Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    CarolusRex skrev 2020-11-28 16:13:03 följande:
    Hur kan du vara så dålig på att räkna, det är skrämmande att sånt existerar i dagens Sverige. Det är väl därför det går som det går.
    Det kanske är du som är dålig på att räkna. Det ligger under en promille - har du någon annan åsikt så får du väl yttra den. 

    Men det lär inte komma, jag har fortfarande inte fått en förklaring till hur du fick det till att andra länder skulle ligga 6 veckor förre oss i andra vågen. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-11-28 16:37:49 följande:
    Jag misstänker att du försöker uttrycka frågan "Hur många promille av dem som bor på äldreboenden har dött i covid-19?".

    Frågan du ställer är emellertid hur många promille som dött på äldreboenden.

    Om jag bara höftar till så gissar jag att kanske 2000 har dött på äldreboenden och  kanske ytterligare något tusental i andra sjukdomar är covid-19 i år. Så svaret på din fråga är cirka 0,2 eller 0,3 promille av Sveriges befolkning har dött på äldreboenden i år.
    Ja, om man skulle räkna hur många av de som bor på äldreboenden så kan det t.o.m. bli procent (kanske, jag vet inte hur många som bor på äldreboenden). Men utifrån Sveriges befolkning blir det just under en promille. 
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-28 16:27:25 följande:
    Åtgärd nummer 1 är väl att ändra på hur äldrevården fungerar i Sverige. Man blir lite trött på alla trötta som sossar som skyller på att det alltid fungerat dåligt och tar det som argument för att låta folk dö.

    Det var inte bara svårt att förhindra i början. Samma sak händer ju nu. Det är upprörande dåligt.
    På vilket sätt dog folk för att äldrevården fungerar dåligt? Jag håller nämligen inte alls med där. Äldrevården i Sverige fungerar mycket bättre än i andra europeiska länder. T.ex. Tyskland och de flesta andra länder i centrala Europa har ingen hemtjänst. Där blir anhöriga tvungna att ta hand om sina äldre. Enda alternativet är ålderdomshem, som ofta är institutioner som ser ut som sjukhus.

    Många saker som är väldigt bra annars kan vara en katastrof just i en pandemi, just när det gäller en smittsam sjukdom. Vi har ju inte haft en farlig, riktigt smittsam sjukdom i Sverige sedan 1918.
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-28 17:57:08 följande:
    Oförmågan att styra om äldrevården för att minska smittspridning tycks vara fundamental.

    När man dessutom användr sin egen oförmåga som en ursäkt så blir det nästan komiskt - om det inte vore för att det handlade om liv och död då.
    Du kan inte acceptera att det finns saker som man inte kan göra så värst mycket åt, eller hur? 

    Teoretiskt kan förstås göra en hel del, därför har det ju också blivit bättre nu. Men då, i våras, utan erfarenhet av liknande situationer och framför allt när man var ganska osäker hur många som har symptom av dem smittade, och vilka tester man kan lita på, m.m. då måste det ju ha varit extremt svårt att göra något åt det. Mycket av kunskapen fick man ju under pandemins gång, under våren. Och just  på äldreboenden smittades många ganska tidigt. 
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-28 17:57:08 följande:
    Oförmågan att styra om äldrevården för att minska smittspridning tycks vara fundamental.

    När man dessutom användr sin egen oförmåga som en ursäkt så blir det nästan komiskt - om det inte vore för att det handlade om liv och död då.
    Förresten - hur hade du tänkt dig att man skulle "styra om" äldrevården? Låta anhöriga ta hand om sina äldre igen? Tänk om de också jobbar i vården och behövs. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-11-28 18:32:26 följande:
    Även utan pandemi så är det många som dör årligen på äldreboenden.

    Jag gissar att en del av trådens debattörer inte riktigt förstår vilka det är som hamnar på äldreboenden och i vilket skick man är när man kommer till livets slutstation.
    Jo, jag vet. Min mamma är på ett äldreboende och det står så ofta nya kort på ett bord i korridoren som meddelar att någon på boendet har dött. 
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-28 17:54:16 följande:
    Jag skulle gissa att c:a 4% av de som bor i öldrevården dött av Corona. Ett makalöst uselt facit utifrån att regering och myndighet försökt skydda dem.

    Undrar hur regeringens medlöpare hade reagerat i samma fråga om Alliansen regerat. Eller nej, det behöver jag inte undra över.

    Vi har det vi har. Små hånfulla ironiska kommentarer om att 0,6 promille av befolkningen förlorat sina liv. Rätt många i onödan. Siffran går snabbt mot 7000. 0,7 promille.

    "Vid samma datum levde 79 410 personer över 70 år i särskilt boende."

    Där har du en siffra:

    www.socialstyrelsen.se/globalassets/1-globalt/covid-19-statistik/statistik-om-covid-19-bland-aldre-efter-boendeform/faktablad-statistik-om-smittade-och-avlidna-med-covid-19-bland-aldre-efter-boendeform.pdf

    och 

    3000 har dött som hade covid.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-statistik-over-3000-doda-i-covid-19-fran-aldreboenden

    'Nja... det kan nog stämma med 4 eller 5 %. Men vet du hur många som brukar dö på äldreboende på ett halvt år, eller snarare 9 månader?  Folk bor inte på äldreboende om de inte är ganska krassliga. 

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/wP10k4/liknande-dodstal-pa-aldreboenden-varje-ar

  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-28 22:27:13 följande:
    Så det gjorde inget för de skulle ändå snart dö?

    Säger ju en hel del om både dig och äldreboenden.
    Nej, det var fel slutsats som du drog där. Prova igen! 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-11-29 09:26:45 följande:
    Ja, jag har också en av mina föräldrar boende på ett äldreboende och dessutom en annan släkting som betytt väldigt mycket för mig här i livet. Fel tempus kanske, borde väl skriva betyder - men jag har sett så mycket av den vårdformen att jag för mitt liv aldrig skulle vilja hamna där, att jag inte förvånas över att covid-19 slagit så hårt mot äldreboendena och att jag tänker på boendena som en budgetvariant av dödens väntrum.

    Kan det komma ut något gott av pandemins effekter på politiken så vore det att man inte bara i ord utan också i handling visar att sköra personer som levt ett långt liv har rätt till en människovärdig sista tid.
    Jag har aldrig sett ett svenskt äldreboende, bara servicehus för handikappade och sånt. Jag tror man har satsat på hemtjänsten i Sverige, vilket ju är bra, att folk kan bo kvar i sitt hem alltså. Men det räcker ju inte för alla. Och man måste även ha trevliga äldreboenden för de som behöver mer.

    Det jag har sett i Tyskland är sjukhusliknande komplex, indelade i enheter, med relativt personliga rum, men ändå mindre än vad jag förväntade mig, dvs. de måste ha en speciell sjukhussäng och de får inte ha egna handdukar eller sängkläder (för komplicerat med tvätten förstås). Sedan har de ju en del aktiviteter och gemensamma utrymmen. Men det skulle kunna förbättras en del också. Men det hänger mycket på hur mycket personal man har. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-11-29 12:30:25 följande:
    Och jag har sett tillräckligt många svenska äldreboenden för att dels förstå varför covid-19 kom att slå så hårt mot dessa och dels förstå att det kommer att ta lång tid att få till människovärdiga boenden även om den politiska viljan skulle finnas.

    Detsamma gäller också hemtjänsten om än i något mindre utsträckning.
    Hur ser det ut där då? Kan du ge exempel på det som inte är människovärdig? 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin