Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Har du förtroende för regeringen?

    Digestive skrev 2021-03-25 21:53:14 följande:
    Du kan exempelvis se utvecklingen för den offentliga bruttoskulden i dina egna källor (gul linje):
    https://www.riksgalden.se/sv/statistik/statistik-om-sveriges-statsskuld/statsskuldens-utveckling/

    Hur vi ligger till i förhållande till andra länder påverkar inte huruvida faktorerna här stressar vår ekonomi eller inte. 

    Du drar felaktiga slutsatser. Du kan inte bara se till bruttoskulden (som bara består av skulder) utan måste också se till nettoskulden där man också inkluderar offentliga sektorns tillgångar (nettoskulden är den gröna linjen). Att den gröna linjen är negativ innebär att offentliga sektorn  har ett  sparande och att tillgångarna är större än skulderna. Det finns således ingen anledning att oroa sig för att den offentliga sektorns skulder har ökat något under pandemin. 

    Sverige är ett rikt land med internationellt sett låga skulder.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2021-03-26 12:57:52 följande:
    Den offentliga sektorns tillgångar består i korthet av det gemensamma ägandet (ägarandelar, fonder, mark, CSN, ålderspensionssystemet et cetera).

    Vill du betala den offentliga sektorns skulder med dessa tillgångar så får jag - och troligen också Rataxes - ungefär den här minen:
    Varför är det så viktigt att Sveriges befolkning ska vara så skuldsatta och tyngda av skatter - med EU:s högsta pensionsålder som taggtråd på haglet - att över 60% av oss inte har möjligheten att äga någonting av förmögenhetsvärde och över 90% av oss har en rörlig nettoskuld som ligger på plus (det vill säga att skulderna är större än den rörliga förmögenheten)?
    Vi har alldeles för få miljonärer i Sverige. För 8 av 10 svenskar spelar det ingen större roll att Sveriges ekonomi "Går som tåget!" eller är "Urstark!" då det sällan kommer dem till gagn vilket som.
    Menar du att jag har fel i påståendet att den offentliga sektorn har större tillgångar än skulder? Det intressanta är varför du lyfter fram den offentliga sektorns bruttoskuld som ett problem. Internationellt sett är sveriges offentliga bruttoskuld låg.

    "Enligt EU:s stabilitets- och tillväxtpakt får medlemsstaternas offentliga skuldsättning inte överstiga 60 procent av BNP. Ett krav som flera länder sedan länge inte lyckats leva upp till. Sverige tillhör dock de medlemsstater med lägst skuldsättning, endast cirka 35 procent av BNP"


    www.ekonomifakta.se/fakta/offentlig-ekonomi/offentlig-sektor/offentlig-bruttoskuld---internationell-jamforelse/

    Sveriges problem är inte brist på miljönärer var har du fått det ifrån?

    www.capgemini.com/se-en/news/sverige-klattrar-pa-listan-over-lander-med-flest-dollarmiljonarer/
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2021-03-26 15:40:27 följande:
    Nej, jag säger att det är tillgångar som inte används för att betala skuld med (i vissa fall visst men generellt sett nej).

    Ja, det finns för få miljonärer i Sverige. Gemene man/över 60% av befolkningen har ingenting här i Sverige. Det är bankerna som äger, staten som både äger, expanderar och mår fint - medan gemene man inte ens har rörliga förmögenheter som täcker sina skulder (över 90% av befolkningen ligger alltså på rörligt finansiellt nettounderskott).

    Du känner inte att det finns ett problem när exempelvis hus kan gå i arv i flera generationer utan att skulden för huset kan betalas av/innan privatpersoner och inte banken äger huset?

    Arbeta ett helt yrkesliv - det längsta yrkeslivet i hela EU - för att i slutändan lämna över skulder till nästa generation. Den Svenska modellen!

    Sverige ligger högt upp internationellt sett när det gäller antal miljonärer och miljardärer. Känner du inte till att folk även lånar för att renovera/investera i sin fastighet? Lån på fastigheten är ju inte bara kopplat till köpet av fastigheten.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2021-03-26 16:14:58 följande:
    Jag kortar ner det.

    Gemene man i Sverige - en rungande majoritet av vår befolkning - har ingenting efter EU:s längsta arbetsliv.

    Varför ska det vara så?

    Vad menar du med ingenting? många av de som går i pension idag har stora tillgångar. 

    www.svt.se/nyheter/ekonomi/majoriteten-av-pensionarerna-har-mer-kopkraft-nu-an-nar-de-arbetade




    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2021-03-27 12:14:07 följande:
    Fick stöd?

    Att M och KD var för cuckade för att våga ta ställning innebär bara att de är manetryggar.

    Jag tror att även du förstå att M och Kd ägnade sig åt populistiskt röstande. Hade M och KD regerat så hade man självklart, i likhet med övriga partier i EEP (den grupp som M och KD tillhör i EU parlamentet), röstat ja till förslaget (i stället för att lägga ner rösterna).


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2021-03-27 16:48:02 följande:
    Det förändrar inte faktum - vi är EU:s mest skuldtyngda befolkning med näst högst skattetryck över oss därtill.

    Såhär kan det se ut när man tittar på hur många som exempelvis äger sin bostad skuldfritt i olika länder:

    I den absoluta botten ligger alltså Sveriges befolkning. Så gott som dubbelt så många äger sin bostad skuldfritt på plats nummer två från botten och i våra grannländer äger i genomsnitt 10 gånger fler sin bostad skuldfritt.

    Varför ska det se så ut såhär när vi även har det längsta arbetslivet av samtliga länder ovan?

    Tittar man sedan på vad vi får tillbaka av det offentliga - då det är i statskassan som skillnaden i finansiell kraft hamnar - så har vi ett litet mått på hur vulgärt mycket nonsens vi tvingas betala för och på vår egen bekostnad som privatpersoner.

    Så det handlar inte enbart om allt nonsens som vi tvingas betala för utan det handlar även om att skillnaden mellan statens finansiella välmående och befolkningens dito är fullständigt ur balans.

    I Sverige har vi en tradition av att inte binda upp alla tillgångar i fastigheter, att låna till investeringar, att fondspara, att pensionsspara och så vidare.


    Att det i Sverige är ovanligt att inte ha några som helst skulder på sin fastighet betyder alltså ingenting.


    Det som har betydelse är att våra pensionärer har större tillgångarna än skulder och tar vi gruppen svenska pensionerar med ägda bostäder så överstiger deras tillgångar skulderna många gånger om. Har du missat att bankerna vänder sig till pensionärerna och föreslår att de ska belåna delar av sina fastigheter för natt kunna unna sig resor och konsumtion? Det skulle aldrig ske om det var frågan om osäkra tillgångar.


    Därför frågar jag dig igen. Hur kan du påstå att Gemene man i Sverige - en rungande majoritet av vår befolkning - har ingenting efter EU:s längsta arbetsliv. Det stämmer ju inte.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2021-03-27 20:17:11 följande:
    Att kalla någonting för tradition är inte riktigt träffande när det inte finns några alternativ inom samma samhällssystem.

    För att det stämmer, KillBill, därför påstår jag det. Att resonera som om att vi kan vara EU:s mest skuldtyngda befolkning och samtidigt vara en befolkning som äger relativt mycket är minst sagt tom retorik - hur du än bäddar ner saken så lever över 90% av Sveriges befolkning med ett finansiellt nettounderskott.

    Du hänvisade till den här begreppssfären i ett tidigare sammanhang men du vet alltså inte vad begreppet nettounderskott innebär i praktik? Det innebär att du är skyldig mer än vad du har, KillBill, varför du omöjligen kan äga någonting överhuvudtaget med ett finansiellt nettounderskott.

    Att vi har samhällssystem som kräver en sådan ordning av oss - av oss som i en faktisk traditionell bemärkelse också göder samma samhällssystem bortom rimliga proportioner - innebär inte att konsekvenserna av den här kompotten inte existerar...

    ...utan konsekvenserna på sin höjd har normaliserats.

    Varför ska vi ha ett samhällssystem där bara den rikaste tiondelen av oss har råd att äga medan resterande 90% lever i ett finansiellt nettounderskott?

    Vad är det för nettounderskott som du pratar om? Svenska folkets tillgångar är större än skulderna så länka gärna till din källa för detta påstående.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2021-03-28 09:28:27 följande:
    En källa med snarlika uppgifter (längst ner på sidan):
    https://ekonomihandboken.se/rika-och-fattiga-i-sverige/hur-rik-ar-varje-svensk/

    "Åtta av tio svenskar hade ingen finansiell förmögenhet alls. Den översta tiondelen har nästan allt! Alla verkliga rikedomar, mätt som pengar, är därför samlade hos en tiondel av svenska folket.


    Vad betyder det? Jo, att 90% av svenska folket inte får någon del alls av hur förmögenheterna växer. De får ingen avkastning, de tjänar inget på aktier eller obligationer. Deras egna skulder är dessutom större än deras förmögenheter."


    Din källa är ETC. Min källa är en rapport från finansinspektionen och den säger att ditt påstående om att svenska folket skulle ha ett nettounderskott är totalt fel. På sidan 3 så finner du bilden nedan. Notera grafen som visar att de likvida tillgångarna de senaste åren har ökat mer än skulderna.

    På sidan 6 kan du läsa att ca 30 % av Sverige äldre över 65 år 
    har mer än 600 000 i likvida tillgångar...


    www.fi.se/contentassets/d1254aa424dc4ccdbd21bcc01dff44db/fi-analys-28-hushalls-tillgangar.pdf

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2021-03-28 12:58:17 följande:
    Jag vet inte vad ett genomsnitt som även inkluderar den rikaste delen av befolkningen ska säga i sammanhanget. Kanske dessa stycken ur sammanfattningen kan ge hum om hur det ser ut:

    "Vi finner att en stor andel av hushållen har små likvida tillgångar. Ungefär
    45 procent av hushållen hade mindre än 100 000 kronor, och medianhushållet hade runt 130 000 kronor i tillgångar 2012. Det kan jämföras med aggregerad statistik från 2012 vilken indikerar att svenska hushåll i genomsnitt hade
    580 000 kronor i likvida tillgångar. Våra beräkningar bekräftar alltså att fördelningen är mycket skev.


    För många hushåll är de likvida finansiella tillgångarna även små i förhållande till disponibel inkomst. Ungefär ett av tio hushåll har likvida tillgångar som motsvarar högst två månaders disponibel inkomst och var tredje hushåll har likvida tillgångar som motsvarar högst fyra månaders inkomst. Dessa resultat är i linje med liknande studier för andra länder och med svenska enkätundersökningar.

    Hushåll med stora lån eller hög skuldkvot är känsliga för både inkomstbortfall och för högre ränteutgifter. Vi finner att de likvida tillgångarna är lika ojämnt fördelade bland hushåll med de största ränteutgifterna. Sammantaget innebär detta att en stor andel hushåll har så pass små likvida tillgångar att de kan bli tvingade att minska sina konsumtionsutgifter omgående vid en ekonomisk störning."


    Den rikaste delen av befolkningen har de största skuldermna  och  hälften av befolkningen har inga bolån alls. 

    Här har du ytterligare argument för att  ditt påstående att svenska folket skulle ha ett nettounderskott är totalt fel. Inlägget är skrivet av Johan Javeus, Chefstrateg på Banken SEB:

     


    sebgroup.com/sv/press/nyheter/oroar-vi-oss-for-mycket-for-hushallens-skulder

    " Idag uppgår hushållens samlade bolån till 3 300 mdr. Det ger alltså en kollektiv belåningsgrad på ?bara? 35%"


    "Över hälften av hushållen i Sverige har inga bolån alls medan bara 4% hade skulder som översteg 3 miljoner kr 2017"


     


    "Beräkningen visar att de 10% av hushållen med högst inkomster har 22% av de samlade bostadslånen. Det är nästan lika mycket lån som de 40% bolånetagare med lägst inkomster har tillsammans. Bilden är alltså att det är ?rätt? sorts hushåll som har dragit på sig stora skulder i Sverige"


     


    "Bilden av hushållens tillgångar och skulder eller på ekonomspråk balansräkningen visar att på aggregerad basis är hushållens tillgångar nästan fem gånger så stora som skulderna!"


    "En annan invändning är att pensionskapitalet för de flesta hushåll är låst. Men även om man exkluderar bostäder och pensionstillgångar så är de likvida finansiella tillgångarna (aktier, fonder, banksparande, mm) klart större (drygt 5 300 mdr) än de sammanlagda skulderna. Till skillnad från våra inkomster har dessutom de finansiella likvida tillgångarna vuxit lika snabbt som skulderna under de senaste två decennierna och idag är de drygt 20% högre än skulderna"


     


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    K Markatta skrev 2021-03-28 17:12:21 följande:

    Då var det färdigjökat för L!

    tt.omni.se/l-s-partirad-sade-ja-till-sabunis-linje/a/Bl962w


    Risken är överhängande att L och kanske också KD får säga adjö till riksdagen. För att L och KD ska kvala in kan det komma att krävas stödröster från M och  vill det sig illa för M så får L och KD 3,9 procent var


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?