Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Har du förtroende för regeringen?

    Flash Gordon skrev 2016-08-23 09:40:36 följande:
    Tja, det där med statsskulden stämmer ju hyfsat i alla fall.

    Från 1261Mdr i augusti 2014 till 1311 Mdr nu i juli 2016.

    http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/Statsskulden/

    Regeringen tillträder ju formellt i oktober så visst hade man kunnat mäta från sep/okt om man velat men det gör ingen skillnad i sak. Statsskulden har i alla fall ökat under denna regering.

    Finns det någon särskild anledning att hålla fakta borta från diskussionen kan man undra?
    Om du tänker efter så förstår du också att man inte kan lasta den nuvarande regeringen för förändringar av statsskulden under 2014 (hur statsskulden förändrades år 2014 berodde till 100% av beslut av den förra regeringen). När man värderar statsskulden brukar man också förhålla sig till decembersiffran. (Pg.a. olika typer av peroidiseringar av kostnader kan  jämförelser mellan olika månader felaktig bild av hur statsskkulden förändras.) 

    Den här informationen kan du hämta på Riksgäldens hemsida och som du ser så har statsskulden minskat sedan årsskiftet 2014. 

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Moderno skrev 2016-08-23 13:47:09 följande:
    Jag kan börja med att säga att jag förstår din retorik, men informationen du redovisar tyder på en uppåtgående trend för statsskulden (2016 är ju bara en prognos än så länge och statsskulden ökade från 2014-2015). Kanske blir slutresultatet en minskning, men det vet vi först vid årets slut (som du själv skriver).

    Sedan är det enbart regeringen som kan lastas oavsett om den själv valde att regera på någon annans budget. Det fanns en möjlighet att begära nyval för att få igenom den politik man önskade. Istället gjorde regerigen det högst medvetna valet att sitta kvar och därmed faller argumentet att regeringen inte bär det fullständiga ansvaret för landets ekonomiska politik även under den tid man regerade på sitt andrahandsalternativ.

    Sedan ska jag tillägga att mitt förtroende för S är på uppgång, men att mitt fötroende för Mp aldrig har varit så lågt så sammantaget kan jag säga att jag inte har förtroende för regeringen.

    Om det är din uppfattning att regeringen ska lastas för statskulden från det datum som den tillträdde (trots att det är uppenbart att den nuvarande regeringen inte påverkade statsskulden storlek under de första månaderna vid makten) då bör du rimligen också anse att den nuvarande regeringen ska tillgodogöra sig allt positivt som kan ha inträffat i början av den nuvarande regeringens regeringsperiod trots att det var initierat av den förra alliansregeringen. Jag tänker exempelvis på att vi i slutet av 2014 började se resultatet av att alliansens bedrev en bostadspolitik. Med ditt synsätt blir resultatet av den förra regeringens tid vid makten än mer magert än vad jag tycker är rimligt. 


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-08-23 19:46:58 följande:
    Säger gör han ju inte (i verkligheten), snarare tänker eller säger till sig själv, villket varken du eller jag vet ett skit om, men det är ju inte det viktiga utan vad han gör...

    Fokusera på det väsentliga så slipper jag fålla in dig i mindre smickrande grupperingar på samma sätt som du gör.
    Varför berättar du inte varifrån bilden kommer?
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-08-23 20:01:06 följande:
    Jo, bristerna i offentlig förvaltning och föreslagna skattehöjningar beror säkert på den starka ekonomin...
    Riksgäldens bedömning är att större skatteintäkter är en viktig anledning till statens överskott/ minskad statsskuld. Tycker inte du att det är bra att staten har överskott och att statsskulden minskar?

    Varför döljer du varifrån bilden kommer?
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-08-23 20:15:16 följande:
    Facebook, minns inte källa, det var ingen jag kände igen.
    Så du hittade bilden på Facebook igår men har gjömt var..

    Hmm..
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-08-23 20:23:20 följande:
    Om man skär ner alla offentliga utgifter med 50% skulle man på kort sikt nå strålande resultat för ekonomin och statsskulden, men vilka konsekvenser får det på längre sikt?
    Hur kommer vården, rättsväsendet, kollektivtrafiken, infrastrukturen, kommunförvaltningen, räddningstjänst, försvaret mm att fungera med halverad budget?

    Om ekonomin är bra men offentlig förvaltning fungerar dåligt så är antagligen inte ekonomin tillräckligt bra eller så gör man allvarliga felpriorteringar, kanske en kombination av båda.
    Vilka offentliga utgifter är det som regeringen har eller planerar att halvera?

    Skillnaden mellan den förra och den nuvarande regeringen är att den nuvarande regeringen gör större satsningar inom offentlig verksamhet och inom välfärden.
  • KillBill
    Moderno skrev 2016-08-23 23:39:45 följande:
    Javisst, självklart. Situationen är exakt samma som om regeringen själv lagt fram budgeten. Men som du skriver måste den också få tillgodoräkna sig den eventuella positiva effekten av den tidigare regeringens budget (dvs den man i realiteten antog som sin egen genom att inte utlysa nyval).

    Notera dock att jag talade om den ekonomiska politiken genom budgeten; statsskulden kan ju bero även av andra faktorer som regeringen inte alltid kan påverka., såsom effekter av en tidigare regerings politik. Om dessa effekter råkar inträffa först under en senare mandatperiod, måste dock dessa rimligen tillskrivas den förra regeringen.
    Då är vi hyfsat överens. Om du går tillbaka till 2014 och läser Riksgäldens prognos över statsskulden utveckling så ser du att redan sommaren innan den nuvarande regeringen tillträdde så visste Riksgälden att staten hade behov av att låna nästan 100 miljarder kronor månaderna direkt efter valet (i december 2014).

    Året efter regeringen tillträdde (2015) så låg statsskulden relativt still medan statsskulden i år har minskat rätt mycket (Riksgälden prognostiserar att statsskulden kommer vara lägre i januari 2017 än i januari 2015).

    Man kan kritisera regeringens politik men om man hävdar att dess politik har drivit upp statsskulden så far man med osanning.
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-08-24 21:13:23 följande:
    Nu var det ju du som påstod att det hela var lögner och ditten och datten när det i sjäva verket var ganska enkelt att härleda siffrona som visade sig stämma.

    Det är inte hederligt att försöka lasta regeringen för effekterna av politiska beslut som togs innan regeringen tillträdde. Att staten skulle öka statsskulden i december 2014 var känt redan innan valet.

    Däremot är det otvetydigt så att statsskulden har minskat sedan januari 2015 (3 månader efter det regeringen tillträdde).
  • KillBill
    Kung Markatta skrev 2016-08-24 22:34:54 följande:

    Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar lite prognoser för de kommande åren:

    www.svt.se/nyheter/ekonomi/finansministern-sveriges-ekonomi-ar-stark

    Trots den rådande högkonjunkturen tvingas regeringen skriva ner en del av sina prognoser och överge en del av de mål som satts upp.

    Målet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 kommer inte att uppnås enligt dagens prognos.

    Målet om en procents överskott i statsfinanserna kommer inte att uppnås. Fram till 2019 väntas ett underskott på mellan 0,2 och 0,3 procent varje år.

    Trots underskotten planerar regeringen för reformer på 55 miljarder kronor, 25 miljarder i år och 30 nästa år. Det innebär att satsningarna kommer att finansieras med lån.


    Sverige vinner VM i ekonomi även 2016. Det spår Erik Pensers Bank i sin senaste konjunkturprognos. Erik Pensers Bank utnämnde i januari Sverige till världsmästare i ekonomi 2015. Bankens chefsekonom Sven-Arne Svensson pekade då på att svensk BNP-tillväxt var drygt 1 procentenhet högre än den globala tillväxten.

    www.di.se/artiklar/2016/8/24/sverige-varldsmastare-i-ekonomi/


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?