• Tom Araya

    Allmän tråd om matlagning

    Allmän tråd om matlagning, tips kring mat, matvaror och matlagning.

  • Svar på tråden Allmän tråd om matlagning
  • MammaBella
    Vixen90 skrev 2017-08-06 02:53:53 följande:
    Angående sås:

    Citygross färdiga kalla bearnaise är god. Tillagas inte alls. Bra att ha hemma.

    En utmärkt kall vitlökssås gör man på 1 burk naturell creme fraiche, 2-3msk sweet chilisås och så många vitlöksklyftor man törs. Tar knappt 10 min. Bara svänga ihop.

    Annars är Jensens whiskysås god. Värmes med grädde. Snabbt och lätt.

    Alternativ 4 är en snabb varm sås på 1msk röd pesto, 2-3dl grädde och lite köttbuljong/fond (och hackade soltorkade tomater om man orkar.)

    Sås är liksom all mats mittpunkt. Det är det viktigaste. Det mesta som är halvtråkigt går ju ner med en grym sås till. Jag älskar sås! Lycka till!
    Citygross bea ska vi ha ikväll till marinerade fläskkarrén. Första gången jag provar den
  • Vixen90
    MammaBella skrev 2017-08-06 16:40:16 följande:

    Citygross bea ska vi ha ikväll till marinerade fläskkarrén. Första gången jag provar den


    Jag har en chilibea i kylen från citygross. Hoppas den är lika god. Den har jag inte provat förut. Kanske testar den idag, annars blir det nästa vecka Men den vanliga är klart godkänd
  • Aniiee
    Pellelilla skrev 2017-08-06 14:45:46 följande:

    Kylen gapar tom. Till veckan ska jag veckohandla. Vad äter ni till vardags? På helgen? Söker lite inspiration på nya recept. Har mycket köttfärs och oxkött typ grytbitar hemma efter ett inköp av en köttlåda. Kom med förslag!


    Min grundmatsedel:
    Måndag: Chark eller pasta
    Tisdag: fisk
    Onsdag: Köttfärs
    Torsdag: Soppa
    Fredag: Kyckling
    Lördag: Paj eller gratäng
    Söndag: Köttbit (typ stek, kotletter....) eller gryta

    Släng in 1-3 efterrätter (ink. ev lördagsgodis) så har man en bra grund att stå på.

    Kan återkomma med något mer exakt senare.
    Litter your world with your gems of thoughts and deeds
  • Anonym (mor)

    Pratade just med min dotter om min födelsedag nu i augusti och att mina båda döttrar med pojkvänner kommer hit till mig då och jag ska bjuda på lunch! Jag tycker det ska bli jättetrevligt MEN när jag tänker på vad jag ska laga så är det TOMT! Ingenting händer i min hjärna. Jag är usel på mat och matlagning Något tips på en ENKEL lunch som ändå signalerar omtanke och god vilja?

  • Aniiee
    Anonym (mor) skrev 2017-08-06 19:30:39 följande:

    Pratade just med min dotter om min födelsedag nu i augusti och att mina båda döttrar med pojkvänner kommer hit till mig då och jag ska bjuda på lunch! Jag tycker det ska bli jättetrevligt MEN när jag tänker på vad jag ska laga så är det TOMT! Ingenting händer i min hjärna. Jag är usel på mat och matlagning Något tips på en ENKEL lunch som ändå signalerar omtanke och god vilja?


    Din födelsedag, du bestämmer. I min familj är vi helt överens om att den som fyller år ska skämmas bort/ska skämma bort sig själv och alla andra får helt enkelt finna sig i att det inte är DERAS födelsedag.

    Mitt tips ändå är att du gör den här kycklingröran, som kan serveras kall eller varm med bröd eller pasta, så kan du välja efter väder om det blir varm eller kall mat:

    Bena ur och grovhacka 1/2-1 grillad kyckling. Hacka och stek 1 pkt bacon (häll av så det hinner svalna medan du gör resten). Strimla ca 20 cm purjolök. Hacka 1/2-1 rödlök. Skölja av 1 bit (ett paket) fetaost och mosa ihop med 1 stor creme fraiche (5 dl). i en stor skål. Peppra, ha i lite paprikapulver och 2 pressade vitlöksklyftor. Rör ordentligt, häll i alla andra ingredienser, och rör så allt blandas. OM du vill och tycker om kryddig mat kan du ha i en liten hackad chili också.

    3 serveringsförslag:
    Köp ett paket Jubileumskaka (polarbröd), varva bröd och röra så det är röra högst upp, häll på riven ost efter behag och grädda i ugnen tills det fått fin färg., ca 225 grader, ca 10-15 minuter. Servera som varm smörgåstårta.

    Servera med valfri pastasort. Både kall och varm går, Röran värms bäst direkt i den nykokta pastan.

    Servera kall på baguette, ciabatta eller i tunnbröd.
    Litter your world with your gems of thoughts and deeds
  • Aniiee

    Eftersom jag ändå står i köket slänger jag in detta lilla super-enkelt-att-komma-ihåg-pannkaksrecept:

    Vispa ihop lika många ägg som dl mjöl som dl mjölk. Släng i lite socker och salt. Hä i dubbelt så många gram smält smör eller ml olja som antal dl mjöl. Späd med mer mjölk eller mineralvatten till lagom smetkonsistens (ca 1/3 av dl mjölk oven). Grädda plättar eller pannkakor och servera med sylt och grädde, smör och socker, citron och socker eller kakao och... eh.... socker!


    Litter your world with your gems of thoughts and deeds
  • klyban
    Aniiee skrev 2017-08-05 16:33:49 följande:
    Jag vet inte varför du uppfattar mig som dryg, så det blir svårt att svara på.

    Det är väl för du inte har använt en såspåse Flört


    Jag kan meddela jag är värre, fast bara med 5år mer.
    Hade köpt mig en bea på påse, var som snabbmat när man har riktigt bråttom.
    Slutade med jag använde en av tre påsar, och 7-8år efter bästföredatumet gick ut, så tänkte jag kanske jag kommer använda den.
    Och 5 år senare, så insåg jag aldrig kommer använda en sådan någonsin mer.
    Och detta var i vevan man började få bea på burk, som faktiskt smakade en del bea.(innan var det bara den frysta ifrån Findus som smakade bea)
    Sen pimpar jag alltid upp bean på burk, då är den kusligt lik en riktig bea.
    Det är bara konsistensen som inte blir rätt då.

    Jo, ni som använder färsk dragon, sluta köp dom värdelösa krukorna.
    Och köp inlagd dragon i vinäger, är riktigt bra smak på den.
    Och vida överstiger den på kruka.


    hur många meter var det?
  • klyban
    Aniiee skrev 2017-08-06 01:38:31 följande:
    Tips från coachen. Frys INTE 2.4 kg köttfärs i ett enda stort block.....

    Hehe, kör själv ~800g plattor, kanske runt 2-3cm tjocka.
    Men man får packa väl om man ska ha det länge i frysen, då det frystorkar extra snabbt när man gör så.


    hur många meter var det?
  • Aniiee
    klyban skrev 2017-08-08 15:56:44 följande:

    Det är väl för du inte har använt en såspåse Flört


    Jag kan meddela jag är värre, fast bara med 5år mer.
    Hade köpt mig en bea på påse, var som snabbmat när man har riktigt bråttom.
    Slutade med jag använde en av tre påsar, och 7-8år efter bästföredatumet gick ut, så tänkte jag kanske jag kommer använda den.
    Och 5 år senare, så insåg jag aldrig kommer använda en sådan någonsin mer.
    Och detta var i vevan man började få bea på burk, som faktiskt smakade en del bea.(innan var det bara den frysta ifrån Findus som smakade bea)
    Sen pimpar jag alltid upp bean på burk, då är den kusligt lik en riktig bea.
    Det är bara konsistensen som inte blir rätt då.

    Jo, ni som använder färsk dragon, sluta köp dom värdelösa krukorna.
    Och köp inlagd dragon i vinäger, är riktigt bra smak på den.
    Och vida överstiger den på kruka.


    haha, kanske det =P
    Litter your world with your gems of thoughts and deeds
  • klyban
    Anonym (mor) skrev 2017-08-06 19:30:39 följande:
    Pratade just med min dotter om min födelsedag nu i augusti och att mina båda döttrar med pojkvänner kommer hit till mig då och jag ska bjuda på lunch! Jag tycker det ska bli jättetrevligt MEN när jag tänker på vad jag ska laga så är det TOMT! Ingenting händer i min hjärna. Jag är usel på mat och matlagning smile4.gif Något tips på en ENKEL lunch som ändå signalerar omtanke och god vilja?

    Pulled pork, är extremt enkelt, sköter sig själv.
    Går äta med tortilla, ris eller potatis, och är modern mat och bör uppskattas.

    Min PP gör jag med cajunkryddblandning, bryner, i grytan och bottnar med lök, vitlök och morot.
    1msk vatten och 1msk äppelcidervinäger.
    Tar ca 4h i ugnen på 125grader.
    Dock måste man testa köttet om det är klart innan man tar ut det.
    Och gör med nått som en del kallar gaffeltestet.
    Som går ut på att du trycker en gaffel mitt uppe på köttbiten.
    Är det som en studsboll, så är det mer än 1h kvar.
    Är den mjuk, så är det mindre än 1h kvar.
    Och när den går i tre delar i princip, så är det klart.

    Om jag äter den som carnitas/tacos, så brukar jag reducera ned spadet(mixa löken och vitlöken, tar brot morötter) och skicka i en skvätt rödvin som även den reducerar.
    Och detta häller jag sen över det rivna köttet, jag brukar rensa bort det lilla fett som är kvar och hinnorna mellan.
    Men även göra sås och potatis blir gott.
    Se till plocka ur morötterna åtminstone, då det blir för sött annars.


    hur många meter var det?
Svar på tråden Allmän tråd om matlagning