luftburen smitta.
    Dock vet inte du visar det sig.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    AndreaBD skrev 2020-08-14 15:36:14 följande:
    För att droppar - även de minsta små droppbitarna som sprids direkt till en annan person - det är droppsmitta. Även om de små dropparna befinner sig i en aerosol. 

    Luftburet är det om dessa smådroppar först "landar" någonstans, torkar ihop, och sedan blåses såna små ihoptorkade partiklar iväg av vinden. Förstår du skillnaden? 

    I artikeln kallades det första - överföringen av partiklar som är KVAR i luften för luftburet. Det var så även i din egen beskrivning. Men när man läser hela artikeln så finner man att de har definierat det väldigt brett. De har tänkt på att det kan finnas helt torra smittoämnen. Utan vätska - inga droppar - då blir det väl automatiskt luftburen smitta om det hamnar i luften. Det behöver ju inte torka. Så är dock inte fallet med covid-19. 

    Jag säger inte längre att det är fel, det som står i artikeln. Det passar om det är torra smittoämnen. Men det är ju inte så med covid-19. 

    Jag har funderingar på varför de inte fattar, antingen är det en intellektuell sak att de inte har kapacitet att förstå skillnaden och tror det handlar om semantik.
    Eller så är det trollande som det handlar om, inte för det spelar någon roll för mig, jag svarar likadant oavsett om de agiterar eller inte.


    Det är faktiskt sjukt intressant och analysera varför de inte förstår en såpass enkel sak och den gigantiska skillnaden det är på patogenen som droppsmitta(där aerosol ingår) och luftburen.


    Skolan har fallerat dom svårt när de inte kan reda ut en så enkel sak.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    AndreaBD skrev 2020-08-14 16:46:43 följande:
    Nåja, enkelt är det inte. Det är ju lite lurigt. Och artikeln som Johanna-påven länkade till var ju ganska intressant iom att den tog upp torra smittoämnen som kan flyga från en person till en annan utan att först landa någonstans och sen blåsas iväg igen. Där har man ju egentligen suddat ut gränsen mellan droppsmitta och luftburet. Visserligen har man inga droppar om det är torra ämnen, men....

    Ja, det blir lurigt om man hänger sig till semantiken kring definieringen, istället för inse att det är två skilda saker och handlar om andra patogener vid luftburet än COVID-19


    Finner denna diskussion rätt ointressant då COVID-19 inte är klassad som en luftburen smitta per definition(ej semantik)
    Det känns som man börjar i fel ände och sen tror de sig säga nått om COVID-19 som är en droppsmitta fortfarande och ej luftburen.


     


    Men ja, i lekmanna texten så ser gränsen ut att vara utsuddad, dock återskiljer man luftburna patogener med droppatogener, då de betyder fundamentalt olika hur man agerar på patogenerna.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    Pope Joan II skrev 2020-08-14 18:49:53 följande:
    Man borde väl veta bättre än att fråga, men vilken "lekmannatext" är det du talar om? 

    Läste du alls texten jag citerade? 
    Du får precisera dig om det är nått om att göra COVID-19 till en luftburen patogen.
    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    Tow2Mater skrev 2020-08-14 18:59:03 följande:
    Nu ändrar sig Norge om smittsamheten hos barn, kommer Sverige att följa efter eller obstinat fortsätta hålla fast vid att barn inte smittar?

    "De norska hälsomyndigheterna lutar sig mot en rapport från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.


    Rapporten visar att barn med covid-19-symptom sprider viruset i samma mängder som vuxna och kan smitta andra i samma grad som vuxna."

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/vandni.../


    Det är trump som säger barn inte smittar, alla andra säger nått annat i vad jag kommer ihåg.
    Man säger att skolbarn inte bidrar med smittspridning i samma omfattning som andra grupper har jag för mig.


    Aldrig satt mig i hur de resonerar, men resonemanget kanske är att de blir mer till en homogen grupp.
    Men vad man däremot definitivt säger, det är att dessa barn inte kan missa skolan så länge då det får andra svåra konsekvenser.
    Det ska alltid handla om helhetsbilden, för fokuserar man på en punkt så är risken stor man skapar andra större problem istället.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    Tow2Mater skrev 2020-08-14 20:36:15 följande:
    Ok, Tegnell sa "sannolikheten är hög att barn smittar väldigt litet".

    Och det du skriver där är inte ens närheten av att säga barn inte smittar.


    Men ja, det är flera studier som berättar att skolbarn inte sprider smittan speciellt mycket, varför det är så vet jag inte bara att en del forskning säger detta.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-14 20:48:38 följande:
    Till skillnad från vad du och dina kompisar verkar tro, har vi alla förstått att det finns dels droppsmitta, och dels luftburen smitta. COVID19 är klassificerat som en droppsmitta.
    Där är vi överens. 
    Länkade tidigare till ett dokument som talade om betydelsen av skillnaden mellan storleken på droppar innehållandes smitta och hur det därav klassificeras som dropp eller luftburen smitta. 

    Citerar återigen texten som återgivet ovan, och har fetmarkerat en viktig mening.
    - Större droppar med smitta - faller till marken efter ungefär 1,5m - droppsmitta
    - Mindre droppar - kan med aerosoler förflyttas i luften längre än 1,5 m. Okänt ännu precis hur långt och hur länge de kan vara i luften - droppsmitta. Det är därför många förespråkar munskydd, eftersom det finns studier som påvisar att COVID19 kan spridas på detta sätt.
    - Väldigt små droppar (torkade droppkärnor står det på vissa ställen) - kan med aerosoler förflyttas långt i luften och stannar i luften länge - luftburen smitta

    Förstår du skillnaden? Eller vill du att jag eller någon annan förklarar? 
    Tveka inte att fråga om det är något du inte förstår, tex att aero i aerosoler kommer från aer på latin, heter air på engelska etc. Aerosoler beskriver således något som är luftburet. Ska jag kanske även förklara vad ironi betyder? Eller luftburet?

    Att de mindre dropparna först utandas och sedan landar någonstans innan de torkar ut och sprids i luften, har jag enbart sett ditt påstående om, och inte sett på något annat ställe. Har du en källa på detta påstående vore det trevligt. 

    Luftburen smitta och aerosoler

    De droppar som transporterar smittämnen vid luftburen smitta är mindre än vid droppsmitta och kan bli kvar längre i luften. Sådana droppar kan uppstå när smittbärande personer andas ut eller när de droppar som uppstått när någon hostat eller nyst har torkat in till mindre volym. Finns det tillräckligt många små droppar i luften kan den som andas in dem bli smittad. Detta kallas att smittan är luftburen


    Att prata om luftburna patogener är rätt menlöst när COVID-19 inte ens är klassad som en luftburen smitta.


    Och vad poängen ska vara lägga in ett ord som inte beskriver hur patogenen smittar är jag mycket frågande till vad man inbillar sig säga med detta.


    För de som säger droppburen smitta är luftburen smitta, de är bara okunniga och inte har en susning vad de pratar om ens.
    Så man ställer sig frågande till varför du upprepar att lyfta luftsmitta och när COVID-19 inte ens är en luftburen smitta.


    Vad är det som triggar en att säga fel om och om igen, prestige eller intellektuella problem.
    Semantik kommer aldrig ändra skillnaderna mellan droppburen och luftburen patogen smittar.
    Och det viktigaste av allt för dig, COVID-19 är en droppsmitta.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin