Inlägg från: Tow2Mater |Visa alla inlägg
  • Tow2Mater

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2021-02-27 10:41:13 följande:
    Spännande funderingar du har.

    Det skulle betyda mycket för andra länder om man kunde påvisa varför den finländska munskyddsanvändningen utgör ett fullständigt skydd mot viruset medan munskyddsanvändning i andra länder inte ar någon tydligt påvisbar effekt överhuvudtaget.

    Att de finländska virusen när de hindras av munskydd från att smitta vuxna i stället ger sig på barn är däremot märkligt. Tror du att det har uppstått en finländsk mutation, alltså en mutation som i första hand smittar barn eller har du några andra spännande teorier.
    Det har visats effekter i andra länder, bara Sverige som vägrat ta det till sig.

    t ex

    www.ucsf.edu/news/2020/06/417906/still-confused-about-masks-heres-science-behind-how-face-masks-prevent
  • Tow2Mater
    FDFMGA skrev 2021-02-28 22:41:53 följande:

    www.svd.se/viruset-och-restriktionerna-dodar-lika-manga


    "Dödligheten på grund av restriktionerna har främst drabbat unga invånare i den fattiga delen av världen. Det kan handla om barn som dött av undernäring efter olika sjukdomar eller unga vuxna som dött av tbc och hiv."

    "? De här dödsfallen i fattiga länder som vi ser, det är kvinnor som har dött i barnsäng, det är nyfödda som har dött på förlossningsdagen eller första månaden, det är barn som dött i lunginflammation, diarré och malaria för att de är undernärda eller inte blivit vaccinerade"

    www.hbl.fi/artikel/viruset-och-restriktionerna-dodar-lika-manga/
  • Tow2Mater
    FDFMGA skrev 2021-03-01 07:16:01 följande:
    Precis, det finns ingen rättvisa i sjukdom, och därmed inte eller i hur covid-19 eller hur restriktionerna drabbat.

    I Sverige har de äldre som haft oturen att fastna i ett system som det kristna rikspartiet KD har det yttersta ansvaret för drabbats hårdast. Jag är tacksam för att mina äldre anhöriga inte bor i Stockholm.

    Medan restriktionerna ur ett globalt perspektiv slagit hårdast mot de fattigaste och de yngsta och kommer att fortsätta att slå länge, länge till.
    Det är missvisande eftersom mycket av det som sägs skulle skett iallafall, oavsett covid eller restriktioner. Hur kan du mena av vad som angavs (som rubriken sa) att restriktionerna dodar lika manga som viruset?




  • Tow2Mater
    AndreaBD skrev 2021-03-01 14:25:00 följande:
    Precis, jag hörde det på nyheterna också. Och jag tänkte: Det var väl det som vi egentligen visste - eller åtminstone misstänkte - från början? 
    Hur kan du mena av vad som angavs i linken (som rubriken sa) att restriktionerna dodar lika många som viruset? Utveckla ar du snall.
  • Tow2Mater
    FDFMGA skrev 2021-03-01 17:12:16 följande:
    Och räkan man i människoår så har lockdownpaniken inneburit att många långa människoliv gått förlorade.

    Men redan i pandemins början framgick det ju att vissa menar att en människas värde avtar med kvadraten på det geografiska avståndet till en själv.
    Men naturligtvis.

    Hur Sverige hanterar pandemin, lockdown och andra åtgärder har liten inverkan på hur fattiga länder hanterar det inom sina länder. Om de låter fler kvinnor dö i barnsäng (många dör ju ändå oavsett), och inte bli vaccinerade mot hiv etc pga deras egna åtgärder, är ju upp till dem.
    Sen att alla distributionskedjor av allehanda förnödenheter/vacciner etc blivit påverkade av antingen corona eller åtgärder för att minska corona är ju helt naturligt.
    Det är klart jag vill mitt land/mina länder ska motverka sjukdom för de som står mig närmast. Om jag ska välja mellan att min äldre mamma ska undvika smitta och att en okänd fattig kvinna i afrika ska få sitt hiv vaccin, kommer jag utan tvekan välja min mamma först (om du nu menar att åtgärderna i respektive fall har med varann att göra).
  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2021-03-01 18:08:57 följande:
    Du menar att många av de som dött med covid-19 ändå skulle ha dött så det är missvisande att räkna med dem? 
    Ska man se det globalt är det bättre folk dör av lockdowns och andra covidåtgärder än av covid, eftersom det minskar smittan i det långa loppet för alla länder/hela jordens befolkning. Så åtgärder ska prioriteras om antalet döda ska jämföras.
  • Tow2Mater
    FDFMGA skrev 2021-03-01 19:48:30 följande:
    Precis som det har liten eller obefintlig inverkan på klimatförändringen om jag låter varmvattenkranen rinna resten  av året - men jag gör det inte. Precis som det har obefintlig inverkar att jag stretar iväg till återvinningsstationen med mina grejer alltsomoftast, där nästan alltid övervakad av en rumänsk rom som väl vill försäkra sig om att jag inte kastar något värdefullt.

    Klimatet är globalt, liksom pandemin och ekonomin. Sverige är bara ett av många länder som har lagt ut produktion i låglöneländer.

    Jag skulle inte svälta om jag fick sparken i morgon, inte mina barn heller - men en gravid textilarbeterska i Bangladesh har inte samma villkor som du och jag om hon förlorar jobbet och fostret hon bär på går en mycket mer osäker framtid tillmötes än vad du och jag en gång gjorde.
    Förstår inte riktigt vad du vill säga. Menar du att vi ska tillverka och förbruka mera, vilket vi ju gör om vi inte har lockdown, för att stödja dem i låglöneländer? Eller menar du tvärtom (vilket du verkar göra med tanke på dina miljöexempel)?
  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2021-03-30 16:39:31 följande:
    Lite stöd för påståendet

    www.dn.se/vetenskap/karin-bojs-data-fran-verkligheten-visar-hur-covid-19-sprids/

    "UPPDATERAD 2020-12-01 PUBLICERAD 2020-11-29

    ...

    Veckans stora studie från Hunan bekräftar tidigare rön att en liten grupp, endast 15 procent av de smittade, står för nästan all överföring (80 procent av de sjuka blir smittade av sådana ?superspridare?).

    Både den amerikanska mobiltelefonstudien och den kinesiska smittkedjestudien har förstås sina begränsningar."

    "Veckans stora studie från Hunan bekräftar tidigare rön att en liten grupp, endast 15 procent av de smittade, står för nästan all överföring (80 procent av de sjuka blir smittade av sådana ?superspridare?).


    Både den amerikanska mobiltelefonstudien och den kinesiska smittkedjestudien har förstås sina begränsningar.


    Mobiltelefonstudien kunde inte ta med bostäder och arbetsplatser, som är kända smitthärdar, och inte heller kollektivtrafik (som verkar driva smitta i lägre grad).


    Vad Jure Leskovec och hans medförfattare i USA däremot kunde visa är att restauranger med bords- och alkoholservering sprider smitta fyra gånger oftare än gym, som i sin tur är snäppet värre än hotell och enklare matserveringar, som är värre än religiösa inrättningar, som är värre än mataffärer...


    Och mataffärer i fattiga områden sprider mer smitta än i rikare områden, helt i linje med att covid-19 drabbar socialt utsatta människor mycket hårdare.


    Kinesernas studie är utförd i Hunan mellan 16 januari och 3 april, och en stor del av perioden rådde lock-down. Merparten av de sjuka fick sin smitta i hemmet, av anhöriga som de bodde med. Den risken fyrdubblades när lock-down infördes den 25 januari.


    Både före och efter lock-down smittade människor som bodde ihop betydligt mer än de smittade sina anhöriga med bostad på annat håll. Vänner, eller ?sociala kontakter? som de kallas i studien, var än mer harmlösa (inte ens hälften så stor risk jämfört med sammanboende före lock-down, därefter tiondelen så stor risk). Ännu lägre risk för smitta innebar slumpmässiga kontakter på stan och möten inom vården."

    "Bland de mer kvalificerade rösterna finns förstås Folkhälsomyndigheten. Och det statsminister Stefan Löfven har sagt om gym och socialt umgänge de senaste dagarna på presskonferens och i sitt tal till nationen är ganska välgrundat, givet den kunskap som finns."


    Men det handlar ju "bara" om hur tätt folk är samlade och hur länge de stannar på olika ställen. I ett litet fullpackat gym under en timmes träning kommer du ju att se mer spridning än vid intagande av en måltid under en timme i en stor restaurang med borden distanserade.
  • Tow2Mater

    En intressant tidbit:

    "The European Court of Human Rights ruled on Thursday that democratic governments can make vaccinations obligatory, in a landmark judgement rejecting complaints brought by Czech families penalised for refusing compulsory jabs for their children.


    It is the first time, since its creation in 1959, that the ECHR delivered a judgement about compulsory vaccination against childhood diseases."

    "This judgement "reinforces the possibility of a compulsory vaccination under conditions of the current Covid-19 epidemic," Nicolas Hervieu, a legal expert specialising in the ECHR, told AFP."

    www.barrons.com/news/obligatory-jabs-necessary-in-democratic-society-europe-rights-court-01617875705

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin