• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2021-01-13 10:43:33 följande:
    Just tyska politiker är kända för att prata i innehållslösa floskler och det tyska språket är väldigt lämpligt om man vill prata obegripligt byråkratspråk. Det är nog i så fall snarare mentaliteten som kan bidra. Tyskar är generellt mer direkta än folk i Norden. 

    Såg just från tysk TV att man har problem, dels med organisationen av vaccinationerna. T.ex. så skickar man ut SMS med kallelse till vaccination med en länk som äldre människor (och det är ju dem som ska vaccineras) inte begriper sig på. Och skolorna skulle ha öppnat i förgår, men det blev ändring i sista minut, nu kan det bli två veckor senare i vissa områden, men det varierar och alla verkar göra olika. 
    Jo, jag var lite ironisk om tyska språkets 'enkla rakhehet' där i inlägget till FGAM

    Men tyskan är i alla fall bättre på att uttrycka tal än danskan som uttrycker tal i tjog och halvtjog - jag har många gånger tänkt om det är så att de också tänker i tjog eller om de tänker i 10-tal så som det i alla fall skrivs.

    Språklig förbistring kan ju uppstå trots att man talar samma språk, det kan säkert bero på att man uppfattar 'den andre' som endera för burdus och direkt eller för försiktig och svävande. 
    AndreaBD skrev 2021-01-13 10:51:16 följande:
    Precis, jag tycker det går inte att säga än om något har funkat bra i ett annat land. I regel kan man ju inte avgöra säkert vad en förbättring exakt beror på. 

    Tegnell var med på en kort frågestund igår på TV och han fick också någon fråga efter om den här förbättringen beror på att man har gjort si eller så (kommer inte ihåg mer exakt) och han sa uttryckligen: Vi vet inte det än, det är väldigt svårt att säga. Och det finns risk för att vi inte ens kommer att veta det om några år. 
    Tegnells ord där uppfattar jag som väldigt direkta och raka - för det är ju precis så det är: att man inte vet med säkerhet.

    Det var tidigare i tråden mycket prat om just sättet olika företrädare för FoHM uttryckte sig och att det inte är klara besked  - men det är som jag ser det en naturlig följd av den stora osäkerhet som fanns och fortfarande finns.

     
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-01-13 20:02:28 följande:
    Intressanta fynd
    www.lunduniversity.lu.se/article/watch-85-cou...
    "The preliminary results show that only 15% of droplets pass through a low-cost surgical mask. In addition, those droplets were usually smaller and could be considered aerosols."
    Kommer du ihåg de infekterade diskussionerna om aerosoler vs luftburen smitta och hur långt aerosoler kunde färdas i jämförelse med droppar under vissa förutsättningar? 

    Vid aerosolbildning ska väl vårdpersonal ha visir då munskydd inte anses räcka som skyddsåtgärd.

    Jag tror det länkats till undersökningar och filmer om dessa maskers påverkan på utsöndring av ev virus genom utandning eller hostning.
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-01-15 19:19:59 följande:
    Med hopp om att ovanstående kan skapa åtminstone lite reflektion om samband och vetenskapliga bevis, fast ingen ännu nått fram.
    Så...

    P1: det är falskt att ökad användning av munskydd ger ökad smitta

    P2: Tegnells råd ger ökad smitta 

    P3: Färre restriktioner gav mindre smitta

    S1: Längre öppettider på vinbaren ger minskad smitta

    Om detta ska skapa lite reflektion om samband och vetenskapliga bevis så .... 

    Vinbaren är visst fortfarande öppen, kanske finns det ett samband Skål
  • Padirac

    FoHMs JC i Ekots lördagsintervju

    sverigesradio.se/avsnitt/1638700

    Mycket av det som diskuteras i tråden och en del som örekommer i media kommenteras nyanserat av JC. Hoppas någon lyssnat eller tar chansen att lyssna här.

    Och här kommer en annan kommentar 

    www.lif.se/forskningsoversikt-coronavirus/kronika-johan-brun-71--21-coronaviruset-kommer-att-fortsatta-att-overraska-2021/

    "Om man betänker att WHO den 14 januari 2020 gick ut med ett uttalande baserat på kinesiska uppgifter om att det är osannolikt att SARS-CoV-2 kan smitta mellan olika individer, förstår man hur svårt det är förutse vad som faktiskt kommer att hända i framtiden."

    "Det dilemma som vi har befunnit oss i beskrevs väl av folkhälsoexperten Raj Bhopal från Storbritannien som konstaterade att vi befinner oss i ”zugzwang”, en position i schack där varje förflyttning är ofördelaktig och varje alternativ måste övervägas oavsett hur obehaglig den är. "

    "Företeelsen att man utan symtom kan vara SARS-CoV-2-infekterad och därmed kan smitta andra utan att var medveten om det, har diskuterats livligt. För att reda ut detta har man i Storbritannien startat projektet ”Operation Moonshot”. I tidigare studier har man haft svårt att urskilja de som har symtom som är väldigt vaga (subkliniska), de som efter provtagning utvecklar symtom några dagar senare (presymtomatiska) och de som fått ett falskt positivt testsvar. Tidigare uppskattningar på 80 procent asymtomatiska har fått justeras ordentligt då femtio procent av de som tidigare fick benämningen asymtomatiska utvecklade symtom närmaste dagarna efter provtagningen och idag tror man att andelen sant asymtomatiska rör sig om cirka 20 procent."

    "Smittöverföringen vid kontakt har i studier visat sig vara mellan 3 och 25 gånger lägre hos asymtomatiska och då den mest smittsamma situationen är att utsättas för en hostattack, förstår man att de utan besvär borde smitta i mindre grad. Rekommendationerna i England är idag att testa individer med symtom då det har större värde för att minska risken för smittspridning i samhället och pågående stora breda testningar inom universitet, skolor och samhällen föreslås stoppas för tillfället."

    "Under spanska sjukan, i likhet med idag, insåg man att trångboddhet var ett bekymmer och idag har man startat ett svenskt forskningsprojekt som ska följa upp hur detta påverkar risken för smittspridning. Man har noterat att hur vi bor skiljer sig åt mellan de nordiska länderna. I Sverige är 15,6 procent av befolkningen trångbodda enligt officiell definition medan motsvarande siffra för Norge är 6,1 procent, Finland 7,7 och Danmark 10 procent. Har vi kanske här en av flera förklaringar till de skillnader som vi sett under det gångna året?"

  • Padirac
    Anonym (Hola) skrev 2021-01-16 19:43:01 följande:
    Det här är intressant och låter rimligt även om det säkert är mer avancerat än så.

    Skulle vara kul att se Belgiens siffror också. Och även få nån jämförelse med befolkningstäthet och användande av gemensamma utrymmen etc.
    Ja, jag har hela tiden sagt att det inte är så enkelt och en del av det jag sagt kände den som läst coronakommissionens första delrapport igen.

    Lyssnade du på lördagsintervjun?  Ingen vet exakt varför cov-sars2 sprids så mycket mer än vinterktäksjukan och influensan - så de åtgärder som vidtagits (i alla fall av en större del av befolkningen) har effekt för att minska  spridningen av andra virus.  Samtidigt ute i europa har alla möjliga åtgärder liten effekt, några få länder med låg smittspridning i våras har fortsatt låg smittspridning, men inte alla.

      
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2021-01-16 19:52:04 följande:
    Sverige passerde Schweiz i torsdags och planerar att passera Frankrike under kommande vecka. Spanien står nästa på tur.

    Först till flockimmunitet genom sjukdom är som välkänt Tegnells masterplan. Död och elände är sekundsärt för en sosse. Förkastligt och inhumant givetvis, men sånt verkar gå hem i Sverige.
    Så du politiserar precis som proctor.. Ja, man får tro att sossarna (i Sverige) har hittat ett sätt att kommunicera med viruset i alla länder utom Finland och Norge och Island och några andra länder som sossarna inte vill eller kommer åt att infektera.

     
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2021-01-16 19:57:57 följande:
    Ja man är fattigare i Sverige och bor således mera trångt. Ett annat sätt att beskriva det är att Sverige är ett u-land. största inkomstklyftorna lägsta medianlönen i norden med bred marginal. Men sossen fortsätter att fantisera om nån "välfärdsstat". Nått som inte existerat i Sverige på över trettio år.

    Avgå LöfvenKräksSkrikandesTomte
    Å fan, du menar att sosseriet försvann för 30 år sedan.. ja, det kan ju stämma.. men vem ska man då skylla på?
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-01-16 21:31:43 följande:
    Nja, inte speciellt övertygande, tyckte jag. Det var mest samma saker som ältades för n:te gången.

    Om avsaknaden av korrelation mellan åtgärder och smittspridning, och hur förbryllande det är:
    Åtgärden i sig ändrar ju ingenting, det som har betydelse är hur bra reglerna följs. Det kan väl inte vara omöjligt att undersöka om det här skiljer sig åt mellan olika länder? Jag minns rubriker om att bara 18%(?) av de smittade i Storbritannien följde reglerna om isolering. Vad skulle siffran vara om man ställde samma fråga i Sverige? Och 30% av folket i Albanien(?) trodde inte på att viruset existerade. Varför skulle man bry sig om att hålla avstånd då? Är åtgärderna frivilliga eller obligatoriska? Hur sker övervakningen? Vad händer om man bryter mot reglerna, ingenting eller dryga böter?

    I Sverige frågar man folk om de följer rekommendationerna, och majoriteten svarar ja på den frågan. Men på senare tid har det visat sig att följa rekommendationerna är ett relativt begrepp. Alla ministrar hävdar bestämt att de har följt alla rekommendationer, medan alla reportrar lika bestämt hävdar att ministrarna har brutit mot dem. Kanske man borde ställa mera detaljerade frågor om vad folk bokstavligen gör och inte gör? Då kanske man äntligen kunde få något slags svar på det stora problemet Vi vet inte vad ökningen/minskningen beror på.

    Att smittspridningen skulle vara beroende av årstid, det hade ingen trott. Varför trodde man inte det? Artikel från 2012:

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509683/

    Human coronavirus infections occur mainly in winter, with a short incubation time [19,23,24]. They are recovered in 3 to 11% of patients sampled with a respiratory tract infection, depending on the studied population and the HCoV strain [19,21,23,24,25].

    Varför drabbades samma länder så hårt en gång till? Jo, för att viruset fanns kvar under sommaren. Var fanns det då? Cirkulerande i befolkningen? Det måste ju ha varit en enorm mängd symptomfria människor som förde smittan vidare i så fall, för antalet bekräftade fall och inlagda på sjukhus var ju väldigt lågt. Det andra alternativet är att man antingen lyckas eller misslyckas i sina åtgärder. Vissa lyckas en gång, men sedan slarvar man. Andra misslyckas två gånger om.

    Och så hade vi samma fråga igen, vad hade man gjort annorlunda ifall man hade förutspått en kraftig andra våg? Åtgärderna hade varit de samma, svarar Johan Carlson. Det här förstår jag inte. Betyder det att man tycker läget är acceptabelt som det är nu?
    Ja, nu är det inte en retoriktävling som JC ställde upp i - han intervjuades och berättade precis som du konstaterar åter igen _allt_du inte vill höra.

    Du får ställa dina tjänster till WHOs förfogande - proctor har enligt egen uppgift kontakter med FoHM, så det är kanske en väg in - det är enligt andra i tråden svågerpolitik och nepotism som styr tillsättandet, så det finns ju inga hinder alls {#emotions_dlg.flower}

    Det är nog inte JC fel att du inte förstår vad han säger, ja inte ditt heller.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-01-16 23:27:30 följande:
    Tja, jag tror att Ekot snarare än WHO skulle kunna ha nytta av mina tjänster. Märkte du inte att det fanns en hel del frågor i texten? Påståendena var sådana som jag har plockat upp i diverse media, mer eller mindre vetenskaplig. Jag har inte genomfört några egna studier på det här området, så jag har inga egna svar att presentera.

    Du förstår tydligen varför FHM säger att man skulle ha gjort likadant även om man hade vetat att vaccin skulle komma / att en andra våg skulle komma. Kan du vara snäll och förklara det då?
    Nej, det är tyvärr inte möjligt{#emotions_dlg.flower}

    Men svaret finns i tidigare inlägg, till exempel ditt inlägg med länken till programmet där Mika Salminen är gäst.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin