• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Pysseltest) skrev 2021-02-10 22:07:20 följande:
    Det beror på vilka andra du menar.
    Du får själv avgöra om du känner till några andra som påståendet passar på
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-02-10 22:24:12 följande:
    Det kommer de bli varse.
    Det är helt säker sant då du berättar det.  Tråden har ju innehåll som utgörs av såväl personliga vendettor/konflikter som debatter om sakförhållanden, det lär inte ändras så vitt jag förstått.

     
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-02-10 22:46:34 följande:
    Symbolpolitik i den första bemärkelsen.

    Jag tror inte att man någonsin kommer att kunna vaccinera världen i tillräcklig grad - men att vi kanske så småningom lär oss leva med att vi har ytterligare en sjukdom som vi aldrig kommer att bli av med och att man efter den här första vaccinvändan fram till i sommar börjar övergå till att vaccinera riskgrupper när det är covidsäsong.
    Ja, jag tror att det är många års återkommande vaccinering - jag tror inte att  de reformer av samhälle och lagar som behövs för att lösa de underliggande problemen som coronakommissionens första delrapport presenterade kommer att genomföras,  beredskapen för 'disease X' kommer säkert inte att vara artskilt bättre än nuvarande beredskap. Vi har ett sårbart samhälle i Sverige på fler sätt, jag tror inte det värsta har setts än.
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-02-11 08:35:08 följande:
    Inte bara Sverige utan hela världen.

    Men kanske att "coronatröttheten" märks tydligare är i Sverige än i många andra länder i och med att den svenska linjen mer utgår från frivilligt ansvarstagande än tvång. Det är åtminstone min personliga uppfattning att vi blivit betydligt sämre på att hålla distans i år än förra året - mitt senaste besök i en Icabutik skulle kunna rubriceras "Folk huller om buller".
    Kanske är coronatröttheten mildare och lättare att hantera för människor med on/off lockdowns än med en mer permanent beteendeförändring?

    Samtidigt i Oslo - nedstängningen riskerar hälsan enligt Solos kommunordförande

    sverigesradio.se/artikel/oslotoppen-stangningen-har-gatt-for-langt

    "Publicerat tisdag 9 februari kl 18.28
    Efter tre månader av social nedstängning finns det risk för allvarliga konsekvenser för människor hälsa. Det sa kommunordförande Raymond Johansen på en presskonferens i Oslo och vill se en gradvis öppning av staden. “Hälsa är mer än frånvaro av sjukdom – vi måste se helheten”, säger Raymond Johansen."
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-11 17:18:08 följande:
    Kan du skilja mellan att ställa meningslösa frågor till andra och att göra inlägg som faktiskt innehåller något och kanske intresserar någon?
    Ok. jag ville lyfta upp resonemanget en abstraktionsivå, men det ansågs alltså vara meningslöst och ointressant.

    Hur som helst vidhåller jag att även om det är sant att du tror att Sverige inte vill pressa ner siffrorna utan bryr sig mer om ekonomin så är det ett uttalade om dig (och din tro) och inte ett uttalande om strategin för hantering av covid-19 som Sverige har.

    Därav mina frågor om suffism, postmodernism och inte minst kognition - till detta har jag ännu fler funderingar på vilka abstraktionsnivåer olika resonemang kan föras på.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-11 20:54:41 följande:
    I Holland verkar man gilla statistik. Finns det någon liknande översikt för Sverige? Har hittat något, men inte så detaljerat.

    www.rivm.nl/en/covid-19-vaccination/figures-o...
    Är det detta du hittat?

    www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/januari/statistik-om-vaccinationer-mot-covid-19/

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/vaccination-mot-covid-19/statistik/leveranser-av-vaccin/

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/vaccination-mot-covid-19/statistik/statistik-over-registrerade-vaccinationer-covid-19/

    www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/vaccinationsstatistik/statistik-for-vaccination-mot-covid-19/vaccinationstackning-for-personer-i-sarskilt-boende-och-med-hemtjanst/

    experience.arcgis.com/experience/6df5491d566a44368fc721726c274301
  • Padirac
    Dr Nail skrev 2021-02-12 11:20:53 följande:
    t.co/cP5jswUsyt

    Just därför är det värdelöst med "rekommendationer". Människor behöver tvång för att det ska bli nån effekt.
    Det är svårt att införa tvång med lagstiftningen vi har  - jag har uppfattat det som att det inte är möjligt med den tillfälliga pandemilagen heller.
  • Padirac
    Anonym (Hola) skrev 2021-02-12 18:44:18 följande:
    Var det intentionen när ni skrev den eller blev det fel?
    När 'vi' skrev den tillfälliga pandemilagen?

    Jag är bara en person och jag har inte skrivit några lagar.  Däremot tror jag mig veta att en lag inte kan strida mot grundlagar - om det är så att du undrar varför den tillfälliga pandemilagen har begränsningar?

    Nu kanske det är någnting helt annat du frågar om intentionen för och som du anser blivit fel - berätta gärna.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-13 08:22:56 följande:
    Det är viktigt med internationellt samarbete för att bekämpa pandemin. Ministrar och tjänstemän har sina kontakter, men det verkar också behövas påverkansarbete så här på gräsrotsnivå.

    Det nyaste man kan läsa om i svensk press är hur danskarna lyckas få ut sju doser vaccin ut en ampull.

    www.expressen.se/kvallsposten/danmarks-kneply.../

    Det här har man noterat även Finland.

    www.iltalehti.fi/koronavirus/a/b27ac8a0-2eac-...

    Hos oss var det läraren i vårdarbete Sari Roos som gjorde upptäckten. Enligt artikeln har både THL och Pfizer godkänt tekniken. Helsingfors stad har nu publicerat en undervisningsfilm, som i detalj visar vilken teknik och utrustning som behövs för att det ska lyckas.

    dreambroker.com/channel/fic9g19j/thlyxd15?fbc...

    Sveriges reaktion på nyheten?

    Det finns en risk att ett godkännande för sju doser blir en press att alltid få ut sju doser ur en flaska, säger Spak till Sveriges Radio.

    Tror ni att man kommer att förbjuda den sjunde dosen i Sverige?
    Jag har svårt att se att det skulle ges ett förbud för att få ut det antal doser som anges från tillverkaren av vaccinen tillsammans med den utrustning som behövs för att få ut dessa doser. Detta ska väl också godkännas av myndigheter.

    Det är alltså en fråga om att rätt dos skall kunna ges till de som får vaccinen så att det inte höftas och ges 'lite slattar' till en del människor.

    Så här skriver sr.se i den artikel jag antar att du refererar till 

    sverigesradio.se/artikel/fler-vaccindoser-tas-ur-flaskorna-i-danmark

    "Enligt den tyska tidningen Die Welt försöker vården även i Nederländerna, Irland, USA och i tyska delstaten Nordrhein-Westfalen få ut sju doser. Det görs däremot inte i Sverige, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner.

    – Det är godkänt för att ta ut sex doser per flaska, och det har man som målsättning att göra i regionerna, även om det inte alltid är lätt att få ut alla sex doserna. Något aktivt arbete för att få ut sju doser har vi inte hört om i Sverige, säger hon.


    Den sjätte dosen godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, i början av januari. Flera regioner har tidigare inte haft tillgång till de speciella sprutor som behövs, och även med rätt sprutor kan det enligt regionerna vara svårt. Emma Spak anser att det är viktigt att ha en viss marginal för att vara säker på att varje dos blir korrekt, och hon ser risker med om vaccinet skulle godkännas för ytterligare en dos.


    – Det finns en risk att ett godkännande för sju doser blir en press att alltid få ut sju doser ur en flaska, säger Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner."


     
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin