Inlägg från: Anonym (helt sluut) |Visa alla inlägg
  • Anonym (helt sluut)

    ni med autismerfarenhet...hur tusan är det tänkt man ska orka

    Anonym (ASTmamma) skrev 2015-09-01 09:22:38 följande:

    Den här tråden gör mig så ledsen. Främst pga TS och dotterns bristfälliga relation, som innehåller ett ständigt studerande, dömande och värderande av dotterns olika beteenden, där inget är gott nog, men också för att den fullständigt KRYLLAR av felaktigheter, fördomar och okunskap kring autismspektrum-diagnoser. För mig som har ett barn på spektrum är det tufft att mötas av den verklighet som mitt barn hela tiden kommer få hantera.

    Autism är ett oerhört brett tillstånd, och till skillnad från vad många tycks tro så är inte Aspergers nån light-version av autism utan det är grad och omgivning som kommer avgöra hur genomgripande personen påverkas av sin funktionsnedsättning. Personer med autism är MÄNNISKOR, de har bra och dåliga dagar, är glada ibland, ledsna ibland och kan faktiskt vara olika välfungerande från dag till dag, precis som alla andra.

    Autism är en symptomdiagnos, och symptomen kan yttra sig på många sätt, och olika vid olika åldrar.

    Det går inte att lova nåt om ditt barn TS, men det gäller ju inte bara autism utan ALLT. Det som dock GÅR att konstatera är att ditt barn IDAG definitivt INTE uppfyller tillräckligt många symptom för att få en autismdiagnos.


    Precis det där med olika välfungerande från dag till dag har jag tänkt på! Bara för att det går bättre en dag betyder ju inte att de symptom hon visar andra dagar inte räknas...
  • Anonym (helt sluut)
    Arbetsmyran76 skrev 2015-09-01 09:45:26 följande:

    Har en som med AS som löper amok i skolan pga förändringar i personalstyrkan etc. Han har det tufft nu - utbrott mm. Klarar inte dessa förändringar. Din 1.5 mån har just fixat en inskolning galant. Vad spelar det för roll att hon är neutral i humöret- får det dig att tycka mindre om henne?


    Jag är väldigt glad för hennes skull att hon fixat inskolning så problemfritt (även om jag vet att bakslagen kommer att komma)

    Men tror du det är så att verkligen alla autister har problem vid inskolningen?
  • Anonym (helt sluut)
    Anonym (Förstår dig verkligen) skrev 2015-09-01 11:36:34 följande:

    Tack Påven Johanna, jag kämpar på. :)

    TS: jag rekommenderade den här boken tidigare i tråden, men du kanske inte såg det? www.adlibris.com/fi/kirja/sluta-grubbla-borja-leva-9789127114920

    Jag och min terapeut jobbar med den och kag har upplevt den som väldigt bra. Du kanske kan fråga vad din terapeut anser om boken?


    Tack för tipset! Jag såg det även förra gången men för att få medverka i orosstudien jag var med i fick man inte ha läst den. Ska dock beställa nu!
  • Anonym (helt sluut)
    Anonym (ASTmamma) skrev 2015-09-01 10:54:48 följande:

    Jo det betyder faktiskt precis det; det räknas inte.

    Varenda människa, verkligen ALLA, har något personlighetsdrag som kan klassas som autismsymptom. Autismdiagnos blir det dock först när det finns ett större antal symptom inom tre områden; kommunikation, samspel samt föreställningsförmåga, OCH dessa symptom på ett genomgripande och kvalitativt sätt påverkar personens vardag. Din dotter är INTE där idag. Hon uppfyller inga diagnoskriterier. Varenda människa kan som sagt pricka av nåt på listan över symptom vid autism eftersom ungefär allt kan vara symptom. Det är kombinationen som är avgörande.

    Jag vet att mitt svar inte hjälper dig och att det är för döva öron, men kanske hjälper det nån annan. Den här tråden är som sagt full av fördomar och okunskap kring autism och det gör mig ledsen. Din relation till din dotter gör mig också ledsen. Låt henne vara fri från bedömning. Hon förtjänar det.


    Tack!! Jag tar in orden. Absolut!
  • Anonym (helt sluut)
    Anonym (vanligt) skrev 2015-09-01 21:09:29 följande:

    TS, inser det att det alltså lutar åt att din dotter inte har någon autism? Hur känner du inför detta?


    Jobbigt att våga tro då besvikelsen sedan skulle göra så ont. Som att jag vill vara förberedd
  • Anonym (helt sluut)
    Påven Johanna skrev 2015-09-20 09:37:47 följande:

    Hur har du det, ts? Mår du något bättre?


    Det går upp upp och ner men senaste kanske två veckorna har det varit något bättre.

    Att jobba gör mig gott då jag inte hinner fundera på samma sätt.

    Att hon fullkomligt älskar förskolan och verkar fungera väldigt fint där gör också att oron lättar.

    Däremot hinner oron alltid ikapp om helgen
  • Anonym (helt sluut)

    Språkförståelse och språket tycker jag är väldigt bristfälligt men ögonkontakten upplever jag förbättrats.

    Och språkförståelsen är så svår att bedömma. Förstår hon inte eller struntar hon i vad jag säger?

  • Anonym (helt sluut)
    metervara skrev 2015-09-20 13:41:11 följande:

    Vad upplever du att hon inte förstår? Typ uppmaningar?


    Ja precis, uppmaningar.

    Hon har mycket bra koll på 'händelser' eller vad man ska ska säga. Tex vill hon dricka pekar hon på kranen osv. Så sånt fattar hon ju. Men rent i språkligt vet jag inte om hon inte förstår vad jag säger eller bara inte vill. Typ hämta bollen eller vad de nu kan vara gör hon inte. Tidigare kunde hon tex pussas på uppmaning men det gör hon inte längre
  • Anonym (helt sluut)

    Just de hon pekar inte ut saker i böcker heller

  • Anonym (helt sluut)
    Anonym (vanligt) skrev 2015-09-20 20:13:54 följande:

    Hon har väl inte lust helt enkelt. Hur mycket "meningslösa" saker ber du henne göra? Varför skall hon hämta bollen tex?

    Att hon tidigare kunde pussas på uppmaning men har slutat visar ganska tydligt att hon inte längre ser meningen med detta. Hon ignorerar dig helt enkelt eftersom hon inte förstår sig på dig, och inte ser varför du ber henne göra dessa saker.Har mitt barn aldrig gjort. Jo, nu när hon är 3 år, och om det är en sådan bok där man tex skall hitta gömda föremål, men inte i din dotters ålder. Det betyder ingenting alls att din dotter inte pekar ut saker i böcker. Det är helt normalt och inte ett kriterium vare sig för autism, utvecklingsstörning, diabetes eller annan diagnos.


    Nä precis det är det jag menar. Hon kanske begriper vad jag säger men struntar i det eller inte känner för det.

    Tycker överlag att hon är riktigt duktig på att visa vad hon vill med gester och kroppspråk numera.

    Talet står verkligen helt still, men hon är duktig fysiskt. Klättrar på allt, kan göra kullerbyttor helt utan hjälp osv. Kanske därför talet haltar.
Svar på tråden ni med autismerfarenhet...hur tusan är det tänkt man ska orka