Allmän tråd om matlagning
Allmän tråd om matlagning, tips kring mat, matvaror och matlagning.
Allmän tråd om matlagning, tips kring mat, matvaror och matlagning.
Dagens tips: Lägg lite bött hushållspapper under skärbrädan så ligger den still....
Kylen gapar tom. Till veckan ska jag veckohandla. Vad äter ni till vardags? På helgen? Söker lite inspiration på nya recept. Har mycket köttfärs och oxkött typ grytbitar hemma efter ett inköp av en köttlåda. Kom med förslag!
Pulled pork, är extremt enkelt, sköter sig själv.
Går äta med tortilla, ris eller potatis, och är modern mat och bör uppskattas.
Min PP gör jag med cajunkryddblandning, bryner, i grytan och bottnar med lök, vitlök och morot.
1msk vatten och 1msk äppelcidervinäger.
Tar ca 4h i ugnen på 125grader.
Dock måste man testa köttet om det är klart innan man tar ut det.
Och gör med nått som en del kallar gaffeltestet.
Som går ut på att du trycker en gaffel mitt uppe på köttbiten.
Är det som en studsboll, så är det mer än 1h kvar.
Är den mjuk, så är det mindre än 1h kvar.
Och när den går i tre delar i princip, så är det klart.
Om jag äter den som carnitas/tacos, så brukar jag reducera ned spadet(mixa löken och vitlöken, tar brot morötter) och skicka i en skvätt rödvin som även den reducerar.
Och detta häller jag sen över det rivna köttet, jag brukar rensa bort det lilla fett som är kvar och hinnorna mellan.
Men även göra sås och potatis blir gott.
Se till plocka ur morötterna åtminstone, då det blir för sött annars.
Semestern har varit dyr och nu är lyxen slut har vi i familjen bestämt. Ska vi dela med oss av GODA och billiga rätter el rätter med få ingredienser (ofta är det alla småbrukar) som gör det dyrt.
Detta ska jag laga i helgen. Billigt och gott. Ökar mängden spenat och köpet den fryst.
www.koket.se/linscurry-med-spenat
Vet inte vad jag ska säga nu, om jag säger det är extremt enkelt, så är det extremt enkelt.
Så ingen överkurs överhuvudtaget.
Du kanske blev förvillad av alla varianter du kunde göra av ett tillagningssätt.
Så istället att du stirrar på de andra sätten också, så plocka ut en, och tänk inte på de andra.
Jag berättar grunden igen, som är så god att det går äta upp som den är i grytan om man så vill.
Och om du vill ha en inriktning så kan jag berätta den också, som inte är det allra minsta svårt.
1 En hel fläskkarré bit ~1kg.
2 Krydda med cajunkrydda(som är grillkrydda liknande, som man kan använda till allt nästan) www.matklubben.se/recept/cajun_kryddblandning_90871.html
3 Bryn på alla sidor.
4 I en ugnssäker gryta, eller form med folie, men först grundat med en lök i klyftor, en morot och ett gäng hela vitlöksklyftor köttet på detta.
Även 1 msk vatten och 1 msk äppelcidervinäger, lock/folie på.
5 125 grader i ~4-5h.
6 Klart när karrén delar sig i tre delar med gaffel, känner man motstånd när man trycker på gaffel, så krävs lite tid till.
Vill du ha nån av varianterna sen, så bara hojta, men detta ska inte falla på för du tror det är svårt eller besvärligt.
Det är allt annat än svårt och besvärligt.
Även så är det extremt icke arbetsintensivt.
En rätt man kan slänga in i ugnen när man går till jobbet, och så är det klart när man kommer hem.
Men 8-10h, så får man sänka tempen till ~90 grader.
Detta är galet gott och enkelt.
Kör man den i grillen, så blir det säkert tio gånger godare, men nu börjar det bli lite besvärligt.
Så den kan jag förstå man skippar, och tar väldigt lång tid.
Men fy satans vad gott det är, sjukligt gott.
Det är väl för du inte har använt en såspåse
Jag kan meddela jag är värre, fast bara med 5år mer.
Hade köpt mig en bea på påse, var som snabbmat när man har riktigt bråttom.
Slutade med jag använde en av tre påsar, och 7-8år efter bästföredatumet gick ut, så tänkte jag kanske jag kommer använda den.
Och 5 år senare, så insåg jag aldrig kommer använda en sådan någonsin mer.
Och detta var i vevan man började få bea på burk, som faktiskt smakade en del bea.(innan var det bara den frysta ifrån Findus som smakade bea)
Sen pimpar jag alltid upp bean på burk, då är den kusligt lik en riktig bea.
Det är bara konsistensen som inte blir rätt då.
Jo, ni som använder färsk dragon, sluta köp dom värdelösa krukorna.
Och köp inlagd dragon i vinäger, är riktigt bra smak på den.
Och vida överstiger den på kruka.
Aldrig testat den så, men borde gå låta den rinna av och sen skölja den lätt.
Nu kan jag inte ditt recept, men vinägern går ju neutralisera med mini mängdsocker.
Dock smaken på denna dragonen vida överstiger dessa dragonkrukor med mil, personligen blev jag lycklig att hitta dragon som går använda året om.
Annars var jag mer begränsad till säsongen, vilket jag nu inte är.
Dock finns ju det inget som slår en bra dragon som är plockad direkt ifrån växtplatsen.
Har ett laxrecept som ska på grillen, som är galet gott(eftersom du pratade lax).
Är enkelt, soja, lönnsirap, lök och vitlök i såsen, som penslas på laxen.
Sen använder man en stängd grill och indirekt värme, och med rökträd.
Jag brukar köra äpple, men andra mildare rökträ går väl bra också.
Jag steker den dock inte som i klippet, utan har den på indirekt direkt, så får röken chans att penetrera köttet.
Enda som kan vara trixigt har jag märkt, är vad man använder för soja, och då att alla är olika.
Jag kör Yamasa, som är en japansk soja, som är mindre salt och går ta mer av.
Och tror man ska hålla sig till den Japanska.
Det funkar sen med den billiga lönnsirapen, det blir en rätt dyr rätt om man ska ta den dyr.
Men en kombo är nog inte fel.
Aldrig testat den så, men borde gå låta den rinna av och sen skölja den lätt.
Nu kan jag inte ditt recept, men vinägern går ju neutralisera med mini mängdsocker.
Dock smaken på denna dragonen vida överstiger dessa dragonkrukor med mil, personligen blev jag lycklig att hitta dragon som går använda året om.
Annars var jag mer begränsad till säsongen, vilket jag nu inte är.
Dock finns ju det inget som slår en bra dragon som är plockad direkt ifrån växtplatsen.
Har ett laxrecept som ska på grillen, som är galet gott(eftersom du pratade lax).
Är enkelt, soja, lönnsirap, lök och vitlök i såsen, som penslas på laxen.
Sen använder man en stängd grill och indirekt värme, och med rökträd.
Jag brukar köra äpple, men andra mildare rökträ går väl bra också.
Jag steker den dock inte som i klippet, utan har den på indirekt direkt, så får röken chans att penetrera köttet.
Enda som kan vara trixigt har jag märkt, är vad man använder för soja, och då att alla är olika.
Jag kör Yamasa, som är en japansk soja, som är mindre salt och går ta mer av.
Och tror man ska hålla sig till den Japanska.
Det funkar sen med den billiga lönnsirapen, det blir en rätt dyr rätt om man ska ta den dyr.
Men en kombo är nog inte fel.