• pyssel

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-01-23 14:16:21 följande:

    Ja, jag förstår din oro.

    Dessutom har ju smittan ökat bland unga och unga vuxna jämfört med hur det var tidigare - om det inte bara är en fråga om vilka som testats, men det finns väl en del som talar för att det faktiskt är så att det är andra åldersgrupper än tidigare som driver smitta. Det finns en bild på sid 8 i veckorapporten som är intressant, www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-covid-19/2020/covid-19-veckorapport-vecka-2-2021-final.pdf

    Är det så att det är huvudmännen som beslutar om i vilken omfattning eleverna ska vara på plats/arbeta på distans på din arbetsplats? 

    Jag tänker på de som går sista året på högstadie eller gymnasie, påverkar stängningar av skolan deras möjlighet att kunna få betyg och behörighet för vidare studier,  slutbetyg och de praktisla linjerna där det ingår lärnde på arbetsplats som nu inte kan genomföras?  Hur ser dessa barn och ungdomars framtid ut jämfört de som inte ska ta avgörande steg nu under pandemin. Jag vet inte i vilken omfattning skolagen kan hjälpa aller stjälpa dessa unga i läget som är med det som är deras förberedelser för ett vuxenliv  med försörjning och allt...

     

    www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/januari/gradvis-atergang-till-narundervisning-pa-gymnasiet/

    "Folkhälsomyndigheten rekommenderade i slutet av höstterminen 2020 distansundervisning i landets gymnasieskolor för att ytterligare begränsa spridningen av covid-19. Det rådande smittläget är fortfarande allvarligt men när smittspridningen nu avtar något finns det skäl att gradvis återuppta närundervisningen ? det vill säga undervisning på plats ? på gymnasiet beroende på lokalt smittläge. Vissa elevgrupper och moment är liksom tidigare undantagna från rekommendationen, exempelvis nödvändiga praktiska moment som behöver genomföras på plats. För att gradvis återgå till närundervisning även för övriga elever rekommenderar Folkhälsomyndigheten att maximalt 80 procent av undervisningen ges i form av fjärr- eller distansundervisning. Varje elev bör ges minst 20 procent närundervisning. Rekommendationen gäller till och med den 1 april.När det gäller högstadieskolorna är det viktigt att så långt som det är möjligt hålla dem öppna under pandemin. Regeringen har tidigare beslutat att ge högstadieskolornas huvudmän ökad flexibilitet, med möjlighet till distans- eller fjärrundervisning som kan användas om övriga smittskyddsåtgärder inte bedöms vara tillräckliga."


    Det stämmer att det är huvudmannen som avgör. I vår kommun har huvudmannen gett vissa ramar, i detta fall går man på regionens rek, och sedan lämnat upp till skolledning att göra varianter på detta. Tågordningen är sedan samverkan med fackliga.

    Nu har det ju kommit fler och fler medgivanden från "smittskyddshåll", genom rekommendationerna om distansundervisning, dvs att det inte är någon magisk gräns som passeras till att bli smittsoridare först när man fyllt 16... Hela arbetslag har varit smittade på låg- och mellanstadiet, och vi har utbredd smitta bland både personal och elever på högstadiet, medan smittan mest är bland elever och deras anhöriga på gymnasiet, som ju har kört distans mkt längre.

    Jag arbetar bl.a med att säkerställa och försörja verksamheter med det du lyfter : Insatser för elever som riskerar att inte nå målen, och ännu mer nu under pandemin. För att räcka till för dessa och täcka för sjuk personal dubblas det operativa arbetet för oss med specialistkunskaper. Många lärare, men också vissa andra professioner, inkl min egen arbetar 100% på plats, trots distans för ett stort antal elever just nu. Det känns givetvis tryggare än före jul, men man är ändå för nära ett stort antal potentiella smittspridare - och är en själv, förstås - må till fr.
  • pyssel
    Padirac skrev 2021-01-23 15:12:05 följande:

    Vet du om spridningen via skolor varit ett problem hela tiden? 


    Här har det.
  • pyssel
    Padirac skrev 2021-01-23 16:11:52 följande:

    Du gör en otroligt viktig insats för de svagare eleverna - mer än någonsin är en avslutad utbildning en viktig start för att ha möjlighet att klara de stora livsmålen istället för att kanske falla fel i samhället.

    Vilka konsekvenser  - om några - som i långa loppet drabbar de svagaste  bland barn och unga som kanske förlorar möjligheten till en avslutad utbildning iom pandemin kommer man kanske inte att veta förrän om många år.


    Tack Vi är ganska många på plats, tack o lov, som drivs av den vetskapen.

    Men kommer det här beskedet hos oss tänker jag gå hem. Även om jag inte använder det kategoriskt vill jag ha valet att ha det - eller ett obligatorium att ha det - inte förbjudas. Inte med en hjärt- och lungsjuk person i mitt hem. Jag har kolleger som får jobba hemifrån av den anledningen. www.expressen.se/kvallsposten/kommun-forbjuder-munskydd-i-skolan/
  • pyssel
    Padirac skrev 2021-01-23 16:33:13 följande:

    Du har enligt länken lagen på din sida - användande av munskydd kan inte förbjudas som jag förstår det

    "Det har sedan förbudet hänt att lärare i Halmstad blivit tillsagda att ta av sig sina munskydd på skolan. Men att förbjuda elever från att ha på sig munskydd kan vara olagligt, enligt Skolverket.?Det finns inget stöd i skollagen för att skicka hem elever i grundskolan eller gymnasieskolan som använder (eller inte använder) munskydd. Vad gäller att införa regler om munskydd i skolan är det inte specifikt reglerat i skollagen?, skriver Emelie Högberg, undervisningsråd vid Skolverket, i ett mejl."


    Ja vi får väl se om det behöver prövas i förhållandet AG - personal..
  • pyssel
    Padirac skrev 2021-01-23 16:39:20 följande:

    Vad säger fackliga representanter?  Har ni dem med er?


    Jag bor inte i Halmstad Så frågan har inte varit uppe på just det viset som i artikeln. Men det hade ju varit bra om den prövades. Frågor som lyfts hos oss är vad AG kan tillhandahålla av skyddsutrustning för de som vill nyttja den. Inte klart ännu. På t.ex min exmans kommunala arbetsplats i grannkommunen erbjuds arbetstagarna munskydd på AGs bekostnad. Han är arbetsledare och har tagit det beslutet, helt enkelt.
    Tow2Mater skrev 2021-01-23 16:42:40 följande:

    Men alltså, detta tar ju priset. De säger "Det kan skapa mycket oro när någon går runt med munskydd och andra inte gör det" . Wtf?


    På nivå med "Det kan vara farligt att använda munskydd"...
  • pyssel
    klyban skrev 2021-01-23 16:51:00 följande:

    .Det jag sade om Peru var att de bevisar en del av munskyddsforskningen, inte att det bevisar definitivt att det inte fungerar.

    Och nu vet du det. .


    Jag väntar fortfarande på den munskyddsforskning som har Perusituationen som underlag. Här har du inte levererat i alla fall. Du har en egen hypotes, men att hänvisa till "munskyddsforskningens resultat" är direkt bedrägligt och oärligt i debatten.

    Förstår du inte skillnaden på egna hypoteser och forskning?
  • pyssel
    Anonym (ABC) skrev 2021-01-23 16:53:11 följande:

    Varför införde man inte hushållskarantän på våren?


    Ja det är rent av för jävligt. Vi ställde oss mkt frågande till detta i skolorna, och mkt riktigt, vi hade rätt.
  • pyssel
    Padirac skrev 2021-01-23 16:37:51 följande:

    Ja, ni behövs verkligen.  Jag har en del yrkeserfarenhet från utbildningsväsendet, från början i offentlig regi men sedare i privat verksamhet  - jag har haft fler än en dust med skolledningar om vad som är deras ansvar - i förekommande fall har jag sett till att de fått den hjälp de behövt för att klara av att ta sitt ansvar.

    Att upprätt hålla distans måste vara en utmaning för er.


    Ja det är en utmaning, på flera sätt - Det operativa, att förhålla sig till försiktighetsåtgärder, och det strategiska, att borga för skyddsåtgärder, för oss som har funktioner i två läger.
  • pyssel
    Padirac skrev 2021-01-23 17:00:10 följande:

    Tidigare i veckan, eller om det var förra veckan,  var det väl en del kritiker som ville förvanska det du sagt om munskyddsforskningen till att du skulle ha påstått att det var munskydden som orsakade Perus smitta - vilket inte alls är vad du sagt hela tiden.


    Inte riktigt, men så som klyban använder Peru som bevisföring, nej det fungerar inte. Det första argumentationsfelet han gör är grundantagandet om andra (att munskydd är som en gudasänd sköld). Det andra är att Peru bevisar att så icke är fallet. Det tredje är att negligera samtliga svåra förhållanden i Peru. Förhållanden som gör att ingen hävdat att det finns något vidare underlag för att munskydd klarar att hålla nere smitta och dödlighet när: Sjukvården är underutvecklad och med knapp ekonomi, köbildning och trängsel för att hämta ut de bidrag staten sköt till i samma veva, en informell sektor som sysselsätter 70% och betyder inget distansarbete, trängsel, full kollektivtrafik, full rörelse i samhället, bristande möjligheter att byta munskydd (och vilken sorts munskydd, en scarf för många eller ett flera ggr använt munskydd?)

    Att använda Peru som bevisföring är som att tvätta händerna och sedan sprida smitta med tungkyssar och säga "Kolla, nu är det bevisat! Tvätta händerna hjälper inte!
  • pyssel
    klyban skrev 2021-01-23 18:33:39 följande:

    Inget märkligt med en icke entydig forskning, det är rätt ofta det sker.

    Dock bevisar Peru en del av den, inte all forskning.

    Som vi också vet finns det forskning och länder som bevisar andra delen av forskningen.

    Peru påvisar och bevisar en del av forskningen och detta med ett massivt användande av munskydd.

    I andra sidan av spektrumet finns det samma bevis som andra länder bevisar.

    Verkar var svårt för dig och förstå att forskningen inte är entydig om munskydd.


    Du har fel, både om mig och om forskning. Du upprepar dina tre argumentations felen jag skrev och du nu citerat.

    Försök att omformulera dig så kanske du kan få lika rätt som oss andra och de som i sin forskning tar hänsyn till flera faktorer för att undersöka en åtgärds verkan. Men visa du gärna på forskning som bevisats av döden i Peru. Jag väntar sedan i höstas

    Mkt fraser har du, ibland så pass begripliga att man kan bemöda sig att avfärda dem pga deras oseriositet.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin