• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-23 16:28:26 följande:
    Nu är ju visserligen Tjeckien 6 gånger så befolkningstätt som Sverige, så det vore ju märkligt om de klarade sig bättre än Sverige genom detta.

    Förändrar ju knappast att Sverige är riktigt dåliga.
    Ett  utmärkt exempel på det grunda tänkande som så ofta präglar pangdemismen.

    Ja, Sverige har bara 25 invånare per kvadratkilometer, men Sverige är till ytan ett av Europas största länder och ett där urbaniseringen drivits längst. 85 procent av Sveriges befolkning bor på en dryg procent av landets yta, och ser man till den ytan så har den nästan 1500 invånare per kvadratkilometer.
  • FDFMGA

    Och trenden att det för närvarande är relativt sett färre som dör i Sverige än i EU/UK håller i sig.

    I Sverige har 0,817 promille av befolkningen dött i covid-19 medan motsvarande andel för EU/UK är 0,809 promille.

  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-12-23 22:31:13 följande:
    Förstod du vad jag menade med inlägget som "Ella." inte begrep? Det med solfjädern i? 
    Du kanske ska undvika solfjäderbetraktelserGlad
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-12-23 22:43:19 följande:
    Men det är ju en så utomordentligt överlägsen analogi! Och: sakfråga; förstod du inlägget som "Ella." gick bet på...?
    Ja, men Ella kanske inte har samma koll som jag på att allt solfjädrande syftar på klybans solfjäder.

    Ett krångligt sått att säga att det är fler som säger att munskydd har effekt, än motsatsen - om det nu var munskydd ni avhandlade.

    Solfjädern har visserligen glesnat på dess förtroende för FHM-sida, men anser du verkligen att FHM ska basera sitt arbete, sina bedömningar på Aftonbladets opinionsundersökningar.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-12-23 23:01:39 följande:
    Nej, men det var ju inte heller vad jag pratade om. Jag påtalade att den övervägande delen av solfjädern - majoriteten globalt sett - har en positiv syn på nyttan av munskyddsanvändning. De å sin sidan baserar knappast heller sitt ställningstagande på ABs opinionsundersökningar utan snarare kanske på WHOs. 

    Den glesbefolkade delen av solfjädern kan väl antas vara skeptiker som (kanske) "Ella." och du själv. 

    För övrigt absurt att du anser mitt sätt uttrycka saken på som varande krångligt. Du som kan förstå det helt osammanhängande.
    Krångligt för de som inte är medvetna om att solfjädrandet oftast är ett sätt att göra narr av klybans språk.

    Hur många plågsamt usla parodier på klybans sätt att uttrycka sig finns det inte här i tråden, vid sidan om ett fåtal som är betydligt skickligare och därmed träffsäkrare.

    Av naturliga skäl låter det sig inte göras att undersöka om munskydd utanför artificiella miljöer är effektiva eller inte, för min egen del så nöjer jag mig med att konstatera att effekten lär vara ytterst marginell - om den är positiv eller negativ.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-12-24 07:58:11 följande:
    klybans språk och "åsikter" utgör en väldigt stor portion av den här tråden, hur plågsamt många gånger har inte solfjäder-analogin använts?

    "Ella" med punkten verkar ha lusläst tråden så i hens fall är det nog något helt annat som gör att hen är så generös med frågetecken när hen vill gå i dialog med mig. Men hur som helst så har jag ju genom att svara dig även rätat ut "Ella.":s bryderi. 

    Ja, vi får väl se. Det bör bli åtminstone något lättare att utvärdera om munskydden gör någon skillnad i kollektivstrafiken under de klockslag som de är påbjudna. 
    AndreaBD skrev 2020-12-24 00:07:27 följande:
    Precis, det tänkte jag också. Jag tror inte ens att jag har någon talang till att vara lyrisk. Eller benägenhet. Jag är inte direkt känslomänniska. 
    Naturligtvis givet de begränsningar på området som du själv nämner här. Och även om du inte annars är någon känslomänniska så tycker i alla fall jag att du varit väldigt salvelsefull, entusiastisk och passionerad i din mycket lojala backning av den svenska strategin. 
    Det blir nog ganska svårt att utvärdera om det blir trängre i kollektivtrafiken när munskyddsrekommendationen gäller jämfört med hur det hade förhållit sig på samma tider och platser utan rekommendation - men visst en god gissning kan de väl komma med från SL

    Att utvärdera om det har någon positiv effekt för minskad smittspridning eller negativ effekt eller rentav ingen effekt överhuvudtaget låter sig förstås inte göras.
  • FDFMGA

    Angående jular är jag inte så selektiv -så jag önskar alla en God Jul!

  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-12-24 16:08:39 följande:
    Ja, det borde du. Det kallas desinformation annars.
    AndreaBD skrev 2020-12-24 12:48:08 följande:
    Precis. Jag tänkte också det... snacka om selektiv. 
    Precis. Sådan är jag. Selektiv med vilka jag gillar och inte, jag ser ingen anledning att hyckla i det här sammanhanget. 
    Svårt att avgöra hur representativ din inställning är för kritikerkåren som helhet.

    Själv anser jag att man bör skilja mellan sak och person och att det inte finns någon som helst anledning att inte önska "Allt gott"  till människor vars åsikter man inte delar - än mindre vara så njugg att man bara önskar kompisar en god jul.

    Jag tror att det också är en inställning som motverkar avarter av oförmåga att skilja sak och person, alltså näthat som bottnar i åsiktsskillnader.

    Dessutom så anser jag att det vore småaktigt av mig att inte önska dig och alla andra i tråden en god jul.

    God Jul!

    Tomte
  • FDFMGA
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-24 23:04:36 följande:
    Att den är intetsägande är lika förvånande som att den publiceras.
    Det förvånar inte att du upplever det som förvånade att den publiceras.

    Mig förvånar det inte att Di ber om en julkrönika från årets mest omtalade svensk, inte heller är det förvånande att krönikan är rätt återhållsamt skriven - mest kontroversiellt är väl förmodligen det Tegnell skriver om vaccinen - att han inte tror att vi kommer att uppnå flockimmunitet tack vare dem, utan att vi i stället kommer att få leva med och anpassa oss till viruset.

    Man kan inte få allt ens när det är jul: Jag skulle gärna vilja veta vad han tycker om Björn & Annika. Vad han tror det är som driver dem. I Annikas fall gissar jag att hon blev purken redan på ett tidigt stadium, när Tegnell sa ifrån om hennes syn på att Sverige borde försöka uppnå flockimmunitet. Det är lätt att glömma att hon initialt förespråkade detta.

    Det är nog inte lätt för en åldrande, före detta statsepidemiolog, att bli tillrättavisad av sin efterträdare
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin