Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-11-23 13:06:46 följande:
    Nja, har sitter snarare och ljuger svenska folket rakt i ansiktet.

    www.expressen.se/debatt/en-expertmyndighet-som-vilseleder-folket-ar-livsfarlig/

    Och hur du lyckas få det till att FHM är överens med andra experter i världen är ju snudd på komiskt. Att de själva påstår det betyder inte att det är så. FHM påstår många saker som resten av världen inte håller med om.
    Men jag lyssnar också på andra experter i andra länder, som alla respekterar FHM och Tegnell. De skulle inte ha så mycket samarbete som de faktiskt har om deras åsikter skulle skilja sig så mycket. 

    Och det finns gott om debattartiklar av folk som själva inte är tillräckligt insatta. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-11-23 13:19:00 följande:
    Allt
    Jag frågar som Klyban: VAD? Det är långt ifrån allt om jag inte ens kommer på något förutom kanske lockdown (som de andra länder inte heller har i samma omfattning nu under andra vågen) och masker. 

    Och i Danmark sa uppenbarligen expertmyndighet nej till saker som regeringen ville klubba igenom ändå, och inte bara där. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-11-23 13:16:11 följande:
    Den ursäkten håller inte längre, vi är på ANDRA vågen nu klyban inte första vågen. Du vet den där som ALLA (utom tegnell) visste skulle komma. Och vi agerar exakt lika segt och lamt som vid första med exakt lika dåliga resultat.
    Jo, han sa ju det redan i våras, att andra vågen skulle komma. Sedan tyckte han att vi kanske slipper. Men du verkar inte förstå varför vi fick andra vågen ändå? Det var för att folk slappade till och inte höll sig till rekommendationerna längre (plus årstid och smitta från resten av Europa). 

    FHM skulle inte ha behövt reagera. Tanken var att det skulle räcka att köra samma rekommendationer och hålla i det genom hela pandemin. Men folk orkade inte. Hur orkar de då med ännu striktare regler???  Det var ju just det som var tanken med de "lindrigare" åtgärderna: Att folk skulle orka med det under hela pandemin (inte flockimmunitet). 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-11-23 13:06:46 följande:
    Nja, har sitter snarare och ljuger svenska folket rakt i ansiktet.

    www.expressen.se/debatt/en-expertmyndighet-som-vilseleder-folket-ar-livsfarlig/

    Och hur du lyckas få det till att FHM är överens med andra experter i världen är ju snudd på komiskt. Att de själva påstår det betyder inte att det är så. FHM påstår många saker som resten av världen inte håller med om.
    Den unga läkaren som har skrivit artikeln kan ju ha rätt i några enskilda punkter. Giesecke HAR faktiskt spritt dumheter om att 99 % skulle vara immuna och annat. Men mailen är trams, de är inte entydiga, dvs. det finns bara funderingar, man bollar lite fram och tillbaka - inga beslut alls. 

    Och en hel del som han skriver har han faktiskt inte koll på. Det där med spårnings-app. Det har inte fungerat i Tyskland och jag vet inget annat land där det skulle ha fungerat, utan kanske Israel och Sydkorea. Men där blev folk övervakade på en nivå som vi aldrig skulle tillåta. 

    Han påstår också att man kan smittspåra och sätta folk i karantän till låg kostnad - det tror inte jag. Det skulle bli väldigt dyrt. Munskydden är tveksamma och det där med datainsamlingen tror jag inte heller han har koll på. "Utveckla it-system"? Har han ens en idé vad det är han vill ha där?  Och avloppsprover? Om man hade kollat i en annan del av stan, kanske hade det visat något helt annat? 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-23 14:59:38 följande:
    Han som skrev artikeln får i alla fall medhåll av OECD, som pratar om vikten av mer datainsamling. Dom har koll på det. Nej, det verkar inte fungera perfekt med apparna, men en del nytta gör dom. Och det har inget med övervakning att göra.

    I många länder analyserar man avloppsvatten för att följa hur smittan stiger eller sjunker ... en annan del av stan? Tror du att dessa prover görs på måfå? Och munskydd, ja det tror jag vi har skrivit en del om redan. 

    Over 50 million Europeans downloaded digital contact tracing apps in the first nine months of 2020, but despite their potential, these apps still present challenges with implementation. Furthermore, many countries lag behind in using routine health data to obtain real-time surveillance. Only ten European countries are able to undertake national dataset linkages in support of COVID-19 research and very few had data timely enough to be useful for decision-making.
    Den texten som du klippte in skulle jag sammanfatta så här:
    Apps fungerar inte i något europeiskt land (än så länge). Många länder har ingen app än och den datan som man har fått in och tänkte använda för forskning har nästan aldrig kommit in i tid för att det skulle göra nytta. 

    Låter inte direkt positivt? Hade du läst den noga?

    Men jag pratade inte om VIKTEN av datainsamling, utan jag menade att läkaren kanske inte har klart för sig vad det är som ska samlas in, om det redan finns teknik för det eller vad/vem som krävs där. Min man jobbar med sånt och han säger det klarar en till två systemutvecklare. Och det finns säkert redan på plats, eftersom man fyller i blanketter elektroniskt via SMS för smittspårning. 

    Jag kan titta på det där med avloppen närmare, det är jag inte så insatt i. Däremot stämmer det inte helt, det du säger att det inte har med övervakning att göra. Det finns alltid såna risker med appar. De kan hackas, och då vill folk inte ladda ner dem. Och det är precis det som händer. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-11-23 16:27:06 följande:
    Har han inte körkort?

    Bilen är klart underskattad i smittskyddssammanhang och iom att du och din man bägge varit sjuka så lär det finnas få tryggare ställen att fira jul.

    Såvida ni inte bjuder in hela släkten.
    Nej, vi bjuder bara in mina barn. Och nej, han har inte körkort. Men nu står det i tidningarna också att riskfaktorerna inte längre räknas som såna. Och att ålder och lungsjukdomar är de enda riskfaktorerna. Det är bra i så fall. :) 
  • AndreaBD
    Aniiee skrev 2020-11-23 17:00:30 följande:

    Hm.... glömde toppa av den....

    Let's try that again.

    Exakt samma siffror, men grafen är toppad till 10 istället för 12, så det syns tydligare.


    Kan du förklara vad man ser där? Jag kan inte läsa den lilla texten. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-23 14:41:59 följande:
    Tja, här ser du lite av vad OECD tycker. Det viktigaste är att skydda liv och få färre smittade, och då är ju naturligtvis Rtalet väldigt intressant. En av åtgärderna de också lovordar är nerstängning av samhällen. 

    Most European countries implemented similar containment and mitigation measures during the first wave of the pandemic, but some acted more quickly than others. For instance, public spaces were closed less than ten days before the country reached the threshold of ten deaths per million population in Italy, Spain, France, Belgium, but more than one month before in Hungary, Lithuania, Poland, Latvia and the Slovak Republic.
    https://www.oecd-forum.org/posts/resilience-of-health-systems-to-the-covid-19-pandemic-in-europe-learning-from-the-first-wave

    https://www.oecd.org/coronavirus/en/

    First, fighting and containing the virus should remain our top short-term priority. Choosing between lives and livelihoods is a false dilemma. Until we discover a vaccine and we make it widely accessible and affordable, we must continue to adopt all necessary measures, and adopt and adapt all the necessary technologies to protect public health. To test, track, trace and isolate.
    Viktigt i sammanhanget är dock nästa stycket som du inte citerade:

    "It is critical to stress, though, that higher COVID-19 and/or excess death rates do not necessarily equate to less effective government responses to the virus. Some countries may be more susceptible to COVID-19 due to inherent factors that go beyond policy makers? responses to the virus. In particular, the share of older people, the prevalence of certain risk factors such as obesity and diabetes in a population, the intensity of tourism and international travel in and out of the country, and population density are all likely to have affected the number of COVID-19 deaths. Further, countries that were first hit by large outbreaks (e.g. Italy) had necessarily less time to develop and implement comprehensive policy responses, thus contributing to higher cases and deaths (see next section on containment and mitigation policies)."
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-23 17:27:37 följande:
    Den finska appen har inga integritetsproblem. Det här diskuterades för ett tag sedan, har du glömt hela den diskussionen?

    www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vi-behover-en-smartare-strategi-inte-en-argare/

    Hört talas om Coronablinkern? Det är namnet på Finlands framgångsrika smittspårningsapp. Den lanserades i slutet av sommaren och har vid det här laget laddats ner 2,5 miljoner gånger.

    Med tanke på att Finlands befolkning uppgår till 5,5 miljoner invånare ger det en imponerande täckning, inte minst bland landets unga där 71 procent har Coronablinkern i sina mobiler.

    När någon anmäler att hen har testats positivt för covid-19 går det ut en varning till alla personer som har befunnit sig mindre än två meter från den smittade under minst tio minuter. Enligt den finska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, THL, har det skett 2 846 gånger vid det här laget, vilket motsvarar 34,9 procent av alla positiva testfall under perioden.

    ?Coronablinkern har under hösten hjälpt till att bryta smittkedjorna. Exempelvis i Vasa har meddelanden från Coronablinkern lett till identifiering av enskilda exponeringar och gruppexponeringar?, konstaterar Aleksi Yrttiaho vid THL.

    En stor fördel med Coronablinkern ? som använder sig av mobiltelefonernas bluetooth-funktion ? är att koden är anonymiserad. Den kritik som har funnits mot andra appar för integritetsbrister har därför uteblivit.

    Så varför har inte Sverige redan köpt Coronablinkern eller tagit fram en motsvarande app? Smittspårningen är ju överansträngd i stora delar av landet.
    Jag minns inte vad vi sa då, men generellt kan man ju hacka precis vilken app som helst. 

    Jag vet inte exakt varför man inte har tagit fram appen, men jag antar att man antigen förväntade sig att inte tillräckligt många skulle ladda ner den (det har man ju undersökt med enkäter), eller att man såg risker med det som man i Finland inte tyckte var så farliga? 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-11-23 17:32:53 följande:
    Det ser ut att vara en jämförelse av 7dagars snitt vår och höst, men siffror och text är väldigt suddiga här..
    Tack. Är det då dödlighet i covid och allmän överdödlighet? 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin