• pyssel

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2021-01-18 16:52:11 följande:

    En gång ism ett projekt fick jag frågan om jag fått all nödvändig information. Mitt svar blev "Det vet jag inte".

    Du får gärna upplysa mig om felaktigheter jag påstått här i tråden - en har jag redan erkänt - att jag trodde att pandemin skulle bli betydligtt lindrigare efter sommaren än den blev.

    Som jag ser det handlar det mesta i den här tråden om åsikter - som t ex att de flesta svenskar står på en femårings mentala nivå eller att kritikerklustret är fixerade vid Norden i synnerhet Finland.

    Själv kan jag konstera att tre gånger så stor andel människor har dött i Danmark som i Norge, och tre gånger så stor andel i Sverige som i Norge.

    Vad är det - ur perspektivet NM i coronabekämpning som gör att Danmark lyckas så illa när Norge kan?

    Eller om vi ser till BM i stället. Vad är det som gör att Estland lyckas dubbelt så bra som Lettland och fyra gånger så bra som Litauen?

    Det handlar ju om grannländer som såvitt jag kan förstå har rätt likvärdiga förutsättningar och som hanterat pandemin på ungefär samma sätt.

    Jag är inte mycket för populismens tvärsäkra personrelaterade svar. Får jag frågan varför vi i Sverige lyckats så mycket sämre än Danmark med att bemästra pandemin så blir mitt svar:

    Det vet jag inte. Eller som min gamla mormor brukade säga: Det är det som gör skillnan så stor mellan en falsk o en äkta spanjor.


    Min mormor brukade säga "Tomma tunnor skramlar mest" (även om det finns andra i ditt kluster som skramlar något oerhört mkt mer, tvärtomma). Men just det där överlägsna skramlet om den där ledaren var både onödigt och högljutt.
  • pyssel
    FDFMGA skrev 2021-01-18 17:57:35 följande:

    Vad som är onödigt kan man ha delade meningar om.

    Nu skrev ja ju iofs att det var småaktigt. Skulle jag skriva att det är småaktigt att kalla folk för äckel och idioter så vore det en eufemism.

    När jag var barn bodde vi sommartid hos mormor på landet, i ett område där det saknades kommunalt VA.  Vi brukade ibland följa med bonden som samlade ihop skittunnorna, själv föredrog jag dem tömda även om de skramlade lite mer då än när de var fulla.


    Det småaktiga var ju i så fall en parentes efter det felaktiga. Hade ordmärkandet varit rätt och riktigt tror jag ingen än du själv skulle kalla det för "småaktigt".

    Mina farföräldrar hade utedass på sitt sommarställe. Som små var vi väldigt mörkrädda, särskilt om vi behövde gå ut dit på natten. Det är dock inget mot den "mörkerrädsla" trakasserier och fixeringar vid ens person kan framkalla.
  • pyssel
    FDFMGA skrev 2021-01-18 20:21:04 följande:

    Nja, det småaktiga var att jag anmärkte på en skitsak eller en bagetell om du så vill.

    Ofta brukar nätets falangister skriva att man ska kalla en spade en spade, men okej - man kan ju kalla den ett verktyg eller ett föremål också om man så vill.

    Själv skulle jag aldrig kalla en ledarskribent för en redaktör, det blir så oprecist och lulligt då.

    Men visst, din åsiktsfrände hade väl rätt och jag fel igen. Det hade ju även varit korrekt att skriva att ledaren är skriven av en människa eller en levande varelse.


    Varför skulle det bli "oprecist och lulligt" att adressera redaktören på Expressens ledarredaktion när redaktören även är en av ledarskribenterna? Det går i och för sig bra att vända sig till ledarredaktionens gemensamma mailadress bakom en osignerad ledare, men det är väl knappast mer precist, i ditt tycke. Frågan är varför du mästrar när du har fel.
  • pyssel
    FDFMGA skrev 2021-01-19 07:51:58 följande:

    Vad var det nu det stod i inlägget där det länkades till en text som var skriven av en redaktör "Den falske profeten Tegnell".

