• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-02-08 18:09:07 följande:

    När 90% omfattas av undantag så kan åtgärden inte bli särskilt framgångsrik.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Kyj3By/polisen-de-flesta-slipper-kraven-pa-negativa-coronatester


    Haha, så kan det gå när politiken får styra smittskyddet.

    Kanske Löfven har tänkt att viruset ska respektera undantagen och ge fan i att smitta dem som omfattas av dessa. Eller åtminstone acceptera att inte föra smittan vidare från redan smittade undantagspersoner.


  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-02-08 19:13:30 följande:
    Ja, vem vet hur tankarna gått.
    Padirac skrev 2021-02-08 21:39:17 följande:
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-08 20:28:14 följande:
    Det är väl eget ansvar som gäller viruset också tänker han.
    Jag tror att det enligt lag är så att svenska medborgare inte får nekas inresa och inte heller kan de tvingas till testning - så rekommendationer om test 1 och test 2 efter hemkomst från resa är nog det som går att göra just nu. Vid synlig misstanke om smitta kan personer tvångsisoleras om jag kommer ihåg smittskyddslagen rätt.

    Det verkar enligt artikeln inte var någon anstormning av främlingar från värdens alla hörn som är ute och reser till Sverige.

    Är detta rimligt?

    Det tycker jag är en fråga man bör ställa sig oavsett om det handlar om en mellanstadieelev som räknat ut vad 9 delat med 3 är och fått resultatet 24 eller om man föreslår en smittskyddsåtgärd som knappast omfattar mer än en liten spillra av de potentiella smittbärarna.

    Är det ens rimligt att försöka skydda sig mot den brittiska mutationen genom gränskontroller när mutationen redan är etablerad i hela Europa, inklusive Sverige.

    Personligen tycker jag att det vore mer angeläget att i god tid fundera hur man ska kunna skydda sig mot mutationer som anpassat sig till vaccinen och blivit resistenta mot dessa. Detta i synnerhet mot bakgrund av att det i princip saknas internationell samordning av vaccinationer mot viruset, vilket rimligen innebär att man ger viruset goda möjligheter att utveckla vaccinresistenta varianter.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-02-10 08:27:24 följande:
    Såg du den här artikeln i dagens DN? 

    www.dn.se/insidan/lakare-med-langtidscovid-det-ar-en-tickande-ohalsobomb/

    Själv tror jag också att det, bland dessa långtidssjuka som bland alla långtidssjuka, finns dem som antingen med beräkning och vilja låtsas vara sjuka för att lura systemet men oftare ändå sådana som har annan ohälsa som gör att de "förblir sjuka". Hälsoångest och andra psykiska besvär kan ge den typen av effekter.

    Men de kroppsliga fynd som görs hos dessa personer som lider av långtidscovid (förvisso först efter mer utförliga undersökningar - vilket i sig är en betydande risk för att många inte ens kommer så långt) talar ju för att detta är en långt mer besvärlig sjukdom än vad som förespeglats oss. 
    Ja, jag såg den och funderade redan när jag skev mina två inlägg på hur de skulle kunna uppfattas, vilket jag i vanliga fall sällan gör.

    Det är klart att det är känsligt att påstå att alla som anser sig vara långtidssjuka i eller efter covid-19 inte är det - att det kan ses som att man förringar lidandet eller symptomen för de som verkligen är drabbade av covid-19.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-02-09 09:42:23 följande:
    Är inreseförbudet symbolpolitik för att stilla opinionen och allmänheten eller är det så att inreseförbudet faktiskt har fått massa potentiellt smittade att inte resa till Sverige? Påverkar det mer än marginalen av smittspridningen? Kommer de som undantagits att testa sig enligt rekommendationerna? Både de som arbetspendlar och hemresenärer som omfattas av olika råd eller regler?

    Skiljer sig resultatet av inreseförbudet mellan gränsövergångar för gränshandel från Norge, Finland och Danmark från färjetrafik från Tyskland och Polen och Baltländerna och från flygpassagerare?

    En rubrik till en prenumerationsartikel i morse från en av kvällstidningarna vill påstå att det med dagens upplägg skulle ta 7 år att vaccinera världen i tillräcklig grad - vad artikeln egentligen säger är däremot okänt för mig.

    Pandemin är inte över i världen i sommar eller i höst pga gränskontroller.
    Symbolpolitik i den första bemärkelsen.

    Jag tror inte att man någonsin kommer att kunna vaccinera världen i tillräcklig grad - men att vi kanske så småningom lär oss leva med att vi har ytterligare en sjukdom som vi aldrig kommer att bli av med och att man efter den här första vaccinvändan fram till i sommar börjar övergå till att vaccinera riskgrupper när det är covidsäsong.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-02-10 23:13:48 följande:
    Ja, jag tror att det är många års återkommande vaccinering - jag tror inte att  de reformer av samhälle och lagar som behövs för att lösa de underliggande problemen som coronakommissionens första delrapport presenterade kommer att genomföras,  beredskapen för 'disease X' kommer säkert inte att vara artskilt bättre än nuvarande beredskap. Vi har ett sårbart samhälle i Sverige på fler sätt, jag tror inte det värsta har setts än.
    Inte bara Sverige utan hela världen.

    Men kanske att "coronatröttheten" märks tydligare är i Sverige än i många andra länder i och med att den svenska linjen mer utgår från frivilligt ansvarstagande än tvång. Det är åtminstone min personliga uppfattning att vi blivit betydligt sämre på att hålla distans i år än förra året - mitt senaste besök i en Icabutik skulle kunna rubriceras "Folk huller om buller".
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2021-02-11 06:54:58 följande:
    Ja, där ser man. Det gick ju ganska snabbt, så var svansen på plats.
    Du kanske ska börja klocka inläggen.

    Det finns det en annan skribent på Familjeliv som brukar göra - hen kan t ex ange hur många timmar och minuter det dröjde innan hen fick svar av Familjelivs av S avlönade partiarbetare.

    Själv beklagar jag att hen aldrig svarar på mina upprepade frågor om när det där hangarfartyget hen profeterade skulle byggas och sjösättas till Donald Trumps ära och i hans namn kommer i sjön.

    Alla sätt är bra utom de tråkiga, som min gamla mormor brukade sägaGlad
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-02-11 11:10:30 följande:
    Kanske är coronatröttheten mildare och lättare att hantera för människor med on/off lockdowns än med en mer permanent beteendeförändring?

    Samtidigt i Oslo - nedstängningen riskerar hälsan enligt Solos kommunordförande

    sverigesradio.se/artikel/oslotoppen-stangningen-har-gatt-for-langt

    "Publicerat tisdag 9 februari kl 18.28
    Efter tre månader av social nedstängning finns det risk för allvarliga konsekvenser för människor hälsa. Det sa kommunordförande Raymond Johansen på en presskonferens i Oslo och vill se en gradvis öppning av staden. ?Hälsa är mer än frånvaro av sjukdom ? vi måste se helheten?, säger Raymond Johansen."
    Jag skulle tro att det snarare är tvärtom - men att strikta regler innebär att steget blir länge till att slappna av. Det verkar till och med utebli såtillvida att följsamheten successivt ersätts av medvetet trots.

    Min gissning är nog ändå att vi kommer att förhålla oss ganska lika här i Europa inför den n:te vågen i höst: Vaccinering av riskgrupper, annars ett stilla accepterande att vi inte blir av med covid-19.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2021-02-11 17:29:35 följande:
    Det skulle vara ett av de tråkiga.
    Definitivt, inte desto mindre tycks alla katter vara grå om man skruvar upp mörkret, som min gamla mormor brukade säga.
  • FDFMGA

    1,2 promille av befolkningen har avlidit i covid-19 i EU/UK/EES/Schengen. Fortfarande är alltså Sveriges befolkning genomsnittligt drabbad sett till befolkningen i jämförbara länder.

    Sverige: 1,226 promille
    EU/UK: 1,220 promille
    EU/UK/Schengen/EES: 1,206 promille

  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-02-12 18:55:56 följande:
    När 'vi' skrev den tillfälliga pandemilagen?

    Jag är bara en person och jag har inte skrivit några lagar.  Däremot tror jag mig veta att en lag inte kan strida mot grundlagar - om det är så att du undrar varför den tillfälliga pandemilagen har begränsningar?

    Nu kanske det är någnting helt annat du frågar om intentionen för och som du anser blivit fel - berätta gärna.
    Haha, begreppet "vi" kan vara svårt att förstå.

    Tolkningen att du har skrivit lagarna var rätt gullig.

    Det tycker iallafall jagSkrattande
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin