• Jenkis

    Vi som äntligen är gravida efter IVF/ÄD 2014/2015

    johjen skrev 2014-09-10 11:06:29 följande:

    Tack Jenkis för din redogörelse angående föräldrargruppen . Typ så jag tror det kommer att bli och vi har fasta teman som vi kommer prata om varje gång.
    Förstår ditt humör, mitt har också blivit värre och sambon tycker jag gnatar på mest hela tiden, fast han har ett stort tålamond..

    Fick idag reda på att jag blir sjukskriven september ut vilket känns jätte skönt! Dock inser jag att jag min inkomst kommer sjunka drastiskt i och med sjukersättning från FK men givetvis bättre än inget alls och givtevs värt det.

    Kram


    Vi har också fasta teman vi pratar om. Därför vet jag att vi skall prata relationer nästa gång.

    Vad bra att du blivit sjukskriven! Då får ni öva på sämre ekonomi redan nu då På något sätt går det ju runt ändå. Jag skall ta så lite dagar jag kan första året, så jag behöver också ställa om mig.
  • Jenkis
    villsågärna38 skrev 2014-09-10 12:15:00 följande:
    Håller med Moolie! släng inte ut honom. Han kan ju vara bra att ha senare Ha, ha!! Jättevanligt att man inte riktigt synkar och är i fas med varandra under graviditeten. Mot slutet av den tycker jag nog hormonerna gör en ganska ego också. Väldigt inriktad på att boa, ta hand om sig och magen och vad som komma skall. Inte så mkt fokus på pappan och dennes behov eller relationen. Nog inte alltid så lätt att vara den blivande pappan då heller

    I vårt fall tycker jag snarare att våra år av kämpande och motgångar gjorde att första tiden med bebisen som många tycker är en sån chock kändes lätt istället. Vi hade längtat så länge och haft så mkt annat jobbigt att sömnbrist osv inte var jobbigt alls. Sen fick ju vår dotter inte kolik eller nåt annat jättejobbigt men visst skrek hon ibland, ammade ofta, vi fick inte tid för varandra, jag sov dåligt pga nattamming osv men vi njöt ändå!! Vi hade ju fått barn, lyckan var så total då vi bara året innan sörjt att det aldrig skulle gå vägen efter 12 misslyckade försök.

    Ett tips för att orka är att inte båda två är utmattande samtidigt. Eftersom jag var hemma och maken skulle upp och jobba så sov han i oroliga perioder i gästrummet (då det var skrik på natten och jag nattammmade liggande i sängen) så att han inte skulle vara stuptrött på jobbet och sen komma hem som ett vrak. En vanlig natt så stördes han inte alls av ett par nattamningar men ibland har de ju magknip, förkylning osv och då blir det pannkaka om båda är vakna. Märkte ganska snart att det funkade mycket bättre att amma ett per ggr på natten i sängen för mig också, antingen liggande eller halvsittande istället för att gå upp. Var så mkt lättare att somna om och mycket bekvämare men det är ju individuellt. Sen la jag helt ner fröken duktiggrejen och sov då tillfälle gavs på dan och vi kunde ha mysiga och trevliga kvällar då han kom hem. Då avlastade han mig och jag fick egen tid om jag ville eller så myste vi ihop. Ang sömn så är fördelen med amningshormonerna att man sover så bra när tillfälle ges ( jag gjorde iaf det). Kunde sova två tim mitt på dan osv och de små sover ju mkt i början så när vi haft jobbiga nätter så gick det att vila i kapp på dan. I perioder tror jag man får man sänka ribban på vad man ska hinna med hemma istället och fokusera på att vara i nuet och ha mysigt ihop som familj när tillfälle ges Och njuta av sin lilla bebis istället för att ha en massa måsten av att städa hemma, hinna med en massa utanför hemmet osv.

    Kram
    Oj, ännu mer kloka ord! Tack!

    Min grundidé är som du beskriver. Att sambon som jobbar helt enkelt stänger in sig i gästrummet med öronproppar och förhoppningsvis kommer hem någorlunda pigg och glad. Då kan han avlasta mig lite och vill såklart umgås med sitt barn får man anta.

    Det som gör mig fundersam nu är att han är så himla trött och tjurig när han kommer hem från jobbet nu. Detta trots att han sovit ostört, har det bra på jobbet (säger han själv) och har mig som fixar lite med hemmet nu när jag är ledig. Jag menar att han har det VÄLDIGT bra nu och ändå är trött. Försökte fråga försiktigt igår om det var något som var fel, men han bara säger irriterat att han är trött... Går ju inte att prata med honom när han är sådär och det drar såklart ner mitt humör också. Sen går vi där och är trötta och sura...

    Uppenbarligen är det något som stör honom och tar energi. Vet inte hur vi skall lösa det när han inte vill prata om det bara...

    Sova när man får tillfälle oavsett tid på dygnet och vi kommer använda babynest, så det blir nära till bebis på natten.

    Almanackan är helt tom runt och efter BF
  • Jenkis

    Eftersom föräldraskapet kan upplevas som en påfrestning har det stor betydelse hur man har det med varandra i parrelationen  redan innan man får barn.


     


    Emellertid upplever nyblivna föräldrar ofta att den ökade gemenskapen och meningen med livet, som man känner när man fått barn, överskuggar den minskade tillfredsställelsen  med parrelationen.


     


    I kommunikationen mellan  människor är största delen icke-verbalt kroppsspråk, som  miner, blickar, leenden, tonfall och liknande. Det avslöjar en känsla inom oss som vi kanske inte har kontakt med.


     


    En vanlig ordväxling är t.ex.: ?Varför låter du så arg?? ? ?Men jag är inte arg!? ? ?Men du låter arg!? Därför är det bra sätta ord på sina känslor och fundera över: Varför känner jag så här just nu?


     


    När vi lärt oss att känna igen våra egna känslor är det lättare att känna igen känslor hos partnern och det, förutom själva föräldraskapet, ökar vår inlevelseförmåga. Ändå är det svårt att gissa sig till varandras känslor, och förväntningar som inte uttrycks leder lätt till besvikelse En god dialog eller kommunikation däremot, innebär att vi genom samtal kan bearbeta olika händelser och hantera eventuella svårigheter tillsammans.


     


    De flesta nyblivna föräldrar är osäkra i sin nya roll, särskilt efter första barnet. Den låga självkänslan kan göra det svårare att kommunicera på ett bra sätt, precis som vid otryggt anknytningsmönster. Det innebär att partnern blir sämre bekräftad, vilket kan göra att han/ hon också får sämre självkänsla och i sin tur kommunicerar sämre.


     


    Det kan också hända att man befinner sig just i tveksamhetsfasen, när barnet föds. Man ser plötsligt nästan bara minustecken hos sin partner och retar sig på småsaker i beteendet. Men av  rädsla att såra sin partner uttrycker man inte tydligt vad  man  retar sig på i den andres beteende. Istället blir man irriterad och skapar sig en negativ bild av partnern. Samtidigt glömmer man att man själv också har minustecken, dvs. fel och brister!


     


    Sist men inte minst är det så att känslor är inblandade, känslor som gör det så svårt att skilja på sak och  person. Det innebär att man lätt uppfattar kritik som ett angrepp på ens person  istället för ett påpekande om sitt beteende eller en händelse. Dessutom är det svårt att inte anklaga och generalisera när man låter känslorna styra och tänker med  hjärtat. En del tror att partnern ska kunna läsa ens tankar bara man är riktigt förälskad! Istället behöver man vara konkret och tydlig.


     


    Som nybliven förälder är det lätt att man bekräftar varandra för lite. I den svenska enkätstudien framgick det att ca 1?4 av både mammorna och papporna ansåg att det var ett problem att man inte visade varandra kärlek och uppskattning.


     


    Det är vanligt att man har ett stort behov av bekräftelse och uppskattning, särskilt i den nya föräldrarollen. Man vill känna sig viktig för sin partner. Därför är det så betydelsefullt med den där kramen man kanske ger varandra varje kväll innan sänggåendet, eller med de där uppskattande orden, som  man tänker, men kanske glömmer att säga ... Vi är sociala varelser och alla mår vi bra av att bli bekräftade av omgivningen, och framför allt av den som är ens partner, som man vill bli älskad av.


     


    Hand i hand med bekräftelsen går kärleken, dvs. att den man blir bekräftad av, älskar man. Känner man sig uppskattad blir man också mer intresserad av att ge sig hän sexuellt. Detta kan ställa till problem om man bara känner sig bekräftad utanför sin parrelation, t.ex. av sin arbetsgivare eller av en vän, som man plötsligt därför kan uppleva sig förälskad i, kanske med otrohet som följd.

  • Jenkis
    johjen skrev 2014-09-11 08:36:47 följande:

    Håller med lelle Danisen. Bra att kolla upp uvi, det var det första de gjorde på mig när jag fick förvärkar. Hade ju så starka sammandragningar så det hjälpte inte med Alvedon och sen fick jag en blödning också. Om du är orolig ring förlossningen på kvällen, de kan vägleda dig.

    Irma - så mysigt det låter med lille Victor! Hur känns det idag? Förstår att känslorna åker bergochdalbana och det gäller väl att försöka prata med varandra eller i allafall förklara att man inte är helt rationell just nu.

    Känner mig lite låg idag, kan inte riktigt förklara varför. Borde vara glad och nöjd, lever med mannen i mitt liv som jag väntar barn tillsammans med, bor på en fantastisk plats, har en bra familj och fina vänner och är just nu sjukskriven så jag bara kan koncentrera mig på vad som komma skall men ändå känner jag mig lite ledsen idag.. Piggare i kroppen dock och bm sa igår att det är bra om jag börjar bli lite mer aktiv igen. Så idag har jag sällskap av vår hund här hemma och husse fick åka ensam till jobbet. En lagom promenad i höstsolen sen kan säkert göra mig gott!

    Ha en bra dag alla fina!


    borde och borde

    Jag kan bara hålla med. Sådana dagar har jag med. Hoppas promenaden gav dig lite energi tillbaka.
  • Jenkis
    johjen skrev 2014-09-10 21:45:21 följande:

    God afton!

    Föräldrautbildningen var ganska odramatiskt och lärde mig inget nytt om själva förlossningen tyvärr och tyckte att barnmorskan som höll i det var ganska fåordig och inte berättade så mycket om olika alternativ. Självklart utgår hon från ett scenario där allt går bra men tycker ändå man kan prata om olika händelser och nämnde ingen annan smärtlindring än EDA. När hon berättade om sugklocka frågade jag om risken för bristningar är större då men det avfärdade hon även om jag har läst det på flera ställen.. Hm inte helt nöjd och tycker att det jag läst eller upplevt på annat sätt har varit mer positivt och informativt.

    Var på rutinkontroll hos bm innan utbildningen och alla värden såg bra ut. Dock tyckte hon att vi kunde vänta två veckor tills nästa kontroll vilket jag tyckte var konstigt eftersom jag nu är i v 36 och varit inlagd.. Klart missnöjd med mitt mvc idag och kanske är det hormonerna som spökar men känner mig lite besviken på något sätt. Detta resulterade i att sambon och jag tjafsade lite när vi kom hem men pratat igenom det nu. Känner också att förlossningen närmare sig med stormsteg och tror jag klarar det fysiskt men frågan är om jag klarar det psykiskt? Idag känns det inte så och vill bara lägga mig i sängen och lipa lite. Ingen bra dag idag men imorgon är en ny dag med förhoppningsvis lite bättre humör!


    Vad tråkigt att du inte tyckte utbildningen var givande. Det är väl bra om de inte skrämmer upp en, men man måste ju få höra om olika alternativ och scenarier.

    Jag har hört att de klipper när de skall använda sugklocka, men det är nog helt beroende på situation och klinik.

    Fick också långt mellan två kontroller på slutat av grav. Nästan tre veckor. Samtidigt som de är oroliga över tillväxten på barnet och behöver kolla mitt blodsocker. Hur går det ihop?
  • Jenkis
    Irma01 skrev 2014-09-10 19:35:38 följande:

    Hej tjejer!!

    När det gäller diskussion om kommunikation kan jag bara hålla med er...
    Min man är överlycklig och väldigt hjälpsam men dock märker jag hur det är svårt för honom att förstå vissa saker...och då kan verkligen irritationen komma fort hos mig trots att jag vet att han absolut inte menar något illa...
    Då försöker jag verkligen säga "jag har varken den vanliga filter eller tålamod för detta just nu. Kan vi vara tydligare och mer koncisa med varandra?"

    Just att man märker att vi prioriterar saker olika osv kan ibland vara en påfrestning när hormonerna flyger åt alla håll!!

    När han ska börja jobba igen tänker jag precis som vissa av er att han måste få lite sömn också så det är helt OK att han sover ibland i gästrummet då han inte kommer hem helt slut!

    Inte lätt allt detta när vi har mest fokuserat på allt innan och knappt velat tro att det skulle gå vägen!

    Just nu ligger Victor mot min mage o sover och de känslorna man upplever går bara inte att förklara.
    Är så glad att det är nära för så många av er, det är verkligen den bästa känsla som finns!

    Stor kram!!


    Så härligt det låter med lilla Victor!!!
  • Jenkis
    villsågärna38 skrev 2014-09-10 20:19:30 följande:
    Helt sant! Kan bara instämma och visst är det som du skrev tidigare. Har man det tufft innan så blir det tuffare efter man fått barn. Man får lära sig att vara nr 2 och inte få lika mkt bekräftelse som tidigare. Pappan kan ju lätt känna sig utanför också. Hoppas ni kan prata med varandra Kram
    Jag hoppas också att vi hittar något bra sätt att ha en kommunikation för det mesta
  • Jenkis
    Danisen skrev 2014-09-10 20:38:34 följande:
    Jag mår okej. Har molvärk och bebisen håller låda så känner typ ligamentsmärtor/växtvärk eller vad det heter. En kompis som har fött 3 barn sa att man kan få det när bebisen fixerat sig för att den rört om i grytan liksom hehe. Nej jag vill gärna vänta med att föda några veckor till minsann. Jag har mejlat min bm, bad henne ringa mig imorgon när hon läst det, förklarade lite om dagens "händelser" och att jag gärna ville ha en ny tid nu, har tid den 22 september, vill inte vänta så länge känner jag. Så hoppas att jag kan få en ny tid. Kanske att jag får träffa läkaren med för undersökning. Kan ju hoppas. Ja jag vet att förstföderskor kan fixeras tidigt och att det är normalt. Kanske själva fixeringen som gjorde att jag fick ont? Kram
    Jag kände som du vid ett tillfälle i v. 33. Sen dess har jag inte känt några förvärkar.
  • Jenkis
    Sillavi skrev 2014-09-11 10:17:02 följande:
    Ja precis. Jag är specialist här hemma och prata och diskutera allt med maken. I början var han obekväm att ta tjuren vid hornen. Vi kommer från olika familjeförhållanden såklart och då gäller det ju att hitta en formel som funkar på våran familj. Han är van vid att soppa allt under mattan och låtsas som om allt är bra. Jag är precis tvärtom, behöver få ur mig allt och prata och analysera hit och dit. Livet är ju tufft och har endel motgångar. Men det förtar ju inte att man inte kan vara positiv och glad för mestadels av tiden.
    Igår hade vi värsta bråket hemma, urartade totalt av en töntig bagatell. Hatar när det blir så, speciellt när lillan får se och höra. Så nu ska vi bli mer ödmjuka mot varandra även när vi är irriterade och upprörda. Kan vi inte vara det så får vi hålla oss undan varandra tills man lugnat ner sig. Fattar inte att känslorna kan ta över hjärnan så pass som det gör ibland.
    Finns det ngn kurs man kan gå för att hantera ens temperament kanske :-P
    Låter som min svärfamilj det där... Sopa undan bara. Vi fick en dotter förra sommaren i v. 21 och det har på något sätt aldrig hänt enligt deras sätt att se på det...

    Jag är också mer för att gå till botten, analysera o.s.v.
  • Jenkis
    johjen skrev 2014-09-11 18:46:24 följande:
    Tack Jenkis, känns lite bättre nu och har t o m bakat bullar här idag! Nu kommer sambon hem så det blir en fika i solen på berget med havet som utsikt..
    Låter jättehärligt! Här blir det inga bullar. Berättar i separat inlägg tror jag...
Svar på tråden Vi som äntligen är gravida efter IVF/ÄD 2014/2015