• Sälma Riit

    Gravid efter IVF hösten 15

    Hey.orange skrev 2016-02-04 19:39:38 följande:
    Bebis på köpet!
    Jag kom på frågan jag undrade i natt och det var om man kommer få gå på fler UL. Men frågade några kollegor, och det verkade inte så, om man inte själv ville...
    De verkar ha tagit bort det obligatoriska i v 32 för ivf-föräldrar men det vill min bm att vi ska göra och det tackar vi för.
  • Sälma Riit
    Gweny skrev 2016-02-04 16:56:48 följande:
    Exakt! Låt oss få bestämma själva över hur vi ska göra med våra livssituationer.

    Vi lever väldigt jämställt här hemma ändå, så löjligt arugument.

    Och som du säger...inte lätt för egenföretagare.
    Ni får faktiskt bestämma precis hur ni vill göra! Ingen tvingar någon till något! Att det finns regler om hur skattemedel betalas ut är inga som helst konstigheter och jag tror att du och alla andra här håller med om att fem års betald föräldraförsäkring är orimligt även om någon skulle vilja det för att det passade deras livssituation bäst.

    Så du och fin man bestämmer helt själva, men ni kan kanske inte få betalt för allt.
  • Sälma Riit
    Hoppsan2016 skrev 2016-02-04 21:41:52 följande:
    Fast då kan man inte säga att man väljer själv eller hur?
    Jo, det tycker jag. Allt har sina begränsningar ekonomiskt men valet är ert. Ibland låter det på folk i debatten som om pengarna är deras men att de inte får ut dem för att mannen av någon anledning inte kan vara hemma. Men det hade ju lika gärna kunnat vara så att man minskat på antalet månader totalt. Bidraget är generöst och man får dem från staten och jag tycker inte att det är orimligt att staten ställer motkrav. Det gör den när det kommer till alla andra försäkringar.
  • Sälma Riit
    Junilängtan skrev 2016-02-05 05:16:24 följande:
    Är det verkligen rätt väg att kämpa för "jämställdhet"? Där allt enbart ska handla om löner hit och dit, kvinnors rätt till karriär - "tvinga" alla kvinnor att kämpa för en yrkeskarriär för att ha råd att överleva rent ekonomiskt.

    Jag skulle alla gånger hellre vara hemmafru och ta hand om barn och hushåll, tyvärr är lönerna inom vanliga yrken inte tillräckligt höga för att försörja en hel familj. Så var det inte förut, vilket gjorde det möjligt för mamman att vara hemma - trots att det inte var några större summor från staten som delades ut. Jag säger inte att det är rätt det heller - självklart ska de kvinnor som vill jobba och göra karriär få göra det, och pappan få vara hemma istället.

    Nu blev jag själv snurrig och vet inte riktigt vad jag skulle komma fram till... Men ja, jag tycker helt klart att hela systemet kan ändras om. Till något snarlikt medborgarlön eller så.
    Jag tycker inte att vi ska ha ett system där man uppmuntras att vara hemmafru eftersom det gör att kvinnan blir beroende av mannen, får svårt att klara sig vid en skilsmässa och blir utfattig om han dör när det är dags att leva på pensionen. Självklart så vill jag inte förbjuda någon att ändå vara det men då måste man fundera på vad man gör med pension och om man vill lämna mannen.

    Jag är glad över att jag bor i ett land för de flesta kvinnor jobbar. Det innebär att kvinnor är mer självständiga och att barnen får bättre kontakt med båda sina föräldrar.

    Systemet bör absolut göras om, det håller jag med om. Föräldraförsäkringen bör bli mer anpassad efter att folk är företagare, att vi lever i stjärnfamiljer och att samhället har utvecklats. Men det är på g och det är bra!
  • Sälma Riit
    frucgsvensson skrev 2016-02-05 09:53:44 följande:
    Ja, fast det kanske helt enkelt är så att kvinnorna VILL ta ut fler dagar. De är BEREDDA på kommande pension osv i framtiden? Har ingen tänkt på det eller?

    Jag tror faktiskt att de allra flesta papporna är måna om sina barn oavsett om de är hemma med dem i tre månader eller inte. Men man kan väl lika gärna ge 240 fria dagar till både kvinnan och mannen och begränsa på det sättet "här har ni 240 dagar, sprid ut dom precis hur ni vill"?
    Jo, men det är inte det dom styr politiken. Idag vill sex av åtta riksdagspartier ha jämställdhet som mål och därmed också ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. En majoritet vill göra det genom att öronmärka dagar och de andra genom bonussystem. För får föräldrar en pott med pengar att fördela som de vill tar papporna ut extremt lite. Vill man ändra på det är öronmärkta månader ett effektivt sätt. Vi ska komma ihåg att dessa månader (inte den sista) också tillkommit i en tid när föräldraförsäkringen byggts ut så det är inte bara minde valfrihet.

    Anledningen till öronmärkta månader är inte för att göra det sämre för varje enskild familj utan för att kvinnors uttag av föräldraförsäkringen påverkar alla kvinnor, även de som aldrig tänkt att skaffa barn.
  • Sälma Riit
    Junilängtan skrev 2016-02-05 13:37:42 följande:
    Därav min åsikt om något snarlikt medborgarlön. Problemet är inte att kvinnor är hemma på grund av förlossning och barnomsorg (som så varit i urminnes tider), snarare att statusen för vad som varit typiskt kvinnligt är alldeles för lågt. Sen att det kanske i vissa familjer är fadern som är omsorgspersonen, låt så vara. Att ta hand om ett barn och en familj bör ses som ett yrke om man så vill. Vad är skillnaden på att själv ta hand om sitt barn och att lämna över ansvaret till andra?

    Visst har jag fått höra från såkallade karriärister att vi (läs förskolepersonal) inte har ett viktigt jobb... Men kom igen, någon måste göra det som föräldrarna inte orkar/vill/önskar. Jag uppfostrar och ger hellre omsorg till mitt eget barn än arbetar, med vad det än må vara.
    Förskolepersonal har ju det viktigaste jobbet! Har fullt förtroende för mitt barn pedagoger och skulle aldrig se ner på dem.

    Att jobba i sitt eget hem kan inte jämföras med att ta hand om flera andra barn, men du kan ju välja att bli dagmamma om du vill jobba hemma med gott eget barn.

    En medborgarlön som går att leva på och som skulle uppmuntra svenska kvinnor att bli hemmafruar skulle få oerhörda konsekvenser för samhället i förlorade skatteinkomster, minskad välfärd mm. Så jag håller inte med om det.
  • Sälma Riit
    frucgsvensson skrev 2016-02-05 17:25:40 följande:
    Hemmafru tycker jag låter som de i USA som verkligen BARA är hemma med barnen i flera, flera år. Det är inte det vi pratar om, det handlar om 90 dagar som vi inte förstår varför de ska vara låsta på mig, och min man. Det är ju en otrolig skillnad att vara hemmafru och att vara hemma i 1-1/2 år. Hur mycket påverkas pensionen t.ex. EGENTLIGEN av att jag är hemma den tiden? Och om jag väljer att vara hemma en gång till i 1 år, om jag får fler barn? Inte mycket tror jag, har tyvärr ingen statistik eller uträkning på det, men jag tror på riktigt inte att jag kommer att sitta i sjön då jag blir gammal pga det. Och inte kommer jag bli beroende på något vis av min man om en eventuell skilsmässa dyker upp. Jag vet inte hur andra gör, men jag är väldig noga med att ha en personlig ekonomi samtidigt som jag har en gemensam ekonomi.

    Hur kan barnen få en bättre/sämre relation till sin mamma eller pappa pga 90 dagar!? Skulle vara roligt att se någon psykologisk studie på det.
    Vi pratar om olika saker här för hemmafruar syftar till ett tidigare svar till junilängtan.

    Och föräldraledigheten kan få stor betydelse för anknytningen till barnet även om pappan bara är hemma i tre månader (som jag personligen tycker är för lite). Men det handlar ju också om vad som kommer sen med vab tex. Det finns tydlig korrelation mellan mer fl-mer vab.
  • Sälma Riit
    frucgsvensson skrev 2016-02-05 18:14:39 följande:
    Ja, men allvarligt. Jag tycker att det går för långt. Det går för långt åt andra hållet, att männen får skit för allt tycker jag. Jag är inget fan av det här med pojk och flickkläder osv, och allt som diskuteras om detta heller. "Hen" är ett ord som liksom ekar obehag i mitt huvud.
    Ja men visst har feminismen gått för långt! Kvinnor borde verkligen inte ha lika lön som män och visst borde kvinnor tåla en hurring då och då sv sin man?

    Eller vad tror du feminister kämpar för?

    Och kom igen, hen betyder han eller hon inget annat. Ett praktiskt ord som inte bör läggas någon värdering i. Släpp det!
  • Sälma Riit
    Junilängtan skrev 2016-02-06 05:44:22 följande:
    Feminister har inte ensamrätt på frågor kring lika lön för lika arbete och att våld (överlag) inte är rätt...

    En genuin fråga kring detta med våld mot kvinnor. Män och kvinnor ska enligt många feminister ses som lika i allt, bara som en gemensam varelse - typ hens. Varför görs det särskillnad på att våldet av män mot kvinnor är värre än vice versa? Jaja.. Patriarkat och maktstrukturer, jada jada. Men är det inte att bita sig själv i stortån och angripa problemet från fel håll?

    Kan iofs hålla med om att mäns våld mot kvinnor ÄR värre - men jag antar att det inte är utifrån samma infallsvinkel som din - då män i regel har en annan styrka än gemene kvinna.
    Men nu får du inte klumpa ihop vissa feminister med alla feminister, det ger en enormt skev bild av verkligheten. Jag vill att alla människor, vuxna som barn, ska få vara dem de är. Jag vill inte säga att vissa egenskaper är kvinnliga och vissa manliga för att majoriteten kvinnor och män har dem. Är det att göra alla till en könsneutral massa? Förmodligen kommer fler kvinnor än män fortfarande ha rosa och kjol men min son kan väl få gå i rosa när han nu vill det? Män som gillar att sticka kan väl få göra det i fred utan att bli stämplade som gay?

    Våld är illa oavsett från vilket håll det kommer och det manliga våldet är oftast värre för att de är starkare, men deras våld har också en historia. Det har varit tillåtet för män att slå och våldta sin kvinnor och den strukturen finns i viss mån kvar hos vissa. Därför är det ett strukturellt problem och inte bara ett individuellt.

    Och ang medborgarlön får vi nog enas om att vi är oense.
  • Sälma Riit
    Junilängtan skrev 2016-02-06 13:04:49 följande:
    Det är ju just det... Feminismen är så jädrans bred att det bara blivit pannkaka av skiten, olika nischer hit och dit. Jag köper att feminismen hade något att säga till om, en gång i tiden, typ första vågens feminism. Idag känns det mest som manshat och kampen om könsneutralitet.

    Funderar nästan starkt på att namnge vår son till Patrik Karl Greger, bara för att. Hannah Kirloy - vilken stjärna.
    Ja feminismens bred och spridd över måna ideologier. Men pannkaka blir det bara om man väljer att bara lyssna på tokstollarna. Vi andra kan se en enorm mångfald av människor som jobbar med att uppmärksamma orättvisor som att flickor och pojkar behandlas olika i skolan, att kvinnor fortfarande i hög utsträckning utsätts för sexuella trakasserier och att kvinnor i andra delar av världen har det jäkligt tufft. Men man kan ju välja att lyssna på dem som pratar om kvinnoförnedrande namn istället...
Svar på tråden Gravid efter IVF hösten 15