• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-02-21 20:41:47 följande:

    I Sverige vilas det på helgen. FHM håller ju fortfarande totalt rigida två-gånger-per-vecka-presskonferenser. Smittspridningen kan öka bäst den vill och i samtliga varianter, vi ses två gånger per vecka i vilket fall och snabbt måste det göras också. Många vill ställa frågor så frågor och svar måste vara korta och gå undan - för tanken att utöka tiden förefaller icke finnas. 


    Det finns en artikel på SVT eller SR från december där de olika regionernas arbete med smittspårning presenteras. Den säger i huvudsak mot ditt påstående. Men den bekräftar också att en del regioner har svårt med bemanning och att en del inte har bemanning på helger.

    Sen har jag svårt att tro att antalet pressträffar har med det falska påståendet om att smittspridningen kan öka som den vill.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-21 21:25:28 följande:
    lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/11/fl.../

    Uppsala är en annan region med hög smittspridning och många nya fall att spåra.

    Vi är 14 personer nu och håller på att utöka kapaciteten på smittspårningen men efterfrågan ökar i samma takt, det är ett otroligt snabbt skeende. Vi skulle behöva vara nästan dubbelt så många, åtminstone runt 20 personer, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för smittspårningsteamet i Uppsala, till tidningen.

    www.hs.fi/kaupunki/art-2000007674255.html

    Läget i Helsingfors i december 2020:
    Vi har för närvarande cirka 250 heltidsanställda inom infektionsspårning, liksom många timanställda och volontärer. Vi fortsätter också att anställa mer personal för spårning.

    Medan Sverige satsar resurser på att vårda, så satsar Finland resurser på att spåra. Enligt Tegnell är smittspårning och karantän en ineffektiv metod för att bromsa smittspridningen. Kanske det, det är bara 25% av de nysmittade i Finland som redan sitter i karantän.
    Ja, det har varit och är fortsatt brist på personal i alla led i svensk sjukvård - smittspårningen är inget undantag. Sverige är inte Finland och Finland är inte Sverige.

    Det du påstår om vad Tegnell sagt är taget ur sitt sammanhang, som så ofta när det kommer till kritiken som presenteras i tråden.
  • Padirac

    Samtidigt i Sverige

    skr.se/covid19ochdetnyacoronaviruset/halsoochsjukvard/testning.33481.html

    "Publicerad: 18 februari 2021


    Testning för covid-19

    Testning för covid-19 är nödvändigt för att minska smittspridning samt begränsa smittans effekter. SKR och regeringen har tecknat en överenskommelse inför 2021 om ökad nationell testning och smittspårning för covid-19 samt en tilläggsöverenskommelse om snabbtester.


    Syftet med testningen kan variera mellan olika regioner och över tid. Det finns tre typer av testning av covid-19:


    PCR-testning som visar på aktiv infektion (virustest). Serologisk testning som kan visa på om en person nyligen haft en infektion (antikroppstest). Antigentester så kallade snabbtester. Överenskommelse om ökad testning och smittspårning 2021

    SKR och regeringen har tecknat en överenskommelse om ökad nationell testning och smittspårning för covid-19. Överenskommelsen innebär att regioner fortsatt ska kunna erbjuda avgiftsfri PCR-testning till personer som har symptom på covid-19.


    Överenskommelsen omfattar även serologisk testning. Serologisk testning ska vara avgiftsfri för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg samt brukare i särskilt boende och hemtjänst för att kunna hjälpa till vid akuta planeringsbehov och för att minimera smittspridning. Serologisk testning kan erbjudas övrig befolkning mot erläggande av en egenavgift.


    Staten ersätter regionerna med ett schablonbelopp per PCR-test respektive serologiskt test. Schablonbeloppet för PCR-test uppgår till 1400 kronor per test. För serologitest uppgår schablonbeloppet till 550 kronor. 250 miljoner kronor avsätts också för smittspårning och utbrottshantering och för vissa regiongemensamma insatser för första kvartalet 2021. Vid behov av bred testning och smittspårning förlängs denna satsning med motsvarande belopp per kvartal för resterande del av 2021."


  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-22 00:05:14 följande:
    Tegnells kommentar om att det inte är effektivt med karantän kom i en anslutning till en fråga från en reporter på en pressträff. Sammanhanget var karantänsreglerna.

    Här finns ett liknande uttalande citerat.

    omni.se/tegnell-kritisk-till-umeas-atgard-int...

    Orsaken till att det inte skulle vara effektivt med karantän stämmer ju bara ifall man inte smittar innan man uppvisar symptom.

    I april kom man tydligen fram till att man kan smitta innan symptom bryter ut.

    www.svd.se/folkhalsomyndigheten-andrar-syn-pa...

    Det här har Karin Tegmark Wisell också tagit upp vid åtminstone två tillfällen. Men inte Tegnell. För han tror fortfarande inte på presymptomatisk smittspridning.

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/fhm-ka.../

    Men Anders Tegnell menar att symtomfri smitta inte har haft någon större betydelse för spridningen.
     Att man skulle smitta flera dagar innan man får symtom, det skulle jag hävda är fullständigt omöjligt.

    Flera dagar? Här har vi återigen ett försök att få rätt genom att slira på orden. Det räcker med att man är smittsam några timmar innan man får symptom för att det ska vara kört med den smittkedjan.

    Du får gärna länka till någon text eller intervju där Tegnell säger att man kan bryta smittkedjor genom att isolera de exponerade, för den har jag missat.
    Tegnell? Du skämtar väl?

    du menar väl FoHM? 

    Jag frågade google som har många svar som stämmer och hittade p åmindr eön en sekund detta

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/v/vagledning-for-smittsparning-av-covid-19/

    "Vägledning för smittspårning av covid-19

    Version 8


    PUBLICERAD: 22 JULI 2020UPPDATERAD: 5 FEBRUARI 2021ARTIKELNUMMER: 20109-8FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN

    ...

    Vid stor samhällssmitta måste resurserna i första hand koncentreras till att identifiera nära kontakter som exponerats i miljöer där man vet att det finns en hög risk för smittspridning och till miljöer där spridning skulle få stora konsekvenser.
    ...
    Smittspårning av covid-19 innebär för samtliga indexfall, oavsett riskmiljö, alltid att:

    identifiera vilka som kan ha utsatts för smitta av indexfallet, från det att den personen blev smittsam (dessa personer räknas som nära kontakter)


    informera nära kontakter om vikten av fysisk distansering, att undvika fysiska kontakter under inkubationstiden, och att vara uppmärksamma på tidiga symtom på covid-19


    informera nära kontakter med symtom om att de ska stanna hemma och isolera sig samt kontakta hälso- och sjukvård för provtagning


    I vissa fall kan det vara aktuellt att provta även asymtomatiska kontakter. Den som fått ett negativt provsvar tidigt under inkubationstiden kan ändå insjukna i covid-19, varför punkt 1-3 ovan alltid gäller.


    Varje person med konstaterad covid-19 blir indexfall i en ny smittspårning och har skydds- och informationsplikt. Indexfallet kan efter överenskommelse med den som ansvarar för smittspårningen själv ansvara för att informera andra som denne kan ha exponerat. I de fallen krävs rutiner som gör att det går att följa upp att så har skett. Eftersom SARS-CoV-2 är globalt spritt kan det även bli aktuellt att smittspåra internationellt.


    För att uppnå en effektiv internationell smittspårning kopplas initiering av ärenden, som t.ex. flyg smittspårningar, till inkubationstiden för covid-19."


  • Padirac
    Anonym (Hm) skrev 2021-02-22 19:28:45 följande:
    Så enligt denna plan från England framgår det att från och med den 17 maj är international travel tillåtet
    Därefter är det mesta som vanligt.
    Så i sommar får vi alla resa som vanligt även från Sverige?
    Det är nog lite tidigt att säga vad som händer och hur det kommer att fungera i sommar. Även om UKs befolkning vaccinerats då är kanske inte vi klara med vår vaccinering. Men trologen är smittspridningen mycket lägre i sommar och det är lätta tt tro att allt är bra, men vad som händer till hösten vet ingen förrän en ev våg av smitta slår till då.

    Det talas ju om eventuella tredje doser av vaccin redan nu med tanke på mutationer.
  • Padirac
    Anonym (Hm) skrev 2021-02-22 20:36:58 följande:
    Om du ökar i Sverige. Hur kommer det sig att alls sägs vara ok i England i juni?
    I UK har vaccineringen hunnit längre än i EU, de jag pratade med förra veckan där  - som inte hör till riskgrupper utan är unga och friska  - hade precis fått sin första vaccindos.

    UK som inte är medlem i EU har gjort såväl inköp som godkännande av vaccin innan de formella testerna och studierna var avslutade. Israel gjorde som Uk fast tidigare ändå. EU väntade på testet och studier  - och har gjort inköp för alla EU-länder.

    De mindre länderna inom EU hade svårt att få till avtal om inköp då vaccinerna närmade sig godkännande och produktion, så det beslutades att EU skulle fronta affär och godkännande.  Jag tror dock att såväl Tyskland som Danmark köpt 'överblivna doser -  från de doser som andra EU-länder inte köpt från sin tilldelning - vid sidan om trots att detta inte skulle ske enligt avtalen.
  • Padirac
    Anonym (Hm) skrev 2021-02-22 20:36:58 följande:
    Om du ökar i Sverige. Hur kommer det sig att alls sägs vara ok i England i juni?
    Anonym (Hm) skrev 2021-02-22 19:28:45 följande:
    Så enligt denna plan från England framgår det att från och med den 17 maj är international travel tillåtet
    Därefter är det mesta som vanligt.
    Så i sommar får vi alla resa som vanligt även från Sverige?
    Så här skriver DN om vad 'International travel possible' betyder i UK kontext - det ser ut att vara en fråga om att stängningen av samhället i UK upphör för deras invånare.

    www.dn.se/varlden/boris-johnson-alla-sociala-begransningar-borta-i-juni/

    "Från den 17 maj kan restauranger och pubar servera mat inomhus. Den dagen kan det också bli möjligt att resa på semester utomlands, beroende på utvecklingen i omvärlden. I juni blir det tillåtet att arrangera bröllop, gå på fotboll och besöka en nattklubb..

    Det har gått nästan ett år sedan britterna för första gången beordrades att stanna hemma på grund av pandemin. Trots intensiva vaccineringar är landet fortfarande stängt. Stängningen är den tredje i ordningen för att hejda smittspridningen av covid-19."

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-23 18:42:53 följande:
    www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press.../

    53-54 minuter

    Det diffar på flera tusen. - - - 7100... Sedan blev han avstängd mitt i en mening.

    Det förblev också oklart om den italienska varianten kom åt att spridas i Sverige i våras eller inte. Tegnell kunde inte förklara varför FHMs egna rapporter inte verkar stämma överens med det som har sagts i media.
    Riktigt så gick det ju inte till .. han fick ett svar på sin fråga och sitt påstående  - skulle en transkribering hjälpa dig?

    lkulle Tegnell förklara skillnaden mellan FoHMs rapporter och det media rapporterar? om vad menar du? FoHM har använt en datakälla och SCB har använt en annan datakälla, vilket sades tydligt. Eller undrar du kanske inte alls varför det är olika uppgifter utan varför det är olika källor?

    Det finns en del journalister på pressträffarna som har skärpta frågor och respekterar den tid de får dela med de andra journalisterna, sen finns det de som som vill göra en poäng och inte heller respekterar den tid de delar med de övriga journalsisterna, det liknar inte skjutjärnsjournalistik ens utan mer ett försök att på pressträffarna klämma åt enskilda representanter för myndigheterna.   Nu såg jag i någon rubrik att Bullletin sysslade med plagiat istf journalistik i någon omfattninng. 

    Det är synd att en del journalister verkar tro att pressträffarna är någon slags slask där de kan tömma ur sig vad som helst
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-23 21:03:01 följande:
    Jag uttryckte mig tydligen otydligt. Vi tar det en gång till:

    Det förblev också oklart om den italienska varianten kom åt att spridas i Sverige i våras eller inte. Tegnell kunde inte förklara varför FHMs egna skriftliga rapporter om förekomsten av den italienska varianten vecka 44 inte verkar stämma överens med det som FHM har gått ut med i medierna, nämligen att den italienska varianten inte spred sig alls.

    Datakällorna gällde överdödligheten. Inte den italienska varianten.

    Det finns olika typer av journalister. Jag gillar dem som är pålästa och ställer sakfrågor. Intetsägande frågor om vad Tegnell tänker om ditt och datt, och frågor om när man får krama mormor kunde med fördel slopas.
    Det tar inte lång tid att hitta svaret på Bulletins frågor om italienska varianten.. 

    ...det vore ju bra om en del journalister var pålästa med det material som faktiskt finns på FoHMs sida då de ställer föreställt initierade frågor om detta  .. men tydligen är det enklare att ställa frågor utifrån cherrypicking än att läsa hela det material som journalisten borde läst för att kunna kallas påläst. .. Det ställs visst inga krav alls på sig själv för en del...  uselt arbete utifrån en missriktad och misslyckad kritisk hållning...  tänk om det kunde komma riktiga frågor istället för frågor om påhittade alternativa fakta

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/ebbcb3e865eb4e7d8cbe195859c544d7/helgenomsekvensering-av-svenska-sars-cov-2-som-orsakar-covid-19.pdf

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/eda7d448e17f48cf81229200e4d8437f/helgenomsekvensering-svenska-sars-cov-2-orsakar-covid-19-del-2.pdf

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/088dbf03a535495ba9df441577eea7ec/helgenomsekvensering-svenska-sars-cov-2-orsakar-covid-19-del-3.pdf

    "SNP-profilerna inom den genetiska gruppen B.1/G uppvisar en klar skillnad mellan prov från fall med bekräftat smittland Sverige jämfört med fall från bekräftat smittland Italien. Sekvenserna uppvisar åtta SNP i jämförelse med referenssekvensen, fyra konserverade och fyra som skiljer sig mellan smittland Italien och Sverige. De huvudsakliga förändringar i virusets arvsmassa som skiljer sekvenserna från fall med smittland Italien jämfört med smittland Sverige finns i positionerna 1059, 23583, 24368 och 25563 (SNP 2, 5, 7 och 8). Position 24368 (SNP 7) saknas i samtliga prover med bekräftat smittland Italien. Även 1059 (SNP 2) och 25563 (SNP 8) sticker ut och har enbart ett prov som är bekräftat smittland Italien. Position 22583 (SNP 5) har enbart två prover med bekräftat smittland Sverige men är mycket vanlig i bekräftat smittland Italien. De svenska profilerna uppvisar även en större variation, vilket tyder på en bredare genetisk mångfald. Det är osannolikt att så många separata händelser av utveckling av virusets arvsmassa skulle ske inom en så kort tidsram, vilket tyder på att de prover som bidrar till spridningen i Sverige av B.1/G troligen inte kan förklaras med importsmitta från Italien. Framtida analyser kommer fokusera på att spåra de möjliga källorna till de olika SNP-profilerna inom gruppen B.1/G som antas vara möjligt när ytterligare nationella och internationella sekvenser finns tillgängliga för jämförelse"
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-02-24 06:17:53 följande:
    Jag tror inte det skulle hjälpa om FHM så hade en avdelning som strukturerade information och presenterade den på lättläst svenska, 88-sidor, typ.

    Oftast tycks det mer vara viljan att förstå som brister än förmågan.

    Ja, det är nog inte de kognitiva förmågorna i sig som brister utan det är de andra mentala förmågorna som får en del på frågestunden att framstå som oöppnade buteljer .. stora känlsor och viljor rider människan. inte minst i svåra tider
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin