Vad vet du om Listeria?
Ha det så skojTRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-14 07:33
Opastöriserad färskost ska det stå!
Jag undrar lite, vad menar du egentligen när du säger färskost. Kan du ge exempel på nån? Bara så att vi pratar om samma sak....
Enligt lag ska alla livsmedel som kommer ut på marknader vara säkra, en opastöriserad mjölk, färskost m.m. är inte säker livsmedel. HACCP osv.
Livsmedelsverkets föreskrifter om hygien (LIVSFS 2005:20) 36 § om pastörisering leta på nätet.
www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/vagledningar/Vagledn_Off_kontroll_mindre_mjolkforetag_justerad.pdf
Faroanalys sidan 18: "De vanligaste farorna som förknippas med mjölkprodukter och kryddtillsatser är;
* för opastöriserad mjölk: Salmonella, Camphylobacter, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, patogena E.Coli och allergener
*för fermenterade mjölkprodukter, matfetter, mesost och hårdost; allergener
* för färskost och mjuka dessertostar (värmebehandlade); Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus och allergener
* för färskost och mjuka dessertostar (ej värmebehandlade); Salmonella, patogena E. Coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes och allergener.
*för glass; Bacillus cereus, Listeria monocytogenes och allergener
*för kryddor; Salmonella, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, allergener och mykotoxiner."
En listeriainfektion kan leda till missfall och fosterdöd.
Barnet kan födas med infektionen och är då svårt sjukt. Barnet kan också insjukna i hjärnhinneinflammation efter födelsen
.Listeriainfektion vid graviditet kan sluta i abort/dödfött barn eller i svår sjukdom hos det levande födda barnet.
De som typ grädde, kisella, keso, kvarg