• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Proctor) skrev 2021-01-01 23:55:55 följande:
    och vad är det för konstigt med det. Tror du fondförvaltaren kommer strypa produktionen av Volvo-bilar?
    Kanske en röststark ägare ser till att sälja Volvo till en ny ägare?  Kanske en röststark ägare inte vill satsa på r&d utan vill att företaget skall fortsätta sälja skrivmaskiner eller kameror med filmrullar  och samtidigt hålla utdelning uppe vill att företaget skall göra omfattande besparingsprogram så att det inte ens bidde en túmmetott kvar  

    Detta är inget konstigt - det är ju preci det jag skriver redan tidigare, styrelsen får direktiv från ägare och VD + ledning genomför styrelsens beslut.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-03 13:38:12 följande:
    Ok, som tidigare då. Ja det blir nog lite olika resultat beroende på om man inkluderar Norge, San Marino etc eller inte, men hur man än räknar är det ju illa både i Sverige och på andra håll. 

    Och nog är det lite märkligt att Sverige rapporterar så sällan, i en del andra länder jag kollar på, har dom uppdaterade siffror varje dag, helgdagar också. 

    Det kanske skiljer sig från region till region i Sverige, men någon vän till mig i Sverige var förvånad över att vi både testat oss och fått resultat på en helg. Det hände inte där dom bodde. Tycker att det borde vara billigare för Sverige att testa etc på helger också, än att vara senare med att Identifiera smittade. Förutom andra fördelar förstås. 
    Sverige testar och lämnar resultat till testade under helger. Jag vet personligen (även om det inte var jag som testats) att detta skett denna helg.

    Det är väl bra att skilja på testning och besked till testade och rapportering/sammanställning av testresultat - om inte annat för att inte missförstå hur samhället fungerar i Sverige.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-03 14:14:57 följande:
    Ok då är det väl olika inom olika regioner i Sverige. I regionen där min kompis bor, varken testar man eller ger resultat på helgen, så var det i alla fall för 3 veckor sedan.
    Den sista meningen förstår jag inte riktigt ... ja, det är skillnad på testning, besked till testade och offentliga rapporter om resultat ... så är det i alla länder naturligtvis. Vad menar du?
    Först skriver du att det är konstigt att Sverige rapporterar sällan  - och sen att din vän sagt att man inte testar under helger, i alla fall inte för 3 veckor sedan.

    För den som inte vet hur det fungerar kan det vara lätt att tro att du kopplar samman rapportering/sammanställning  med när och hur testning går till, speciellt som du säger att det borde vara billigare att testa löpande också under helger förutom andra fördelar - när testning alltså faktiskt sker löpande och de fördelar och besparingar du tänker skulle komma faktiskt kommer.

    Så frågan är kanske vad du menade med det du skrev?
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-03 13:38:12 följande:
    Ok, som tidigare då. Ja det blir nog lite olika resultat beroende på om man inkluderar Norge, San Marino etc eller inte, men hur man än räknar är det ju illa både i Sverige och på andra håll. 

    Och nog är det lite märkligt att Sverige rapporterar så sällan, i en del andra länder jag kollar på, har dom uppdaterade siffror varje dag, helgdagar också. 

    Det kanske skiljer sig från region till region i Sverige, men någon vän till mig i Sverige var förvånad över att vi både testat oss och fått resultat på en helg. Det hände inte där dom bodde. Tycker att det borde vara billigare för Sverige att testa etc på helger också, än att vara senare med att Identifiera smittade. Förutom andra fördelar förstås. 

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-03 15:42:48 följande:
    Att koppla ihop rapporteringen med hur testningen går till, skulle väl vara snudd på konspirationsteori ...

    Önskereprisen, jag menade -
    1. Jag tycker det är märkligt att Sverige rapporterar så sällan. 
    Det borde vara bra för myndigheterna att få aktuella siffror hela tiden, och folk i allmänhet är, av förklarliga skäl, livligt intresserade att få uppdaterade siffror. 
    Det skulle även sända en signal av att detta tas på allvar och att folk blir informerade ofta.

    2. Om nu Sverige inte testar och ger testresultat på helger (i alla fall i vissa regioner), tycker jag det är konstigt. Det kostar mer med personal på helger, men det borde uppvägas av nyttan av att smittade identifieras tidigare, och leder dessutom antagligen till lägre kostnader på sikt för samhället, i form av färre smittade (färre människor som inte vetat om att de smittat och varit oförsiktiga). Dessutom borde testkapaciteten öka med tester 7 dagar i veckan isf 5.
    Det är ju bra om det faktiskt testas, meddelas resultat och smittspåras även på helgen i (de flesta?) regionerna. Min vän som berättade att det inte gjordes är specialutbildad sjuksköterska och har full koll på detta, men situationen kan ju ha ändrats även där, får vi hoppas. 

    Är fortfarande osäker på hur du fått för dig att jag på något sätt kopplat ihop 1 och 2 ovan. 1+2 = förstår inte hur samhället fungerar ... ja, ja, skit samma, men nu förstår du eventuellt vad jag menade. 



     
    ja, det vore ju onekligen konstigt att komma med ett kontrafaktiskt värdepåstående och dra växlar på ihopblandning mellan olika verksamheter  - det är bra förslag du kommer med, men du är troligen sist på bollen och detta görs redan, det kan säkert variera med region och belastning för tillfället. 

    Om jag kommer ihåg vad som berättats på pressträffarna rätt så är inte alltid administrativ personal för registrering i systemen  i tjänst under helger, det betyder inte att det andra arbetet inte fortsätter enligt plan.

    Regionerna har en eller några smittskyddsläkare som troligen inte är direkt inblandade i vare sig utförande av testning eller kontroll att näringslivet eller annan verksamhet följer ansvisningar och råd, dagliga variationer i antalet smittade är mindre intressant än trender för dem och myndigheterna. Day-to-day work sköts av vårdpersonal, smittspårare, testpersonal, hälsoinspektörer som har mindre intresse av statistik för sina arbetsuppgifter 

    Allmänheten var tidigare i år oändligt less på dessa dagliga rapporteringar eftersom det inte var någon skillnad från dag till dag. Men visst vore det trevligt att kunna läsa rapporterna om läget varje dag - nu är det ju bara tis-fredag det uppdateras och pressträffarna är mer sällan.  
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-01-04 22:20:59 följande:
    Fyra av myterna som behandlas i debattinlägget är fakta. Ventilation, munskydd, presymptomatisk smitta, barns smittsamhet. Personerna bakom insändaren anser att de här fyra faktorerna har betydelse för smittspridningen. FHM däremot har under en lång tid gått ut med att de här faktorerna inte är något man behöver bry sig om, och forskare som har varit av en annan åsikt har av Tegnell avfärdats med att de är hobbyepidemiologer. Vad kan Tegnell då tänkas anse om andra länders stats/chefsepidemiologer som delar de svenska hobbyepidemiologernas åsikter om de här faktorernas betydelse för smittspridningen?

    Var i debattinlägget kommer rädslan in? Menar du att känslor ligger bakom tolkningen av vetenskaplig data? Om man i så fall utgår ifrån att rädsla har styrt epidemiologerna i många andra länder, vilken känsla har styrt FHM i Sverige? Likgiltighet?
    Jag tror både du och de där experterna behöver prata med en ventilationsexpert och läsa de krav som byggnormen, miljöbalken och  FoHMs ställer på ventilation i olika typer av byggnader.

    Experternas generaliserande påståenden om ventilationsmytn är tyvärr inte mycket mer värt än det där papperet som en av skribenterna i tråden ville ersätta FoHM med

    WHO säger att både barn och asymptomatiska smittar i väldigt liten omfattning, och om du kollar på FoHMs sida om de data de har om var smittspridningen har förekommit under olika tider under pandemin ser du att de råd och åtgärder FoHM föreslagit har varit anpassade till rådande smittspridning och aktuellt vetenskapligt kunskapsläge.

    Att du hackar på Tegnell utan kunskap om de saker du tar upp stärker inte din trovärdighet. - läs på istället för att hacka på enskilda personer. Kunskapen finns där ute, lätt tillgånglig för alla som vill veta hur det funkar.

      
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-01-04 18:05:08 följande:
    Jag har för min del inget behov av någon daglig myndighetsgemensam pressträff men jag tycker (och trodde) att det var självklart att ha en daglig uppdatering av information om hur spridningen av sjukdomen och antalet inläggingar på sjukhus fortgår när läget förändrats till det sämre. Jag tycker att det är obegripligt att de inte går ut med sådant precis hela tiden särskilt när följsamheten i befolkningen sjunkit. 
    Jag läste att det i perioder i olika regioner varit brist på personal för att föra in testresultat i systemen. Övrig tillgänlig personal har ägnat sig åt testning och smittsprining eller vård av sjuka.

    Pandemin har blottat vårdens brister, hur underdimensionerad och fragmentiserad den är med olika ansvar och vårdgivare. I hela världen är Covid-19 en vårdkris - också i Sverige.

    I mitt yrke finns det tydliga strategier hur kriser ska hanteras och en av punkterna är att skilja på åtgärder och kommunikation i betydelsen att viss personal hanterar kommunikation och annan personal hanterar åtgärder.  Genom att separera dessa roller kan de som arbetar med åtgärder arbeta ostört för att minimera de skador som krisen skapar.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2021-01-04 23:07:54 följande:
    Varför mansplainar du självklarheter i ena meningen för att gapa rappakalja i nästa?

    Att du inte förstått strategin, eller ens vad strategi är; har aldrig var mer tydligt. Även ministerstyre har du fått om bakfoten. Du tror att regeringen är som kungen och inte har några befogenheter alls. Vill du avskaffa regeringen?

    Eftersom Löfvén är som vilken menlös vänstermupp som helst är det klart att det inte spelar någon roll om han besöker shoppingcentret eller vinbaren, med 14 livvakter i släptåg.

    Löfvén ska bort för att han är en inkompetent svetsare.

    Regeringen satte Sverige i ett läge där vi hade noll pandemiberedskap. Det är kanske det som är vår strategi? Noll beredskap och virrigt agerande. Kan det vara något?

    Ja, när vi når flockimmunitet framåt midsommar så kommer jag hävda att vi har det.

    Jag har då aldrig hyllat Ungern. Tycker tvärtom att det är makalöst att Sverige jämförs med dem. Vi borde jämföras med våra nordiska grannar. 
    mansplainar : är du allvarlig eller   

    Lite generaliserade negativiteter om män.Kräks
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2021-01-04 23:07:54 följande:
    Varför mansplainar du självklarheter i ena meningen för att gapa rappakalja i nästa?

    Att du inte förstått strategin, eller ens vad strategi är; har aldrig var mer tydligt. Även ministerstyre har du fått om bakfoten. Du tror att regeringen är som kungen och inte har några befogenheter alls. Vill du avskaffa regeringen?

    Eftersom Löfvén är som vilken menlös vänstermupp som helst är det klart att det inte spelar någon roll om han besöker shoppingcentret eller vinbaren, med 14 livvakter i släptåg.

    Löfvén ska bort för att han är en inkompetent svetsare.

    Regeringen satte Sverige i ett läge där vi hade noll pandemiberedskap. Det är kanske det som är vår strategi? Noll beredskap och virrigt agerande. Kan det vara något?

    Ja, när vi når flockimmunitet framåt midsommar så kommer jag hävda att vi har det.

    Jag har då aldrig hyllat Ungern. Tycker tvärtom att det är makalöst att Sverige jämförs med dem. Vi borde jämföras med våra nordiska grannar. 
    Anonym (Proctor) skrev 2021-01-03 18:55:06 följande:
    Haha - när medlöparna blir mer lojala än regeringen själv.
    Lite politisering igen...

    Lite blandning av korten igen...

    Lite mer om 'medlöpare' igen...

    Verkligen ...

  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2021-01-04 23:07:54 följande:
    Varför mansplainar du självklarheter i ena meningen för att gapa rappakalja i nästa?

    Att du inte förstått strategin, eller ens vad strategi är; har aldrig var mer tydligt. Även ministerstyre har du fått om bakfoten. Du tror att regeringen är som kungen och inte har några befogenheter alls. Vill du avskaffa regeringen?

    Eftersom Löfvén är som vilken menlös vänstermupp som helst är det klart att det inte spelar någon roll om han besöker shoppingcentret eller vinbaren, med 14 livvakter i släptåg.

    Löfvén ska bort för att han är en inkompetent svetsare.

    Regeringen satte Sverige i ett läge där vi hade noll pandemiberedskap. Det är kanske det som är vår strategi? Noll beredskap och virrigt agerande. Kan det vara något?

    Ja, när vi når flockimmunitet framåt midsommar så kommer jag hävda att vi har det.

    Jag har då aldrig hyllat Ungern. Tycker tvärtom att det är makalöst att Sverige jämförs med dem. Vi borde jämföras med våra nordiska grannar. 
    Det är mer än 10 år sedan lagarna för den civila beredskapen inte fick stöd i riksdagen.  Vet du vilka som inte stödde förslagen?

    Det är mer än 10 år sedan riksdagen trodde att en privatiserad apoteksmarknad skulle tillhandahålla beredskapslager av nödvändig medicin och material.

    Du kan ju jämföra vad du vill, men det är inte säkert  arr jämförelsen betyder det du tror att den betyder.

    Uppenbarligen kan inte Sverige jämföras med sina närmaste grannar om man vill ha vettiga resultat från jämförelserna - av fler olika skäl. Det är fler faktorer som skiljer trots att det geografiska läget är i samma område.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2021-01-05 08:39:42 följande:
    Aha, det finns en massa ord som man inte får använda?
    Du får använda vilka ord du vill  - och jag få tolka och beskriva dem som de är.
    Anonym (Proctor) skrev 2021-01-05 08:50:33 följande:
    Självklart kan en privatiserad marknad lösa den uppgiften. Men en privat marknad kommer aldrig tillhandahålla oefterfrågade produkter. Därmed måste den efterfrågan skapas.

    Du försöker som vanligt politisera genom att skylla dagens problem på en regering från 10 år sedan. Detta beror enbart på att den regeringen hade en färg som du inte gillar. 

    Jag bara konstaterar att regeringen som sådan gör ett riktigt dåligt jobb. Tidigare regeringar går inte fria från denna kritik. Det är egentligen samma skit oavsett vem som regerar. Alla partier är dåliga. Det är bara grader i helvetet.

    Sen, hur fan kan man regera landet i 6 år utan att rätta till uppenbart jättedåliga beslut av tidigare regeringar? Antingen tar man ansvar och rättar till det som är dåligt, eller så håller man käften.

    Solklart att Sverige inte kan jämföras med länder som bedriver en vettig politik. 
    Du har viss inte läst eller förstått det jag skrivit - du påstår att det är dagens regering, jag påstår att det är systemet som sådant som är kraftigt stukturrationaliserat, decentraliserat och med omfattande självstyre som skapat de förutsättningarna.

    Du vill politisera, jag vill peka på systemfunktioner. 

    Om du lever i tron att en regering -  där ett parti inte har ensam majoritet  - kan vända hela styrelseskick och förvaltning på ända och reformera allt på 6 år så har du enligt mig en djupt förenklad bild av samhälle, riksdag, regering, myndigheter, regioner ... 

    Att du tror att det är ett dags-politiskt problem pga sittande regering tror jag inte att någon missat, men jag säger att du har fel och har återkommande förklarat än det ena än det andra som du faktiskt tagit till dig.


Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin