Rataxes skrev 2022-04-17 13:15:12 följande:
R1/R2 producerade el dygnet runt, oavsett väder och vind, för 18 öre/kWh...
Behöver inte sägas mer.
Digestive skrev 2022-04-16 17:47:28 följande:
Nej, Ringhals 1 och 2 avvecklades i förtid. Mycket mer kärnkraft behöver vi troligen inte innan vindkraften och annan förnybar energi kommer ikapp.
Ja, tillräckligt med el behöver vi ha. Om vi dock olönsamt skjuter till skattemedel åt det ändamålet så varför inte på kärnkraften som vi har och när vi samtidigt har effektbrister som denna kärnkraft löser?
Du har mina argument. Ingenstans har jag sagt att det ena utesluter det andra men om någonting ska uteslutas så är det givetvis det olönsamma (alltså inte all vindkraft eller all kärnkraft - då varken all vindkraft eller all kärnkraft är olönsam).
group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2019/fragor-och-svar-om-avvecklingen-av-ringhals-12
"
Varför stängs Ringhals 1 och 2?Svar: Vattenfalls styrelse tog 2015 beslut om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Tidigare planerades drift av anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026. Beslutet innebär avveckling 2019-2020, sex år tidigare än planerat.
Stängningsbeslutet var affärsmässigt då Vattenfall fann det ekonomiskt ohållbart att driva Ringhals 1 och Ringhals 2 vidare.
Går stängningsbeslutet att upphäva?
Svar: Vattenfall står fast vid beslutet att avveckla Ringhals 2 efter 2019 och Ringhals 1 efter 2020.
Kärnkraft kräver långsiktiga spelregler och stängningsbeslutet är inget man upphäver i en handvändning. När avvecklingsbeslutet kom anpassades investeringsplanerna därefter.
Ringhals 2 har begränsande villkor för drift som löper ut vid tiden för stängning, bland annat villkor för bottenplåten. För Ringhals 1 krävs en del investeringar och Strålsäkerhetsmyndighetens acceptans."
www.nyteknik.se/opinion/hapnadsvackande-okunskap-att-vilja-starta-om-ringhals-2-6984991
"DEBATT. Förslaget om fortsatt drift av Ringhals 2 är ett bevis på stor okunskap. Eller så menar förslagsställarna att politiken ska köra över Strålsäkerhetsmyndigheten. Om det skulle bli verklighet ställs kärnkraftsäkerheten åt sidan, skriver Lars-Evald Kaliff, expert kärnkraftsunderhåll och debattör.
...
Efter genomförd granskning beslutade myndigheten den 14 oktober 2016 att Ringhals AB, RAB, med vissa villkor, åter fick ta Ringhals 2 i drift. För drifttillstånd efter sista december kräver myndigheten att RAB ska visa orsaksförklaring med mera till bottenplattans försvagning. Detta förutsätter en okulär besiktning, vilket är ytterst svårt och tekniskt krävande och inte ekonomiskt försvarbart med tanke på ursprungsplanerad drift till 2025.
Frilägga komponenter
Tyvärr är det så att bevisbördan ligger på RAB och för att kunna göra detta krävs att stora komponenter måste friläggas från sina bäringar mot reaktorinneslutningens golv. Enligt Ringhals är detta i princip omöjligt att göra. Frågan är då om ett politiskt beslut ska köra över SSM och om detta skulle bli verklighet är detta oerhört allvarligt då kärnkraftsäkerheten ställs åt sidan."
www.nyteknik.se/energi/vattenfall-inga-forutsattningar-att-driva-ringhals-1-och-2-vidare-6981535
"
Energiöverenskommelsen har gett stabilitet och långsiktighet för energibranschen och därför har vi varit positiva till den. Det viktiga nu är att fokusera på de områden där problem behöver åtgärdas, inte minst på elnätssidan. Det behöver såväl ökad kapacitet i elnäten, kortare tillståndsprocesser och ett politiskt ramverk som möjliggör elnätsinvesteringar, säger Oskar Ahnfelt på hemsidan.
Moderaternas talesperson Lars Hjälmered säger till TT att han vill att en politisk diskussion ska föras kring fortsatt drift av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2. Ringhals 2 är planerat att stängas av den 30 december 2019 och Ringhals 1 ett år senare.
– Vår syn är precis som tidigare att detta inte är en politisk fråga, utan en affärsmässig. Ringhals 2 stänger om knappt tre veckor, säger Oskar Ahnfelt.
Krav på oberoende härdkylning
Vattenfall hade aldrig planerat för mer än 50 års drift av Ringhals 1 och 2, det vill säga fram till mitten av 2020-talet, skriver bolaget på sin hemsida. Beslutet att stänga reaktorerna fem år tidigare än planerat fattades 2015.
”Kärnkraften belastades av en särskild effektskatt och elpriserna var låga. Nu är elpriserna högre men betydligt mer förnybar elproduktion har kommit i systemet så det finns ingen plats för reaktorerna på marknaden. Det finns inga finansiella eller praktiska förutsättningar att driva dessa reaktorer vidare efter 2020,” skriver bolaget.
Dessutom innebär det nya kravet på oberoende härdkylning, som Strålsäkerhetsmyndigheten beslutade om 2014, att stora investeringar skulle krävas i Ringhals 1 och 2 vid fortsatt drift efter 2020. Sannolikt minst 900 miljoner kronor."