Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-11-23 18:23:31 följande:
    Mika berättar också om Finlands beredskapslag som tillåter undantagstillstånd och om när dessa åtgärder kan sättas in enligt lagen. 

    Mika berättar också om svårigheterna med handel och tillgång till skyddsmaterial, och om Finlands tillit till WHO i fråga om kunskap.

    I stort så är det mer som är likt än som är olikt, Finland har haft mer möjligheter att stänga ner och bättre beredskap.
    Tack. Då behöver inte jag ens lyssna på det. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-23 19:03:43 följande:
    Tack för sammanfattningen, eller rättare sagt, din personliga förvanskning av vad det stod. Där jag bor finns också en app. Det har varit några små konstigheter med den också, men tusentals mer smittade har uppspårats tack vare appen, än via vanlig smittspårning, så här ger den bra resultat. Ska jag översätta för dig vad challenges with implementation betyder?

    Data som skulle kunna ligga till grund för beslut om Corona strategi och prognoser, har ingenting med appen att göra, eller var i första hand tänkt för forskning.
    Har du verkligen läst noga?

    Nej, jag förstår att du misstror att denne läkare har koll. Men misstror du även att OECD har koll, dom pratar nämligen om samma sak. Förstår inte varför du drar upp SMS och smittspårning, har du verkligen läst noga? Det handlar om tex hälsoresurser i samhället, och detaljer om folks hälsa, ålder etc etc.

    Appen har inget med övervakning att göra! Det har inte bedömts som en säkerhetsrisk!

     
    Min "förvanskning"??? Visa ett enda fel i min sammanfattning! Jag är både utbildad översättare och ämneslärare i språk. 

    Varför skulle du behöva översätta det för mig??? Jag har sammanfattat, inte översatt. (egentligen borde jag då ge tillbaka frågan om du vet vad en sammanfattning är, men jag ska inte sänka mig till den nivån).

    Två helt uppenbara förolämpningar, på en nivå som jag ALDRIG har gjort mig skyldig till. Jag hade bara svårt att tolka och kunde inte förstå varför man skulle vilja spela dum. Antigen lägger du av med att vara otrevlig eller så tänker jag inte utsätta mig för skiten! 

    Nej.... jag orkar inte ens läsa resten av ditt inlägg. Säkert fler förolämpningar! 
  • AndreaBD

    Det här med R-talet..... självklart ligger alla länder med höga antal smittade om dagen "bättre" till än Sverige. Det är klart att man sänker R-talet lättare om man just befinner sig på ett högt antal smittade. Då kan det nästan bara gå ner.

    Figure 1.10. Number of days to bring estimated Rt below one

    Men när det gäller att testa så ligger Sverige på tredje (bästa) plats:

    Figure 1.8. Daily number of tests per 100 000 population 30 days after the country recorded 10 deaths per million population (averaged over a week)

    Ekonomin har faktiskt lidit betydligt mindre än i en del andra länder, även om folk påstår annat ibland:

    Figure 1.6. GDP growth in the second quarter of 2020, compared to first quarter of 2020

    Sjukhuskapacitet är dålig, men det visste vi ju. 

    Figure 1.14. General hospital capacity ? hospital beds and average share occupied before the COVID-19 crisis, 2018 (or nearest year)

    www.oecd-ilibrary.org/sites/85e4b6a1-en/index.html

  • AndreaBD
    Anonym (S bygger ett tryggare Sverige) skrev 2020-11-23 23:45:09 följande:

    Nu har nazistorganet OECD kritiserat Sveriges hantering av COVID-19.
    Vi är helt enkelt sämst, enligt OECD.

    Självklart har Löfven, Hallengren & Tegnell rätt och OECD fel.


    Det stämmer inte. Kan inte folk hålla sig till sanningen! Jag har tittat genom det mesta nu - kanske inte allt. Men jag har hittills bara sett en grej som Sverige var sämst på och det var just att sänka R-talet snabbt. Vilket ju ingår i Sveriges strategi, att inte göra några drastiska åtgärder som lamslår hela samhället. Och då går det ju så klart långsammare. 

    Sverige låg också ganska bra till på andra punkter, har lagt in tabeller i ett annat inlägg - både positiva och negativa för Sverige, så jag har inte vara ensidig där. 
  • AndreaBD
    AndreaBD skrev 2020-11-24 09:02:01 följande:
    Det stämmer inte. Kan inte folk hålla sig till sanningen! Jag har tittat genom det mesta nu - kanske inte allt. Men jag har hittills bara sett en grej som Sverige var sämst på och det var just att sänka R-talet snabbt. Vilket ju ingår i Sveriges strategi, att inte göra några drastiska åtgärder som lamslår hela samhället. Och då går det ju så klart långsammare. 

    Sverige låg också ganska bra till på andra punkter, har lagt in tabeller i ett annat inlägg - både positiva och negativa för Sverige, så jag har inte vara ensidig där. 
    Just det - sjukhuskapacitet var vi också sämst på. Det gällde dock vanligt, inte IVA. Extra IVA-platser har man ju skapat. Och det är något som tar tid att åtgärda, det hinner man inte under pandemin nu. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-24 08:55:14 följande:
    Ja, inte lika roligt när jag imiterar ditt sätt att skriva, va? Om du slutar förolämpa mig, slutar mästra mig, förklara självklara saker på en nivå lämplig för en 8 åring och idiotförklara mig, lovar jag att skriva på ett trevligare sätt till dig också.

    För övrigt håller jag inte med om din sammanfattning, det finns flera fel, som tex att appar inte funkar i några länder etc etc
    Det är ytterst omoget att göra det tre gånger värre och påstå att det är samma sak.

    Förstår du inte skillnaden mellan att försöka reda ut missförstånd, som jag gjorde, och att bara påstå att personen inte vet vad enkla begrepp betyder (utan att det ens skulle ha funnits missförstånd eller oklarheter) ? 

    Inte bara att det fanns oklarheter - du skapade ju dem med flit. Du spelade dum och sedan klagade du över att man är osäker om du förstår eller inte. Kanske är jag lite yrkesskadat, visst. Jag är van vid att om någon inte förstår så förklarar jag enklare, lärarvana. Och även att man inte ifrågasätter det - kan du tänka dig om jag skulle fråga en elev om hen verkligen inte förstår eller bara spelar dum?? Det är värre än att "idiotförklara", jag lovar.... om personen verkligen inte förstår. 

    Om man obstruerar, som du gjorde - det är så himla onödigt, och då har du inte anledning att vara förnärmad, för du har orsakat förvirringen. Jag varken mästrar eller förolämpar och jag har bara förklarat självklara saker för dig när du har låtsats inte förstå dem. Sluta med det så löser det sig automatiskt. 

    Och det är ingen bra idé att påpeka "fel" i min sammanfattning. Det finns inga konkreta fel, däremot kan man ju tolka en aning olika. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-11-24 00:20:24 följande:
    Jag tycker inte det är så konstigt att det tagit längre tid för Sverige att sänka R-talet jämfört med många andra länder. Ett av skälen är att Sverige inte har lagligt rätt att införa nedstängningar på det sätt andra länder har.

    Att Sverige inte har gjort detta är en av de saker som påpekats att Sverige inte lyckats med på det sätt andra länger gjort - av förklarliga skäl säger jag då.
    Ja precis. Sverige har ju egentligen valt en "långsam strategi". Just för att inte få den där jo-jo-effekten.
  • AndreaBD
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-24 00:32:04 följande:
    Så nu får du smaka på egen medicin? Du har ju förolämpat andra i den här tråden. Bland annat kallat nån ologisk och att den raljerar, när personen försökt föra en vettig diskussion. Du borde tänka efter lite hur du själv uttrycker dig till folk här ibland.
    Det händer säkert att det blir lite heta diskussioner och att man inte alltid uttrycker sig så försiktigt. 

    Men här handlade det ju om att jag faktiskt försökte förstå hur personen tänkte, och att den personen 1. låtsades att inte förstå. 2. bekräftade att hon visst menade så  (dvs. missförstod). Det var alltså utan elaka avsikter. Och detta upprepades också. 

    Att bara rakt ut påstå att någon inte förstår enkla ord - sorry, det har ingen likhet med något jag sa. Och "ologisk" är ingen förolämpning. Man kan tycka att någon argumenterar ologiskt. Det finns andra sätt att tänka, allt i världen måste inte ens vara logiskt.
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-11-24 11:51:00 följande:

    Man ser igen att kommuner inte ska ha hand om vård och deras bristfälliga hanteringen av COVID-19.


    Hm... men vem ska göra det då? Jag tvivlar på att det skulle bli bra om det blir mer centraliserat. Kanske kan man låta dem sköta det men ger dem mer konkreta direktiv och kontrollera att de följer dessa?
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-24 12:28:57 följande:
    AndreaBD skrev 2020-11-23 17:13:03 följande:

    Den texten som du klippte in skulle jag sammanfatta så här:
    Apps fungerar inte i något europeiskt land (än så länge). Många länder har ingen app än och den datan som man har fått in och tänkte använda för forskning har nästan aldrig kommit in i tid för att det skulle göra nytta. 

    Låter inte direkt positivt? Hade du läst den noga?

    Men jag pratade inte om VIKTEN av datainsamling, utan jag menade att läkaren kanske inte har klart för sig vad det är som ska samlas in, om det redan finns teknik för det eller vad/vem som krävs där. Min man jobbar med sånt och han säger det klarar en till två systemutvecklare. Och det finns säkert redan på plats, eftersom man fyller i blanketter elektroniskt via SMS för smittspårning. 

    Jag kan titta på det där med avloppen närmare, det är jag inte så insatt i. Däremot stämmer det inte helt, det du säger att det inte har med övervakning att göra. Det finns alltid såna risker med appar. De kan hackas, och då vill folk inte ladda ner dem. Och det är precis det som händer. 


    Challenges with implementation sammanfattar du alltså som att appar inte fungerar i något europeiskt land ... intressant. Lack of data linkages in support of research and timely data for decision-making sammanfattar du som att man fått in data för forskning men att den nästan alltid var för sen.

    Och din fråga om jag läst dessa rader noga, var nog menad som en vänlig hjälp till mig antar jag. Positivt, nej, men det skrev jag inte heller.
    Nej, du skrev inte det, men du satte in det för att stödja din åsikt att det är väldigt bra med appar?  Den funktionen fyller den ju inte om allt är negativt med apparna.

    Och jag är nöjd med min sammanfattning, den är väldigt förenklad men fullt tillräckligt för att förstå situationen.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin