Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-25 22:37:24 följande:
    Vilken lag menar du att det var som hindrade Löfvén att göra detta 2 månader tidigare? Hade han gjort det hade många sluppit bli svårt sjuka.
    Han gjorde ju det i våras, flera gånger. Och jag har för mig att han t.o.m. också gjorde något kortare tal för två månader sedan. 
  • AndreaBD
    Anonym (Hola) skrev 2020-11-26 06:49:26 följande:
    Bara en kommentar.

    Nationellt fanns det alltid platser ja, men regionalt flyttades patienter. Det var då de förstod att flyttning var extremt riskfyllt då en stor andel av dessa patienter dog.
    Jag tror inte riktigt att man flyttade patienter hit och dit, utan man försökte nog i så fall göra det smidigt och skicka dem direkt till ett annat sjukhus. Man behöver ju inte heller flytta dem som just är sämst, och i så fall kan jag inte tänka mig att de skulle dö av att flyttas. 

    Dessutom verkar man kunna flytta folk som redan ligger i respirator utan större risk. De flyttade ju den där ryssen som förgiftats, Navalnij, från Sibirien till Tyskland i en box med respirator och det gick jättebra. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-11-26 11:14:08 följande:
    Är det bara någon sorts intuitiv känsla du får när du tror saker eller vad kommer dina ingivelser ifrån? Och om du ändå ska tro något varför inte tro att det är rätt stor skillnad på hur ett "high profile case" som Navalny transporteras och på hur en vanlig Svensson i någon landsort i Sverige transporteras och med vilken expertis de omges av? 

    Märkligt att inte kunna tänka sig att intensivvårdade människor skulle kunna dö av att flyttas. Det kan de nämligen och det gör en del av dem naturligtvis också. Det är en mycket stor risk att förflytta respiratorvårdade personer. 

    Ekot (bland mängder andra) rapporterade om det tidigare i år:

    "Ekot rapporterar om hur svårt coronasjuka patienter tvingas flytta till andra regioner på grund av platsbrist. Det handlar om totalt 113 fall, enligt Svenskt intensivvårdsregister.


    ? Det är nästan lättare att säga vilka regioner vi inte har transporterat till. Jämtland längst upp och Blekinge tror jag, längst söderut, säger Karin Frisell, överläkare och medicinsk ansvarig på IVA vid Mälarsjukhuset, till radion. 


    Socialstyrelsen medger i sin dagliga rapport att det finns variationer i regionerna hur många intensivvårdsplatser som finns tillgängliga. Det förändras från dag till dag ? men det övergripande beskedet är att det finns disponibla platser i Sverige.


    Varje patienttransport innebär en risk. 


    ? Att organisera transport av svårt sjuka, ofta gravt överviktiga patienter är inte en vanlig ambulanstransport. Det är otroligt mycket förberedelser och det är riskabelt att transportera de här patienterna. Det har vi gjort med 20 stycken. Det känns aldrig bra att skicka i väg en patient, säger Karin Frisell.


     


    Enligt en studie som gjorts vid Gävle sjukhus visar att dödligheten ökar med 24 procent när man flyttar patienter mellan intensivvårdsavdelningar."

     


    Jajaja... jag försökte väl vara positiv. Och hoppades att man har gjort framsteg där.
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-11-26 16:33:47 följande:
    Du fattade att det var Mats Knutsson inrikeskorrespondent som skrev/sade det som länkades? Men du menar kanske att Knutsson har problem att förstå FHM. 
    Han kan väl inte heller vara insatt i ALLT? Han är ju på nyheterna och kommenterar det mesta, hela tiden. Och han är tråkig...... 
  • AndreaBD

    Så nu ska det bli antigen-tester. Undrar varför man inte haft dem tidigare? Osäkrare resultat visserligen, men den har ju andra fördelar...

  • AndreaBD
    pyssel skrev 2020-11-26 17:25:51 följande:

    "Problemet har ökat under reaveckan Black Week som avslutas på fredag. Antalet samtal om trängsel har fördubblats.

    Även den enkät som fackförbundet Handels skickade ut i början av oktober visade på brister. Då svarade drygt 900 skyddsombud att cirka en tredjedel av butikerna inte hade gjort någon riskbedömning för att anställda eller konsumenter kunde smittas av corona.

    Flera skyddsombud menar att det krävs tvångsåtgärder för att arbetsgivarna ska kunna minska tillströmningen av kunder."

    www.svd.se/handels-larmar-om-okad-trangsel-i-butikerna

    Nedanstående från Handels i början av maj..

    " Kommunerna saknar verktyg för att stänga farliga handelsverksamheter. Det vore önskvärt att lagstiftningen ändras så att kommunerna får bättre möjlighet att stoppa verksamheten även i butiker.

    Men till dess har vi verktyg redan nu. Facket kan lägga skyddsombudstopp och anmäla butiker till Arbetsmiljöverket. Butikerna får då stänga. Vi har under coronakrisen gjort det vid några tillfällen då arbetsgivaren inte tagit åtgärder. Vi tvekar inte att stänga fler butiker om de inte tar sitt ansvar för att minska smittspridning bland personal och kunder."

    www.handels.se/press/debattartiklar/vi-tvekar-inte-att-stanga-farliga-butiker/

    Någon som vet vad som krävs för en ändrad lagstiftning i det här fallet? Kommuner kan stänga restauranger och serveringar, men inte affärer. Kom precis från en överjävlig snabb runda inom den lokala mataffären. Det var kaos. Och inte en jävel utom jag sa till. Rent larv att gå runt med gula västar med "trängselansvarig" på ryggen, inte säga ett knyst till horder av idioter, och så några fattiga klistermärken på golvet.


    Egentligen är det väl ganska bra att ta det genom skyddsombuden, det verkar ju funka. Men alla skyddsombud tar inte det initiativet, eller? Eller är de rädda att få sparken eller nåt?
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-11-27 08:38:45 följande:
    Att han skulle vara tråkig är ett argument en 5-åring skulle kunna framföra.

    Precis! Jag börjar anpassa mig. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-11-27 08:40:19 följande:

    Det är många i den här soppan som tydligen inte kan räkna. Britton, FHM och nu även OECD:

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/pA1amo/oecd-pudlar-raknade-fel-i-coronarapport-om-sverige


    Jepp, vi vet. Men OECD är den enda som faktiskt kunde ha kollat så att de får rätt siffror, även om det så klart är mycket att hålla reda på, men det går. Britton och FHM däremot - de kan inte sia i framtiden. På sin höjd kan de göra prognoser, och det har ju FHM också slutat med. Vilket iofs är klokt för folk verkar inte förstå att det inte går förutsäga sånt säkert.
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-11-27 09:15:43 följande:
    Jag tog bort det jag skrivit som svar. Jag tänker det istället.
    AndreaBD skrev 2020-11-27 08:58:23 följande:
    Jepp, vi vet. Men OECD är den enda som faktiskt kunde ha kollat så att de får rätt siffror, även om det så klart är mycket att hålla reda på, men det går. Britton och FHM däremot - de kan inte sia i framtiden. På sin höjd kan de göra prognoser, och det har ju FHM också slutat med. Vilket iofs är klokt för folk verkar inte förstå att det inte går förutsäga sånt säkert.
    FHMs felräkning handlade inte om något av deras scenarier - de har varit tydliga med att de inte kan göra prognoser, det har du säkert hört - utan om faktiska siffror som de av någon anledning inte hade kontrollerat innan de lät Wallensten presentera dem. 
    Det syftade främst på några andra, egentligen inte på dig, så där tar du åt dig i onödan.

    Jo, det var det jag menade, att de inte gör prognoser, men jag var osäker om de kanske gjort det i början, det kom jag inte ihåg. Jo, jag kommer ihåg den gången.  Det var visserligen klantigt, men jag ursäktade dem med att de måste ha varit väldigt stressade och kanske förhastade sig lite för att ville få med det där på presskonferensen. De lär inte göra om det i alla fall. 
  • AndreaBD
    CarolusRex skrev 2020-11-27 10:00:27 följande:
    Det tog inte 58 dagar för Sverige att få ett R0-tal under ett. Det som Sverige däremot var i särklass sämst på var att få ner R0-talet till låga nivåer.
    Var det också fel? Jag trodde det var bara att de skrev veckoantalet testningar som dagliga testningar? I alla fall när det gäller Sverige trodde jag det var det enda felet.

    Att Sverige var sämst på att få ner R0-talet till låga nivåer - det har däremot med strategin att göra. Med en lockdown får man ju snabbt ner det, och så går det också upp igen. Sverige försöker ju däremot hålla det lite jämnt på en relativt låg nivå. Klart att det inte blir extrema förändringar.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin