Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Har du förtroende för regeringen?

     


    I Finland är det svenska exemplet med friskolor som Moderaterna drev igenom på 90-talet så avskräckande att inte ens högern i Finland skulle komma på tanken om något liknande. Den finska skolan bygger i stället på de principer som gällde i Sverige på 80- och 90 -talet.

    I Sverige försvaras systemet med aktiebolagsdrivna friskolor som delar ut hundratals miljoner i vinster till aktieägare (pengar som var tänkta för skolverksamheten) av de borgerliga partierna och SD..


    www.dn.se/kultur/darfor-blir-finlandare-forfarade-av-den-svenska-skolan/


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Högerns och SDs larmande döljer skolans verkliga problem


    www.hallandsposten.se/%C3%A5sikter/ledare/h%C3%B6gerns-larmande-d%C3%B6ljer-skolans-verkliga-problem-1.46347303
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    drgaga skrev 2021-05-08 22:12:58 följande:
    Den finska skolan är enligt uppgift bäst i världen och kan inte på någon punkt överhuvudtaget jämföras med den svenska någonsin.

    Förr rankades den svenska skolan som en av de bästa i världen och Finland såg den svenska skolan som ett föredöme. Men det var före den svenska marknadsliberaliseringen och friskolereformen.


     


    Tycker du som M, KD och SD att pengar som är tänkta för den svenska skolan ska kunna användas av privata skolkoncerner för att starta upp och köpa upp skolor utomlands till exempel i Saudiarabien?   Själv tycker jag att det är vansinnigt att den skatt som jag betalat in har använts för sådana ändamål och det kan inte uteslutas att den svenska skolan hade varit bättre om pengarna stannat kvar inom skolväsendet. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nihka skrev 2021-05-09 11:27:52 följande:

    Jag kan inte annat än att hålla med dig. Sedan är jag inte emot friskolor men  regelverket släpar efter och är för slappt. Kan inte tänka mig att det du beskriver var tanken med friskolereformen.


    Jag har inte heller något emot friskolor. Ett av mina barn gick i en stiftelse ägd friskola som var helt fantastisk (där stannade all ersättning i skolan inga vinster delades ut).
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nihka skrev 2021-05-09 12:21:12 följande:
    Så varför har då varken socialdemokratiska eller borgerliga regeringar över så lång tid inte gjort mer för att täppa igen vägar för missbruk av medel såsom du beskriver? Det går ju inte att bara lasta högerregeringar utan vänsterregeringar är väl precis lika mycket att klandra för att vi har den situation vi har idag, eller?

    De såg bättre ut förr men de skolpengs regler som infördes av alliansregeringen 2010 var mer generösa och har resulterade i att kommunala skolor blev underfinansierade och friskolor överkompenserade. Det är bara S, V och MP som på allvar vill ändra finansieringen av skolan och dessa partier saknar majoritet  för denna fråga i riksdagen.  


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Er nye moderator skrev 2021-05-09 16:40:06 följande:

    Så om lärarna och vd tar ut höga löner så blir det ingen vinst och då är du nöjd.

    Själva poängen med privata företag är annars att de kan investera i precis vad de vill.


    De privata skolkonserterna är överkompenserade, har lägre lärartäthet, färre behöriga lärare och betalar lägre löner. Det överskott som detta resulterar i används för att köpa och investera i skolor i andra länder. Hur kan SD och övriga borgerliga partier stödja detta vansinne?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Investmentbanken ABG Sundal Collier rekommenderar aktieköp i skolkoncerner i Sverige. Dels för att koncernerna kan öka lönsamheten genom minskad lärartäthet. Dels för att ju större koncernerna blir, desto svårare blir det för politiker att reglera skolmarknaden.


    Hur kan SD och övriga högerpartier stå bakom ett system som göder investerare på bekostnad av svenska skolelevers tillgång till lärare?




    www.introduce.se/contentassets/2a18904cf14244baa277905ed6578c4a/pdf/the-roll-up-continues.pdf
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Challenger skrev 2021-05-12 01:53:58 följande:
    I skolpengssystemet får skolor samma peng oavsett upplåtelseform. Det enda är att privata får ett adm påslag om 3%, vilket snarare är i underkant i jämförelse med vad den kommunala har i kostnader av gäller OH-kostnader, såsom löneadministration, kommunledning, informationskostnader etc etc. På vilket sätt anser du att de privata skolkoncernerna överkompenseras? 

    Den kommunala skolan har ett större ansvar än fristående skolor i och med att den kommunala skolan eftersom de har utbudsansvar och aldrig får säga nej till en elev. Kommunala skolor måste alltid ha kapacitet för att ta nya emot elever och måste överbrygga toppar och dalar under år med få respektive många elever. Regeringens särskilda utredare Björn Åstrand har kommit fram till att detta extra ansvar utgör 8,4 - 10,6 % av den kommunala skolans kostnad. Något stämmer ganska väl med det ursprungliga skolpengssystemet som togs fram av bl.a. Moderaterna i början av nittiotalet där friskolorna fick 85% i ersättningen av vad fe kommunala skolorna fick.  


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Challenger skrev 2021-05-12 11:19:04 följande:

    De privata skolorna får inte heller neka "jobbiga" elever. 


    Jag pratade inte om jobbiga elever men när vi ändå är inne på ämnet så har flera av de stora skolkonserternas skolor ?särskilda profiler? och man är öppna med att deras skolor inte passar alla elever (läs elever med särskilda behov) därför har de flesta av dessa skolor en mindre andel elever med behov av mer stöd i skolan.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    K Markatta skrev 2021-05-12 14:47:56 följande:

    Högsta förvaltningsdomstolen slog idag fast att även matkassar som inte innehåller plast utan är tillverkade av nedbrytbara material ska straffbeskattas med regeringen Löfvens plastpåseskatt:

    www.tn.se/naringsliv/domen-plastfria-pasen-ser-ut-som-en-plastpase-ska-beskattas/


    När någonting är för bra för att vara sant så är det oftast inte sant och så verkar det också vara den här gången.

    Jag googlade lite snabbt och fann att påsen är tillverkad av PLA dvs. stärkelsebaserad plast. Jag noterar att företaget som tillverkar påsen lyfter fram att påsen är biologiskt nedbrytbar men talar tyst om att detta gäller i industriella komposteringsanläggningar (som vad jag vet inte finns i Sverige).

    I övrigt är det värt att notera att platspåseskatten var Liberalernas käpphäst i januariavtalet och Liberalerna ingå numer i det brunblå blocket tillsammans med M, KD och SD.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?