Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Har du förtroende för regeringen?

    Rindikh skrev 2017-07-24 01:12:29 följande:

    Efter lite efterforskningar hittar jag också att den här generaldirektören vid namn Maria Ågren, som uppenbarligen var totalt olämplig i sin roll, utsågs till generaldirektör för transportstyrelsen av den nuvarande regeringen!


    Om du läser säkerhetspolisens förundersökning som sedan några dagar finns nätet så tonar en mer komplex situation fram.  Maria Ågren fick detta akuta problem i knäet på sin första arbetsdag och fick väldigt lite tid på sig att agera. Felet hon gjorde var att lita på frågan var korrekt hanterad innan hon tillträdde och att hon lyssnade på rådgivare på Transportstyrelsen som inte hade tillräcklig kompetens (Det är inte  Maria Ågren som säger detta utan andra höga chefer på Transportstyrelsen)


    När man läser säkerhetspolisens FUP så blir det tydligt att anledningen till att det blivit som det blivit till stora delar kan lastas Transportstyrelsen dåligt genomförda upphandling av IT leverantör (under ledning av den förra generaldirektören Staffan Widlert) där man inte ställde tillräckliga krav på IT säkerhet.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rindikh skrev 2017-07-24 12:19:38 följande:
    Det förändrar ingenting i sak.

    Ingenting av det du skriver får mitt förtroende att öka!

    (Snarare tvärt om)

    Om det är som du skriver att Ågren litade på sina företrädare, TROTS VARNINGAR FRÅN SINA MEDARBETER OCH FRÅN SÄKERHETSPOLISEN*, så har hon inte alls förstått sin chefsroll.

    Framför allt så har inte regeringen skött sina kort ordentligt i samband med Ågrens tillträdande och det är ju regeringen tråden handlar om. Inte transportstyrelsen!

    Den förra regeringen och en massa annat är OT. Har jag förtroende för regeringen? Nej jag har absolut NOLL förtroende för Löfven.

    Att andra eventuellt är lika dåliga förändrat inte att jag har noll förtroende för den här regeringen.

    *Riktigt jävla anmärkningsvärt av en myndighetschef. Jag är chockad!
    Nja, av förundersökningen så framgår att det var nära medarbetare till GDn på Transportstyrelsen som som tog fram förslaget på hur situationen skulle hanteras och varningarna från SÄPO kom långt senare.

    Det som har hänt är ett haveri på transportstyrelsen och bakgrunden är en illa genomtänkt och dåligt planerad upphandling som startade 2013.
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-07-24 08:32:42 följande:
    Finns inga problem att outsorca datadriten eller städningen eller receptionsen eller posthanteringen eller ...

    Du ska bara inte ge sektretessbelagda uppgifter till icke-säkerhetsklassat folk.

    Ganska basic egentligen.

    Du ser alltså inga problem sig med att  trafikverket outsourcade system med bl.a. försvarshemligheter till Serbien (om personalen bara hade varit säkerhetsklassad)? Du ser inte risk med att främmande makt inom ramen för sitt kontraspionage förser personal med dokument som gör att den kan säkerhetskassas? Själv så anser jag att information som rör rikets säkerhet inte bör läggas ut på privata intressen utan bör hanteras av statens egna myndigheter.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    anaxo skrev 2017-07-24 19:16:39 följande:

    Idag blev några frågor besvarade men många fler kvarstår


    Vem vilka partier bestämde att outsourca IT-handhavandet?


     


    Vilka uppgifter i registren är det som logas?


     


    Har man uppgifter på om någon har varit i dessa register?


     


    Vilka politiska partier sitter i transportstyrelsen som beslutade avsteg från lagen?


     


    Varför tar man fram svartepetter nu när upphandlingsförfarandet utfördes 2013 och genomfördes jan 2014?

    varför är oppositionen så lågmälda är det för vetskap att det var Alliansen som genomförde affären?


     


    Hur är det med IT-registren som är outsourcade Apoteket, bilbesiktningen, sjukjournaler, osv?


     


    Transportstyrelsen bestämde sig för att outsourca all IT under 2013. I styrelsen för transportstyrelsen (som hela tiden har varit fullt informerad om vad som har hänt)

    var ordförande socialdemokrat (han har avgått) en moderat och en liberal övriga delegater har okänd partitillhörighet.
  • KillBill

    När alliansen regerade så fungerade inte heller kommunikationen mellan statsråden och mellan statsråden och statsministern som den skulle. När statliga vattenfall köpte Nuon som är den största affären någonsin inom Svenskt näringsliv så informerade näringsminister Maud Olofsson varken statsminister Fredrik Reinfeld  eller finansministern Anders Borg. 

    Affären har kallats statens sämsta någonsin och har kostat skattebetalarna 53 miljarder kronor (ca 5 500 kr per svensk innevånare). Näringsminister Maud Olofsson behagade inte ens dyka upp till Konstitutionsutskottets förhör dit hon var kallad. 

    www.svt.se/nyheter/inrikes/nuon-affaren-nu-ar-det-reinfeldts-tur




    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    man och nöjd skrev 2017-07-25 08:51:37 följande:
    Den affären är ju en mild västanvind jämfört med denna praktskandal. Total inkompetens. Endast några små öar av smarta individer har ifrågasatt vansinnet, men dessa kördes brutalt över.

    Avgå Löfvén.

    Det finns några viktiga skillnader mellan Nuon-skandalen och skandalen på Transportstyrelsen.


    När det gäller Nuonskandalen så är det otvetydigt så att alliansregeringen fick information från vattenfall om att man avsåg att förvärva Nuon för nästan 90 miljarder kronor (en affär som har kallats stats sämsta affär någonsin) innan köpet genomfördes men den ansvarige alliansministern (Maud Olofsson) varken agerade eller informerade stats- och finansministern om affären (den moderate Statsministern Fredrik Reinfeldt skylde när affären briserade ifrån sig på näringsministern).


    När det gäller skandalen på Transportstyrelsen så har myndigheten GD och dess styrelse självständigt tagit beslut om att kringgå svensk lag och företrädare för regeringen har inte informerats om vad som har hänt förrän långt efteråt. Parallellt men att regeringen har informerats så har såväl Säkerhetspolisen, Försvarsmakten och Transportstyrelsen agerat för att minimera skadan och det finns idag inga tecken på att säkerhetsklassad information verkligen har kommit i orätta händer. Den likhet som finns mellan Nuon-skandalen och skandalen på Transportstyrelsen är att viktig information har stannat hos statsråd och inte vidarebefordrats till statsministern eller till andra statsråd som hade varit förtjänta av informationen.


    När det gäller Nuon-skandalen så utspelade sig hela händelseförloppet under alliansens regeringstid. När det gäller skandalen på Transportstyrelsen så togs beslutet att outsourca Transportstyrelsens IT drift (ett IT system som bl.a. innehöll försvarshemligheter) när alliansen regerade och alliansen hade också en tydlig strategi att svenska myndigheter skulle outsourca sin IT drift. Jag tror att det allra flesta idag är överens om att det var en dålig idé att outsourca svenska försvarshemligheter till Serbien och det hade varit ett dåligt beslut även om IBM hade lyckats säkerhetsklassa den serbiske personalen.  



    Om du vill läsa och förstå vad som hände på Transportstyrelsen kan jag rekommendera dig att läsa följande artikel. Det är måsteläsning om du vill förstå hela affären.
     http://www.breakit.se/artikel/8326/jag-laste-sapos-granskning-av-it-skandalen-i-transportstyrelsen-sa-du-slipper


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-07-25 09:59:50 följande:
    Per definition innebär Säpos säkerhetsklassning av en person att denne är möjlig att betro med hemligheter.

    Som ovan: Stockholm Stads datadrift ligger på Volvo IT.

    Så nä, jag ser inga problem med att outsorca uppgifter inom det offentliga. Var sig det gäller IT-teknik eller städning (du kan ju tänka dig vad för slags info en städerska kan komma åt på skrivborden).

    Du ser alltså inte några problem med att försvarshemligheter hanteras av en främmande makts personal? Själv så tycker jag att det var vansinnigt att outsourca försvarshemligheter till Serbien och det även om det går att säkerhetsklassa serbisk personal. Det sunda förnuftet säger mig att information om rikets säkerhet inte ska lämna landet.  


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-07-25 10:18:16 följande:
    Nu rusar du iväg i definitionerna:

    "främmande makts personal", vad är det?

    "Främmande makts personal" samövar konstant med det svenska försvaret, om det är någon typ av militär personal du försöker syfta på.

    Menar du bara utländska medborgare så har Säpo rutiner för att acceptera dessa som säkerhetsklassade.

    Därmed är de, per definition, godkända för att hantera hemlig information.

    Har du något principiellt emot att utlänningar godkänns av Säpo?

    Finns en hel hög med polska byggarbetare i sådana fall som du behöver oroa dig över.

    ----

    I dagens digitala värld går det givetvis inte att hålla informationen "inom landet". Det är verkligheten vi lever med.
    Ja jag är emot att icke svenska medborgare hanterar svenska försvarshemligheter och annan information som är viktig för rikets säkerhet.

    Sverige kan hålla information inom landet om informationen hanteras i egna system på svenska myndigheter.
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-07-25 10:34:31 följande:

    Som input kring detta med outsorcing:

    https://computersweden.idg.se/2.2683/1.670354/fujitsu-it-avtal-skolan-stockholm

    När Stockholms skolor köpte upp datadriften nyss så vann ett japanskt företag före ett amerikanskt och ett indiskt (fd Volvo IT) och ett kanadensiskt.

    Var de exakta datanissarna sedan sitter är oklart.

    ---

    För övriga staden gäller att från 1/1-19 så är det ett norsk/svenskt bolag EVRY som tar över.

    Volvo IT (som alltså ägs av ett indiskt bolag) får då lämna.


    Det är viss skillnad mellan vad som lagras i en grundskolas IT system och system där det lagras försvarshemligheter och information som är vital för rikets säkerhet. Förstår du inte det?
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?