    Nåja - Expressens ledarskribent skulle förstås aldrig bli så extatisk att hen kallade Tegnell för falsk profet det är ju en benämning som passar bättre när trådens kritikerkluster håller bönemöte och anonym predikar.


    Dina invändningar mot just den benämningen har ju inte du och jag diskuterat alls, innan du drar för stora växlar på sympatier hit och dit och svulstiga utläggningar om hatpredikan. Det får du ta med dina anonyma antagonister.

    Men jag förstår ivern att flytta diskussionen dit istället för det jag upplyste dig om, nämligen Expressens ledarredaktion.
  • pyssel
    AndreaBD skrev 2021-01-19 08:50:06 följande:

    Det är första gången jag ser det, att det står att det smittar mycket. Jag har nämligen sett på andra ställen att det står att man smittar mest dem första dagarna och att man KAN smitta redan innan.

    Helt överens är man uppenbarligen inte, och WHO verkar alltid vara extra-försiktig och tänka på att det måste passa ALLA länder. Så de tar med det mesta. Sedan är det väl inte så konstigt att det inte kan vara likadant i alla länder och att man utformar reglerna i det egna landet efter omständigheterna? Som sagt, WHO är i en annan position. De tänker på hela världen och målar därför upp värsta möjliga. 


    Så nu vet du hur WHO "egentligen menar" också? Har du något belägg för att de skulle "måla upp värsta möjliga" eller är det bara en egen åsikt?
  • pyssel
    FDFMGA skrev 2021-01-19 09:03:57 följande:

    Nej, det är en av anledningarna till att jag skrev att. det var småaktigt av mig att anmärka på benämningen redaktör.

    Vad gäller anonymer så brukar jag mest fokusera på de vilsna själar som söker deras stöd, apropå falska profeter


    Hade du haft rätt, så kunde det du skriver också var riktigt [småaktigt] och inte bara felaktigt.

    Då ser det ut som att den här tråden är undantaget med din uppmärksamhet på anonymerna som bekräftar regeln.
  • pyssel
    AndreaBD skrev 2021-01-19 09:25:48 följande:

    Tegnell bl.a. har sagt att de ju måste täcka för alla länder, att de får ta med allt.


    Om den här efterkonstruktionen var trolig, skulle det ju tala ännu mer emot att det inte gäller just Sverige, med tanke på att det inte går direkt lysande för oss.
  • pyssel
    FDFMGA skrev 2021-01-19 13:36:01 följande:

    Du menar att jag förhåller mig till anonym som du till klyban?

    I så fall får jag skärpa mig. I exemplet vi tagit upp så är det ju beskrivningen profeten Tegnell som är kännetecknande för för hen, anonym alltså - inte att hen kallar en ledarskribent för redaktör.

    Jag trodde iofs att jag brukar svara på åsikter - som t ex anonyms åsikt om vilka som har rätt till svenska flaggan.


    Det var på förekommen anledning, annars bekommer det mig inte så mycket hur du går åt anonymerna eller inte. Det ser ut att bekomma dig mycket mer vad jag skriver till klyban, än de skittunnor han skickar min väg. Det är som sagt noterat hur den där Friends-flaggan åker upp- och nerför stången väldigt selektivt.
  • pyssel
    AndreaBD skrev 2021-01-19 13:55:56 följande:

    Men det är ju självklarheter att man måste göra olika i olika länder, och det säger alla andra experter också, generellt. Det behöver vi ju inte ens diskutera.


    Generella rekommendationer är just det. Om man också "måste göra olika" utifrån land beror på vad det gäller. Eller vad menade du att Sverige kan vara slarvigare med? Avstånd, folksamlingar, munskydd eller alltihopa, och i så fall varför?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin