Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    Padirac skrev 2019-04-23 20:29:11 följande:

    Nej , jag tror inte på 'naturens ädla vildar'

    Människor är sociala varelser, det är en del av vår psykologi. Sen formas vi av de erfarenheter vi tar med oss, de paradigm som våra vårdnadshavare och umgänge formar i oss. De medfödda förmågorna formas av livet som det kommer till oss och så som vi kan möta det..

    Ebba är formad av sitt kristna symboliska universum, så det är inte konstigt att hon tror att det är därifrån hon får eller tar sina värdegrunder.

    Det betyder inte att hennes paradigm är det som gett kvinnorna sexuell frihet. Det är snarare p-piller och abort som gjort det än den kristna värdegrunden, vad det nu är så den finns i så många olika skepnader.


    Padirac skrev 2019-04-23 20:41:43 följande:

    De byggstenar du pratar om är det som kallas paradigm eller symboliska universum. Det är också dessa personliga paradigm som skiljer på vilka känslor olika sinnesrörelser ger. Skillnaden skrivs så bra på engelska, emotions och feelings.

    Nu vill jag inte vara för off-topic så jag gör det kort.

    Efter att barn lärt sig läsa, knäckt koden, så slutar det aldrig läsa, all text som var ett mysterium tidigare läses automatiskt, tyst eller högt.

    Menar du att detta inte kunde ske tidigare, att det skett en mental evolution, eller kulturell revolution så att det tysta läsandet möjliggjorde? Är det möjligt att den skrivna texten har brukats i olika sammanhang genom tiderna och därför har det funnit olika traditioner med högläsning eller inte.

    Få se nu.. Första goglingen sätter högläsning vs tyst läsning I ett kulturellt sammanhang, inget annat än teknik som möjliggör en ny kulturell möjlighet.. Ingen konceptualisering annat än att text inte enbart handlar om att förmedla religion eller heliga skrifter. Tekniska framsteg gör att text blir tillgänglig för andra producenter och konsumenter.

    fof.se/textruta/fran-hoglasning-till-tyst-lasning


    Nej, det är inte byggstenarna som jag pratar om. Du pratar om erfarenheter som formar oss på en konceptuell nivå som vi kan ompröva - jag pratar om någonting fundamentalt annorlunda om än i samma område.

    Du pratar om symbolspråk som i olika perspektiv -differenser i perceptuella top-down processer - medan jag pratar om 1.) den totala avsaknaden av symbolspråk/koncept, lika blankt som medvetandet innan vi föddes, kring någonting som exempelvis avsaknaden till levande varelser och om 2.) när sådan avsaknad fylls med ett symbolspråk/konceptualliseras, som när exempelvis människor började läsa tyst.

    Du pratar om att formas av erfarenheter. Jag pratar om fenomen som när exempelvis Sydamerikas urbefolkning inte kunde erfara spanjorernas skepp överhuvudtaget.

    När jag skrev "Draws a total blank." så menar jag inte "Draws something else." utan ordagrant.

    Ja, jag menar mental evolution (dock inte mental revolution) - hence perceptuell evolutionspsykologi.

    Ska ordna träffsäkra sökord när jag har kommit hem och kan (läs till: samt orkar) bläddra efter sådant i studielitteraturen.
  • Digestive
    K Markatta skrev 2019-04-23 21:48:22 följande:

    www.dn.se/nyheter/sverige/risk-att-forsvarsberedningen-spricker/

    Försvarsberedningen, som om tre veckor lägger fram sin rapport om Sveriges försvar på 2020-talet, riskerar att bryta samman. De fyra borgerliga partierna kritiserar Socialdemokraterna för att inte ge besked om de höjda anslag som ligger till grund för beredningens förslag.

    - Den ekonomiska biten är oerhört central. Finns det ingen överenskommelse om ekonomin - då faller ju resten, säger Daniel Bäckström, Centerpartiets ledamot i beredningen.

    DN har sökt försvarsminister Peter Hultqvist (S) som avböjer att kommentera kritiken.


    Intressant att det var V som tog kontakt med KD. Hade inte förväntat mig den ordningen...
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-04-24 09:45:42 följande:

    'tabula rasa' är väl ändå avfärdat.

    Vi pratar förbi varandra då vi förstår saker på olika sätt. Jag uppfattar att jag pratar om underliggande saker och du saker som ligger över.

    Men jag tror inte att denna tråd är rätt. Startar du en annan tråd så fortsätter vi där.


    Menar naturligtvis inte att människan var/är ett blankt blad för att vi tidigare inte kunde förhålla oss till texter på något annat vis än att läsa dem högt...

    Det tar en människa som lär sig att läsa blott en uppmaning om att läsa tyst för att samma människa ska kunna/börja läsa tyst, medan det tog människan hundratals år att perceptionellt konceptualisera tyst läsning samt implementera konceptet i sin världsbild...

    Du är säkerligen bekant med evolutionspsykologi och har säkerligen en förståelse för vad det är man studerar inom evolutionspsykologin. Varför det känns underligt att du inte kan se människans perception som ett evolverande fenomen... skulle vår perception vara det enda undantaget som står utanför evolutionära mekanismer?

    Ja, missförstånden grundas helt uppenbart i ett polariserat kunskapsmöte. Olika begreppssfärer skär sig för mycket ibland...

    Ja, vi tar upp för mycket plats. Finner jag ork i dagarna för att ge dig någonting att vända på i sak så sänder jag ett mail om det istället.
  • Digestive
    nihka skrev 2019-04-24 23:50:17 följande:
    Naturligtvis skiter KD mest i V och är mer intresserade av ett samarbete med SD eftersom det mesta av KDs ökning kommer just från SD.

    Du som KD-väljare och av judisk bakgrund BORDE faktiskt vara orolig för ett samarbete mellan KD och ett parti med nazistiska rötter. Men du får naturligtvis tycka det är najs också.  
    Opinionssiffrorna verkar visa att opinionsskiftet främst kommer från M även om SD också har påverkats av KD:s senaste kliv i opinionen.

    Ja, RebeckaZ70 borde vara minst lika orolig för ett sådant samarbete som judarna i partiet/SD. Exempelvis Kent Ekeroth har egentligen inte flyttat från Sverige utan är numera tvål och lampskärmar i SD:s riksdagslokaler.

    Med smaklösa skämt lagda åt sidan så klarar sig KD bäst utan samarbete med SD men det är bra att KD plockar ner SD:s rebellstatus på jorden och inte fortsätter följa "Vi måste rädda galaxen från SD och därmed kretsar 90% av det vi gör kring SD."-trenden. Den strategin kommer säkerligen att få fler väljare att gå över till KD från SD i framtiden - KD är trots allt det bästa konservativa SD-alternativet och SD:s starkaste kort hitintills har varit deras antietablissemangs-status (en fackla som KD sakta men säkert har börjat ta över).

    Men för all del, fortsätt att spreja SD med det där spektakulära skimret. Det har ju visat sig vara en så effektiv motståndsstrategi hitintills...
  • Digestive
    RebeckaZ70 skrev 2019-04-25 15:11:25 följande:

    Jag är mindre orolig för vad SD-politik (enligt forumets vänstervurmaraktivister ska den tydligen leda till något slags "fjärde rike") än vad S-politik har åstadkommit för Sveriges judiska befolkning i praktiken. Malmös judiska befolkning har minskat från 2000 till 500 på 30 år. Om jag hade varit lika konspiratiriskt lagd som vänstervurmaraktivisterna skulle jag kunna hävdat att det var en systematisk S-plan för att göra Malmö judenrein.

    Sanningen är antagligen att S-styret i Malmö inte bryr sig, annat än i teorin och när det gäller att låtsas visa sig duktiga offentligt.

    Det har gått 76 år sedan mina morföräldrar kom till Sverige över Öresund, ser man på dagens attityder skulle det lika gärna kunnat vara 1938 idag. Ibland kan jag tycka att det är skönt för dem att de slapp uppleva dagens Malmö.


    Ja, just i den frågan finns det knappast någon anledning till alarmism eller oro. SD är inte riktigt blyga i frågan och det är väl inte så konstigt med tanke på deras förflutna...

    Vet inte hur eller varför vi har låtit Malmös antisemitism gå så långt men den verkar främst komma från fraktioner bland muslimer och grunda sig i konflikter bortom Sverige.

    Men, men, en kan alltid prata om Adolf Hitler... det känns verkligen aktuellt i sammanhanget. ;P
  • Digestive
    RebeckaZ70 skrev 2019-04-26 11:09:09 följande:

    Jag har som sagt inte särskilt mycket till övers för SD och deras politik generellt, men att som judinna känna skräck inför ett parti som har flera ledande företrädare med judisk bakgrund, nä, det gör jag inte. Oavsett vad vänstervurmaraktivister försöker skrämmas med. 

    Kan bara tala för egen erfarenhet, 80 tal och första halvan av 90-tal upplevde jag att antisemitism kom från (in)hemska högerextremister med rakat huvud och liknande. Senare har det förskjutits mot just de fraktioner du beskriver. Har upplevt ren och skärt judehat från vissa individer, och då har de inte ens haft rötterna i mellanöstern. 

    Ja hitlerkortet kan man alltid försöka skrämmas med. Det kanske funkar för riktigt små barn...


    Mmm, orka SD. Träigare politik får man nästan leta efter... men debatterna är lite mer underhållande med Jimmie Åkesson och de lyfter ibland frågor som luftas för sällan.

    KD är ett sjumila bättre alternativ, i min mening. När det lutar åt konservatistisk politik. Är väl även de som lyssnar mest lyhört på problemen vi pratar om. De är väl sist med att vilja att Sveriges religionskulturella liv är undermåligt och skaver på ert sociala... en punkt som verkar bli - mer eller mindre - nonchalera i övrigt.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-04-26 22:10:35 följande:

    KDs Ebba Busch Thor får svar på tal..

    www.unt.se/5278665


    Wow... en hel artikel om vad Maria Ripenberg anser att Ebba Busch Thor har menat.

    Redan här uppmanar vi varandra att inte lägga ord i andras mun et cetera... oh, wait.

    Kan räkna upp Youtube:ers med högre pressheder och som försörjs av sin faktiska publik. Det är inte konstigt att sådana här journalistik/media behöver konstgjord anings...
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-04-27 11:08:01 följande:

    Du kommer med grova anklagelser mot en ledarskribent på liberala Upsala Nya Tidning. Kan du utveckla varför du kritiserar Marias pressheder? Sedan undrar jag  vad du menar med stycket "försörjs av sin faktiska publik" menar du att Maria Ripenberg försörjning inte är beroende av att tidningen har läsare eller vart vill du komma? Lista också gärna några Youtubers med högre pressheder!


    Varför är inte den här journalisten det minsta intresserad av att ta reda på vad Ebba Busch Thor menar när hon exempelvis refererar till en kristen värdegrund? Det enda hon gör ärr att hittat på vad en offentlig figur skulle ha menat i syfte att påverka opinionen... ingenting annat.

    Är det seriös journalistik i dina ögon? - de som betalar för journalistisk tycker nämligen inte det, då hade tidningar som dessa överlevt utan konstgjord andning. Hennes tidning hade dock inte överlevt ens ett halvår utan presstöd i allsköns former...

    I exempelvis Navid Modiris podd/Youtube-verksamhet så får människor upp emot två timmar på sig att förklara hur de ser på saker och ting. Jämför det med att hitta på vad någon menar istället för att ta reda på det - som journalist för en tidning som staten håller vid liv genom våra gemensamma resurser...

    Vem som helst kan sitta och hitta på vad andra menar... de flesta förstår även att det är oetiskt. Varför så få betalar för att läsa skräpet.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-04-27 12:25:08 följande:

    Ursäkta men nu tycker jag att du svamlar. Maria Ripenberg är ledarskribent. Hon skriver ledare viket är något annat än att bedriva undersökande journalistik. Du hävdar att tidningen får presstöd. Vad jag kan se så får denna tidning inte detta år 2019 och tidningen driver också linjen att presstödet borde avskaffas.

    På vilket sätt bryter Maria mot pressheder när hon skriver sina liberalt inriktade ledare och vidhåller du att Uppsala Nya Tidning idag får presstöd?

     


    Visst, det köper jag, och Maria Ripenberg som svamlar lika gott när hon hittar på vad offentliga figurer skulle ha menat.

    Är det hederligt att hitta på vad andra har menat som journalist? Går det inte att skriva ledare utan sådant?

    Givetvis är det ohederligt att lägga ord i munnen på andra. Är det hederligt enligt dig eller vad vill du komma fram till?
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?