Inlägg från: Tow2Mater |Visa alla inlägg
  • Tow2Mater

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2021-10-30 19:01:32 följande:
    Jag pratade om tiden innan viruset kom till Europa. När man trodde att den skulle hålla sig i Kina. 
    När trodde man det?
  • Tow2Mater
    AndreaBD skrev 2021-10-31 09:56:13 följande:
    Behöver du ett datum? Egentligen inte. Poängen är ju: När viruset bara fanns i Kina visste man ju inte att den skulle sprida sig över hela världen. Det hände ju faktiskt inte med SARS heller och de är ju nära släkta, de två virusen. Och vi har ju nästan aldrig haft en pandemi med ett sånt virus. Om vi nu inte räknar spanska sjukan - det var ju en influensa. Så, det verkade ju ganska osannolikt att det skulle kunna hända. 
    Har du ett datum? Jag undrar vad du refererar till som tiden när man inte trodde det skulle spridas utanför Kina.

    Jag vet att redan 9 Januari var WHO oroade över att det skulle spridas genom resor, och 20 Januari borjade USA screena inresande vid flygplatser, i mitt tycke alldeles för sent av vad vi visste redan då. Minns jag åkte på en företagsresa inom USA i början av Februari, och ville helst inte åka men hade inget på föttterna för att kunna vägra, och i efterhand vet vi ju att det spreds i t ex NY under den tiden. Så jag är intresserad av den tid du pratar om, den tid när Sveriges styrande inte trodde det skulle spridas utanför Kina.


  • Tow2Mater
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-31 16:24:12 följande:
    Efter en snabb googling hittade jag detta. 16 januari var det en väldigt låg risk för Sverige tydligen, upp till 25 februari då det fanns en låg risk.
    Intressant, vad WHO och USA bekymrade sig om vad gäller resande var tydligen ingen risk i Sverige. Inga flyg mellan Sverige och Kina ;)
  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2021-11-02 00:32:54 följande:
    Jag vet inte om du försöker förvilla eller om du helt enkelt inte förstår sammanhang och kontext i det material du citerar  - var det medvetet du undvek att age att FoHMs text kommer från en studie om olika yrkegrupper _inom_ skolan och coronakommissionens tabell 3.5 handlar om oluka yrkesgruper i samhället i stort.

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/7ff1da2c3d7140809558ddae46735aa1/forekomst-covid-19-olika-yrkesgrupper-skolan.pdf

    "Förekomst av covid-19 i olika yrkesgrupper inom skolan 13 mars ? 19 oktober

    ...

    De yrkesgrupper som träffar större grupper av barn inom skolan, grundskollärare, förskollärare och barnskötare, har inte en högre relativ risk att diagnostiseras med covid-19 i jämförelse med andra yrkesgrupper."

    Textenåterger alltså resultatet från studier av olika yrkesgrupper inom skolan, inte mellan olika yrkesgrupper i stort i samhället.

    Notera också att FoHMs material bygger på aktuella studier vi tillfället - om nya studier kommer med nya rön så förändrar det inte det faktum att studierna vid tillfället för FoHMs återgivande av dessa gav dessa resultat.

    Det är åter igen kritik som i bästa fall bygger på en omvänd tidsuppfattning eller enskidla meningar tagna ur sitt sammanhang, medvetet eller av oförståelse, jag vet inte..   - jag menar, hur är det möjligt att tolka en studie om olika yrkesgrupper inom skolan till att handla om olika yrkesgrupper i allmänhet i samhället.
    Men "alla yrken" inkluderat i tabellerna betyder inte bara yrken inom skolan.
    T ex står det "Den utökade provtagningen av personal inom vård- och omsorgssektorn gör att man inte kan jämföra mot övriga yrkesgrupper på ett korrekt sätt så vård- och omsorgspersonal exkluderas i denna rapport". Handlade det bara om yrken inom skolan skulle de inte skriva så.
  • Tow2Mater

    Angående skolstängningar gissar jag att Sveriges större andel av socioekonomiska utsatta familjer (ökad risk för försummelse och våld i hemmet, bristande resurser för hemskolning, ökad risk för utanförskap och kriminalitet, behov av skolmåltider, etc) kan spelat en roll, plus att man är totalt emot att barn skolas via hemmen i normalfallet. Det ska mycket till innan den normen ska brytas av de styrande. 

  • Tow2Mater
    Anonym (felix) skrev 2021-11-18 19:31:33 följande:
    Här (i Danmark) används aldrig QR koden vad jag vet. Man visar bara sin mobil med passet på lagom avstånd så att servitören eller kontrollören kan se den gröna symbolen och tidsvisaren ticka, och denne nickar efter någon sekund. Inga namn eller datum. Tror att det upplevs som mer legitimt att använda coronapass allmänt i samhället när det är så smidigt och anonymt. Just nu används det bara vid större arrangemang, men folk har vant sig till att det kan komma till att användas flera ställen. Brukar tom. vara god stil att flasha sitt coronapass vid möten i föreningsliv och liknande där det aldrig har varit krav på det.
    Oj, får mig att tänka på filmen "In time" med Justin Timberlake. Vi är snart där!

  • Tow2Mater
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-22 19:45:34 följande:
    Ja jag har ju knappast kunnat undgå att se dina teorin i tråden, dessa teorier som du kallar fakta. Ibland önskar man att man kunde glömma det, men tyvärr fungerar inte det.

    Jag tror på fakta, forskning, saklighet och en röd tråd för att nå consensus, så därför förlitar jag mig mer på experterna i Kommissionen än på dina spekulationer i denna tråd. Du har fel och dom har rätt. De är forskare och experter, du är inte det. Så enkelt är det. 

    Att någon skulle skicka virus till Sverige låter långsökt, skickades det genom vanlig postgång, brevduvor, lastbil eller något annat, och vem skickade det och varför? 

    Vad denna i sista meningen syftar på, är fullständigt oklart. 
    IT strainen var inte dominerande tydligen, så det var nog inte vi e-mail iallafall.
  • Tow2Mater
    AndreaBD skrev 2021-11-25 09:15:53 följande:
    Men Norge och Finland är ju ganska ensamma där. Andra länder, som först klarade sig så bra fick stora problem lite senare, så som Tyskland, Grekland, Polen och många fler. 

    Dessutom så gäller den teorin egentligen tills man har fått vaccin och vaccinerat befolkningen. Nu ser vi visserligen att det finns ändå för många ovaccinerade, några gamla med dålig immunsystem som det inte riktigt biter på och att vi inte är helt säkra när effekten släpper som gör att det ändå sprider sig. Så kanske blir det mer smittspridning i Norge och Finland fortfarande. Men det bör ju inte vara lika mycket. 
    Jag ser att Finland  nu inför munskydd i alla offentliga lokaler inomhus, i kollektivtrafiken och i skolor/arbetsplatser, och rekommenderar distansarbete igen. Vi kan redan nu gissa deras spridning kommer igen vara mycket mindre än i Sverige.

    svenska.yle.fi/a/7-10009407
  • Tow2Mater
    AndreaBD skrev 2021-11-25 19:03:45 följande:
    Samtidigt så måste man ju avväga vilka nackdelar dessa åtgärder har. De länderna som har haft hårda åtgärder har ändå backat lite. T.ex. Tyskland vill inte ha skolstängningar igen. Munskydd för skolbarn (och vuxna förstås) har de fortfarande. Jag har lite svårt att tro att det inte skulle komma nån slags backlash. T.ex. i form av fler barn och ungdomar som har psykiska problem eller liknande. 
    Psykiskla problem av att ha munskydd i skolan? Du måste skämta aprillo.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin